A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Posnemite boljše portrete: 5 zabavnih izzivov za fotografiranje družine

Za popotniško blogerko Katjo Gaskell ni nič boljšega od potovanj z družino in fotografiranja skupnih trenutkov po vsem svetu. Katja, njen mož in trije otroci so se nedavno vrnili v Veliko Britanijo, potem ko so 12 let živeli v Avstraliji, Indiji in Mehiki. V tem času je doživetja družine beležila na blogu Globetotting – za kar je uporabljala 450–600 evrov vreden pametni telefon – in delila fotografije s 16.400 sledilci na Instagramu.

Otroci so odraščali na različnih celinah. Alfie (zdaj star 11 let) se je rodil v Sidneyu, Tess (9) v Delhiju in Sam (4) v Mexico Cityju. "Močno verjamem v družinska potovanja in mislim, da je potovanje najboljši način izobraževanja," pove. Fotografija predstavlja velik del njenega življenja. "Resnično rada fotografiram. Tako za delo kot za beleženje družinskega življenja in potovanj.

Odkar sem začela z blogom Globetotting, sem fotografirala s telefonom," pojasnjuje Katja. "Toda želela sem izboljšati svoje fotografije in spoznala sem, da ima fotoaparat v telefonu določene omejitve."

Želela si je možnosti optične povečave, česar fotoaparati v povprečnih telefonih ne nudijo, in kakovostnejše datoteke, da lahko poveča detajle in natisne družinske fotografije v različnih velikostih. "Vsako leto izdelam letni fotoalbum, a včasih ne morem uporabiti fotografij, ki sem jih posnela s telefonom, saj po mojem mnenju niso dovolj kakovostne."

Zdaj ko je ponovno doma v Londonu, Katja raziskuje nove načine kako fotografirati svojo družino. Uporablja začetnikom prijazen fotoaparat Canon EOS M50 ter objektiva Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM in Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. Z njimi raziskuje ročne funkcije, kot so globina polja in hitrost zaklopa.

"Pri fotoaparatu Canon EOS M50 je odlično, da je resnično prenosen," pravi. "Lahko si ga obesiš prek rame in se odpraviš kamor koli. Kljub temu, da je majhen, lahko uporabljaš različne objektive za različne situacije. Ko smo kot družina skupaj zunaj, je z njim resnično enostavno posneti fotografije otrok."

Povezani članki
A baby plays with an abacus.

FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

12 namigov za fotografiranje dojenčkov, ki jih lahko takoj preskusite

Ohranite dragocene trenutke in ujemite razvojne korake svojega dojenčka z iznajdljivimi načini, ki bodo fotografiranje spremenili v zabavo in vam zagotovili čudovite posnetke.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Kako posneti naravne in ustvarjalne družinske portrete

Profesionalni portretni fotograf Christian Anderl vam zaupa, kako lahko s Canonovim fotoaparatom posnamete spontane fotografije zabave z družino.

Print your family's life story

USTVARJALNO TISKANJE

Natisnite življenjsko zgodbo svoje družine

Tiskajte in ustvarjajte s slikami dragocenih družinskih trenutkov.

Avstrijski portretni fotograf in Canonov ambasador Christian Anderl se je odločil pomagati Katji. Postavil ji je množico fotografskih izzivov z različnimi tehnikami, da bodo njene fotografije s fotoaparatom Canon EOS M50 še bolj kreativne in navdušujoče.

1. Uporabite majhno globino polja

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Z odpiranjem zaslonke lahko Katja poskuša fotografirati portrete z majhno globino polja, kjer je oseba jasno izostrena, vse ostalo pa je neostro. "Posnemite portret zelo od blizu, uporabite največjo možno odprtino zaslonke (najmanjšo vrednost f), preizkušajte in nato postopno zapirajte zaslonko," predlaga Christian. "Izostrite oči in če je eno oko bliže vam kot drugo – če oseba ne gleda neposredno vas – poskrbite, da je izostreno tisto oko, ki je najbliže vam." Čeprav fotoaparati v nekaterih pametnih telefonih lahko simulirajo globino polja pri subjektih, kot so ljudje, aplikacije pa omogočajo kasnejše dodajanje podobnih učinkov, v teh primerih ni mogoče govoriti o resničnem prilagajanju globine polja. Christian pove: "Če si boste vzeli čas, boste videli, koliko več lahko dobite s fotoaparatom."

Katja je za portretiranje otrok v parku, na vrtu in doma uporabljala objektiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. S fotografiranjem v načinu prioritete zaslonke (Av) je preizkusila oba skrajna položaja zaslonke in eksperimentirala, kaj lahko doseže z različnimi nastavitvami. "Pri tem objektivu je odlično, da ima odprtino zaslonke f/1.4, kar pomeni, da omogoča resnično majhno globino polja," pojasnjuje. "Kar vidim se, kako uporabljam ta objektiv na potovanjih in fotografiram tako, da so otroci v ospredju, ozadje pa je rahlo zamegljeno. Tudi moja časovnica na Instagramu bo s tem postala zanimivejša. Res sem zadovoljna z rezultati. Česa takega s telefonom nisem mogla doseči brez uporabe filtra. Všeč mi je učinek izostrenih oči in mehkejšega ozadja ter način, kako ljudje s tem bolj izstopajo."

2. Fotografirajte otroke med zabavo z vodo

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian je Katji predlagal, naj fotografira otroke, ki se igrajo z vodo in tako preizkusi hitro zaporedno fotografiranje, ki ga omogoča Canon EOS M50. "Uporabite visoko hitrost zaklopa, poiščite dobro osvetlitev in uporabite način hitrega neprekinjenega fotografiranja, da posnamete čim več fotografij," svetuje Christian. To pomeni, da lahko kasneje izberete posnetke, kjer sta položaj in gibanje vode najbolj zanimiva in prijazna očesu. "Poglejte, ali se lahko postavite nasproti soncu, tako da svetloba od zadaj osvetljuje vodne kapljice. Tudi temno ozadje lahko poudari vodo. Poglejte, ali lahko ujamete mavrične barve v odsevu na vodi."

Katja je z uporabo načina prioritete zaklopa (Tv) pridobila občutek, kako lahko ročna nastavitev hitrosti zaklopa na fotoaparatu Canon EOS M50 zamrzne trenutek. Z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM je fotografirala svojega najmlajšega otroka, Sama, ki naliva in zliva vodo iz skodelice. S tem, ko je Katja v celoti izkoristila možnost fotografiranja z 10 slikami na sekundo in zaslonko f/1.4, je posnela fotografijo, ki je zamrznila tok vode.

"Igrala sem se z visoko hitrostjo zaklopa." pove Katja. "Bilo je zabavno, ko sem poskušala ujeti gibanje vode. Enostavno je bilo izostriti različne reči. Namesto ročnega ostrenja določenih predelov, lahko vidim, kakšne učinke dobim samo s tem, ko spremenim hitrost zaklopa."

3. Ujemite smeh

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

"S fotoaparatom imate na voljo način hitrega neprekinjenega fotografiranja. To pomeni, da lahko ujamete trenutke, ko se otroci smejijo in premikajo," razloži Christian. "Poskusite ugotoviti, koliko ostrih, smejočih obrazov lahko ujamete! Ko fotografirate otroke, nimate veliko časa, zato ustvarite eno postavitev in z njo poskušajte nekaj minut, dokler se otroci ne naveličajo."

Katja se je z otroki odpravila preživet popoldan v bližnjem parku, da bi lahko fotografirala svoje najmlajše, medtem ko se zabavajo. "Najboljši način, da ohranim pozornost otrok je ta, da ne vztrajam predolgo in jih nato nagradim s sladkarijami," je njen recept. "Naredila sem posnetke, ko se igrajo na gugalnicah, tekajo naokrog in plezajo po drevesih. Ujela sem veliko smeha in pri nekaterih fotografijah sem tudi uporabila majhno globino polja."

4. Fotografirajte zabavno gibanje

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Otroci redko sedijo na miru. Če jih lahko ujamete med gibanjem, boste ustvarili živahne družinske fotografije. "Biti morate pozorni na gibanje okrog vas, naj bo hitro ali počasno," svetuje Christian.

Za fotografiranje otrok med poskakovanjem, plesom in igranjem na gugalnicah je Katja namestila objektiv Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. "Uporabila sem objektiv s povečavo in visoko hitrost zaklopa, kar mi je omogočilo, da nisem zamudila nobenega trenutka. Objektiv je zelo vsestranski in vam nudi možnost, da ujamete otroke, medtem ko se gibljejo."

To fotografijo je Katja posnela s hitrostjo 1/640, zaslonko f/3.5 in občutljivostjo ISO 100. "Bilo je odlično, saj sem lahko ujela trenutke kot še nikoli prej, na primer Sama na gugalnici. S tem so moje fotografije veliko zanimivejše, saj vsebujejo več raznolikosti."

5. Ustvarite časovni zamik

Odličen način, s katerim lahko ustvarite raznolikost, so kratki videoposnetki s časovnim zamikom. Najbolje je, da poiščete dogajanje. To je bolje kot osebe, ki se premikajo počasi. S tem boste ustvarili dinamične, zabavne posnetke, pojasnjuje Christian. "Vsakdo, ki prvič preizkusi fotografiranje s časovnim zamikom, običajno naredi napako, da se usmeri k oblakom in jih fotografira vsakih 10 sekund. Oblaki se premikajo resnično počasi, zato je končni posnetek s časovnim zamikom izjemno počasen. Pridobiti morate občutek za gibanje, ki vas obkroža in ugotoviti, kaj deluje, če se okrog vas gibajo otroci."

Katja je ugotovila, da je ustvarjanje posnetkov z zamikom s fotoaparatom Canon EOS M50 enostavno in hkrati zabavno. "Resnično je enostavno, saj samo izberete nastavitev posnetkov z zamikom, otroke prepričate, da sodelujejo in pritisnete gumb za snemanje," pove. "To je zabavna funkcija. Sprva nisem mislila, da jo bom pogosto uporabljala. Zdaj, ko sem jo dodobra spoznala, vidim, da jo bom večkrat uporabila za svoje objave na blogu Globetotting."

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Fotoaparat Canon EOS M50 je navdihnil Katjo, da je postala bolj ambiciozna pri svojem fotografiranju. Upoštevanje kompozicije ji je odprlo povsem nov način razmišljanja o fotografiranju družine. "Svoj dosedanji pristop bi lahko opisala kot enostavno pritiskanje na gumb sprožilca," pojasnjuje. "Rekla sem 'ustavi se' in posnela veliko fotografij ter upala, da bo katera izmed njih morda v redu. Zabavno je bolj ustvarjalno razmišljati o tem, kakšno fotografijo lahko posnameš, namesto da slikaš kar mimogrede, kot sem prej.

"Prehod s telefona na fotoaparat EOS M50 je bil presenetljivo enostaven. Enostaven je za uporabo, nastavitve omogočajo popoln nadzor in nudi vam možnosti za napredek, s čimer lahko izboljšate svoje fotografske veščine. Toliko več možnosti je za fotografiranje na drugačen način."

Napisala Lucy Fulford

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike