FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

11 nasvetov za družinsko fotografijo

Odkrijte najboljše nasvete za osupljivo družinsko fotografijo. Razkriva jih Canonova Ambasadorka Helen Bartlett.
Silhueta dveh otrok, ki stojita pred gozdom, pri čemer ju osvetljuje nizko sonce, ki sije med drevesi.

Helen Bartlett je ena najbolj cenjenih fotografinj za družinske portrete v Združenem kraljestvu. Pri svojem delu fotografira le z naravno svetlobo brez uporabe bliskavice. Za Helenino fotografsko delo je značilna črno-bela tehnika, s katero ustvarja brezčasne družinske fotografije.

Prosili smo jo, da z nami deli nekaj izkušenj, ki jih je pridobila v svoji dolgi in prestižni fotografski karieri. Preberite in odkrijte, kako ustvariti čudovite družinske fotografije.

1. Pri roki naj vam bo fotoaparat, ne telefon

"Prvi korak do odličnih fotografij je, da poskrbite, da boste imeli fotoaparat vedno s seboj. Današnji pametni telefoni ustvarjajo solidne fotografije, toda z dobrim fotoaparatom boste lahko imeli veliko večji nadzor nad svojimi slikami. Druga slaba lastnost telefonov pa je ta, da vam e-pošta in delo zlahka odvrneta pozornost. S fotoaparatom DSLR ali z dobrim kompaktnim fotoaparatom se morate bolj osredotočati na fotografiranje. Poleg tega boste z večino fotoaparatov pridobili slikovne datoteke višje kakovosti, kar je zelo pomembno, če želite fotografije natisniti. Svetovala bi, da imate fotoaparat vedno v torbi ali recimo na kuhinjskem pultu, tako da bo vedno pri roki, ko ga boste potrebovali."

Majhen deček se igra v oblaku milnih mehurčkov.

2. Fotografirajte posebne priložnosti

"Čudovito je ujeti v objektiv družinske navade in tradicije za božič in veliko noč. Ko bodo otroci starejši, jih bo pogled na slike, polne spominov, popeljal v srečne otroške čase. Če je na božični dan lepo vreme, se odpravite ven s fotoaparatom in njihovimi novimi igračami. Fotografije otrok, ki brcajo novo žogo ali se vozijo z novim kolesom, bodo vedno izvabile nasmeh na vaš obraz. Tovrstni trenutki so tudi odlična priložnost za kar najbolj naravne in spontane družinske fotografije."

3. Začnite zgodaj

"S fotografiranjem ponavadi začenjam ob 8:00. Otroke je najbolje fotografirati takoj zjutraj, ko so še dobro spočiti in so se dobro najedli. Kasneje čez dan bodo otroci vedno bolj utrujeni, prišlo bo do sporov zaradi igrač in priložnosti za sodelovanje bodo lahko zamujene. Zato poskusite vse uradne ali skupinske fotografije posneti zgodaj na začetku dneva. V preostanku dneva se lahko potem vsi sprostite ter ustvarjate zabavne in sproščene fotografije, brez obremenjevanja s tem, kako na obraz malčka izvabiti nasmeh za fotografijo. Da bi si ustvarili čim boljše priložnosti za fotografiranje, se prilagodite urniku otrok. Vsak dan veliko fotografirajte. Ob koncu leta boste lahko izdelali fotoknjigo družinskih dogodivščin, s katero boste z veseljem obujali spomine."

Otrok stoji na pomolu in želi z dlanjo udariti v materino dlan. Mati stoji v vodi, ki ji sega do kolen.

Načrtovane portrete je bolje posneti zgodaj v dnevu, ko so otroci manj utrujeni. Medtem ko lahko spontane fotografije posnamete kadar koli. Pozna popoldanska svetloba je ustvarila silhueto matere in otroka, medtem ko se njuna obrisa zrcalita na vodni površini. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 24 mm, 1/8000 s., f/2.8 in ISO1600. © Helen Bartlett

