A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

HITROST ZAKLOPA

Kako obvladati hitrost zaklopa

Spreminjanje hitrosti zaklopa je eden od načinov, kako lahko prilagodite splošno osvetljenost slike. Ponuja pa tudi ustvarjalne načine uporabe, s katerimi lahko nadzorujte stopnjo zamegljenosti (ali pomanjkanje) v slikah.

Tukaj boste našli pet namigov, kako lahko uporabite hitrost zaklopa in si zagotovite več nadzora nad fotografiranjem dogajanja – pri fotografiranju šolskega športnega dne z brezzrcalnim fotoaparatom EOS M ali moto športov z modelom EOS DSLR.

1. Nadzorujte hitrost zaklopa

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Če želite imeti neposredni nadzor nad hitrostjo zaklopa, nastavite fotoaparat na Shutter Priority (Prioriteta zaklopa) (ali Tv, kar pomeni vrednost časa).

Večina fotoaparatov EOS ima poseben scenski način "Sports" (Šport), ki samodejno nastavi osvetlitev fotoaparata in ostrenje za fotografiranje premikajočih se subjektov. Na ta način boste dosegli odlične rezultate. Če si želite več ustvarjalnosti, posebnih učinkov ali želite prilagoditi določene okoliščine, na primer pri fotografiranju hitro premikajočega se subjekta na daljavo iz roke, pa vam fotoaparat ponuja več nadzora.

Če želite imeti neposredni nadzor nad hitrostjo zaklopa, nastavite fotoaparat na Shutter Priority (Prioriteta zaklopa) (ali Tv, kar pomeni vrednost časa). Hitrost zaklopa lahko nastavite z vrtenjem glavnega izbirnika ali na zaslonu na dotik – na voljo je na številnih fotoaparatih EOS, vključno z modeloma Canon EOS M6 Mark II in Canon EOS 90D. Fotoaparat bo samodejno nastavil zaslonko in ustvaril standardno osvetlitev. Najvišja hitrost zaklopa v fotoaparatu EOS je 1/4000 s ali 1/8000 s, najdaljša samodejno nastavljena hitrost zaklopa pa je 30 sekund.

2. Preprečite tresenje fotoaparata

Večja kot je povečava, bolj opazno bo tresenje fotoaparata. Najbolje ga boste odpravili z uporabo višje hitrosti zaklopa. Na zgornji sliki, posneti pri 1/50 s, je tresenje fotoaparata očitno. Na sliki pod njo je prikazano zamrznjeno dogajanje, posneto pri 1/640 s.

Pri izbiri hitrosti zaklopa morate biti pozorni na dve stvari: ali bo dovolj hitra, da ne bo ustvarila zameglitve zaradi premikanja fotoaparata pri snemanju iz roke – poznano tudi kot "tresenje fotoaparata" – ter kako hitro se subjekt premika.

Če se želite izogniti tresenju fotoaparata, morate pri izbiri hitrosti zaklopa upoštevati več dejavnikov. Med drugim je pomembno, ali uporabljate objektiv z vgrajenim stabilizatorjem slike ter v kako vetrovnih razmerah delate. Najpomembnejši dejavnik pa je goriščna razdalja objektiva. Če uporabite večjo povečavo, bo tresenje bolj vidno.

To težavo lahko odpravite tako, da se ravnate po splošnem pravilu in uporabite hitrost zaklopa, ki je enakovredna uporabljeni goriščni razdalji ali celo višja od nje. Pri nastavitvi 50-mm objektiva uporabite vrednost 1/50 s ali višjo hitrost, pri 200-mm objektivu pa 1/200 s ali višjo hitrost. Nato vračunajte hitrost subjekta in se lotite dela!

3. Ujemite dogajanje z visoko hitrostjo zaklopa

Povezani članki
A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Fotografiranje s pomikanjem fotoaparata za začetnike

S temi nasveti odkrijte, kako uporabiti pomikanje fotoaparata za boljše fotografije hitrega dogajanja.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Kako posneti odlične hitre prizore

Namigi za fotografiranje izjemnih prizorov dogajanja s Canonovim fotoaparatom.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

FOTOGRAFIRANJE GIBANJA

Zajemanje gibanja pri fotografiranju

Odkrijte, kako lahko fotografirate gibanje in slikam dodate občutek premikanja.

S hitrostjo zaklopa 1/250 s boste zamrznili počasen subjekt, na primer osebo, ki se sprehaja, za izostren posnetek osebe, ki teče, pa boste potrebovali višje hitrosti zaklopa.

Hitrost zaklopa, ki je potrebna za zamrznitev premikajočega se subjekta, je odvisna od razdalje med subjektom in fotoaparatom, smeri, v kateri potuje subjekt, ter njegove hitrosti. Verjetno pa boste potrebovali višjo hitrost zaklopa, kot pričakujete. Hitrost zaklopa 1/250 s bo zamrznila počasen subjekt, na primer osebo, ki se sprehaja, hitrosti zaklopa od 1/500 do 1/1000 s pa bodo primerne za zamrznitev osebe, ki teče. Če želite posneti ostre fotografije hitrejših subjektov, kot so ptice v letu ali avtomobili med dirko, boste morali izbrati vrednost 1/1000 ali celo 1/4000 s.

Primerjajte ta dva posnetka premikajočega se motorja. Pri hitrosti zaklopa 1/200 s sta motor in motorist zamegljena, kar ustvari odličen vtis gibanja, a izbriše podrobnosti. Pri hitrosti 1/1000 s pa vse podrobnosti ostanejo izostrene, dogajanje pa zamrznjeno.

Na tem posnetku, zajetem s hitrostjo zaklopa, ki se vam bo zdela precej hitra – 1/200 s (zgoraj), lahko vidite odličen učinek, kako subjekt drvi mimo, ne da bi bile ujete podrobnosti motorja ali motorista. Pri 1/1000 s (spodaj) je dogajanje v posnetku zamrznjeno.

Pripravite se na povečanje nastavitve ISO, da boste lahko uporabili višje hitrosti zaklopa. To vam bo prišlo prav zlasti pri fotografiranju športa in divjih živali.

4. Poigrajte se s sledenjem

Slaba stran zamrzovanja je ta, da dogajanje na fotografiji ne pride več do izraza. Slike premikajočih se subjektov so pogosto videti bolj dinamične, če je subjekt izostren, ozadje pa zamegljeno. Ta učinek dosežete z izbiro dovolj nizke hitrosti zaklopa, da ustvarite nekaj zamegljenosti, nato pa s fotoaparatom sledite subjektu z enako hitrostjo, kot se subjekt premika. Temu pravimo sledenje.

Fotoaparat z obračanjem sledi premikajočim se subjektom in ustvari zamegljeno ozadje, da je dogajanje videti še bolj dinamično.

Višina hitrosti zakopa bo odvisna od hitrosti subjekta in želene stopnje zamegljenosti. Subjekt bo na fotografiji bolj verjetno izostren, če nastavite način samodejnega ostrenja na AI Servo ali Servo. Pri teh nastavitvah bo fotoaparat neprestano uporabljal prilagoditve in ohranil subjekt izostren. Ko s fotoaparatom vodoravno sledite subjektu, bo objektiv, ki ima vgrajen optični stabilizator slike, izravnal kakršno koli navpično tresenje ter obratno. Če ima vaš objektiv stabilizator slike, ga pri sledenju nastavite na položaj 2. Pri tej nastavitvi bo fotoaparat stabiliziral navpično gibanje, hkrati pa omogočil zameglitev, ki nastane zaradi vodoravnega gibanja.

5. Uporabite nizke hitrosti zaklopa za zameglitev gibanja

Če fotoaparat namestite na stativ, da bo stal pri miru, z daljšo osvetlitvijo (nizko hitrostjo zaklopa) vsako gibanje – na primer valovi – postane zamegljeno.

Z relativno dolgo osvetlitvijo – na primer, daljšo od sekunde – lahko namerno zameglite sliko. Pri tem pa morate paziti, da slike ne osvetlite prekomerno. Zato raje uporabite nastavitev ožje zaslonke (višjo vrednost f, kot je f/16 ali f/22), nižjo nastavitev ISO ali filter ND filter, s katerimi boste omejili količino svetlobe, ki vstopi v fotoaparat. Pri takih nastavitvah lahko fotoaparat med osvetlitvijo premikate (da zameglite celo fotografijo) ali ga namestite na stativ, da ostane na miru in zamegli le premikajoče se dele prizora. S to drugo tehniko lahko pri fotografiranju pokrajine ustvarite mehke učinke valov in tekoče vode, v mestnem okolju pa zameglite premikajoča se vozila in množico ljudi.

Pri osvetlitvah, ki so daljše od 30 sekund, uporabite način žarnice. Nekateri Canonovi fotoaparati imajo na tipki za izbiro načina možnost nastavitve "B", druge pa morate nastaviti na "M" (ročno), preden se lahko pomaknete skozi hitrosti zaklopa do načina "BULB" (žarnica). Sunkovitim gibom pri pritisku sprožilca se lahko izognete z uporabo daljinskega časovnika ali daljinskega upravljalnika. Razmislite tudi o uporabi aplikacije Canon Camera Connect App, s katero lahko upravljate fotoaparat na daljavo prek pametnega telefona.

Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike