FOTOGRAFIRANJE MEST

Najboljši nasveti za fotografiranje urbanega okolja in mest

Ustvarite osupljive fotografije mest in urbanih prizorov – Tukaj so vsi nasveti, namigi, tehnike in navdih, ki jih potrebujete.
Ponoči pogled z zraka na mesto zajame osvetljene stavbe pod temno modrim nebom z rožnatimi žarki svetlobe.

Mesta so energično in čarobno okolje. Mestni ljudje, stavbe, reke in raznolike ulice ponujajo neskončne fotografske priložnosti. Zakaj torej ne zgrabite fotoaparata, izstopite in raziščete mesto okoli sebe? Pripravili smo nekaj najboljših namigov, s katerimi boste lahko posneli fotografije, na katere boste ponosni. V nadaljevanju preberite, kako izboljšati kompozicijo, se spopasti s pojemajočo svetlobo in kako povedati zgodbo svojega mesta.

1. Oprema za fotografiranje mesta

Oseba drži fotoaparat Canon EOS M50 pri tleh in ponoči fotografira mesto.

Če preizkušate fotografiranje mest ponoči, je lahko elektronsko iskalo brezzrcalnega fotoaparata neprecenljivo. Iskalo pokaže, kako je posnetek osvetljen, in se med prilagajanjem posodobi. Pri fotoaparatu DSLR lahko z zadnjim zaslonom ocenite nastavitve osvetlitve in si ogledate svetlejši prizor.

Fotoaparat Canon EOS M6 Mark II na pločniku, ki ponoči fotografira mesto.

Tik pred sončnim vzhodom ali zahodom je "modra ura" pri mraku odličen čas za fotografiranje mest. Kakovost svetlobe je običajno nadrealistična in na ulicah je manj gneče. Pri večini objektivov odprtost zaslonke od f/11 do f/16 spremeni svetlobne točke v razpršeno svetlobo.

Za fotografiranje urbanega okolja lahko uporabite kateri koli Canonov fotoaparat, vendar so fotoaparati z izmenljivimi objektivi najbolj vsestranski. Manjše je pogosto boljše, saj lahko z diskretnim pristopom zajamete spontane posnetke mestnega življenja, ko se ljudje ukvarjajo z vsakdanjimi opravili. Posebej nevpadljivi in kompaktni so Canonovi brezzrcalni fotoaparati serije EOS M, kot je EOS M50 Mark II.

Številni fotografi imajo za svoj majhen, lahek profil raje 35 mm fiksne objektive in vidno polje, ki je sicer dovolj široko, da v kader zajame večji kot, vendar je v primerjavi z objektivi z izjemno širokim kotom še vedno relativno brez popačenja v obliki napihovanja. Majhen sploščen objektiv Canon EF-M 22mm f/2 STM je popoln, saj ima pri polni velikosti "učinkovito" 35,2-metrsko goriščno razdaljo. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ima bolj standardno perspektivo, njegova hitra zaslonka pa je odlična za osamitev predmetov ob zamegljenem ozadju. Če iščete vsestranskost, je širokokotni objektiv z vgrajenimi makro funkcijami Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM dobra izbira. Ne vrti se vse okoli fiksnih objektivov – kompaktni Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM je tudi zelo vsestranski širokokotni objektiv s povečavo.

Za uporabnike fotoaparatov DSLR je primeren lahek fotoaparat Canon EOS 250D z vrtljivim zaslonom za prilagajanje položaja, ki je idealen za zajemanje nenavadnih in zanimivih perspektiv. Ta je na voljo tudi pri večini drugih trenutnih Canonovih fotoaparatov, vključno z naprednejšim, a sorazmerno kompaktnim fotoaparatom Canon EOS 850D, ki je primernejši za ljubiteljske fotografe. Med objektivi za fotografiranje mest, ki so idealni za fotoaparate DSLR vrste APS-C, sta tudi izjemno tanek sploščen objektiv Canon EF-S 24mm f/2.8 STM in majhen objektiv Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM z izjemno širokim kotom povečave – oba sta odlična, da v kader zajamete tudi največje zgradbe.

Če želite fotoaparat DSLR polne velikosti, kot je Canon EOS 6D Mark II, je Canon EF 35mm f/2 IS USM popolna izbira za prostoročno fotografiranje mest ponoči, saj ima optični stabilizator s štirimi koraki in hitro zaslonko f/2, ki omogoča vstop svetlobe, ko je najbolj potrebna. Za fotografe, ki uporabljajo brezzrcalne aparate, bosta Canon EOS RP polne velikosti in Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM dovolj zmogljiva in kompaktna oprema. Impresiven izjemno široki objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM je vsestranska izbira za fotografiranje urbanega okolja, saj omogoča zajemanje širnih mestnih pokrajin, z največ 0,26-kratno povečavo pa lahko zajamete bližnje posnetke arhitekturnih podrobnosti.