4. Naj sodeluje vsa družina

"V večini družin je ponavadi nekdo, ki vedno stoji za fotoaparatom; ko sem odraščala, je bil to moj oče. Svetujem vam, da se izmenjavate. Tako bodo na fotografijah prikazani vsi družinski člani. Tovrstne fotografije bodo namreč za otroke zelo pomembne, ko bodo odrasli. Če želite zajeti portret celotne družine, postavite fotoaparat na stativ (oziroma ga postavite na nekaj stabilnega, kot je na primer miza ali klop v parku) in uporabite funkcijo samosprožilca. Fotoaparat lahko za nekaj časa zaupate tudi otrokom in jim pustite, da sami fotografirajo. Kajti otroci so že po naravi ustvarjalni. Iz njihovih nepričakovanih kompozicij se lahko veliko naučimo. Če v ustvarjanje vključite tudi otroke, se bo fotografiranje spremenilo v zabavno aktivnost za vso družino. Ob tem vam bodo otroci morda postregli z idejami, na katere sami ne bi niti pomislili. Dodatna prednost takšnega fotografiranja je, da lahko pri otrocih vzbudi zanimanje za fotografijo kot hobi, ki vas bo lahko povezoval čez celotno otroštvo in najstniška leta. In kdo ve, morda lahko fotografiranje postane celo njihov poklic."

Majhna deklica na izteku tobogana, ki se smeji in ima razprte roke.

Imejte fotoaparat povsod s seboj, tako da nikoli ne boste zamudili priložnosti. Lahko se zgodi, da boste presenečeni z rezultati fotografiranja vsakodnevnih dejavnosti, kot je na primer izlet v park. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 1/1000 s., f/3.2 in ISO1000. © Helen Bartlett

5. Fotografirajte vsakodnevno življenje

"Časi, ko se je fotoaparat uporabljalo le za posebne priložnosti in praznike, so mimo. Danes posnamemo veliko več slik običajnih dejavnosti. Fotografirajte, kako se vaša družina ob koncu dolgega dne stisne skupaj na kavču. Ujemite radostne poglede, ko otroci ob petih zjutraj skočijo v vašo posteljo z željo, da bi se igrali. Umaknite se v ozadje in uporabite daljšo goriščno razdaljo ali funkcijo povečave, ter fotografirajte otroke pri igri. Na ta način boste ustvarili resnično prikupne in naravne fotografije."

6. Pripovedujte zgodbo tudi z lokacijami

"Z nekaterimi slikami poskusite zajeti elemente pripovedovanja zgodb. Zelo lepo je, ko vam uspe zajeti popoln portret, vendar je širši vidni kot lahko ravno tako zanimiv. Fotografirajte otroka v otroški sobi skupaj z igračami. Posnemite otroke, ki se igrajo v parku ali bližnjem gozdu tako, da zasučete fotoaparat v navpični položaj. S tem boste zajeli tudi višino dreves in na sliki prikazali razmerja velikosti. Bodite ustvarjalni pri uporabi naravnih danosti. Iščite oblike in sence, odseve in obrobe in tako svojim slikam dodajte poseben pridih."

Črno-beli posnetek, narejen z vrha stopnišča, na katerem sta otroka, ki ležita na preprogi, pri čemer stopniščna ograja ustvarja okvir okrog njiju.

Če boste eksperimentirali s koti in kompozicijo, boste lahko kjer koli ustvarili izjemne fotografije. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X z objektivom Canon EF 24mm f/1.4L USM (ki ga je zdaj nadomestil model Canon EF 24mm f/1.4L II USM) pri 1/60 s., f/3.5 in ISO3200. © Helen Bartlett

Majhen deček se v temni sobi igra z igračo v obliki letala. Svetloba iz reflektorja na stropu ustvarja senco letala.

Igranje s svetlobo lahko pomaga ustvariti zanimive slike. Tukaj je Helen uporabila silhuete in reflektor, s čimer je poudarila subjekt. Na ta način je čisto običajen posnetek spremenila v zanimivo fotografijo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L USM (ki ga je zdaj nadomestil model Canon EF 35mm f/1.4L II USM) pri 1/250 s., f/1.4 in ISO8000. © Helen Bartlett

7. Bodite pozorni na zanimive kote in kompozicije

"Včasih lahko zajamete celotno bistvo osebe, ne da bi sploh razkrili njen obraz. Zanimivi koti in gledišča lahko pripomorejo k nastanku resnično zanimivih slik. Morda boste posneli detajle drobnih dlani dojenčka ali trenutek, ko malček vztraja pri nošenju narobe obrnjenih škornjev. Eksperimentirajte z nastavitvami fotoaparata. Uporabljajte visoke hitrost zaklopa za zajemanje vseh podrobnosti gibanja. Ali pa otroka med dejavnostjo prikažite rahlo zamegljenega in s tem poudarite gibanje. To lahko storite z izbiro daljšega časa zaklopa in uporabo stativa, da bo fotoaparat povsem na miru, ko bo mimo pritekel otrok. Ko fotografirate v zaprtih prostorih, se nikar ne bojte uporabiti višjih vrednosti ISO. Sama nikoli ne uporabljam bliskavice. Raje izkoristim razpoložljivo svetlobo, tako da so fotografije videti povsem naravno. Poskusite fotografirati v črno-beli tehniki. Črno-bele fotografije ustvarjajo videz brezčasnosti in bodo v njih lahko uživale še mnoge generacije."

8. Poiščite svetlobo

"Prilagodite se viru svetlobe. Če fotografirate v zaprtem prostoru, uporabite naravno svetlobo, ki prihaja skozi okno. Portretiranec naj gleda proti oknu, s čimer boste ustvarili čudovito osvetljen portret. Če ste na prostem, poiščite odprt senčen predel. S tem boste poskrbeli za mehko in enakomerno osvetlitev obraza portretirane osebe. Nizko zimsko sonce je lahko čudovito za portrete, ki prikazujejo vzdušje. Bodite pozorni na dolge sence, ki lahko slikam dodajo zanimive kompozicijske elemente.

"Svetel fiksni objektiv je odlična naložba za vaš DSLR ali brezzrcalni fotoaparat. Fotografom, ki uporabljajo Canonov fotoaparat DSLR, vedno priporočam objektiv Canon EF 50mm f1.8 STM. To je visoko kakovosten in cenovno ugoden objektiv s fiksno goriščno razdaljo in veliko odprtino zaslonke. Za tiste, ki uporabljajo Canonov brezzrcalni sistem polne velikosti, je prej omenjenemu po lastnostih enakovreden objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM. Ti objektivi z veliko odprtino zaslonke prepuščajo veliko dodatne svetlobe, zato so idealni za fotografiranje otrok v zaprtih prostorih."

Bližinski črno-beli posnetek majhnega otroka, ki gleda proti tlom.

Če počepnete in otroka fotografirate v višini njegovih oči, boste fotografijam dodali občutek osebne povezanosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/1000 s., f/1.2 in ISO100. © Helen Bartlett

9. Spustite se na tla

"Spustite se v višino oči otrok in poglejte na svet iz njihove perspektive. Poskusite sedeti ali ležati na tleh. Na ta način boste poskrbeli tudi za manj motečih elementov v ozadju slik. Namesto, da je v ozadju vidna celotna vsebina omarice z igračami, usmerite objektiv tako, da boste ozadje zapolnili s pogledom na nebo, drevesa ali stene. No, včasih je kljub temu zabavno narediti tudi posnetek otrok, navdušenih nad neredom, ki so ga ustvarili."

10. Natisnite svoje slike

"Ne glede na to, ali imate svoj tiskalnik za domačo rabo ali svoje fotografije natisnete prek spleta ali v fotografskem studiu, jih vsekakor izdelajte. Svoje slike lahko celo uporabite za skodelice, plakate in še marsikaj drugega. Na ta način boste lahko v njih uživali vsak dan. Slike, natisnjene na papir, lahko skrbno spravite ter jih hranite na varnem. Tako se ne bodo izgubile nekje v računalniku ali pomnilniški kartici."

Črno-bela slika majhnega dečka, ki skače na postelji in se smeji.

Kakovost končnega izdelka bo boljša, če bodo upodobljene osebe uživale in se zabavale. Zato poskrbite, da bo fotografiranje zabavno. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 38 mm, 1/1000 s., f/2.8 in ISO2500. © Helen Bartlett

11. Naj bo zabavno

"Poskrbeti morate, da se bodo vaši otroci radi slikali. Tako bodo bolj pripravljeni sodelovati. Nikar ne pričakujte preveč od njih, še posebej, ko so utrujeni. Vsekakor pa jih vključite v celoten postopek. Fotografirajte njihove najljubše stvari – plišaste igrače, risbe, ki so jih ravnokar narisali ... Igrajte se z njimi, pojte pesmi, plezajte na drevesa."

"Ne pozabite, fotografiranje družine je nekaj najbolj zabavnega, kar lahko počnete s fotoaparatom. Upam, da vas bodo ti nasveti spodbudili, da boste letos s svojim fotoaparatom ujeli še več trenutkov in posneli slike, ki vas bodo razveseljevale še mnoga leta."

Povezani izdelki

Povezani članki