Izdelek

Glasbo ohranjamo živo in dinamično z videokamero Canon EOS C200

Canon video camera in action whilst filming ricky patel with his guitar.

Producent Patrick Greaves in direktor fotografije Ricky Patel sta z novo videokamero EOS C200 posnela videoposnetek v 4K HDR s kinematografskim odbojem in pri šibki svetlobi.

Večina kratkih filmov, ki prikazuje glasbenike pri delu, so v bistvu fantazija, saj v večini glasbenih videospotov glasbeniki pojejo na plejbek. Mahogany Sessions pa so popolno nasprotje: njihov namen je ustvariti kinematografski prikaz resničnih nastopov v živo, ki so posneti na način, da dopolnjujejo realnost situacije in hkrati ohranjajo sliko dramatično in zanimivo.

Producent Patrick Greaves in direktor fotografije Ricky Patel redno sodelujeta pri snemanjih. Na vsakem snemanju v enem kadru posnamejo nastop, ki ga Greaves opisuje kot “ujeti nekaj resničnega in organskega. Snemanja nam omogočajo, da predstavimo najboljše nove in uveljavljene talente, tako da sliko združimo z neverjetnimi nastopi v živo.” Za snemanje z londonskim glasbenikom Alfa Mist sta Greaves in Patel izbrala videokamero Canon EOS C200 zaradi kombinacije odličnega senzorja za visok dinamični obseg, vgrajenega snemanja RAW in kompaktne zasnove. Greaves nadaljuje: “Uporabimo jo lahko z različnimi nosilci, vključno s stabilizatorjem, kot je Movi Pro. Videokamera C200 se lahko uporablja na različne načine; prilagodi se vsakemu okolju, v katerem jo potrebujemo.”

VIDEOKAMERA C200 SE LAHKO UPORABLJA NA RAZLIČNE NAČINE; PRILAGODI SE VSAKEMU OKOLJU, V KATEREM JO POTREBUJEMO.

Snemanje je potekalo 8. septembra 2017 v gledališču Normansfield, zgodovinskem prizorišču znotraj organizacije Langdon Down Centre v Teddingtonu. Greaves prizorišče opisuje v superlativih in govori tako o vizualni kot akustični imenitnosti. “Gre za neokrnjeno obnovljeno izvirno viktorijansko gledališče. Gre za ta bogat zvok z močnim zvenom in čutili smo, da bo ta lokacija poudarila barve tako vizualno kot v glasbi.” Glede na zadane cilje in ob upoštevanju dolžine pesmi, se je Greaves že zgodaj zavedel, da bo pomembno “uporabiti kamero, ki je čim manjša in ima čim več funkcij.”

Ker je Petel želel predstaviti tako glasbenike kot zgodovinske podrobnosti prizorišča, je bila njegova naloga osvetliti prostor tako, da bo videokamera C200, nameščena na kardanski stabilizator, lahko prosto potovala po skoraj celotnem prizorišču, ne da bi se na posnetku videli stojala ali kabli. “To je bilo precej posebno snemanje,” začne. “Bilo je eno izmed najdaljših snemanj in želeli smo v vsak kotiček.” To je zahtevalo previdno postavitev glasbenikov in natančne oznake za kamero, čeprav je bila količina svetlobe nujno omejena, saj na prizorišču ni smelo biti opreme.

Ob upoštevanju tega je Patel določil luč na helijevem balonu za osvetlitev od zgoraj in uporabil je le en Skypanel. “Helijeva luč in Skypanel sta osvetljevala bobnarja – in veliko smo se poigravali s senčili, da smo prišli do nečesa, s čimer smo bili vsi zadovoljni.” Uporabil je tudi šum, saj je želel doseči videz, ki bi ga redni gledalci Mahoganyjevega dela prepoznali, in izkoristil matirano steklo v oknih prizorišča. Tako so še lažje nadzorovali svetlost zunanjega sveta, kjer je čez dan izredno težko nadzorovati kontrast med zunanjostjo in notranjostjo.

Patel hitro pohvali, kako dobro se C200 obnese v prizorih z visokim kontrastom. “Zelo, zelo sem bil presenečen nad videzom slike, tega od kamere nisem pričakoval ... Veliko informacij je, razpon osvetlitve je videti odlično.” Nadaljuje: “Zdi se bolj daleč kot pri drugih kamerah, mehkejše. Pri drugih kamerah je treba znižati barvne prehode, [toda] slika je veliko bolj naravna.” Patel se je odločil produkcijo posneti v prostorsko varčni obliki zapisa Cinema RAW Light videokamere C200, ki kameri omogoča, da posname visokokakovostne posnetke v notranji pomnilnik, zaradi česar ne potrebujete okornih zunanjih snemalnikov. Medtem ko je snemanje posnetkov ProRes možno s snemalniki drugih ponudnikov in predstavlja dobro možnost, je Patel “želel videti, kaj lahko kamera doseže z novo obliko zapisa RAW, ki se shranjuje v notranji pomnilnik.”

Close up view of Canon EOS 200 video camera side view.

“Šlo je za snemanje v 4K HDR,”

nadaljuje Greaves, ko se nanaša na nenehno naraščajočo potrebo po ustvarjanju rezultatov z vedno višjo ločljivostjo in dinamičnim razponom. “RAW smo lahko snemali v notranji pomnilnik kamere, kar naredi veliko razliko; ni se treba priklopiti na drug zunanji snemalnik. V kameri C200 je neverjeten senzor, in majhna kamera nam da vrhunski kinematografski videz.” Tudi Greaves opazi, kako dobro se kamera obnese pri svetlih odtenkih. “Omogoča nam večji obseg pri izbiri podrobnosti in kontrasta ... Ima 15 korakov dinamičnega razpona, zato sploh nismo imeli posebnih nastavitev za okna.”

Ker je Patel uporabljal tudi druge videokamere iz te serije, se je počutil kot doma. “Vse je šlo precej preprosto. Uporabnost je ključna in za vse sem vedel, kje je, ker C200 zelo dobro poznam.” Ena izmed razlik med videokamerama C300 in C2000 je, da so reže za kartico CFast nameščene ob strani in ne zadaj, zaradi česar so lažje dostopne, ko je videokamera C200 nameščena na kardanski stabilizator. Ob snemanju Alfa Mist so se Patelu porodile še druge misli: “Snemam tudi veliko dokumentarcev,” pravi. “Mislim, da bi bilo videokamero C200 dobro imeti na poti. Ne potrebujete V-nastavka in še enega nahrbtnika ... V nahrbtnik samo dajte majhne baterije in te zdržijo kar nekaj časa.”

Producent Greaves z odobravanjem povzame prilagodljivost videokamere C200. “S stališča producenta je najpomembnejša vsestranskost. Je stroškovno učinkovita in uporabljali smo jo pri obstoječi postavitvi, ne da bi pri tem povzročala težave. Omogoča nam višjo kakovost slike, takoj snemamo v 4K RAW in vse je v eni enoti. Za nas je odlična nadgradnja z videokamere C300, velik napredek z obstoječih modelov Canon. Po mojem mnenju je dobro, da so izdali to videokamero.”

Za vrnitev na pregled videokamere EOS C200 kliknite tukaj

Napisal James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Povezano