FOTOGRAFIRANJE ARHITEKTURNIH MOTIVOV

Nadgradnja: kako izboljšati fotografiranje arhitekturnih motivov

Odkrijte lepoto v zgradbah, spomenikih in drugih objektih s temi vrhunskimi nasveti in tehnikami večkrat nagrajenega Canonovega ambasadorja Fernanda Guerre.
Človek sedi na robu velike ukrivljene ploščadi, ki je dvignjena več metrov nad tlemi, v ozadju pa je svetlo modro nebo.

Canonov Ambasador Fernando Guerra dobro pozna zgradbe. Doma na Portugalskem je diplomiral na arhitekturni fakulteti in nekaj let delal kot uspešen arhitekt v arhitekturnem podjetju v Macau. Kljub temu, da je užival pri svojem delu, ni mogel nikoli popolnoma pozabiti na ljubezen do fotografije, ki jo goji že od otroštva.

Fernandova strast do fotografiranja zgradb je rasla, dokler ni z bratom Sergiom začel fotografirati arhitekturne motive za vodilne revije in zasebne stranke. Prejel je številne nagrade in nikoli ni obžaloval svoje odločitve.

Fernando nam bo zaupal nekaj vpogledov, nasvetov in trikov, ki jih je pridobil skozi leta.

Na lokaciji: iskanje popolne stavbe

Človek stoji sredi prostrane betonske galerije, ki je del projekta Saya Park v Južni Koreji.

"Nisem želel biti tak kot vsi drugi fotografi arhitekturnih motivov," pove Fernando o svoji karierni poti. "Želel sem se zabavati. Začel sem fotografirati zgradbe z ljudmi v prizoru in to jih je resnično oživelo. Med fotografiranjem arhitekturnih motivov se počutim kot glasnik. Moja fotografija poskrbi, da se z zgradbo lahko povežejo tudi drugi, ne samo arhitekturni navdušenci." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5DS R z objektivom Canon TS-E 17mm f/4L pri 1/8 s, f/10 in ISO200. © Fernando Guerra

Ženska in več otrok se igra s kolebnico na soncu ob mogočni beli zgradbi. Vsi otroci, razen enega, so videti v silhueti.

"Ne razmišljam o geometriji ali linijah, ki vodijo oko v sliko," pravi Fernando. "Iščem oblike, ki izpolnijo moja pričakovanja glede estetike, in opazujem, kako se svetloba igra z njimi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je nadomestil model Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon TS-E 24mm f/3.5L II pri 1/2500 s, f/8 in ISO200. © Fernando Guerra

Pri fotografiranju arhitekturnih motivov ne gre le za mogočne pisarniške zgradbe ali bogato okrašene cerkve. Fernando pravi, da bodo te fotografije sicer čudovite, vendar je vsaka stavba lahko lepa, če jo dovolj dobro pogledate ali pa morda raje ne.

"Ne razmišljajte o iskanju prave lokacije," svetuje. "Čudovite zgradbe lahko najdete na groznih lokacijah. Razmislite o posameznih stavbah in zakaj so zanimive. To je lahko karkoli od razmajanega skednja ali skromne hiše do veličastnega muzeja ali katedrale. Mislim, da ni "slabe" zgradbe za fotografiranje. Gre samo za to, da počakate pravo svetlobo in pravi trenutek. "

Ko najdete stavbo in se zaljubite vanjo, Fernando priporoča, da podobi dodate plasti. Te tehnike se je naučil pri enem svojih največjih vzornikov, Alexu Webbu, fotografu agencije Magnum. Tako boste svoji fotografiji dodali še eno dimenzijo, kot bo Fernando pojasnil v nadaljevanju.

"Njegova fotografija me je prevzela, ker je dodajal plasti plastem in tako v posnetek vgradil več elementov," pravi Fernando o Webbu. "Tako imate lahko na primer na eni strani ljudi, na drugi psa ter še moškega, ki se sprehaja z dežnikom. Njegovi posnetki so sestavljeni iz več plasti, kar jim daje resničen občutek življenja in konteksta.

"Kot arhitekt poskušam najti popolna razmerja, popoln material ter popolne barve in končni videz. Kot fotograf se vedno trudim stvari predstaviti tako, da lepe," nadaljuje Fernando. "Ne iščem geometrije, ki bi delovala, ampak poskušam zgradbo narediti čudovito. To je sporočilo, ki ga poskušam posredovati."

Prostoročno fotografiranje: pozabljena "pravila"

Štirje ljudje so zamegljeni v gibanju, medtem ko hodijo po širokem hodniku v veliki beli stavbi s futurističnimi okni in stenami.

Fernando meni, da mora fotografija vedno izražati fotografovo osebnost, čeprav je treba pri tem prekršiti tradicionalna pravila žanra. "Številni menijo, da je fotografiranje arhitekturnih motivov podobno klasični glasbi," pove. "Vse je napisano v partituri in igrati morate, kar je zapisano. Jaz to dojemam bolj kot jazz. Pozabite pravila in se zanesite le na svoje oči." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon TS-E 17mm f/4L pri 0,4 s, f/9.5 in ISO200. © Fernando Guerra

Študentje se sprehajajo po barvitih pešpoteh EPFL Quartier Nord v Lozani v Švici.

Fernando fotografira iz roke, da si tako zagotovi najboljšo ustvarjalno prilagodljivost, saj si lahko na vrtljivem zaslonu na dotik fotoaparata ogleda slike v realnem času ne glede na kot snemanja. "Že več let nisem uporabil iskal na svojih fotoaparatih," pravi fotograf svobodnega duha. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon TS-E 45mm f/2.8 pri 1/13 s, f/2.8 in ISO640. © Fernando Guerra

Morda menite, da je eno od prvih pravil fotografiranja arhitekturnih motivov uporaba stojala. Fernando se s tem ne strinja.

"Rad imamo svobodo pri gibanju, zato raje ne uporabljam stojala, čeprav nekateri menijo, da je to osnovno orodje za arhitekturno fotografiranje," pove. "Raje se svobodno gibam, raziskujem zgradbo z različnih kotov, zato fotografiram iz roke. Od trenutka, ko pridem na lokacijo, se ne ustavim, dokler ne odidem.

Druga prednost fotografiranja brez stojala je v tem, da lahko v gneči fotografirate tako, da pri tem ne pritegnete preveč pozornosti. Sicer so ljudje preveč radovedni in začnejo opazovati, kaj počnete, namesto da bi se obnašali naravno. Vrtljivi zasloni številnih Canonovih fotoaparatov so idealni za to. Fotografirate lahko iz različnih kotov in pri tem prikrijete, da fotografirate."

Sicer pa Fernando meni, da je treba pri fotografiranju arhitekturnih motivov pravzaprav upoštevati le eno pravilo.

"Navpične linije morajo biti ravne, zato fotoaparata nikoli ne usmerite navzgor ali navzdol, razen če uporabljate objektiv z možnostjo nagiba in premika, ki lahko popravi perspektivo," pojasni. "Perspektivo lahko sicer popravite v fazi urejanja, vendar menim, da to ni v redu. Pogosto se razpravlja o številnih drugih pravilih, vendar verjamem, da je treba pravila prekršiti, če želite ustvariti razpoznavno delo, ki bo izstopalo. Poskrbite, da bodo navpične linije ravne in fotografirajte, kot da to počnete zadnjič."

Na svetlobo: izbira časa za fotografiranje

Podolgovata in od tal dvignjena lesena stavba ponoči. Okoliška drevesa osvetljujeta dve svetli luči.

