TEHNIKE OSVETLITVE

8 namigov za čim večji izkoristek razpoložljive svetlobe

Svetloba je najpomembnejši element vsake fotografije, ki jo posnamemo. Ugotovite, kako poiskati najboljšo svetlobo, ne glede na to, ali je naravna ali umetna, in nastavitev, ki jo potrebujete, da jo posnamete.
Fotoaparat Canon EOS R6 fotografira otroka, ki v roki drži balone, v ozadju pa zahaja sonce.

Ko svetlobne razmere delujejo usklajeno s prizorom ali predmetom pred vami, so rezultati lahko osupljivi. Učenje, kako prepoznati najboljši razpoložljivi vir svetlobe, ne glede na to, ali je naraven ali umeten, vam lahko zelo koristi. Najboljše pa je, da ne potrebujete drage opreme, da bi osvetlitev kar najbolje izkoristili. Vse, kar potrebujete, je oko za dobro svetlobo. Ko boste začeli iskati, boste našli vse.

Tukaj je osem nasvetov za obvladovanje fotografiranja pri razpoložljivi svetlobi.

1. Izkoristite različne dele dneva sebi v prid

Ladja ob poldnevu pluje po reki Douro v Portu na Portugalskem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Opoldne na jasen dan sončna svetloba sveti od zgoraj navzdol in ustvarja hladne barve ter ostre sence nad reko Porto. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 1/125 s, f/10 in ISO 100.

Sonce zahaja nad reko Douro v Portu na Portugalskem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Ob mraku sončna svetloba pada pod nizkim kotom in poskrbi za toplejše, mehkejše in bolj atmosferske barve. Svetloba poudarja podrobnosti in okolico s privlačno igro svetlih delov in senc. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/100 s, f/10 in ISO 640.

Zemlja se vedno vrti, zato se kot in kakovost naravne svetlobe ves čas spreminjata. Opoldne pod svetlim soncem na jasnem nebu je svetloba usmerjena od zgoraj navzdol in je močna, kar ustvarja slike z močnim kontrastom. Fotografi običajno ne marajo te vrste svetlobe, vendar je lahko uporabna, če je cilj, da sončna svetloba postane del prizora.

Ko se sonce spusti na nebu, mora svetloba potovati skozi večji del zemeljske atmosfere. Nižje valovne dolžine barvnega spektra, kot sta modra in vijolična, so razpršene po delcih v ozračju, zato so barve mehkejše in toplejše. Večerna svetloba in sončni zahodi so v živahnih rdečih in rumenih odtenkih, zato se čas tik po sončnem vzhodu in tik preden sonce zaide, imenuje "zlata ura".

2. Čim bolj izkoristite vremenske razmere

Gola drevesa, zavita v modro meglo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM.

Oblaki in megla omehčajo in razpršijo naravno svetlobo in poskrbijo za melanholično vzdušje fotografij. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/160 s, f/7.1 in ISO 250.

Moški v zimskem gozdu s Canonovim fotoaparatom, ki je nameščen na stojalu.

Meglena svetloba v zimskem jutru je Idealna za snemanje atmosferskih posnetkov podeželskih prizorov.

Vremenske razmere imajo velik vpliv na kakovost naravne svetlobe. Ob oblačnem dnevu oblaki razpršijo sončno svetlobo in sence so manj ostre. Podobno lahko megla in dež dodatno zmehčata in ohladita svetlobo.

Pri tem igra pomembno vlogo tudi letni čas. Odvisno od tega, kje na svetu ste, vendar je pozimi običajno nagib zemlje takšen, da je sonce bolj oddaljeno, zaradi česar je svetlobni kot bolj oster. Čeprav so dnevi krajši, imate torej dejansko več usmerjene svetlobe, ki jo lahko uporabite. Po drugi strani pa je poleti sonce višje na nebu, zato je v urah okoli poldneva bolj usmerjeno od zgoraj navzdol in manj prijazno za fotografiranje.

"Izbira nastavitev je lahko bolj zapletena za zimsko fotografiranje snega ali oblačnega neba," pojasnjuje Canonov ambasador Sebastien Devaud. "V primerjavi z nastavitvijo samodejne osvetlitve je bolje nekoliko povečati osvetlitev, da sta sneg ali nebo bolj bela kot siva. Črno-belo fotografiranje je dober način za poudarjanje dramatične plati te sezone, megla, nizka oblačnost ali voda pa zimskim posnetkom lahko dodajo posebno razpoloženje."

3. Uporabite razpoložljivo svetlobo za portrete

Portret osebe s kodrastimi svetlimi lasmi, ki gleda neposredno v fotoaparat, ki je pri stranski osvetlitvi posnet s fotoaparatom Canon EOS R6 s Canonovim objektivom RF 50mm F1.8 STM.

Če objekt postavite ob veliko okno ali strešno okno, lahko tako popolnoma izkoristite razpoložljivo svetlobo. Okence na levi strani fotoaparata ustvarja privlačno mehko, naravno svetlobo. Lahko poskusite z zavesami ali mrežnim materialom, da razpršite svetlobo za želeni učinek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/200 s, f/2.8 in ISO 500.

Baletna plesalka lovi ravnotežje na eni nogi in z iztegnjenimi rokami, sončna svetloba pa prodira skozi zastrto okno pred njo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM.

Močna svetloba, ki prodira skozi zastrto okno, poskrbi za dramatičen učinek, ki je ključni element slike. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/1500 s, f/2 in ISO 200. © Javier Cortes – Canonov Ambasador

V večini notranjih okolij lahko najdete predele s čudovito naravno svetlobo, ki jo lahko uporabite na svojih fotografijah. Okno ponuja paleto mehke osvetlitve, ki je podobna studijskemu odbojniku. Če fotografirate ljudi v notranjosti, jih prosite, naj se približajo oknu, in ugasnite umetno razsvetljavo.

Uporabite lahko tudi reflektor, da zunanjo svetlobo odbijate nazaj proti subjektu. Reflektor je lahko nekaj tako preprostega kot velik kos belega kartona ali kositrne folije. Reflektor ustvari mehko in naravno svetlobo, ki jo lahko nagnete in usmerite tako, kot da bi uporabljali bliskavico.

Otrok na polju, ki se z roko opira na lesen drog. Neposredna sončna svetloba ustvarja ostre sence na njegovem obrazu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM.

Preprost reflektor je lahko uporaben za portrete v sončnih dneh. Neposredna sončna svetloba ustvarja ostre sence. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/250 s, f/5.6 in ISO 100.

Otrok na polju, ki se z roko opira na lesen drog. Za mehčanje svetlobe je bil uporabljen reflektor. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM.

Na tej sliki je reflektor uporabljen za odbijanje svetlobe v sence in za zmanjšanje kontrasta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/250 s, f/5.6 in ISO 100.

Kakovost svetlobe pomembno vpliva na portrete na prostem. Močna sončna svetloba je lahko precej neprijazna do obrazov, saj ustvarja ostre sence in povzroči, da osebe mežikajo. Oblačni dnevi so popolni, saj mehka svetloba zmanjša sence.

Če sije sonce in komaj čakate, da se pooblači, lahko poskusite fotografirati portrete v senci drevesa ali zgradbe, saj je svetloba mehkejša in prijaznejša do obrazov. Lahko pa poskusite nadzorovati svetlobo z reflektorjem, bodisi s senčenjem subjekta, odbijanjem svetlobe v sence ali z uporabo difuzijske plošče. Idealna izbira je učinkovit in cenovno ugoden reflektor 5 v 1. Pri izbiri barve reflektorja upoštevajte ten kože modela.

Otrok na polju, ki se z roko opira na lesen drog. Za zasenčenje obraza je bil uporabljen reflektor. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM.

Reflektor je poskrbel za zasenčenje obraza pred soncem in tako so omogočili mehkejše rezultate. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/250 s, f/5.6 in ISO 640.

Otrok na polju, ki se z roko opira na lesen drog. Za mehčanje sončne svetlobe je bila uporabljena difuzijska plošča. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM.

Za primerjavo, difuzijska plošča iz odsevnika 5 v 1 ublaži sončno svetlobo za bolj uravnotežen portret. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/250 s, f/5.6 in ISO 100.

4. Izkoristite šibko svetlobo

Osamljeno drevo na pobočju hriba, obrnjeno proti modremu nebu v somraku. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Stabilizator slike v ohišju (IBIS) v fotoaparatih sistema EOS R, kot je EOS R6, omogoča fotografiranje iz roke pri šibki svetlobi s počasnimi hitrostmi zaslonke tudi samo nekaj sekund. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 27 mm, 2 s, f/11 in ISO 100.

Ko sonce zaide pod obzorje, se preostala naravna svetloba obarva v hladne modre barve somraka. To je lahko dobra priložnost za fotografiranje na prostem. A ker so ravni svetlobe tako nizke, potrebujete fotoaparat z dobro zmogljivostjo pri šibki svetlobi. Fotoaparati z večjimi senzorji lahko zajamejo več naravne svetlobe, ki počasi tone, še posebej pri uporabi skupaj z objektivom, ki ima široko največjo odprtost zaslonke.

V somraku boste morda morali znižati hitrost zaklopa, da omogočite več svetlobe v tipalo fotoaparata. Canonovi brezzrcalni fotoaparati s sistemom EOS R so opremljeni s stabilizatorjem IBIS, ki povsem spreminja pravila igre, saj lahko fotoaparatdržite v rokah, kadar osvetlitev traja eno sekundo ali celo več, in vam pri tem ni treba skrbeti, da bi tresenje fotoaparata uničilo posnetek.

5. Izberite najboljše nastavitve za svojo okolico

Posnetek od blizu objektiva Canon 50 mm, ki je pritrjen na fotoaparat Canon EOS R6.

Objektivi s širšo ali "hitrejšo" zaslonko, kot sta Canon RF 50mm F1.8 STM ali RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, so idealni za fotografiranje pri šibki svetlobi.

Zaslon na dotik fotoaparata Canon EOS R6, ki prikazuje nastavitve ročnega načina.

Uporabite ročni (M) način s samodejnim ISO za slike z naravno svetlobo, da boste imeli nadzor nad hitrostjo zaklopa in zaslonko.

Če znate nastavljati zaslonko in hitrost zaklopa, je za osvetlitev pri fotografiranju pri naravni svetlobi najbolje izbrati ročni (M) način s samodejnim ISO. Tako fotoaparat uporabi najboljši ISO za svetlobo, ki je na voljo. Dobra splošna nastavitev osvetlitve pri dnevni svetlobi je hitrost zaklopa 1/200 s, zaslonka f/8 in ISO Auto. Zvečer, ko so ravni svetlobe nižje, odprite zaslonko do f/2.8 ali širše, da ohranite nizke ravni ISO. Tako bodo fotografije ostrejše in z manj šuma. Za takšno fotografiranje obvezno potrebujete objektiv s hitro največjo zaslonko, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM.

Šibka svetloba pogosto pomeni fotografiranje z visokim ISO, kar lahko povzroči več šuma na sliki. Samodejno ostrenje je lahko tudi zahtevnejše. Toda pri uporabi fotoaparata z dobro zmogljivostjo pri šibki svetlobi, kot je Canon EOS R6 ali EOS R7, lahko vseeno dosežete čiste rezultate z visokimi hitrostmi ISO, na primer 3200 ali več. Poleg tega vodilni sistem samodejnega ostrenja deluje v skoraj popolni temi.

6. Nastavitev beline uskladite s temperaturnimi pogoji

Zaslon na dotik na hrbtni strani fotoaparata Canon, na katerem so prikazane rožnate rože, na fotoaparatu pa je nastavljen način Cloudy (Oblačno).

Nastavitve beline prilagodite razmeram, da bodo barve natančne.

Poleg kakovosti naravne svetlobe moramo misliti tudi na barvo. Ta se lahko čez dan spremeni. Zjutraj je svetloba precej topla. Opoldne je hladnejša, zvečer pa je svetloba spet topla. Merimo jo v stopinjah Kelvina in se čez dan kar precej spreminja, saj ob zori meri 2000 K, pri močni dnevni svetlobi pa 7000 K.

Barve lahko postanejo tudi hladnejše, če ste v senci ali pod oblaki. Zato ravnovesje beline nastavite tako, da bo ustrezalo pogojem in uporabite enega od prednastavljenih načinov. Če ste v dvomih, fotografirajte v obliki zapisa RAW, saj lahko naknadno izberete nastavitev beline, ko slike urejate v programski opremi za obdelavo posnetkov RAW in urejanje fotografij, kot je Canonov brezplačni program Digital Photo Professional.

7. Fotografirajte pri dolgih osvetlitvah v temi

Osamelo visoko drevo v somraku, za njim pa se razprostira modro nebo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Dolga osvetlitev zamegli počasne oblake. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 29 mm, 137 s, f/22 in ISO 100.

Canonov fotoaparat je obrnjen proti osamelemu drevesu, ob fotoaparatu pa je pametni telefon, v katerem je odprt program Canon Camera Connect.

Uporabite program Canon Camera Connect in s telefonom ročno zaprite zaklop (bulb) za daljše osvetlitve. Kako priročno.

Če fotoaparat postavite na stabilno površino ali na stojalo, lahko snemate prizore v somraku ali celo ob mesečini, kar pomeni, da lahko fotografirate z zelo nizko hitrostjo zaklopa, ki traja nekaj sekund ali več. Če fotoaparat združite z aplikacijo Canon Camera Connect, lahko s telefonom sprožite zaklop, ročno zaprete zaklop (bulb) za daljšo osvetlitev in fotografirate na daljavo. To je uporabno, če je fotoaparat v položaju, v katerem je težko videti LCD-zaslon, ali pri posnetkih, pri katerih bi že najmanjši premik fotoaparata povzročil zamegljenost ali pokvaril učinek.

8. Bodite pozorni na predmet in okolico

Otrok, ki drži šop balonov in sedi na ograji pred soncem, da se vidi silhueta ob sončnem zahodu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Uporabite negativno kompenzacijo osvetlitve, da premalo osvetlite ospredje za drzne silhuete proti zahajajočemu soncu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 24 mm, 1/250 s, f/16 in ISO 100.

Fotografija, posneta pri šibki svetlobi, modela z nabranim ovratnikom, ki pozira pred zamegljenimi uličnimi lučmi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM DS.

Zamegljene ulične luči poskrbijo za razpoloženjsko ozadje tega portreta pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM DS pri 1/160 s, f/1.2 in ISO 800.

Različne kakovosti naravne svetlobe lahko ustrezajo določenim predmetom. Nežna svetloba skozi okno je lahko popolna za melanholične preproste portrete. Neposredna sončna svetloba pa je odlična za prikaz živahnih barv in tekstur, kot sta krzno ali perje, pri fotografiranju divjih živali. Dolge sence se odlično obnesejo pri arhitekturnih in uličnih prizorih, medtem ko je osvetlitev ob sončnem zahodu idealna za fotografiranje silhuet na živahnem nebu.

Prav tako lahko kar najbolje izkoristite katero koli razpoložljivo umetno svetlobo, kot so ulične luči, namizne luči ali sij kresa ali kurišča.

Na voljo je čudovita paleta razpoložljive svetlobe, zato se pri fotografiranju vedno vprašajte: ali je svetloba trda ali mehka, močna ali šibka, topla ali hladna in ali prihaja od zgoraj navzdol ali od strani. Če boste usvojili te osnove osvetlitve, ste lahko prepričani, da bodo vaše fotografije odlične ne glede na pogoje.Napisal James Paterson

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6

  Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS RP

  Majhen, lahek in intuitiven brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, zasnovan za potovanja in vsakodnevno fotografiranje.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.

Povezani članki

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  7 nasvetov za fotografiranje pri šibki svetlobi

  Odkrijte ključne tehnike za fotografiranje ostrih fotografij pri šibki svetlobi in najboljši Canonov komplet za fotografiranje pri šibki svetlobi.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako začeti s fotografiranjem

  Želite nadgraditi s pametnega telefona na fotoaparat? V našem fotografskem vodniku za začetnike je vse, kar potrebujete, da začnete.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako nadzorovati osvetlitev

  Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO.

 • TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  Nasveti za snemanje videoposnetkov ponoči

  Odprite povsem nov svet ustvarjalnosti z našim vodnikom za snemanje videoposnetkov ponoči.