A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Fotografiranje družine

Kako posneti boljše božične fotografije od lani

Četudi božič radi preživite čim bolj tradicionalno, vsako praznično obdobje prinese nekaj novega. Zato je pomembno, da hitro minljive trenutke družinske zabave in božične čarobnosti ujamete v objektiv. Ruska fotografinja Lena Petrova, ki se ukvarja z družinsko fotografijo, je izpopolnila svoj način fotografiranja tega posebnega letnega časa, tako z vidika spontanih posnetkov kot bolj načrtovanih – a kljub temu zabavnih in neuradnih – skupinskih fotografij.

Lenin pristop k družinski fotografiji lahko povzamemo z enim stavkom: "Dober posnetek boste ujeli takrat, ko bodo vsi pozabili na fotografiranje in se prepustili užitkom druženja." Privijte glasbo, zabavajte se in se igrajte z otroki – uživajte v veselih trenutkih in ustvarite nepozabne spomine.

Ne glede na to, ali želite letos sami posneti fotografije za svojo božično voščilnico ali želite v objektiv zajeti le praznično vzdušje, vam bo Leninih 10 namigov podalo ogromno idej za božično fotografiranje in vas naučilo, kako posneti družinske fotografije doma. Ko posnamete popolno družinsko božično fotografijo, obiščite storitev Creative Park in si oglejte nešteto možnosti, kako jih lahko natisnete. Našli boste predloge božičnih voščilnic, natisljive okvirje za slike in fotoknjige, ki jih lahko podarite svojim najdražjim.

10 namigov Lene Petrove za fotografiranje božičnih fotografij doma in na vrtu

1. Izberite prave trenutke

"Pri spontanih fotografijah razmislite, kateri praznični predmeti so pomembni vam in vaši družini. Poleg okraševanja božičnega drevesca in odvijanja daril se vi in vaša družina verjetno veselite tudi drugih dogodkov, kot so božična tržnica, priprave na božično večerjo, podpisovanje voščilnic, srečanje z Božičkom in nedvomno še mnogo drugih trenutkov. Zato imejte fotoaparat vedno v bližini ..."

2. Osredotočite se na pomembne stvari

"Predmeti, ki vam pričarajo udobje v vsakdanjem življenju, niso vedno videti najbolje na sliki, zato pri fotografiranju portretov v tujih domovih vedno premaknem pohištvo in odvečne okraske izven prizora, vključno s slikami na steni. Tega ne počnem pri spontanih posnetkih, saj lahko na srečo ozadje prilagodimo s fotoaparatom tudi na več drugih načinov. Izberite primeren kot in fotografijo okvirite ali ustvarite zamegljeno ozadje s široko zaslonko, na primer f/1,8."

3. Razmislite o ozadju

"Pri družinskih portretih poiščem mirno ozadje, da je vsa pozornost usmerjena na ljudi. To ne pomeni, da mora biti ozadje dolgočasno – v ozadju so lahko božično drevesce ali pisane lučke, ki pričarajo praznično vzdušje."

4. Uporabite pripomočke in okraske

Povezani članki
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

USTVARJALNE ZAMISLI ZA TISKANJE

Šest neverjetnih stvari, za katere niste vedeli, da jih lahko naredite s tiskalnikom

Prepustite se ustvarjalnosti in za te praznike sami izdelajte božična darila, okraske in igre. Vse predloge lahko prenesete in natisnete brezplačno.

How to shoot festive pet portraits

PORTRETI HIŠNIH LJUBLJENČKOV

Nasveti za fotografiranje prazničnih portretov hišnih ljubljenčkov

S pomočjo teh najboljših nasvetov se naučite kar najbolje fotografirati hišne ljubljenčke in praznične božične portrete.

Christmas card printing

TISKANJE IN USTVARJANJE

Tiskanje božičnih voščilnic

Oblikujte svoje praznično fotografiranje in natisnite ustrezne božične voščilnice.

"Za božično fotografijo na prostem morate na prizorišče postaviti praznične predmete, kot so drevesca, lučke in okraski. Prinesete lahko tudi svoje pripomočke, kot so nogavice, igrače in sveče. Pretiravanje ni mogoče; bolje je, da imate vsega po malo, kot da se omejite na eno ali dve vrsti pripomočkov. Ne pozabite na praznična oblačila. Čudno bo, če bodo osebe na fotografiji oblečene v navadne suknjiče, z božičnimi pripomočki v rokah in pisanimi lučkami v ozadju. Obenem pa oblačila ne smejo biti preveč živahna in pisana, da ne preusmerijo pozornosti od obrazov na sliki."

5. Uporabite pravi objektiv

"Postavite se dovolj daleč od subjekta, da lahko uporabite 50-mm objektiv. Zamikalo vas bo, da bi v tesnih prostorih uporabili širokokotni objektiv in v okvir ujeli čim več ljudi, vendar boste s kratkimi goriščnimi razdaljami ustvarili popačenje, ki družini ne bo všeč. Če nimate namenskega objektiva za portrete, se postavite čim dlje od subjekta in nastavitve čim večjo povečavo standardnega objektiva."

6. Zabavajte otroke

"Če želite posneti dobro fotografijo otrok med igro, je najbolje, da se jim pridružite pri igri. Nežno jih bodrite, spodbujajte njihovo domišljijo in krepite samozavest. Ugotovite, kaj bi otroci radi počeli, in to uresničite. Najboljše fotografije bodo nastale v trenutku, ko se bodo vsi prisotni zabavali."

7. Naj odmeva glasba

"Med pripravami na skupinsko fotografijo naj ne bo tišine. Fotografi novinci se pogosto osredotočijo na tehnične težave, umaknejo se vase in pozabijo na ljudi, ki pozirajo za fotografijo. Prijatelji in družinski člani se začnejo dolgočasiti in to se odraža na fotografijah. Povejte jim, kaj počnete, in privijte glasbo na glas, da se ostali lažje sprostijo. Ravno zato običajno prinesem na snemanja prenosi zvočnik."

8. Izpopolnite postavitev skupinske fotografije

"Pri družinski fotografiji je ključno, da skupino ljudi pravilno organizirate. Glave vseh oseb na sliki morajo biti postavljene na različnih nivojih. Poiščite stole različnih velikosti ali uporabite fotelj in nekoga posedite na naslonjalo za roke. Običajno začnem na sredini prizora, se pomikam navzven in se osredotočam na eno osebo za drugo. Če fotografiram veliko družino, pogledam skozi iskalo, določim velikost okvirja ter postavim dve osebi na levi in desni konec. Ostale prosim, da zapolnijo prostor med njima, nato pa naredim nekaj manjših popravkov, da ustvarim čim boljšo postavitev.

Če v fotoaparatu nastavite časovnik ali uporabite aplikacijo Canon Camera Connect za daljinsko fotografiranje, lahko tudi sami sodelujete v družinski fotografiji. Naredite več posnetkov, če bo kdo slučajno zamižal."

9. Uporabite ustrezno globino polja

"Pri skupinskem portretu so ljudje skoraj vedno postavljeni v dve vrsti. Če želite, da so vsi sodelujoči v obeh vrstah pravilno izostreni, morate zaslonko nastaviti na približno f/4–5,6."

10. Ne pozabite na hišne ljubljenčke

"Božične lučke in igrače so domačim ljubljenčkom vedno zanimive in razburljive, zato boste z njimi najverjetneje lahko posneli ljubke in zabavne božične fotografije. Mačka se bo podila za okrasnimi trakovi ali prazničnimi lučkami, psi pa se bodo veselo igrali zunaj v snegu z otroki – same odlične priložnosti za zabavne božične posnetke."

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike