USTVARJALNO TISKANJE

Najboljši nasveti za postavitev družinskih fotografij

Družinska portretna fotografinja in Canonova ambasadorka Helen Bartlett svetuje, kako doma razstaviti čudovite družinske portrete.
Črno-bele natisnjene fotografije otrok in družin, razporejene v mrežast vzorec na tleh.

Tiskanje in razstavljanje spominov na družino, prijatelje in hišne ljubljenčke je čudovit način ustvarjanja nenehno razvijajočih se umetnin vaše življenjske zgodbe – dodajte osebnost vašemu domu in se obdajte s srečnimi spomini. V Londonu živeča fotografinja družinskih portretov in Canonova ambasadorka, Helen Bartlett, se pri fotografiranju družin zares lahko izrazi s fotoaparatom, vendar je tiskanje in razstavljanje teh fotografij lahko ravno toliko ustvarjalen proces.

"Ena od velikih prednosti tiskanja je, da gre za nekaj fizičnega, kar lahko ohraniš in ne bo izginilo, če pozabite varnostno kopirati telefon ali če se kaj pokvari," pravi Helen. "To je nekaj, česar se lahko vi in vaši otroci dotaknete in držite v svojih rokah. Mislim, da je tiskanje fotografij ključnega pomena, da se vam fotografije vtisnejo v spomin."

V članku Helen deli nasvete za tiskanje, okvirjanje in postavitev najljubših fotografij po vašem domu.

1. Natisnite fotografije, ki vam bodo pričarale nasmeh

Platnen natis fotografije deklice, ki se igra z mehurčki, izobešen na steni v veliki kopalnici z belimi stenami in karirastimi tlemi.

Pri fotografiranju družine raje poskusite ujeti zabavne ali naravne posnetke in ne razmišljajte o tem, kaj bi bilo videti dobro kot natisnjena slika. Najboljše fotografije boste lahko izbrali pozneje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 50 mm, 1/400 s, f/4.5 in ISO 500. © Helen Bartlett

Obstajajo najrazličnejše možnosti tiskanja in razstavljanja fotografij, pri čemer je odlično, da vam pri fotografiranju ni treba razmišljati na drugačen način, pravi Helen.

"Ne razmišljati, da fotografirate za tiskanje, saj si s tem postavite ovire," pojasnjuje. "Natisnite fotografije, ki vas spravijo v dobro voljo, zato ni tako zelo pomembno, da so tehnično popolne. Pomembno je, da imate trenutke, ki vam prinašajo veselje, na svoji steni."

Če pa nameravate fotografije natisniti v veliki velikosti, je pomembno, da uporabite ustrezen fotoaparat. Pike črnila, ki jih tiskalnik za fotografije postavi na papir, ne ustrezajo posameznim slikovnim pikam na fotografiji, vendar je pravilo, da je za tiskanje v ločljivosti 300 dpi fotografske kakovosti potrebnih vsaj 300 slikovnih pik na palec. Za tiskanje dokumentov velikosti A3 (16,54 x 11,69 palca) boste potrebovali fotografijo z vsaj približno 4,962 x 3,507 slikovnimi pikami ali 17 milijoni slikovnih pik. Na splošno se večje število slikovnih pik lepše natisne.

"Če veste, da boste natisnili nekaj velikega, uporabite najboljši fotoaparat, ki vam je na voljo, saj bo to omogočilo najboljši manevrski prostor v smislu povečave in največje kakovosti slike," pravi Helen. Nastavite ga na največjo nastavitev kakovosti. "Poskusite fotografirati, ko je svetloba močna, saj se slaba osvetlitev bolj pozna na natisnjenih fotografijah."

2. Razmislite o prostoru, kjer bodo fotografije izobešene

Črno-bel bližinski portret majhne punčke. Punčka gleda v fotoaparat in se smehlja.

Pomembno je premisliti kompozicijo in izbrati pravo velikost natisnjene fotografije, ko v sobi izbirate prostor zanjo. "Če gre na primer za bližinski portret otroškega obraza, širok 152 centimetrov, in ga gledamo z razdalje enega metra, je to prevelika velikost. Če pa ga gledamo z drugega konca dolgega hodnika, je lahko videti izjemno," pravi Helen. © Helen Bartlett

Črno-bel posnetek treh uokvirjenih natisnjenih fotografij, izobešenih na steni nad kavčem in z belo orhidejo na mizi v ospredju.

Okvirji, ki jih izberete za natise, se morajo ujemati z vzdušjem vaše sobe in notranje opreme. Preprosti beli okvirji se dobro ujemajo s črno-belimi fotografijami. © Helen Bartlett

Kjer koli nameravate prikazati natisnjene fotografije, izberite barve, ki se ujemajo z vašo notranjo opremo, in upoštevajte prostor okoli njih. "Potrebovali boste okvir, ki se ujema z vašim domom," pojasnjuje Helen. "Všeč mi je navaden črn ali bel okvir v slogu, ki ga lahko vidite v fotografskih galerijah – nekaj preprostega in brezčasnega. Za sobo s toplimi barvami bi bil hrastov okvir dober, a za veliko in svetlo sodobno sobo je morda boljši črn ali bel okvir."

Helen fotografira portrete večinoma v črno-belem slogu, s čimer doseže brezčasen videz za domove svojih strank. Nekaj, kar bi lahko storili, če bi kombinirali družinske fotografije različnih generacij. "Družinske fotografije so še posebej kakovostne v črno-beli tehniki, saj imajo dolgo življenjsko dobo in je res lepo, da pri njihovem obešanju na steno kombinirate fotografije različnih generacij. Črno-bele fotografije iz sedanjosti se dobro kombinirajo s črno-belimi fotografijami iz časov, ko so bili še vaši starši in stari starši mladi."

Velja tudi upoštevati, v kakšnem okolju bodo natisnjene fotografije razstavljene in kaj se bo z njimi sčasoma zgodilo ter temu primerno izbrati ustrezen material. Canonova družina fotografskih papirjev vključuje izdelke za različne nastavitve in z različno končno obdelavo. Canonov svetleč papir GP-501 za vsakodnevno uporabo, ki je cenovno ugoden večnamenski papir za tiskanje v profesionalni kakovosti, je popoln za večino prostorov doma. Če želite fotografije izobesiti v vlažnih prostorih, kot so kopalnice, boste morali obiskati strokovnjaka za tisk in fotografije natisniti na akrilni papir.

3. Fotografije morajo izražati vaše stališče

Črno-bel posnetek mladega dekleta v senci, ki drži dva lista proti nebu, posejanega s puhastimi oblaki.

S fotografijami lahko nazorno izrazite svoje stališče, ne glede na to, ali gre za eno veliko natisnjeno fotografijo ali več manjših, urejenih v vzorec. "Včasih je lahko nekaj grafičnega in zelo preprostega videti čudovito v velikem okvirju," pravi Helen. © Helen Bartlett

Veliki formati tiskanja so lahko čudovito videti v vašem domu, vendar je dobro pred izvedbo razmisliti o primerni velikosti. "Izbrati morate pravo fotografijo, ker vseh fotografij ni mogoče toliko povečati," pravi Helen. "Potem je dobro vzeti nekaj časopisnih pol in jih prilepiti na steno, da dobiš občutek, kako bo videti povečava fotografije. Treba je ugotoviti, ali je velikost ustrezna za prostor, kar je najbolje storiti tako, da dejansko izmerite in postavite nekaj na steno."

Fotografije, ki so dovolj izrazite za velik format tiskanja, poleg glavnega motiva vsebujejo tudi okolje, razlaga Helen. "To se zelo dobro obnese pri fotografijah, ki izražajo določeno stališče. Pogosto je na fotografijah, ki jih prodajam v največjih velikostih, okoli motiva arhitektura, pokrajina ali gozd. Zaradi tega so videti kot umetnine."

S tiskalnikom, kot je Canon imagePROGRAF PRO-300, lahko v udobju svojega doma tiskate v profesionalni kakovosti. Helen uporablja tiskalnik Canon imagePROGRAF PRO-1000 za svoje poslovanje. Ta model s podporo za Wi-Fi lahko tiska brez robov in je idealen za črno-bele slike z matirano črno barvo, ki zagotavlja globoke tone, popolne za umetniške fotografije. Za izjemno enobarvno končno obdelavo v Canonovem tiskalniku uporabljajte papir Canon Pro Premium Matte PM-101, ki je izdelan za čudovit izraz toplih belih in sivih odtenkov v velikostih od A4 do A2.

4. Bodite ustvarjalni s postavitvami galerijskih sten in mrežnih postavitev

Črno-bele natisnjene fotografije otrok in družin, razporejene v mrežastem vzorcu v treh okvirjih na opečni steni.

Pri ustvarjanju galerijske stene lahko pomaga, če pripravite skico želene postavitve v programu, kot je Adobe® Photoshop®. Tako lahko preverite, ali so fotografije skladne, uravnotežene in imajo pravo tonalnost, ko jih postavite drugo ob drugo. © Helen Bartlett

Če razstavite več natisnjenih fotografij, lahko z galerijskimi stenami in mrežami ustvarite posebno vzdušje v hodnikih, prehodih in stopniščih. Če tiskate manjše velikosti fotografij, lahko visokokakovostne izvode natisnete s tiskalnikom Canon PIXMA doma. Tiskalnik Canon PIXMA G540 lahko tiska datoteke iz naprav, ki podpirajo brezžično povezavo, ter z nizkimi stroški natisne svetle fotografije velikosti do A4 v živih barvah.

Helen poudarja, da je prednost galerijske stene ta, da lahko fotografije nanjo vedno dodate ali kadar koli zamenjate. "Fotografije je zelo preprosto menjati in prestavljati, zato galerija sčasoma raste in se razvija kot družina. Imam stranko, ki ima v kuhinji res dobro galerijsko steno. Začelo se je s tremi fotografijami, nato s šestimi, devetimi in na koncu z dvanajstimi – mislim, da jih je zdaj že šestnajst. Tudi z mrežnim sistemom je galerijo zelo enostavno povečati vsako leto," pravi.

"Upoštevajte, da boste lahko v prihodnosti dodali še kaj. Če imate torej enega majhnega dojenčka in zapolnite ves prostor na steni do njegovega šestega leta, potem ne boste imeli prostora, ko zraste in se bo vaša družina razširila. Poskrbeti morate za prilagodljivost."

5. Eksperimentirajte z okvirji in brez njih

Akrilni tisk fotografije dveh otrok, ki v rokah držita veliki palici, je izobešen na steni nad kaminom.

Za prikaz natisnjenih fotografij ne potrebujete okvirjev. Če želite elegantnejši in sodobnejši videz, poskusite s tiskanjem na platna brez okvirja. Druga možnost je okvir z obrobo, znan tudi kot plavajoč okvir, kjer je med fotografijo in okvirjem prazen prostor, zato se zdi, kot bi fotografija visela. To zagotavlja vrhunski umetniški učinek ter je odlično za viseče in stoječe okvirje. © Helen Bartlett

Fotografij ni treba vedno uokviriti. V nasprotju s profesionalnimi portretnimi fotografijami, ki jih želimo razstaviti in zaščititi, neponovljive fotografije svoje družine, ki jih sami natisnemo, običajno želimo zgolj izobesiti na steno, tako da smo obdani z najljubšimi družinskimi trenutki. "Natisnjene fotografije brez okvirja so mi zelo všeč. Postavim jih na knjižne police in prilepim na hladilnik," pravi Helen. "Videla sem že stranke, ki so z žicami in majhnimi sponkami naredile izjemno zanimive stvari. Zelo mi je všeč misel, da ima fotografija lastno življenje in jo je mogoče uporabiti na različne načine, ko jo enkrat posnamemo."

"Natisnjene fotografije zelo dobro delujejo v najstniških sobah, saj jih lahko nalepite na steno in iz njih izdelate kolaže ali jih obesite na nosilce iz žice," dodaja. "To je lahko nenehno nastajajoča galerija s fotografijami brez okvirja, ker nam tovrstne fotografije ne pomenijo tako veliko.“

Uporabite lahko tudi mobilni tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 in natisnjene fotografije pripnete na različne predmete. Tiskanje fotografij najljubših trenutkov in njihova postavitev v vašem domu je odličen način za izboljšanje vzdušja in hkrati ohranjanje družinskih spominov.


Napisala Lorna Dockerill


*Adobe in Photoshop sta registrirani blagovni znamki ali blagovni znamki podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TISKAJTE

  Urejanje fotografij za tiskanje

  Z našim podrobnim vodnikom za urejanje za tiskanje in najboljšimi nastavitvami za tiskanje naredite več iz svojih fotografij pri tiskanju.

 • TISKANJE

  Najboljši Canonovi tiskalniki za fotografije

  Poiščite najboljši tiskalnik, ki ustreza vašim ustvarjalnim potrebam, ne glede na to, ali želite fotografije prikazati v okvirju, kolažnem albumu ali na nalepki.

 • OSNOVE

  Fotografiranje za tisk

  Sedem najboljših nasvetov za zajemanje spominov, ki jih želite ohraniti v natisnjeni obliki.

 • OSNOVE UREJANJA

  Kako urediti posebne fotografije

  Uredite posnetke posebnih priložnosti z naslednjimi nasveti za enostavno urejanje fotografij.