FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Kako posneti boljše božične fotografije od lani

Izboljšajte praznično fotografijo s temi 10 preprostimi nasveti.
Na travniku, prekritem z zmrzaljo, otrok sedi na lestvi in zabavajo ga njegovi starši. Vsi trije so oblečeni v topla zimska oblačila. Fotografirala Lena Petrova.

Četudi božič radi preživite čim bolj tradicionalno, vsako praznično obdobje prinese nekaj novega. Zato je pomembno, da fotografirate bežne trenutke družinske zabave in božičnih srečanj, ne glede na to, ali ste doma ob jelki, na obisku pri sorodnikih ali uživate v zimski pokrajini na prazničnem sprehodu.

Družinska fotografinja Lena Petrova, ki se ukvarja z družinsko fotografijo, je izpopolnila svoj način fotografiranja tega posebnega letnega časa, tako z vidika spontanih posnetkov kot bolj načrtovanih prazničnih fotografij. Njen pristop k družinski fotografiji lahko povzamemo z enim stavkom: "Dober posnetek boste ujeli takrat, ko bodo vsi pozabili na fotografiranje in se prepustili užitkom druženja." Ne glede na to, kje boste preživeli božič, je pomembno, da uživate v veselih trenutkih in ustvarite nepozabne spomine.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo dali veliko idej za božične slike, od tega, kako s pravljičnimi lučkami posneti čudovito zameglitev, do zajemanja divjega odpiranja daril brez zameglitve in naravnega poziranja skupinskih portretov.

Z neprecenljivim prispevkom Lene vam bomo pokazali, kako posneti družinske fotografije doma in na prostem s fotoaparatom sistema Canon EOS R in kako jih oživiti s Canonovim tiskalnikom PIXMA ali SELPHY.

Pripravljeni?

1. Razmislite o ozadju

Dva dečka se ponoči veselo igrata na snegu. V ozadju sta zamegljeni božični drevesi, ki utripata s pravljičnimi lučkami. Fotografirala Lena Petrova.

Lena svetuje, da prizore izberete glede na družinske tradicije. "Poleg okraševanja božičnega drevesca in odvijanja daril se vi in vaša družina verjetno veselite tudi drugih dogodkov, kot so priprave na božično večerjo, podpisovanje voščilnic in nedvomno še mnogo drugih trenutkov," pravi. Da bi dobili dobre fotografije otrok, ki se igrajo, se je najbolje igrati z njimi. "Ugotovite, kaj bi otroci radi počeli, in to uresničite," dodaja Lena. "Najboljše posnetke dobite, ko se vsi zabavajo." Posneto pri 1/160 s, f/2,2 in ISO 1250. © Lena Petrova

"Pri družinskih portretih poiščem mirno ozadje, da je vsa pozornost usmerjena na ljudi," razloži Lena. "To ne pomeni, da mora biti ozadje dolgočasno – v ozadju so lahko božično drevesce ali pisane lučke, ki pričarajo praznično vzdušje."

Ne pozabite spreminjati prazničnih ozadij. Fotografiranje le pred domačim drevesom lahko hitro postane dolgočasno. Razmislite, kateri elementi praznika so pomembni za vas in vašo družino, in se osredotočite nanje.

Poskrbite, da boste tudi zunaj. Posnamete lahko fotografije z zasneženimi drevesi v ozadju ali pa se na božični večer odpravite na praznično tržnico. Če je v vašem mestu Božičkova delavnica, je težko preseči klasično fotografijo mladega družinskega člana, ki sedi poleg Božička.

2. Osredotočite se na pomembne stvari

"Predmeti, ki vam pričarajo udobje v vsakdanjem življenju, niso vedno videti najbolje na sliki, zato pri fotografiranju portretov v tujih domovih vedno premaknem pohištvo in odvečne okraske izven prizora, vključno s slikami na steni," pravi Lena.

Za bolj spontane posnetke lahko izberete kot fotoaparata, ki iz prizora odstrani neželene elemente, ali se poigrate s kompozicijo in kadriranjem, da bo pogled gledalca naravno pritegnjen k objektu – poskusite objekt postaviti v središče ali uporabite pravilo tretjin. Lahko uporabite tudi objektiv, kot je Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM, s katerim približate subjekt in odstranite moteče dejavnike. Poskusite lahko uporabiti tudi objektiv, kot je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, ki ima izjemno široko zaslonko z največ f/1,8, ki zamegli ozadje in pritegne dodatno pozornost na subjekt.

3. Uporabite pripomočke in okraske

Mati in otrok si ogledujeta božično razstavo, postavljeno na zamrznjenem travniku. Oba sta oblečena v topla zimska oblačila. Fotografirala Lena Petrova.

"Pretiravanje s pripomočki ni mogoče; bolje je, da imate vsega po malo, kot da se omejite na eno ali dve vrsti pripomočkov," pravi Lena. "Ne pozabite na praznična oblačila. Čudno bo, če bodo osebe na fotografiji oblečene v navadne suknjiče, z božičnimi pripomočki v rokah in pisanimi lučkami v ozadju. Obenem pa oblačila ne smejo biti preveč živahna in pisana, da ne preusmerijo pozornosti od obrazov na sliki." Posneto pri 1/250 s, f/2,5 in ISO 1600. © Lena Petrova

"Za božično fotografijo na prostem morate na prizorišče postaviti praznične predmete, kot so drevesca, lučke in okraski," pravi Lena. To je lahko že nekaj tako preprostega, kot je, da na vrt prinesete nogavice ali okraske."

Vendar vam v posnetke ni treba nenaravno vsiljevati pripomočkov in okraskov. V času pred božičem se prazničnim okraskom težko izognete, zato jih lahko naravno vključite s fotografiranjem v dokumentarnem slogu, ko ste zunaj in na poti. Če želite na primer vključiti božično drevo, zakaj ne bi dokumentirali dneva ali noči, ko ste ga kupili in ga s težavo spravili v avto?

4. Izberite pravi objektiv

"Zamikalo vas bo, da bi v tesnih prostorih uporabili širokokotni objektiv in v okvir ujeli čim več ljudi, vendar boste s kratkimi goriščnimi razdaljami ustvarili popačenje, ki družini ne bo všeč," pravi Lena.

Namesto tega raje uporabite objektiv, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM. Ta objektiv je širši od portretnega objektiva, zato lahko v okvir zajamete več ljudi, vendar ni dovolj širok, da bi ustvaril popačenje v obliki napihovanja.

Objektiv s povečavo, kot je Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM ali Canon RF 24-105mm F4L IS USM, pa vam omogoča ustvarjanje prijetne zameglitve ozadja. Preprosto se oddaljite od subjekta in ga nato približajte, dokler ne ustvarite želenega učinka.

5. Sprejmite vreme

Dva otroka držita pomaranče nad glavo. Otrok na levi strani prav tako drži rdečo božično kapo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100.

Čeprav zasneženi božič z razglednice pogosto ni realnost, pa je zato običajno slabo zimsko vreme. Zato je pomembno, da izkoristite vse vrste vremena in se naučite uporabljati fotoaparat v različnih scenarijih. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 20 mm, 1/320 s, f/4,5 in ISO 800.

Tudi če živite v zelo hladnem okolju, ne pozabite, da lahko fotoaparat sistema Canon EOS R deluje v razmerah, v katerih imajo ljudje težave. Canon EOS R100 lahko na primer deluje pri temperaturah med 0 in 40 °C.

Na snegu lahko zaradi odsevne bele barve fotoaparat težko določi pravilno osvetlitev, zato so fotografije temne. Fotoaparat preklopite s segmentnega merjenja na točkovno merjenje (v načinu merjenja) in izberite nekaj, kar je temnejše od snega, na primer obraz subjekta, ter osvetlite to območje in ne celotnega prizora.

V snegu in dežju ali v oblačnem vremenu so lahko vaši posnetki videti zelo sivi in dolgočasni. Če želite to odpraviti, spremenite nastavitev beline v fotoaparatu na prednastavitev Cloudy (Oblačno), ki bo vse skupaj osvetlila.

6. Razmislite o hitrosti zaklopa

Pri božičnem fotografiranju morate upoštevati hitrost zaklopa. Hitrost zaklopa 1/60 običajno zadostuje za premagovanje tresenja fotoaparata in za ljudi, ki ne sedijo pri miru. Pri namerno premikajočih se subjektih pa boste morali uporabiti daljši čas zaklopa (1/250 s ali hitreje), da se izognete zameglitvi gibanja.

Ne pozabite, da zameglitev ni vedno slaba in da lahko na fotografiji ustvari občutek gibanja. Z majhno hitrostjo zaklopa in fotoaparatom na stativu lahko zameglite ljudi, ki se premikajo v kadru, okolica pa ostane ostra in izostrena. Lahko se na primer osredotočite na božično drevo in z majhno hitrostjo zaklopa zameglite gibanje družine okoli njega.

7. Poskrbite, da bo skupinski posnetek izstopal

Sedemčlanska družina s psom stoji zunaj v božičnih puloverjih in kapah. Za njimi je zid iz jelk. Fotografirala Lena Petrova.

"Ne pozabite narediti več posnetkov, če kdo pomežikne," svetuje Lena pri skupinskih portretih. Posneto pri 1/250 s, f/3,5 in ISO 3200. © Lena Petrova

"Pri skupinskem portretu so ljudje skoraj vedno postavljeni v dve vrsti," pravi Lena. "Če želite, da so vsi sodelujoči v obeh vrstah pravilno izostreni, morate zaslonko nastaviti na približno f/4–5,6. Glave vseh oseb na sliki morajo biti postavljene na različnih nivojih. Poiščite stole različnih velikosti ali uporabite fotelj in nekoga posedite na naslonjalo za roke."

Mnogi se sprašujejo, kako fotografirati božične skupinske slike, nekateri Canonovi fotoaparati pa lahko poenostavijo celoten postopek, vključno s fotoaparatoma Canon EOS R50 in Canon EOS R100, ki imata način za skupinsko fotografijo.

"Med pripravami na skupinsko fotografijo naj ne bo tišine," pravi Lena. "Fotografi novinci se pogosto osredotočijo na tehnične težave, umaknejo se vase in pozabijo na ljudi, ki pozirajo za fotografijo. Prijatelji in družinski člani se začnejo dolgočasiti in to se odraža na fotografijah. Povejte jim, kaj počnete, in prižgite glasbo, da se ostali lažje sprostijo."

8. Fotografirajte fotografa

Božič je namenjen druženju z družino in prijatelji, a ko ste za fotoaparatom, se včasih ne zavedate, da to vključuje tudi vas.

"Če v fotoaparatu nastavite časovnik ali uporabite program Canon Camera Connect za daljinsko fotografiranje, lahko tudi sami sodelujete v družinski fotografiji," pravi Lena.

Na voljo so načini, da se ustvarjalno vključite v posnetke, tudi če se pozabite postaviti v sprednjo vrsto za družinski portret. Uporabite lahko odseve oken ali vode ali celo ogledal v vašem domu, da se na umetniški način postavite v kader.

9. Ne pozabite na hišne ljubljenčke

Mačka nosi papirnato krono iz pokalice, medtem ko leži pred majhnim božičnim drevescem. Krona je prevelika in zdrsne čez oči živali. Fotografirala Lena Petrova.

Številni Canonovi fotoaparati, kot sta Canon EOS R100 in Canon EOS 5D Mark IV (uporabljen tukaj), imajo načine samodejnega ostrenja z zaznavanjem živali, zato lahko vedno posnamete popolne fotografije z izostritvijo, tudi če vaš hišni ljubljenček nerad sedi pri miru. Posneto pri 1/200 s, f/1,8 in ISO 3200. © Lena Petrova

Mačka, ki nosi rdeč šal in leži na fotelju, obrne glavo in pogleda v fotoaparat. V ozadju je zamegljeno božično drevo, ki utripa s pravljičnimi lučkami.

Fotografije ostanejo v spominu le, če lahko iz njih razberete, kaj je na njih, zato je pomembno, da se izognete zameglitvi. S fotoaparatom sistema Canon EOS R boste lahko ujeli pravo naravo svojega hišnega ljubljenčka, ne glede na to, ali je nagajiv, zamišljen, prikupen ali vse troje.

"Božične lučke in igrače so domačim ljubljenčkom vedno zanimive in razburljive, zato boste z njimi najverjetneje lahko posneli ljubke in zabavne božične fotografije," pravi Lena. "Mačka se bo podila za okrasnimi trakovi ali prazničnimi lučkami, psi pa se bodo veselo igrali zunaj v snegu z otroki – same odlične priložnosti za zabavne božične posnetke."

Pripravite lahko tudi pasje piškote s prazničnimi motivi in posnamete pogled na obrazu svojega najboljšega prijatelja, ko jih poje. Ali pa obiščite lokalno zavetišče za živali in vprašajte, ali lahko fotografirate njihove živali. Še bolje pa je, če se za ta dan prijavite kot prostovoljec. Med sprehajanjem psov ali igranjem z mačkami lahko posnamete čudovite fotografije in jim morda celo pomagate pri posvojitvi.

10. Oživite spomine

Tiskalnik Canon SELPHY z ovito rdečo pentljo in utripajočimi pravljičnimi lučkami okoli njega.

Če potrebujete nasvete za fotografiranje družin za božične voščilnice in druga darila, poiščite tako pristne kot uprizorjene trenutke, saj lahko ti naravni odzivi pogosto pokažejo ljubljene osebe takšne, kot jih najbolje poznamo. Nato jih lahko natisnete s Canonovimi tiskalniki PIXMA ali SELPHY. Obiščite program Canon Creative Park za neskončne možnosti tiskanja in ustvarjanja – od predlog do natisljivih okvirjev za slike in knjig s fotografijami, ki jih lahko podarite svojim najbližjim.

Ko dobite popolne božične fotografije, vam preostane le še to, da svoje spomine oživite v tiskani obliki. Prvi korak je oblikovanje natisov s Canonovimi programi za tiskanje.

Če uporabljate Canonov tiskalnik PIXMA, kot je serija Canon PIXMA TS5350a, je v programu Easy-Photoprint Editor na voljo veliko predlog, urejevalnik postavitev in orodja za urejanje slik, s katerimi lahko božične fotografije uporabite na ustvarjalne načine, od tiskanja za kolaže, koledarje in albume do predlog, ki vam omogočajo tiskanje lastnih božičnih voščilnic.

Če uporabljate Canonov tiskalnik SELPHY, kot je Canon SELPHY CP1500, vam Canonov program za postavitev fotografij SELPHY ponuja veliko novih načinov tiskanja vaših prazničnih spominov. Izbirate lahko med številnimi postavitvami, jih prilagodite z žigi ali besedilom in izbirate med različnimi zaključki. Program omogoča tudi dodajanje kode QR na natise, ki lahko vodi do spletnega albuma družinskih božičnih fotografij.

S temi nasveti lahko letošnji božič naredite zares nepozaben!

Avtor Pete Wolinski

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R100

  Ustvarite popolne spomine na fotografijah izjemne kakovosti z vedno pripravljenim in intuitivnim fotoaparatom EOS R.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Dodajte svoji fotografiji, posneti z brezzrcalnim fotoaparatom polne velikosti, profesionalni pečat z objektivom s povečavo, ki ima goriščno razdaljo 24–70 mm, hitro zaslonko in 5-stopenjsko stabilizacijo.
 • Objektivi za EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Lahka in vsestranska povečava 24–105 mm f/4 serije L s hitrim, tihim samodejnim ostrenjem in stabilizatorjem slike v 5 korakih.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  PIXMA TS5350a Series

  Po zaslugi vsestranskega upravljanja medijev, super ustvarjalnih aplikacij in preproste povezave s pametnimi telefoni tiskalnika serije PIXMA TS5350a bodo do izraza prišle vaše oblikovalske sposobnosti
 • Tiskalniki za uporabo doma

  SELPHY CP1500

  S tem kompaktnim tiskalnikom fotografij, ki je preprost za uporabo, lahko v nekaj sekundah ustvarite izjemno barvite in obstojne natise.

Povezani članki

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Tiskanje božičnih voščilnic

  Oblikujte svoje praznično fotografiranje in natisnite ustrezne božične voščilnice.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Zimski izziv ustvarjanja iz papirja

  S tiskalnikom PIXMA in programom Creative Park lahko ustvarite praznično dekoracijo iz papirja, od okraskov za božično drevo do snežink.

 • PORTRETI HIŠNIH LJUBLJENČKOV

  Zabavni in praznični portreti hišnih ljubljenčkov

  Preprosti nasveti, triki in tehnike za zajemanje čudovitih božičnih fotografij hišnih ljubljenčkov.

 • OSNOVE

  Fotografiranje za tisk

  Sedem najboljših nasvetov za zajemanje spominov, ki jih želite ohraniti v natisnjeni obliki.