A smiling child playing on a swing.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Izza objektiva: Helen Bartlett – ko ljubiteljsko fotografiranje postane kariera

Helen Bartlett
Helen Bartlett

Fotograf družinskih dogodkov


Helen Bartlett je s fotografiranjem otrok pričela, ko je bila najstnica, v vrtcu svoje matere v južnem Londonu. Svojo profesionalno kariero je začela razvijati leta 2003, danes pa je ena izmed najbolj cenjenih fotografov družinskih portretov v Združenem kraljestvu. Na svojih črno-belih fotografijah izrablja razpoložljivo svetlobo in izraža čustvene odtenke družinskega življenja. Z njo smo se pogovarjali glede izzivov pri razvoju ljubiteljskega fotografiranja v profesionalno kariero.

Kdaj vas je fotografija začela zanimati?

V času mojega odraščanja je bil moj oče strasten fotograf in zato smo imeli doma temnico za razvijanje fotografij. Moji bratje in jaz smo vsi imeli analogne fotoaparate, veliko fotografirali na črno-bel film, nato pa svoje slike razvijali in tiskali. V tem času je mama doma med tednom imela organizirano varstvo otrok. Kot najstnica sem pričela s fotografiranjem otrok, ki so hodili k mami v varstvo, in fotografije prodajala njihovim staršem, da sem si prislužila nekaj denarja. S fotografiranjem sem nadaljevala tudi med študijem, saj sem si vedno želela postati fotografinja. Vendarle pa sem bila prepričana, da so to le sanje in da bom v življenju dejansko počela kaj drugega.

Kako pa se je fotografiranje potem spreobrnilo v kariero?

Ko sem zamenjala nekaj služb in sem si še vedno želela postati fotografinja, mi je starejši brat posodil nekaj denarja, da sem odprla podjetje za fotografiranje otrok in vse se je nekako zgodilo ravno ob pravem trenutku. Digitalna fotografija je postajala vse bolj dostopna, tako da sem nabavila Canon EOS 10D, si kupila računalnik in živela pri svojih starših, dokler si nisem ustvarila imena.

A smiling young boy lets a young girl play with his hair.

S kakšnimi izzivi ste se soočali?

Glavni izzivi pri zagonu podjetja takrat so bili enaki, kot so danes. Največja ovira je pridobivanje strank. Izdelujete lahko najboljše fotografije na svetu, a če ljudje ne vedo za vas, potem boste težko pridobili nove stranke. Na začetku si boste morali za delo z otroki vzeti čas in si pridobiti izkušnje. Spominjam se, da sem fotografirala štiri majhne fantke v kletnem stanovanju na deževen dan in razmišljala o tem, kako bi tovrstno delo lahko bilo zanimiv in zabaven izziv, če bi ga opravljala za denar. Dlje kot delate z otroki, bolje znate iz njih izvleči tisto najboljše ter hkrati poskrbeti, da se ob tem vsi zabavate.

"Več kot fotografirate, več trikov boste usvojili in bolje boste lahko opredelili svoj slog."

Kakšne nasvete bi dali nadobudnim profesionalnim fotografom?

Ena od stvari, ki si jih velja zapomniti, je ta, da fotografiranje le redko vodi do bogastva. To je trdo delo. Zato se je treba zavedati, preden daste odpoved v službi, da se preboj ne bo zgodil čez noč.

Rekla bi, da se poskusite čim več naučiti. Internet je odličen vir praktičnih nasvetov in tehnik učenja. Najpomembnejše pa je, da vadite. Ker nič ni boljšega od dejanskega zajemanja fotografij. Dobra ideja je najprej preprosto zajemati fotografije prijateljev in družinskih članov, preden boste začeli sprejemati prva plačana naročila. Več kot fotografirate, več trikov boste usvojili in bolje boste lahko opredelili svoj slog.

Motion-blur shot of a young girl playing on a roundabout.

Kakšno opremo trenutno uporabljate?

Običajno uporabljam fotoaparata Canon EOS-1DX, ker sta robustna in primerna za vse priložnosti. Otroci se premikajo zelo hitro, zato morate biti sposobni zajeti to premikanje, poleg tega pa pri igri z razigranimi malčki nikoli ne veste, kaj bo priletelo v vaši smeri – pesek, voda, igrače ... Seznam je neskončen.

Pogosto fotografiram s primarnimi objektivi. Za fotografiranje na prostem uporabljam Canon EF 35mm f/1.4L II USM in Canon EF 85mm f/1.2L USM. V zaprtih prostorih pa običajno uporabljam Canon EF 35mm f/1.4L II USM in Canon EF 50mm f/1.2L USM. Če pa fotografiram dojenčke, mlajše od enega leta, običajno s sabo vzamem še makro-objektiv.

A young girl does a forward-roll on a sofa while a young boy looks on.

Če katera od mojih strank želi fotografirati svoje otroke, ponavadi predlagam, naj prve korake naredijo s cenovno ugodnim primarnim objektivom Canon, kot je EF 50mm f/1.8 STM. Tovrstni objektivi so naravnost izvrstni! Zelo so primerni za pridobivanje izkušenj glede uporabe zaslonk in hitrosti zaklopa. Poleg tega pa prepuščajo veliko dodatne svetlobe, tako da so naravnost popolni za fotografiranje otrok v zaprtih prostorih.

Oglejte si Helenine nasvete za zajemanje čudovitih družinskih portretov.

Povezani članki
A girl holds her hands up in a spray of water, the droplets blurred.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

10 namigov za takojšnje izboljšanje družinskih fotografij

Sledite nasvetom strokovnjakinje in zajemajte družinske fotografije, ki se jih nikoli ne boste naveličali.

A baby playing with an abacus and looking at the camera.

FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

12 namigov za fotografiranje dojenčkov, ki jih lahko takoj preskusite

Ohranite dragocene trenutke in ujemite razvoj svojega dojenčka s temi iznajdljivimi načini, ki bodo fotografiranje spremenili v zabavo in vam zagotovili čudovite posnetke.

A child sits on a stepladder entertained by his parents.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

10 najboljših namigov Lene Petrove za božične fotografije

Zajemite božično vzdušje s pomočjo 10 namigov te družinske fotografinje za ustvarjanje zabavnih in naravnih portretov.

Povezani člankiGet Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike

Povezani izdelki