OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Nasveti in tehnike za boljše obračanje fotoaparata

Obvladajte način obračanja fotoaparata v fotografiji in na fotografijah ustvarite občutek gibanja.
Oseba, ki po stezi vozi motorno kolo za motokros in ga nagiba nizko do tal, fotografirana s pomikanjem fotoaparata. © Richard Walch

Od zajemanja hitro premikajočih se subjektov z dinamičnim ozadjem do dodajanja občutka gibanja počasnejšim subjektom – s tehniko pomikanja fotoaparata v fotografiji lahko posnetkom dodate gibanje in dramatičnost.

S tehniko pomikanja lahko fotografijam dodate še en element s katerim koli fotoaparatom. Prav tako vam ni treba fotografirati hitrih subjektov. S pomikanjem fotoaparata lahko razmeroma počasnim subjektom dodate občutek gibanja, saj so lahko subjekti zaradi učinka zamegljenosti videti, da se premikajo veliko hitreje, kot se sicer.

1. Kaj je pomikanje fotoaparata v fotografiji?

A skier speeding down a snowy mountain.

Pomikanje fotoaparata je ustvarjalna tehnika, ki lahko ustvari pravi občutek gibanja na fotografijah hitrega dogajanja. Če za zajemanje hitro premikajočega se subjekta uporabite visoko hitrost zaklopa, boste sliki odvzeli občutek dramatičnosti, ki je bil prisoten v trenutku fotografiranja, saj bo subjekt videti kot kip. Če pa uporabljate nižjo hitrost zaklopa in fotoaparat premikate (ali ga pomikate) enako hitro, kot se premika subjekt, lahko na fotografiji izostrite premikajoči se subjekt, ozadje in mirujoči predmeti pa postanejo gladko zamegljeni.

Poleg tega, da subjektu doda občutek hitrosti, vam pomikanje fotoaparata pomaga zajeti bolj izostren posnetek premikajočega se subjekta in preusmeriti pozornost gledalca nanj ali preprosto prikriti neprivlačna ozadja. Ne glede na posnetek, ki ga želite zajeti, je pomikanje fotoaparata odlična tehnika, ki jo lahko obvladate z veliko vaje. Pomikanje zahteva dobro upravljanje fotoaparata, zato izkušenj ni mogoče nadomestiti.

Vse vrste tekaških športov so odlične za vajo s pomikanjem fotoaparata, saj se med vsakim krogom teka, motokrosa, konjskih ali avtomobilskih dirk srečujete s številnimi poskusi, da bi izpopolnili svoje spretnosti. Otroci ali hišni ljubljenčki, ki se igrajo na domačem vrtu, so popolna priložnost za fotografiranje premikajočih se subjektov.

2. Nastavitve fotoaparata pri fotografiranju s premikanjem

Jelen teče po polju z zamegljenim ozadjem zaradi pomikanja fotoaparata.

Če uporabite počasnejšo hitrost zaklopa v kombinaciji s premikanjem fotoaparata, ki sledi subjektu, lahko s pomikanjem fotoaparata pri fotografiranju prizorov divjine posnamete izostrene fotografije živali med gibanjem, na katerih bo ustvarjen občutek premikanja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 350D (ki ga je zdaj nasledil model EOS 850D) pri 1/50 s, f/20 in ISO 100.

Preklopite na prioriteto zaklopke (Tv) ali popolnoma ročni način in izberite hitrost zaklopa.

Idealna hitrost je odvisna od številnih dejavnikov: hitrosti premikanja subjekta, oddaljenosti med vami in subjektom, objektiva, ki ga uporabljate, in obsega učinka zamegljenosti, ki ga želite doseči. Začnite s hitrostjo zaklopa, kot je 1/60 sekunde, in jo znižajte, ko se boste navadili na snemanje dogajanja. Preizkusite hitrost zaklopa 1/30 sekunde ali nižjo hitrost za večjo zamegljenost, 1/125 sekunde pa za manjšo. Ne pozabite izklopiti stabilizatorja slike – razen če fotografirate z objektivom s funkcijo Način 2 IS – v tem primeru uporabite to. V tem načinu sistem za stabilizacijo slike odpravi navpično tresenje, ne vpliva pa na vodoravno premikanje fotoaparata, ko sledite hitremu dogajanju.

Pri nekaterih subjektih bo morda potrebna višja hitrost zaklopa, da preprečite njihovo popolno zamegljenost. Na primer dirkalnik bo potreboval večjo hitrost zaslonke kot kolesar. Če se subjekt hitro premika in vam uspe slediti njegovi hitrosti, lahko še vedno posnamete veliko zamegljenosti s hitrostjo zaslonke 1/200 ali 1/400 sekunde.

Če fotografirate v ročnem načinu, morate nastaviti tudi zaslonko, da zagotovite dobro osvetlitev. S prioriteto zaklopa (Tv) bo fotoaparat poskrbel za to namesto vas.

Način fotografiranja nastavite na Neprekinjen. Poleg tega, da boste imeli večjo možnost, da zajamete pomemben trenutek, boste s pritiskom na gumb zaklopa minimalizirali učinek tresenja fotoaparata.

3. Načrtovanje in ostrenje fotografij, ki so nastale s premikanjem fotoaparata

Ženska med skokom v zraku med tekom čez ovire na progi, fotografirana s pomikanjem fotoaparata.

Šport je popoln za vajo tehnik pomikanja fotoaparata, pri katerem lahko vaš subjekt teče na progi ali vozi v krogu. Posneto s fotoaparatom EOS-1D X Mark II (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS-1D X Mark III) z objektivom Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM pri 1/30 s, f/8 in ISO 640. © Jaime de Diego

Kolesar na mestni ulici z opečnato stavbo in pešci v ozadju, zamegljenimi zaradi pomikanja fotoaparata.

Če se naučite tehnike pomikanja fotoaparata, lahko tudi pri vsakodnevnih prizorih ustvarite osupljive rezultate, pri katerih je videti, da se izostren subjekt hitro premika. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G1 X Mark III pri 15 mm, 1/20 s, f/10 in ISO 100.

Ozadje na vaši fotografiji mora biti zamegljeno, zato bodo posamezne podrobnosti v njem manj pomembne. Toda skupna kombinacija barv bo pomemben del vaše slike, saj bodo barve tvorile okvir okrog subjekta. Če je mogoče, poiščite primerno ozadje, ki je v kontrastu s subjektom, zaradi katerega bo ta izstopal, in ki bo posneto v obliki gladkih prog. Nekaj poskusnih posnetkov s premikajočim se subjektom bo hitro razkrilo primernost ozadja. Vodoravne črte, kot je ograja ali rob ceste, bodo dodale strukturo in dale večji občutek hitrosti. Če fotografirate pri šibki svetlobi, lahko zabrisane luči v ozadju slikam dodajo pravo dramatičnost.

Če želite preprečiti, da bi se fotoaparat med premikanjem ponovno izostril, za sledenje subjektu uporabite samodejno ostrenje v načinu servo samodejnega ostrenja z umetno inteligenco – glede na to, kako daleč ste od dogajanja, boste morda morali eksperimentirati, da bi ugotovili, ali bo boljše rezultate omogočila ena točka za samodejno ostrenje ali območno samodejno ostrenje.

4. Izboljšajte tehniko pomikanja fotoaparata

Majhno vozilo vozi po cesti in pelje mimo stavb, zamegljenih zaradi pomikanja fotoaparata.

Tehnika pomikanja fotoaparata vam bo pomagala ujeti vzdušje velikega mesta tako, da bodo ljudje in hitro premikajoča se vozila videti živahno. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G9 X Mark II pri 1/15 s, f/7.1 in ISO 125.

Rjavi pes teče po polju z zamegljenim ozadjem zaradi pomikanja fotoaparata.

Pomikanje fotoaparata je odlična tehnika za fotografiranje gibanja, ki ohranja vso vznemirljivost dogajanja, s katero lahko fotografirate svoje otroke, ki igrajo nogomet na vrtu, ali hišnega ljubljenčka, ki teče po parku. Preberite več nasvetov o fotografiranju gibanja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 7D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 7D Mark II) pri 1/160 s, f/5.6 in ISO 160. © Hoi Ling Mak

 1. Obrnite se proti izbranemu ozadju in stojte tako, da so vaša stopala narazen v širini ramen. Med pomikanjem fotoaparata se mora premikati samo zgornji del telesa, zato se zavrtite v pasu, da sledite hitremu dogajanju.
 2. Z načinom neprekinjenega fotografiranja pritisnite sprožilec, še preden subjekt doseže načrtovano mesto, in neprekinjeno fotografirajte, dokler subjekt ne zdrsne prek vašega načrtovanega mesta za fotografiranje.
 3. Sledite svojemu subjektu s tekočimi gibi – toda ne samo med fotografiranjem. Sledite mu pred, med in po fotografiranju, pri tem pa bodite s fotoaparatom čim stabilnejši ter delajte čim manj navpičnih premikov in nagibanj fotoaparata. Verjetno bo lažje, če pri tem uporabite iskalo (če ga vaš fotoaparat ima) kot pa zaslon LCD.

Sledenje je treba vaditi, zato si ne ženite k srcu, če vaše prve fotografije ne bodo najboljše. Naučili se boste tako, da čim več fotografirate in ugotovite, zakaj so nekatere fotografije boljše in druge slabše. Je morda hitrost zaklopa napačna ali pa je subjekt preveč zamegljen? Uporabite svoje novo pridobljeno znanje pri naslednji seriji fotografij.

Če je vaš subjekt popolnoma izostren, ozadje pa gladko zabrisano, ste delo odlično opravili. Obračanje je zelo zabavno in zelo verjetno ga boste želeli uporabiti znova.

A man cycling down a street with the lights around him blurred.

Ko se naučite tehnike sledenja pri dnevni svetlobi, lahko začnete ustvarjati ponoči in na posnetkih s pomikanjem fotoaparata dodate sledi svetlobe.


Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE GIBANJA

  Zajemanje gibanja pri fotografiranju

  Odkrijte, kako lahko fotografirate gibanje in slikam dodate občutek premikanja.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Namigi za hitrost zaklopa

  Izmojstrite se v upravljanju hitrosti zaklopa z začetnikom prijaznim vodnikom in ustvarjajte boljše akcijske posnetke.

 • FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

  Najboljši objektivi za fotografiranje dogajanja

  Naš vodnik po najboljših objektivih za fotografiranje dogajanja.

 • V NARAVI

  Nasveti in namigi za zimske počitniške fotografije

  Profesionalni športni fotograf Richard Walch nam zaupa svoje strokovne namige za boljše zimske fotografije – od izbire fotoaparata do najboljših nastavitev.