"Nadaljujte in se ne ustavljajte ob sončnem zahodu," svetuje Fernando. "Nekatere stavbe po temi na novo zaživijo. Okna zgradbe so lahko kot njene oči in ponoči, ko so v notranjosti vklopljene luči, se zdi, kot da zremo neposredno v te oči. Nekatere zgradbe se spremenijo v čarobne škatle s svetlikajočim se steklom in so ponoči zares čudovite." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon TS-E 17mm f/4L pri 30 s, f/7.1 in ISO1600. © Fernando Guerra

Ptice, ki v mraku letijo nad ekstravagantno oblikovano obalno stavbo.

"Naučil sem se, da nikoli ne smem uporabljati bliskavice," pove Fernando. "Če lahko pri fotografiranju v zaprtih prostorih nekaj vidim s prostim očesom, lahko moj Canonov fotoaparat to posname. Če obstajajo med sencami in dobro osvetljenimi območji velike razlike, se morda odločim za dvakratno osvetlitev z izravnavo osvetlitve in ju združim ali pa uporabim način fotoaparata HDR, vendar pa nikoli ne uporabim bliskavice in ne dodajam svetlobe." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III z objektivom Canon TS-E 17mm f/4L pri 1/80 s, f/5 in ISO800. © Fernando Guerra

Fernando opozarja na še eno "pravilo", ki je po njegovem mnenju napačno, in sicer, da je najboljša svetloba za fotografiranje arhitekturnih motivov zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ob tako imenovanih "zlatih urah".

"Če nameravam fotografirati zgradbo, želim biti tam zgodaj zjutraj in ostati, dokler se na večernem nebu ne pojavijo zvezde. Na nek način gre za enak pristop, kot ga uporabi fotoreporter. Sledim svetlobi okoli stavbe in različne perspektive bodo videti bolje ob različnih časih dneva. Lahko tudi spremljam, kako ljudje uporabljajo zgradbo, in fotografiji dodam nov element življenja. Kot da bi fotografirali "dan v življenju zgradbe". Zajeti želim več kot le zgradbo.

"Pri ostri svetlobi se lahko igrate s sencami. Pred kratkim sem naredil nekaj odličnih posnetkov hiše na opoldanskem soncu. Svetloba se je prebijala skozi strešna okna in osvetlila celotno notranjost zgradbe, kar je ustvarilo čudovito podobo. Ko je sonce nižje na nebu, je lahko zgradba videti z ene strani slabo, z druge pa odlično. Morate se samo premikati naokoli in poiskati najboljši posnetek. Tudi če je vreme sivo in megleno, lahko posnamete zanimive posnetke in fotografiji dodate nekaj mehkobe. Ena od napačnih domnev je tudi ta, da ste po fotografiranju zgradbe z ene točke zaključili s tem pogledom. Vrnite se pozneje čez dan in preverite, kako je sprememba svetlobe vplivala nanjo."

Najpomembnejše: izbira pravih objektivov

Skozi okno zgradbe, mimo katere pelje rumen taksi, je mogoče videti veliko svetlobno instalacijo, ki osvetljuje obraz mlade ženske.

Sistem Canon EOS R je idealen za vse, ki se začenjate ukvarjati s fotografiranjem arhitekturnih motivov in želite napredovati. Poskrbite za svojo ustvarjalno svobodo z zmogljivim brezzrcalnim fotoaparatom polnega formata, kot je Canon EOS R, skupaj z izvornim objektivom RF, kot sta Canon RF 24-105mm F4L IS USM (s prav tema modeloma je Fernando posnel to fotografijo) ali Canon RF 16mm F2,8 STM, in tako postanite še boljši fotograf. Posneto pri 56mm, 1/100 s, f/9 in ISO160. © Fernando Guerra

Ogromne lesene letvice visijo navpično z velike stavbe s fasado rumenkaste barve. V sobi v pritličju zgradbe je mogoče opaziti silhueto dveh oseb.

Ko pridobite več izkušenj s fotografiranjem, Fernando priporoča nadgradnjo na objektive z nagibom in premikom. "Sam najraje uporabljam objektiva Canon TS-E 17mm f/4L in Canon TS-E 24mm f/3.5L II," pove. "Sicer sta draga, vendar funkcije premika ni mogoče nadomestiti z nobenim drugim. Objektiv omogoča nadzor nad perspektivo in ohranjanje navpičnih linij zgradbe v pokončnem in navpičnem položaju." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5DS R z objektivom Canon TS-E 17mm f/4L pri 1/100 s, f/11 in ISO100. © Fernando Guerra

Na začetku Fernando priporoča objektive, ki zagotavljajo dobro ravnovesje med razmeroma širokim vidnim poljem in majhnim popačenjem slike. "Všeč sta mi Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM in Canon RF 50mm F1.8 STM," pove. Gre za majhna fotoaparata, s katerima lahko fotografirate neopaženo. Kakovost je odlična in fotoaparata sta razmeroma poceni. Uporabljam tudi objektivCanon EF 24-240mm F4-6.3 IS USM, ker je zelo vsestranski. Pri fotografiranju arhitekturnih motivov popačenje ni sprejemljivo, ker pa serija EOS R omogoča popravke, je to dejansko objektiv brez popačenja."

Tudi objektiv s prehodom Canon RF 16mm F2.8 STM je primeren za fotografiranje arhitekturnih motivov. Glavni objektiv s 16-mm goriščno razdaljo ni samo cenovno zelo ugoden, temveč tudi izjemno širok, zato lahko s fotografijo zajamete več, na primer celoten most. Ljubitelji arhitekture bodo navdušeni tudi nad zanimivimi učinki na črte in kote, ki jih omogoča objektiv.

Ko izberete fotoaparat in objektiv, ki vam ustrezata, in se lotite osnov žanra, vam Fernando svetuje, da še naprej eksperimentirate pri fotografiranju arhitekturnih motivov z različnimi koti posnetka in filtri objektiva.

"Filter nevtralne gostote je odličen za omogočanje dolgih osvetlitev tudi pri močni svetlobi," pojasnjuje Fernando. "Pri fotografiranju arhitekture v živahnem prostoru bodo zaradi dolge osvetlitve vsi premikajoči se subjekti, kot so ljudje in promet, učinkovito izginili ter na posnetku ne bodo vidni. Krožni polarizacijski filter je odličen za odstranjevanje odsevov s steklenih oken. Enako dobro deluje tudi na stavbah svetlečega videza. Moral sem fotografirati betonsko zgradbo, ki je bila obarvana rdeče in izredno sijoča. Uporabil sem krožni polarizator in ves sijaj je izginil, barva pa je zbledela."

Za Fernanda je fotografiranje arhitekturnih motivov več kot le služba, to je njegovo poslanstvo. Tako kot stavbe ga navdihujejo tudi živa bitja.

"Fotografiranje zgradb sicer res moja služba, vendar menim, da so ljudje v zgradbah ali ljudje, ki uporabljajo zgradbo, njihov najzanimivejši element," zaključi. "Zame je smisel fotografiranja arhitekturnih motivov zajemanje življenja."

Ste pripravljeni začeti?

Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE MEST

  Z našimi odličnimi nasveti kar najbolj izkoristite priložnosti za fotografiranje urbanega okolja

  Posnemite osupljive fotografije mest in podrobnosti urbanih prizorov. Nadaljujte z branjem za nasvete, namige, tehnike in navdih, ki jih potrebujete.

 • MESTNA FOTOGRAFIJA

  Namigi za mestno kompozicijo

  Vodnik Paule Stopka za kompozicijo izstopajočih posnetkov stavb in mest.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Odkrijte abstraktno ulično fotografijo

  S temi preprostimi tehnikami za nadrealistične urbane podobe lahko iz vsakdanjih prizorov ustvarite osupljivo umetnost.

 • MESTNA FOTOGRAFIJA

  11 namigov za fotografiranje oddiha v mestu

  Nasveti in namigi, ki vam bodo pomagali zajeti vzdušje urbane džungle