2. Mestni navdih

Nočni posnetek prepletenih cest z avtomobilskimi žarometi, ki ustvarjajo jasne svetlobne sledi.

Dolgotrajna osvetlitev je Idealna, če želite spremeniti nočni promet v svetlobne sledi, saj iz običajnih prizorov ustvari osupljive ustvarjalne slike. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 61 s, f/16 in ISO 400. © Lorenz Holder

Vsako mesto je talilni lonec zgodovine in kulture, v katerem je na tisoče različnih zgodb. Pri raziskovanju mesta razmislite o tem, katere zgodbe vas najbolj zanimajo, nato pa jih bolje raziščite. Prezrite mestne znamenitosti in poskusite najti edinstveno ključno točko pripovedi, ki bo gledalca povabila v svet vaše fotografije.

Gibanje ljudi, blaga ali prometa daje utrip večini mest. Če želite zajeti mesto v gibanju, ga poskusite raziskovati peš, nato pa se ustavite v živahnem križišču in naredite nekaj posnetkov iz zanimivega položaja.

Ko se znoči, veliko mest zaživi novo življenje. Poskusite snemati nočne mestne fotografije na mestih z močno svetlobo, kot so praški božični trgi ali londonski West End. Fotografiranje sledov svetlobe je lahko prav tako zelo zanimivo. Zakaj ne poiščete visoke izhodiščne točke, kot je most ali terasa na strehi, in fotografirate ulice spodaj?

Nekatere najbolj osupljive fotografije mest prikazujejo nasprotja – med starim in novim, mirom in nesoglasjem ali med svetovljanskimi skupnostmi v mestu. Poskusite ujeti lastno interpretacijo te teme – morda boste opazili nekoga, ki meditira v živahnem šanghajskem parku, fotografirali zgodovinsko londonsko stavbo v senci novega nebotičnika ali vrvež newyorške hipsterske četrti.

To so majhne podrobnosti, ki mestu dajejo njegovo identiteto. S fotografiranjem teh zanimivih lastnosti, ki so pogosto vsem na očeh, lahko ustvarite osupljive fotografije. Pomislite na okrašene viktorijanske ulične svetilke v Londonu, na oznake pariškega metroja v art nouveau slogu ali na vzorce značilnih tlakovcev v Lizboni. Ko naslednjič obiščete mesto, bodite pozorni na majhne in edinstvene podrobnosti in pomislite, kako bi jih posneli na zanimiv način.

3. Najboljši načini fotoaparata

Oseba v škornjih z visoko peto ponoči stopi v lužo, oranžne in modre luči se odsevajo na mokrem pločniku.

Poizkusite se izogniti običajnim turističnim posnetkom mesta – ustvarjalnost se obrestuje prav tako kot tudi iskanje nenavadnih perspektiv, ki naredijo fotografije zanimive. Snemajte z zelo nizkega zornega kota ali celo z višine za posnetke preko zidov in drugih ovir ali nad množico. Vrtljiv zaslon številnih Canonovih fotoaparatov je popoln za tako snemanje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 70 mm, 1/60 s, f/2,8 in ISO1000. © Lorenz Holder

Bližinski posnetek stranskega dela stavbe in kovinska hišna številka, ki ju osvetljuje stenska svetilka.

Ni vedno pomemben celoten prizor. Posnetki s podrobnostmi prikažejo drugačno zgodbo, ki se vas dotakne. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 1/664 s., f/1.4 in ISO400.

V mestih se običajno veliko dogaja, vendar se včasih, na primer pozno ponoči ali zelo zgodaj zjutraj, tempo upočasni. V tem delu dneva boste morali biti spretni pri fotografiranju pri šibki svetlobi. To pomeni, da morate uporabiti nizke hitrosti zaklopa, visoke nastavitve ISO in stabilne tehnike držanja fotoaparata.

Najpomembneje je, da pri fotografiranju pri šibki svetlobi v samodejnih nastavitvah izključite bliskavico. To lahko storite v načinu izklopljene bliskavice ali v načinu ročnega nočnega prizora. V načinu izklopljene bliskavice bo moral fotoaparat drugače uporabiti svoje zmožnosti za snemanje fotografij brez bliskavice. To se naredi s povečanjem občutljivosti na svetlobo (hitrost ISO), zmanjšanjem hitrosti zaklopa in odpiranjem zaslonke objektiva.

Način izklopljene bliskavice je tudi način za fotografiranje v mestnih muzejih in prostorih, kjer fotografiranje z bliskavico ni dovoljeno ali ko bi bliskavica pokvarila vzdušje.

Številni Canonovi fotoaparati, kot je Canon EOS RP, imajo način ročnega nočnega prizora, ki posname hitro zaporedje štirih slik in jih združi v en sam kader, so optimizirani za minimalno tresenje fotoaparata. Veliko mest ima omejitve glede uporabe stojal, zato vam lahko način ročnega nočnega prizora pomaga na poti do ostrih nočnih posnetkov v mestu.

S seboj je vedno dobro imeti fiksni objektiv s široko zaslonko, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, saj je odličen za fotografiranje pri šibki svetlobi. Nevpadljiv objektiv je majhen in lahek, zato zagotavlja ostro kakovost slik. Širok nabor nastavitev zaslonke fiksnih objektivov omogoča odličen nadzor globine polja. Če želite kar najbolje izkoristiti te objektive, uporabite način prioritete zaslonke (AV) za nadzor globine polja od majhne do večje ali pa uporabite način prioritete zaklopa (TV) za nadzor zajemanja premikanja. Druga lastnost te vrste objektiva je, da se morate približati subjektu, namesto da uporabite povečavo, kar pomeni, da boste pri fotografiranju pogosto odkrili več zanimivih kotov.

4. Tehnike fotografiranja mest

Črno-bela slika neba z nebotičniki in visokimi mestnimi stavbami.

S preklopom na črno-beli način v fotoaparatu lahko odlično poudarite senc, svetlobo in teksture, hkrati pa umaknete pozornost z barvitih motečih dejavnikov. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 11-24mm f/4L III USM pri 11 mm, 1/500 s., f/8 in ISO100.

Pokrita turška tržnica. Nizka hitrost zaklopa je zameglila množico in tako poudarila živahnost prizora.

Pri fotografiranju mest so prebivalci mesta prav tako pomembni kot stavbe in znamenitosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 60D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 90D) z objektivom Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM pri 49 mm, 2.6 s, f/16 in ISO100.

Če želite biti vedno pripravljeni na fotografiranje, morate vedeti, kako se svetloba spreminja, ko hodite po mestu. Če se stemni, povečajte občutljivost ISO, uporabite nizko hitrost zaklopa ali odprite zaslonko. Če se zjasni, znižajte občutljivost ISO, povečajte hitrost zaklopa ali zaprite zaslonko. Tako bo nastavitev fotoaparata blizu idealne nastavitve, če boste naleteli na spektakularen prizor, ki ga želite posneti.

S sivinskim slogom slike v fotoaparatu lahko ustvarjate črno-bele slike. Pri črno-belih slikah gre predvsem za sence in svetlobo, zato vam bo uporaba sivinskega načina pomagala videti igro kontrasta. Na LCD-zaslonu bodo slike črno-bele, če pa fotografirate v zapisu RAW, jih lahko z naknadno obdelavo v računalniku pretvorite v barvne slike.

Če imate v mestu dovolj časa, lahko določeno lokacijo obiščete ob različnih urah, da ujamete različne ljudi in spreminjajočo se svetlobo. Samo tri ali štiri fotografije, posnete v enakomernih razmikih čez dan, lahko pokažejo, kako se mesto spreminja.

Pri fotografiranju premikajočih se subjektov, kot so ljudje, ki hodijo čez most ali trg, je bolje, da fotoaparat držite pri miru in izklopite bliskavico ter izberete manjšo hitrosti zaslonke, da izboljšate gibanje subjekta. Pri ustvarjanju slik te vrste, bodite pozorni, kam postavite fotoaparat ali kako ga držite, da zagotovite največjo stabilnost. Poigrajte se z načinom prioritete zaklopa (Tv). Ko nastavite hitrost zaklopa, fotoaparat samodejno uravnovesi vrednost ISO in vrednost zaslonke, zato lahko odkrivate svojo ustvarjalnost.

Če na poti potrebujete dodatno pomoč in navodila, si poglejte aplikacijo Canon Photo Companion s prilagojeno vsebino, izzivi in navdihom ter vso pomočjo, ki jo potrebujete za oživitev svojih mestnih pustolovščin.

Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

Povezani članki

 • MESTNA FOTOGRAFIJA

  11 namigov za fotografiranje oddiha v mestu

  Nasveti in namigi, ki vam bodo pomagali zajeti vzdušje urbane džungle

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Odkrijte abstraktno ulično fotografijo

  S temi preprostimi tehnikami za nadrealistične urbane podobe lahko iz vsakdanjih prizorov ustvarite osupljivo umetnost.

 • MESTNA FOTOGRAFIJA

  Namigi za mestno kompozicijo

  Vodnik Paule Stopka za kompozicijo izstopajočih posnetkov stavb in mest.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Namigi za ulično fotografijo

  Osnovni nasveti za fotografiranje osupljivih uličnih posnetkov arhitekture.