OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Kako obvladati hitrost zaklopa

Hitrost zaklopa vašega fotoaparata Canon je ena od treh nastavitev, ki določajo osvetlitev, hkrati pa je tudi ključ do upodobitve gibanja. Ti preprosti nasveti vam bodo pomagali, da se izmojstrite.
Motocikel za motokros pospešuje skozi lužo, kar ustvarja pršenje vode. Ob strani čepi fotograf in usmerja Canonov fotoaparat proti motoristu.

Spreminjanje hitrosti zaklopa je eden od načinov, kako lahko prilagodite splošno osvetljenost slike. Hkrati pa lahko s tem dosežete tudi ustvarjalne načine uporabe, s katerimi lahko nadzorujete stopnjo zamegljenosti (ali njeno odsotnost) v vaših slikah.

Tukaj je pet nasvetov, ki vam bodo pomagali razumeti hitrost zaklopa in prevzeti več nadzora nad vašo akcijsko fotografijo, ne glede na to, ali fotografirate šolski športni dan s fotoaparatom Canon EOS R100 (ki omogoča hitrosti zaklopa do 1/4000 s) ali divje živali s fotoaparatom Canon EOS R7 (ki omogoča visoke hitrosti zaklopa do 1/16000 s).

Na fotografiji, posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 s hitrostjo zaklopa 1/2000 s, je upodobljen zlati prinašalec, ki teče proti fotoaparatu.

Canon EOS R10 omogoča visoke hitrosti zaklopa do 1/4000 s (mehanski zaklop) ali do 1/16000 s (elektronski zaklop), kar je več kot dovolj za zajem ostrih posnetkov hitrega dogajanja, kot denimo v športu ali pri fotografiranju živali v gibanju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 100 mm, 1/2000 s, f/2,8 in ISO 320.

Kaj je hitrost zaklopa?

Beseda hitrost zaklopa označuje čas, ko je zaklop fotoaparata odprt oziroma čas, ko je tipalo izpostavljeno svetlobi. Dlje kot je zaklop odprt, več svetlobe doseže tipalo in svetlejša je slika.

Hitrost zaklopa sicer predstavlja eno od stranic trikotnika osvetlitve – osvetlitev slike namreč določajo trije dejavniki. Druga dva sta zaslonka in vrednost ISO. Zaslonka določa, kako široka ali ozka je odprtina v objektivu, kar prav tako vpliva na to, koliko svetlobe doseže tipalo. Nastavitev ISO medtem določa občutljivost tipala na svetlobo. Višja vrednost ISO pomeni svetlejše slike, a običajno za ceno povečanega šuma na sliki.

Visoka hitrost zaklopa, kot na primer 1/1000 s, pomeni, da je zaklop odprt samo eno milisekundo, kar lahko zamrzne gibanje hitro premikajočega se subjekta, kot je hitro vozeči motociklist. Na drugi strani visoka hitrost zaklopa pomeni tudi, da v fotoaparat vstopi manj svetlobe, zato boste v tem primeru običajno povečali odprtino zaslonke ali povišali vrednosti ISO, da dosežete ustrezno osvetljeno sliko. Zelo nizka hitrost zaklopa, na primer 1 sekunda, bi medtem povzročila, da bi bil premikajoči se motociklist zamegljen.

Zadnji zaslon fotoaparata Canon prikazuje način prioritete zaklopa (Tv).

Če želite imeti neposredni nadzor nad hitrostjo zaklopa, v fotoaparatu nastavite prioriteto zaklopa (Tv) ali ročni način (M).

1. Nadzorujte hitrost zaklopa

Večina fotoaparatov EOS ima poseben scenski način "Sports" (Šport), ki samodejno nastavi osvetlitev fotoaparata in ostrenje za fotografiranje premikajočih se subjektov. Na ta način boste dosegli odlične rezultate. Če si želite več ustvarjalnosti, posebnih učinkov ali želite prilagoditi določene okoliščine, na primer pri fotografiranju hitro premikajočega se subjekta na daljavo iz roke, pa vam fotoaparat ponuja več nadzora.

Če želite imeti neposredni nadzor nad hitrostjo zaklopa, nastavite fotoaparat na Shutter Priority (Prioriteta zaklopa) (ali Tv, kar pomeni vrednost časa). Hitrost zaklopa lahko nastavite z vrtenjem glavnega gumba fotoaparata ali prek zaslona na dotik – slednja možnost je na voljo v številnih fotoaparatih EOS, vključno z modeloma EOS R50 in EOS R8. Fotoaparat bo samodejno nastavil zaslonko in ustvaril standardno osvetlitev. Če želite prevzeti popoln nadzor, preklopite na ročni način (M) in izberete lahko povsem poljubno kombinacijo nastavitev.

Najvišja hitrost zaklopa se med različnimi modeli fotoaparatov razlikuje, do razlike pa lahko pride tudi zaradi izbranega načina zaklopa – mehanskega ali elektronskega zaklopa – kjer je ta možnost na voljo. Mehanski zaklop v fotoaparatu EOS običajno omogoča hitrosti do 1/4000 s ali 1/8000 s, medtem ko elektronski zaklop v naprednih brezzrcalnih fotoaparatih sistema EOS R omogoča mnogo višje hitrosti – vse do 1/64000 s pri fotoaparatu EOS R3. Najdaljši čas osvetlitve, ki ga lahko fotoaparat nastavi samodejno, je 30 sekund. Če želite daljšo osvetlitev, na primer za fotografiranje ognjemetov ali fotografiranje svetlobnih sledi, lahko izberete način Bulb. V tem načinu se ob pritisku na gumb sprožilca zaklop odpre in ostane odprt vse dokler ponovno ne pritisnete gumba.

Na fotografiji, posneti z visoko hitrostjo zaklopa s fotoaparatom Canon EOS R10, ulični plesalec izvaja figuro z visokim dvigom noge in roko na tleh. V ozadju so še štirje drugi ljudje in več visokih palmovih dreves.

Uporabljena hitrost zaklopa 1/3200 s je bila dovolj visoka, da je zamrznila gibanje, hkrati pa je še vedno opaziti sledi zameglitve zaradi gibanja, kot na primer okrog plesalčevih nog. Medtem pa so elementi prizora, ki se ne premikajo, čudovito ostri, za kar gre zahvala optični stabilizaciji v objektivu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/3200 s, f/4,5 in ISO 400.

Ostra, približana slika veslačev na vodi, posneta z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Večjo povečavo kot uporabite, večjo težavo bo predstavljalo tresenje fotoaparata. Vendar pa je 4,5 stopenjska optična stabilizacija slike v objektivu RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM učinkovito zmanjšala tresljaje in fotografu omogočila, da uporabi ne tako zelo visoko hitrost zaklopa 1/2000 s in pri goriščni razdalji 100 mm še vedno doseže, da so ostre celo kapljice vode. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 100 mm, 1/2000 s, f/6,3 in ISO 500.

2. Preprečite tresenje fotoaparata

Pri izbiri hitrosti zaklopa morate biti pozorni na dve stvari: ali bo dovolj visoka, da ne bo ustvarila zameglitve zaradi premikanja fotoaparata pri snemanju iz roke – poznano tudi kot "tresenje fotoaparata" – ter kako hitro se subjekt premika.

Hitrost zaklopa, ki jo morate uporabiti, da se izognete tresenju aparata, je odvisna od več stvari, vključno z vetrovnostjo in tem, ali uporabljate objektiv ali fotoaparat z vgrajenim stabilizatorjem slike. Najpomembnejši dejavnik pa je goriščna razdalja objektiva. Če uporabite večjo povečavo, bo tresenje bolj vidno.

To težavo lahko odpravite z upoštevanjem splošnega pravila, ki pravi, da uporabite hitrost zaklopa, ki je enakovredna obratni efektivni goriščni razdalji ali višji. Pri nastavitvi 50-mm objektiva uporabite vrednost 1/50 s ali višjo hitrost, pri 200-mm objektivu pa 1/200 s ali višjo hitrost. Nato vračunajte hitrost subjekta in se lotite dela.

Zamegljen posnetek motokrosista na motorju z izostrenim ozadjem.

Na tem posnetku, zajetem s hitrostjo zaklopa, ki se vam bo najbrž zdela dokaj visoka – 1/200 s, lahko vidite odličen učinek, kako subjekt drvi mimo, ne da bi bile ujete podrobnosti motorja ali motorista. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D z objektivom Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pri 11 mm, 1/200 s, f/14 in ISO 1250.

Oster posnetek motokrosista v gibanju, ozadje in motokrosist sta izostrena.

Pri 1/1000 s je ta posnetek zamrznil dogajanje. Bodite pozorni tudi, kako je bila zaslonka odprta na f/5.6, da se je ohranila pravilna osvetlitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D z objektivom Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pri 18 mm, 1/1000 s, f/5.6 in ISO 1250.

3. Zajemite gibanje z visoko hitrostjo zaklopa

Hitrost zaklopa, ki je potrebna za zamrznitev premikajočega se subjekta, je odvisna od razdalje med subjektom in fotoaparatom, smeri, v kateri potuje subjekt, ter njegove hitrosti. Verjetno pa boste potrebovali višjo hitrost zaklopa, kot pričakujete. Hitrost zaklopa 1/250 s zamrzne subjekt, ki se premika počasi, kot je človek, ki hodi. Če pa želite ostre posnetke hitrejših subjektov, kot so ptice v letu ali hitro vozeči avtomobili, boste morali uporabiti hitrost zaklopa 1/1000 ali celo 1/4000 s. Da boste lahko uporabili višje hitrosti zaklopa, se pripravite na povišanje vrednosti ISO – še zlasti pri fotografiranju športa in divjih živali.

Slaba stran zamrzovanja je ta, da dogajanje na fotografiji ne pride več do izraza. Slike premikajočih se subjektov so pogosto videti bolj dinamične, če je subjekt izostren, ozadje pa zamegljeno. Ta učinek dosežete z izbiro dovolj nizke hitrosti zaklopa, da ustvarite nekaj zamegljenosti, nato pa s fotoaparatom sledite subjektu z enako hitrostjo, kot se subjekt premika. To se imenuje fotografiranje z obračanjem – več lahko izveste v praktičnem vodniku za fotografiranje z obračanjem.

Fotografija, posneta s fotoaparatom Canon EOS R7, ki prikazuje izostrenega motociklista pred zamegljenim ozadjem, ker je fotograf med pritiskom na sprožilec s fotoaparatom sledil gibanju subjekta.

Z razmeroma nizko hitrostjo zaklopa med fotografiranjem z obračanjem, tako da fotoaparat sledi premikajočemu se subjektu, dosežemo, da je subjekt izostren, ozadje pa zamegljeno. S tem je dogajanje videti bolj dinamično. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 363 mm, 1/160 s, f/10 in ISO 100.

Fotografija izostrenega rolkarja pred zamegljenim ozadjem, ker je fotograf obračal fotoaparat in sledil gibanju subjekta.

Obvladovanje tehnike fotografiranja z obračanjem je zelo koristna za vse vrste akcijske fotografije – od športa do prizorov iz divjine. Trik je v tem, da se uprete neustavljivi želji po tem, da bi zamrznili dogajanje. Namesto tega uporabite dovolj nizko hitrost zaklopa, da ustvarite zameglitev zaradi gibanja, hkrati pa sledite premikajočemu se subjektu s hitrostjo njegovega premikanja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP (ki ga je zdaj nasledil model EOS R8) z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 26 mm, 1/30 s, f/16 in ISO 100.

4. Hitrost zaklopa za videoposnetke

Ko snemate videoposnetke, upoštevajte splošno pravilo, ki pravi, da nastavite hitrost zaklopa na približno 1/2R, kjer je R število sličic na sekundo. Če na primer s fotoaparatom Canon EOS R10 snemate v ločljivosti 4K s 60 sličicami na sekundo, je idealna hitrost zaklopa približno 1/125 s, kar je le malce več kot dvakratnik od 60 sličic na sekundo, s katerimi snema fotoaparat. S tem se izognete zameglitvi, do katere lahko pride zaradi prenizke hitrosti zaklopa, hkrati pa preprečite netekoč videz posnetkov, do katerega lahko privede uporaba previsoke hitrosti zaklopa.

Voda pada po velikih z mahom poraščenih skalah. Zaradi uporabljene nizke hitrosti zaklopa je voda zamegljena.

Če fotoaparat namestite na stativ, da bo stal pri miru, z daljšo osvetlitvijo (nižjo hitrostjo zaklopa) vsako gibanje – kot je na primer pri tem slapu – postane zamegljeno, kar ustvari klasičen mlečni videz vode. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 35 mm, 1 s, f/22 in ISO 100.

5. Uporabite nizke hitrosti zaklopa za zameglitev gibanja

Če želite namenoma zamegliti sliko ali premikajoče se elemente v sicer ostrem prizoru, lahko uporabite relativno dolgo osvetlitev oziroma nizko hitrost zaklopa v trajanju več kot sekunde. Pri tem pa morate paziti, da slike ne osvetlite prekomerno. Zato v tem primeru bolj zaprto zaslonko (višjo vrednost f, kot je f/16 ali f/22), nižjo vrednost ISO ali filter ND, s čimer boste omejili količino svetlobe, ki vstopi v fotoaparat. Pri takih nastavitvah lahko fotoaparat med osvetlitvijo premikate (da zameglite celo fotografijo) ali ga namestite na stativ, da ostane na miru in zamegli le premikajoče se dele prizora. S to drugo tehniko lahko pri fotografiranju pokrajine ustvarite mehak videz valov in tekoče vode, v mestnem okolju pa zameglite premikajoča se vozila in množico ljudi.

Pri osvetlitvah, ki so daljše od 30 sekund, uporabite način žarnice. Nekateri Canonovi fotoaparati imajo na tipki za izbiro načina možnost nastavitve "B", druge pa morate nastaviti na "M" (ročno), preden se lahko pomaknete skozi hitrosti zaklopa do načina "BULB" (žarnica). Sunkovitim gibom pri pritisku sprožilca se lahko izognete z uporabo daljinskega časovnika ali daljinskega upravljalnika. Uporabite pa lahko tudi aplikacijo Canon Camera Connect, s katero lahko upravljate fotoaparat na daljavo prek pametnega telefona.

Z razumevanjem hitrosti zaklopa in njenega upravljanja boste lahko kar najbolj izkoristili svoj fotoaparat in objektiv ter vsakokrat posneli odlične slike.


Napisala Marcus Hawkins in Pete Wolinski

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R100

  Ustvarite popolne spomine na fotografijah izjemne kakovosti z vedno pripravljenim in intuitivnim fotoaparatom EOS R.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Prilagodljiv, majhen in lahek objektiv s povečavo RF 100-400mm s stabilizatorjem slike s 5,5 koraka za priročno fotografiranje divjih živali in dogajanja.

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako nadzorovati osvetlitev

  Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Fotografiranje s pomikanjem fotoaparata za začetnike

  S temi nasveti odkrijte, kako uporabiti pomikanje fotoaparata za boljše fotografije hitrega dogajanja.

 • FOTOGRAFIRANJE GIBANJA

  Zajemanje gibanja pri fotografiranju

  Odkrijte, kako lahko fotografirate gibanje in slikam dodate občutek premikanja.

 • FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

  Najboljši objektivi za fotografiranje dogajanja

  Naš vodnik po najboljših objektivih za fotografiranje dogajanja.