A bride and groom sat in a church, the bride is wiping her eyes.

POROČNA FOTOGRAFIJA

Pravila za poročne fotografije: kaj morate in česa ne smete početi kot neprofesionalni fotograf

Vpadanje v cerkveno ladjo, blokiranje nevestinega velikega prihoda, klikanje zaslonke v čustvenem trenutku, ki pokvariti razpoloženje ... Poročni gostje s svojimi fotoaparati velikokrat delajo zmedo – vendar ni nujno, da tako ostane.

Če gostje upoštevajo preprosta navodila, lahko posnamejo prav tako odlične posnetke kot profesionalni fotografi. Profesionalni poročni fotograf Markus Morawetz je začel s fotografiranjem na porokah svojih prijateljev. "Fotoaparat sem nameraval pustiti v avtomobilu, a me je poročni par vprašal, ali bi bil pripravljen narediti nekaj posnetkov od strani," pravi. "Pomembno je, da nisi v napoto profesionalnim fotografom, vendar imaš kot gost na poroki to prednost, da si manj pod stresom in lahko zato eksperimentiraš s tehniko in slogom."

Da boste poročni dan kar najbolje ujeli v objektiv, ima Markus za vas pet najkoristnejših nasvetov, kaj morate in česa ne smete početi – spremljajo pa jih fotografije, ki so jih posneli svati.

Ne ovirajte profesionalnih fotografov. Poigrajte se z zanimivimi koti.

"Poskusite ujeti čim več podrobnosti, ne da bi pri tem ovirali profesionalne fotografe," pravi Markus. Predlaga, da poiščete drugo izhodišče ali kot. Fotografije je posnel svat Matthew Bowen. © Matthew Bowen

Stellan Jara, ki kot matičar (oseba, ki izvaja neverske poročne slovesnosti) deluje v Angliji, pravi, da je na večini slovesnosti, na katerih službuje, običajno že na začetku jasno povedano, da fotografiranje med slovesnostjo ni dovoljeno. "Poročni par si želi, da prijatelji in družina uživajo v trenutku, fotografiranje pa prepusti profesionalnim fotografom," razloži.

Markus pravi, da za veliko ljudi to ni dovolj, da bi jih odvrnilo od tega, da pokvarijo slavnostni trenutek. "Če bi vam povedal, koliko gostov vstane med obredom, da bi naredili nekaj posnetkov iz cerkvene ladje, mi ne bi verjeli. Gostje so mi posnetke blokirali v trenutku, ko je nevesta vstopila, med izmenjavo prstanov in ko se je par poljubil, "se spominja.

Markus svetuje, da fotografirate z nenavadnih kotov. Velik 7,5-cm vrtljiv zaslon na dotik, ki podpira samodejno ostrenje z dotikom na fotoaparatu Canon EOS M50 olajša snemanje s skoraj katerega koli izhodišča ter nad množico ali okoli nje. "Za postavitev fotografije uporabite okolico, saj boste tako dobili čudovito ozadje," svetuje Markus. "Če še vedno nimate dobrega pogleda na nevesto in ženina, se osredotočite na čustva gostov."

Ne preusmerjajte pozornosti. Ujemite čustva.

Fotografirajte med govori, slavjem ali kadar koli srečen par nekaj zamoti. To so odlične priložnosti za spontane fotografije z iskrenimi čustvi. © Markus Morawetz

"Preveč kamer lahko postane vznemirjajoče, predvsem zato, ker subjekt ne ve več, kam naj usmeri pogled," pravi Markus. Svečane skupinske posnetke prepustite profesionalnim fotografom in se osredotočite na zajemanje sproščenih posnetkov skupinic gostov, ki se vedejo običajno. "Poročni pari obožujejo fotografije pristnih trenutkov in čustev: smeh, solze, vzklikanje – kar koli že prinese dan. Bodite del zabave, vsrkajte ta čustva in dobili boste najboljši položaj, da jih lahko ujamete v svoj objektiv," še doda.

Stellan se strinja: "Ljudje so najsrečnejši v bližini hrane in pijače, zato odidite tja in napravite nekaj sproščenih skupinskih posnetkov gostov, ki se noro zabavajo."

"Fotoaparat Canon EOS M50 odlikuje odlično samodejno ostrenje, pa tudi funkcije, kot je zaznavanje obrazov," pravi Markus. Prav tako se lahko hitro poveže s pametnimi napravami in družbenimi mediji, tako da si lahko fotografije takoj ogledate, jih delite in objavite.

Ne zasledujte fotografa. Ujemite intimne spontane fotografije.

"Naj gre za solze ali srčen smeh, zajemanje resničnih čustev je ključnega pomena za nepozabno fotografijo," pravi Markus. Svetuje, da svečane skupinske posnetke zamenjate za sproščene spontane fotografije mladoporočencev in njunih gostov. Fotografije je posnel svat Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Če poročni par dobro poznate, lahko celo kožo odnesete tudi, če zajamete nekoliko manj laskave a nepozabne trenutke, ki jih profesionalni fotografi ne bi posneli," pravi Stellan. Gostje imajo pri prepoznavanju edinstvenih vedenjskih značilnosti in posebnosti, ki omogočajo nepozabne spontane posnetke in intimne portrete, kar nekaj prednosti pred profesionalnimi fotografi. Fotoaparat s hitrim rafalnim načinom, kot je na primer Canon EOS M50 z 10 sličicami na sekundo, je kot nalašč za te bežne priložnosti: posnamete lahko zaporedje sličic, najboljšo pa izberete pozneje.

"Bodite pozorni na ozadje in poiščite najlepši kot svetlobe, nato pa se poigrajte s svetlobo in senco ter poskrbite, da bo fotografija še spektakularnejša," pravi Markus. "Če boste ostali relativno blizu para, boste lahko zajeli ogromno čudovitih trenutkov."

Kakor koli že ...

Ne nadlegujte srečnega para. Uporabljajte objektiv s povečavo ali telefoto objektiv.

Povezani članki
A phone with the Creative Park app visible on the screen.

POROČNA FOTOGRAFIJA

Polepšajte svoj dan s tiskalnikom Canon

Ustvarjalne zamisli za poroko, s katerimi lahko na natisih izrazite svoj edinstven slog.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the right, edited in DPP.

OSNOVE UREJANJA

Kako urediti posebne fotografije

Uredite posnetke posebnih priložnosti z naslednjimi nasveti za enostavno urejanje fotografij.

Black and white prints of children and families arranged in a grid style on the floor.

USTVARJALNO TISKANJE

NASVETI ZA PREDSTAVITEV NATISOV

Oglejte si, kako spremeniti svoj dom s čudovitimi družinskimi fotografijami v slogu galerije.

"Pri fotografiranju na poroki vedno poskusite ustvariti sproščeno vzdušje," svetuje Markus. "Če se poročni par pred vami počuti prijetno, boste lahko ujeli čudovite spontane posnetke." Fotografijo je posnel poročni gost Jonathan Tait. © Jonathan Tait

"Prav vsi ga poznajo – stric, ki petsto let dela posnetke," se nasmeji Markus. "V resnici je precej neškodljiv, a se kaj hitro spremeni v oviro. Telefoto objektiv vam omogoča, da se od daleč približate dogajanju, ne da bi pri tem motili nevesto in ženina. Prav tako vam omogoča, da se osredotočite na določene podrobnosti in ustvarite mehak boké [zamegljenost v neizostrenih predelih fotografije], ki subjekte lepo loči od ozadja."

Če želite dodati malce drame, uporabite širokokotni objektiv, da zajamete par skupaj s pokrajino. Fotoaparat Canon EOS M50 je združljiv s kompaktno družino objektivov EF-M, s Canonovim nastavkom EF-EOS M pa ga lahko združite tudi z objektivi EF in EF-S. Njegovo veliko tipalo CMOS APS-C z ločljivostjo 24,1 milijona slikovnih pik pomeni, da lahko slike obrezujete pozneje in zavržete neželene elemente, hkrati pa ohranite visoko kakovost slike. "Če ste začetnik, priporočam uporabo 50 mm objektiva," pravi Markus. "Je cenovno ugoden, vendar kljub temu prinaša odlične rezultate s čudovitim bokéjem, na fotoaparatu, kot je Canon EOS M50, pa boste deležni tudi rahlega tele učinka."

Ne posnemajte postavitve profesionalnega fotografa. Ko profesionalni fotograf odide, si dajte duška.

"Po odhodu profesionalnega fotografa poskusite ujeti razpoloženje večera," pravi Markus. Svatom fotografom svetuje, da izkoristijo svoje tesnejše odnose z mladoporočencema in gosti, da ustvarijo iskrenejše in bolj sproščene skupinske fotografije. Fotografije je posnel svat Faye Leppard. © Faye Leppard

"Zame so fotografije zabave na koncu dneva najzahtevnejši vidik poročnega fotografiranja: temno, hitro gibanje in grda DJ-eva osvetlitev," pravi Markus. Čeprav je zunanja bliskavica ena izmed rešitev, ni vedno najboljša možnost za intimne, romantične dogodke, kot je poroka. "Moj nasvet je, da uporabite čim več razpoložljive svetlobe," pravi.

Fotografi potrebujejo fotoaparat, ki lahko izklopi visok ISO, hkrati pa ohrani dobro kakovost slike. Fotoaparat Canon 90D ponuja ISO z razponom 100–25600, vrednost ISO pa je mogoče povečati na 51200, če tako zahtevajo okoliščine. Z višjim ISO in fotografiranjem z objektivom s široko odprtostjo zaslonke, kot ga ima fotoaparat Canon EF 50mm f/1,8 STM, lahko fotografi fotografirajo iz roke s počasnejšimi hitrostmi zaklopa, da ustvarijo različne očarljive in čudovite učinke.

Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike