Članek

Zakaj je osebno prilagojeno komuniciranje s tiskanimi gradivi vaš nov skrivni adut za privabljanje kupcev v času nove normalnosti

Naj bodo mediji za tiskanje vaš skriti adut

Leta 2020 je prišlo do radikalnih sprememb v možnostih, ki jih imajo podjetja na voljo za komuniciranje s svojimi strankami. Mnogi preživimo znatno manj časa v pisarni, manj časa na sestankih v živo, hkrati pa vedno več časa preživimo v spletu, kjer delamo, a tudi klepetamo s prijatelji in nakupujemo. Čas, ki ga namenimo digitalnim medijem, se je tako občutno povečal in letos dosegel že 7,5 ure na dan1.

S tako visokim odstotkom časa, ki ga namenimo digitalnim kanalom, postaja vedno večji izziv, kako se prebiti v ospredje in pritegniti pozornost. Raziskave kažejo, da ciljni trgi že kažejo znake "digitalne utrujenosti", na kar nakazuje strm porast uporabe tehnologij za blokiranje oglasov2. Vse to pomeni, da za nagovarjanje strank v času nove normalnosti na pomenu znova pridobivajo alternativne komunikacije, kot je tisk.

Naj bodo mediji za tiskanje vaš skriti adut

Digitalna utrujenost in nezaupanje medijem

Nedavne raziskave kažejo, da je v zadnjih dveh letih 95 % kupcev na področju komuniciranja svoje trošenje premaknilo na področje digitalnih medijev3. Na prvi pogled se to zdi smiselno, saj pomaga zniževati stroške. Tiskani mediji so dražji od digitalnih, poleg tega pa želijo biti tržniki prisotni tam, kjer se njihove stranke zadržujejo dlje. Leta 2020 je to – še bolj kot kdaj koli – splet. Toda nadaljnje raziskave so obenem pokazale, da postaja učinkovito trženje na digitalnih medijskih kanalih čedalje težje. Videti je, da gre za težavo zaupanja. Medijska svetovalna družba Kantar poroča, da so spletni oglasi, še posebej oglasi na družabnih kanalih, najmanj zaupanja vreden medij, ki je na voljo tržnikom. Nasprotno pa ljudje najbolj zaupajo tisku. 4

Pridobivanje pozornosti s tiskom

Zgodovinsko gledano so se tiskani mediji izkazali kot učinkovit način za povezovanje s strankami, in to se nadaljuje tudi v času, ko se sposobnost koncentracije pri ljudeh zmanjšuje. Približno 65 % potrošnikov pravi, da bi precej verjetno namenili polno pozornost natisnjeni neposredni pošti5, kar je znaten delež, ki ga je težko prezreti. Medtem ko tisk res lahko zahteva višji začetni vložek, je pri tiskanih komunikacijah večja verjetnost, da jih bodo kupci prebrali in jim zaupali. Kar pomeni, da je povračilo naložbe (ROI) na koncu višje kot pri digitalnem pristopu.

Zakaj je pri tisku pomembna kakovost

Pri tisku je kakovost resnično pomembna. V raziskavi o učinku kakovosti tiska so po zamenjavi papirja z boljšim, zabeležili povečane pozitivne občutke in priljubljenost blagovne znamke6, kar kaže, da lahko kakovost natisnjenega gradiva dejansko vpliva na dojemanje blagovne znamke. Zato imamo pri snovanju naprav vedno v mislih kakovost natisnjenih izdelkov. Tako lahko na primer naša najnovejša družina tiskalnikov imagePRESS C170 deluje s široko paleto medijev in papirjem različnih velikosti, s čimer so ti tiskalniki idealne naprave za potrebe sodobnih pisarn. Natisnejo namreč lahko vse od posterjev do brošur v visokem sijaju ter gradiv za uporabo na prodajnih mestih. So hitri in natančni, s številnimi samodejnimi funkcijami pa tudi enostavni za uporabo. S svojo trpežnostjo in zanesljivostjo so primerni za celodnevno uporabo tako v pisarni, kjer nikoli ne zmanjka dela, kot v studiu.

Eden od izzivov, s katerimi se stranke soočajo, ko razmišljajo o strategiji komuniciranja z ustvarjalnim tiskom, je izbira načina produkcije. Ta lahko vključuje bodisi oddajo tiska zunanjemu izvajalcu, bodisi nakup specializirane naprave poleg že obstoječega tiskalnika za pisarniške potrebe. No, tako je bilo včasih. Danes je tukaj nova generacija sistemov za tiskanje, kot so naprave iz družine imagePRESS C170. ki podjetjem omogočajo, da svoje običajne potrebe po tiskanju združijo z možnostjo izdelave raznolikih visoko kakovostnih natisov kar "znotraj hiše".

Sredstva za komuniciranje s strankami, kot so neposredna pošta, brošure, katalogi in celo vabila ter maloserijska embalaža, je tako mogoče izdelati kar v podjetju, in to z visoko ravnjo natančnosti tiskanja barv ter visoko kakovostno končno obdelavo. Poleg večjega nadzora nad kakovostjo, pravočasnostjo in varnostjo, podjetje s tem pridobi tudi več ustvarjalne svobode.

Osebno prilagojena izkušnja ustvarja dodano vrednost

Ustvarjanje visoko kakovostnih tiskanih gradiv dodaja vrednost komuniciranju, saj poskrbi, da je sporočilo predstavljeno na relevanten in privlačen način, vse to pa izboljšuje uporabniško izkušnjo. Poleg tega izvajanje tovrstnih kampanj "znotraj hiše" zagotavlja večji nadzor nad personalizacijo. Digitalni tiskalniki in programska oprema s tehnologijami za delo s spremenljivimi podatki namreč omogočajo izdelavo manjših naklad izjemno ciljno usmerjenih, osebno prilagojenih gradiv. Izdelke, kot so katalogi, vabila in trženjska gradiva je mogoče natančno prilagoditi za posamezne stranke ter jim dodati njihova imena in druge osebno prilagojene podatke.

Tiskane komunikacije odlikujejo fizične lastnosti, ki jih digitalno komuniciranje ne more ponuditi. Ljudje se lahko natisnjenih gradiv dotaknejo in zaznajo značilen vonj tiska, kar so senzorne lastnosti, ki dodatno spodbujajo odziv. Skupaj z zaupanjem, ki ga potrošniki še vedno gojijo do tiska, so kakovostno natisnjena gradiva za komuniciranje s strankami tako dragocena priložnost za pozitivno spodbujanje odzivov, prepričevanje in pridobivanje zvestobe kupcev. Medtem ko bi nekoč priprava ustvarjalnih in osebno prilagojeni natisov pomenila zahtevo po nakupu dodatne specializirane naprave, lahko današnje vsestranske naprave poskrbijo za potrebe pisarniškega poslovanja, hkrati pa nudijo možnosti izdelave novih, profesionalnih formatov.

  1. https://www.statista.com/statistics/565628/time-spent-digital-traditional-media-usa/
  2. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Images/infographics/technologymediatelecommunications/gx-deloitte-tmt-2018-adblocking-media-report.pdf
  3. Canonovo poročilo Canon Insights report 2020 "Ustvarjanje vrednosti za stranke"
  4. https://www.kantar.com/inspiration/advertising-media/dimension-2020-winning-consumer-trust-in-the-age-of-covid-19/
  5. https://www.marketreach.co.uk/resources/mail-made-easy
  6. Sappi in Eagleman, D. (2015) A Communicators Guide to the Neuroscience of Touch, str. 28–29

Povezani izdelki in rešitve

Raziščite podrobneje

  • ČLANEK

    Vodnik po Canonovih napravah imageRUNNER ADVANCE DX C5800

    Vse, kar morate vedeti o Canonovem pametnem večnamenskem tiskalniku imageRUNNER ADVANCE DX.

    26 Jan 2021

  • Članek

    Za visoko kakovost brez kompromisov

    Pomaga vam navdušiti stranke, ne da bi za to porabili veliko denarja.

    20 Jan 2021

  • ČLANEK

    Digitalna transformacija hibridnega delovnega mesta s tiskanjem

    Transformacija tiskanja za izpolnitev potreb hibridnega delovnega mesta.

    20 Jan 2021

  • Niste prepričani, katere izdelke potrebujete za svoje podjetje?