A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Izboljšajte kompozicijo svojih fotografij

Ena lepših stvari pri fotografiranju je širok razpon ustvarjalne svobode in čustvenega izražanja. Zato zveni malo omejujoče, ko govorimo o pravilih kompozicije. A če poznate nekaj osnovnih načel fotografskih kompozicij, vam to lahko pomaga pri ustvarjanju fotografij, ki so privlačnejše za oči.

Tukaj govorimo o tem, kako vam lahko kompozicija pomaga pri postavitvi predmetov na slikah in kako vam lahko uporaba teh pravil pomaga pri razporeditvi.

1. Počakajte, preden pritisnite sprožilec

Ko ste na počitnicah ali na izletu, si seveda želite posneti lepe fotografije, ki obiskane kraje prikazujejo na najboljši možen način. Namesto da preprosto pritiskate na sprožilec, poskusite pred zajemanjem kratko počakati in razmisliti o tem, kaj vse je zajeto v iskalo oziroma zaslon LCD.

Kratek premislek in pregled zajetega kadra vam bo pomagal videti nepotrebne dele slike. Rahel premik fotoaparata ali sprememba povečave jih bo odstranila iz kadra, kar bo privedlo do izrazitejše in za oko prijetnejše slike.

2. Za pomoč pri kompoziciji uporabite okna

Ko boste naslednjič na počitnicah v nekem mestu, bodite pozorni na okna zgradb okoli vas. Pomagajo vam lahko pri kompoziciji in pri zajemanju edinstvenega pogleda. Izziv je v tem, da se postavite tako, da v čim večji meri izkoristite odsev prizora v oknu s kompozicijo elementov v odsevu.

3. Ustvarite več slojev

Prizor postavite tako, da bo imel tri subjekte: enega v ospredju, enega v sredini in enega v ozadju. Trije subjekti bodo ustvarili vizualno povezavo na sliki.

Ko na potovanju fotografirate pokrajino in mesta, poskusite vključiti močne kompozicijske linije, ki bodo gledalca vodile po sliki od ospredja v ozadje. Primeri vključujejo poti, reke, železniške tire ali označbe na cestah. Fotoaparat boste morali postaviti v primeren položaj, kjer boste lahko v sliki zajeli naravne linije, kar pomeni, da se boste morali ali dvigniti precej visoko ali pa spustiti povsem k tlom, da boste v čim večji meri poudarili ta učinek.

Povezani članki
The Chicago skyline during golden hour, with water in front of the buildings. The entire scene is tinged with the orange glow of the horizon.

MESTNA FOTOGRAFIJA

Namigi za mestno kompozicijo

Vodnik Paule Stopka za kompozicijo izstopajočih posnetkov stavb in mest.

How to create stunning bokeh

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Kako doseči osupljiv učinek zameglitve

Sledite tem nasvetom in namigom, da dosežete čudovito zamegljena ozadja.

4. Svoje subjekte poskusite zajeti v različnih položajih

Običajno imajo fotoaparati v sredini slike oznake ali okvir samodejnega ostrenja, a če svoje subjekte postavite točno na sredino kadra, to deluje učinkovito le za določene slike.

Za preproste subjekte, kot je pisan cvet na podlagi temnozelenih listov, bo središčna kompozicija delovala dobro. Središčni del fotografije mora biti dovolj močan, da zadrži pozornost gledalca. To je primerno tudi za portrete, kjer je osvetljen le obraz, ozadje pa je precej temnejše.

5. Prizor okvirite naravno

Svoje slike poskusite zajemati z naravnimi okviri. Ko fotografirate, razmislite o tem, kako robovi slike okvirijo glavni subjekt. Za okvirjanje prizora lahko uporabite podboj vrat ali okno, saj temnejši rob poudari svetlejše elemente drugje v kadru. Uporabite lahko na primer okvir vrat hotela ali stanovanja ter z njim uokvirite pogled na mesto. Najbolje je, če so vrata ali okno odprti, da preprečite odseve na steklu.

6. Poskusite z drugačno perspektivo

Prepogosto fotografiramo s fotoaparatom v višini oči. Do bolj ustvarjalnih zornih kotov lahko pridete tako, da fotoaparat postavite niže ali više od višine oči.

Ko fotografirajo otroci, dobijo odrasli drugačen pogled na svet – zgradbe, drevesa, rastline in odrasli delujejo večji zaradi nižjega položaja fotoaparata. Če ima vaš fotoaparat vrtljiv zaslon LCD ali se lahko prek povezave Wi-Fi poveže z vašim telefonom, lahko fotoaparat položite na tla ter posnemite fotografije v tem položaju.

V mestu z visokimi zgradbami poskusite uporabiti širokokotni objektiv ali standardni objektiv in poglejte v nebo. Uporabite način prioritete zaslonke (Av) in izberite nastavitev zaslonke recimo f/8 ali f/11. Nato s fotoaparatom usmerjenim v nebo, zajemite prizor tako, da se zgradbe začnejo prepletati. Ker imajo te slike ponavadi velik razpon senčnih in svetlih predelov, boste morda morali nastaviti osvetlitev v fotografiji z uporabo izravnave osvetlitve. Pomaga lahko tudi, če uporabite vgrajeno funkcijo HDR.

Podobno dobro delujejo tudi višje razgledne točke, recimo z vrha zgradbe ali če držite fotoaparat nad glavo.

7. Pravilo tretjin

Vizualno zanimive slike imajo običajno jasno kompozicijo, ki subjektu daje dovolj prostora. Če svoj glavni subjekt postavite rahlo izven središča, to pomaga pri kompoziciji večine fotografij.

Predstavljajte, da je iskalo ali zaslon LCD razdeljen v obliki mrežnega polja 3 x 3, ločenega s štirimi črtami. Svoj subjekt postavite v desno ali levo tretjino prizora, namesto da bi ga postavili točno v sredino. Običajno bo fotografija zaradi tega zanimivejša in privlačnejša, kot pa če bi subjekt postavili točno v sredino.

8. V čim večji meri izrabite mrežne črte

Ko ste seznanjeni s pravilom tretjin, poskusite uporabljati mrežne črte ter tako posnemite boljše fotografije. Mnogi fotoaparati EOS imajo možnost prikaza mreže bodisi v iskalu bodisi na zadnjem zaslonu LCD. Z vključenimi mrežnimi črtami boste učinkoviteje oblikovali svoje slike. Če zajemate razgled s črto obzorja, jo postavite vzdolž črt na zgornji ali spodnji tretjini kadra, namesto da bi sliko prepolovili, tako da črto obzorja postavite ravno po sredini slike.

9. Uporabite mrežne črte za videoposnetke

Ko snemate videoposnetke na prostem, boste lahko svoj kader izboljšali in obzorje zadržali v ravnini tako, da boste vključili mrežne črte.

Težko je gledati videoposnetke, kjer je vodoravna linija rahlo nagnjena. Pri takšnem posnetku dobimo občutek, kot da slika pada ali drsi na eno stran. Lahko pa fotoaparat namerno zamaknete pod ostrejšim kotom ter tako ustvarite zanimive kompozicije. Ta namerni nagib se pogosto uporablja v mnogih dolgometražnih filmih za ustvarjanje občutkov napetosti in dezorientacije, tako da nagib v svojih družinskih videoposnetkih uporabljajte zmerno. Če en posnetek zajamete z nagibom v levo, potem poskusite naslednjega zajeti z nagibom v desno.

Uporabite jih lahko za prenašanje občutka napetosti in zabave ob raziskovanju novega mesta, vendar kamere na nagnite preveč in pazite, da boste nagibe združili z več kadri v običajni ravnini.

10. Uporabite spirale

Kompozicijska tehnika, znana kot zlati rez (včasih ji pravimo tudi Fibonaccijeva spirala), je naravni kompozicijski pristop, ki ustvarja močne fotografije. Okoli leta 1200 n. št. je italijanski matematik Fibonacci prvič opazil, da obstaja razmerje, ki je vseprisotno v naravi in ki je ugodno za človeško oko. Pogosto je poenostavljeno kot pravilo tretjin, a pravo razmerje je 1 proti 0,618 proti 1.

Ideja je v tem, da bo kompozicija močnejša, če lahko sestavite kader, ki bo vključeval črto, ki opazovalca vodi po spiralni poti do glavnega subjekta. Teorija deluje na več različnih slikah od pokrajin do portretov in mnogih drugih.

11. Uporabljajte trikotnike

Če kadre sestavljate z upoštevanjem trikotnikov, lahko to izboljša vaše fotografije. Poskusite slikati črte ulice, ki izginja v daljavi, in nastale trikotne dele ob strani kadra.

Tudi pri portretu osebe za mizo poskusite prositi subjekt, naj s svojimi rokami oblikuje trikotnik – komolci gredo narazen, dlani pa podpirata brado. Kompozicija bo videti bolj prijetna za oko.

12. Obrežite natise za boljši učinek

Ko svoje slike natisnete s tiskalnikom PIXMA, lahko svoje fotografije obrežete z uporabo programske opreme Canon My Image Garden ter tako izboljšate kompozicijo. Vzemite si čas in eksperimentirajte z različnimi načini obrezovanja. Za slike pokrajine izberite panoramski način obrezovanja ter tako ustvarite široko sliko. Tudi če natisnete več slik zaporedoma, boste dobili panoramski učinek, če so bile slike dobro zajete.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike