bike rides through desert

Nasveti za uporabo tehnike sledenja pri snemanju dogajanja

Včasih je lahko subjekt športne fotografije videti zamrznjen brez dramatičnosti in hitrosti, ki sta bili prisotni v času fotografiranja. Preprosta metoda, s katero fotografiji povrnemo razburljivost, je "sledenje". Dobra novica je tudi to, da lahko s sledenjem izboljšate fotografije, ki jih posnamete s katerim koli fotoaparatom.

Oglejte si, kako Adam Pretty fotografira dogajanje na smučišču:

Pri sledenju uporabljamo počasnejše hitrosti zaslonke v kombinaciji s premikanjem fotoaparata, ki sledi subjektu z enako hitrostjo. Na uspešnem posnetku sledenja bo subjekt izostren, ozadje pa zamegljeno.

1. Vrtljiv gumb za izbiro načina fotografiranja obrnite v položaj prioritete zaklopa (Tv). Tako boste lahko nadzirali hitrost zaslonke.

2. Izberite počasno hitrost zaslonke – začnite s hitrostjo 1/60 s. Nato eksperimentirajte; poskusite 1/30 s ali počasneje, če želite bolj zamegljeno sliko, 1/125, če želite ostrejšo. Odvisno je tudi od vašega subjekta; dirkalnik bo potreboval večjo hitrost zaslonke kot kolesar.

3. Način fotografiranja nastavite na Neprekinjen. Poleg tega, da boste imeli večje možnosti, da ujamete pomemben trenutek, boste s pritiskom na gumb zaklopa minimalizirali učinek tresenja fotoaparata.

4. Sledite svojemu subjektu – toda ne samo med fotografiranjem. S tekočimi gibi mu sledite pred, med in po fotografiranju.

5. S fotoaparatom bodite čim stabilnejši – čim manj premikov navzgor in navzdol ter nagibanja fotoaparata. Verjetno bo lažje, če pri tem uporabite iskalo (če ga vaš fotoaparat ima) kot pa zaslon LCD.

6. Razmislite o kompoziciji, ne postavite subjekta v sredino kadra. Ko sledite subjektu, naj bo med fotografiranjem vedno na istem mestu v iskalu ali na zaslonu.

7. Vaše ozadje mora biti zamegljeno, zato bodo posamezni deli v ozadju na vaši fotografiji manj pomembni. Toda skupna kombinacija barv bo pomemben del vaše fotografije, saj bodo barve tvorile okvir okrog subjekta.

8. Med nočnim fotografiranjem še bolj upočasnite hitrost zaslonke – zabrisane luči v ozadju bodo vašim fotografijam dodale pravo dramatičnost. Oglejte si, kako Adam Pretty uporablja nižjo hitrost zaslonke za zamegljeno ozadje:

9. Sledenje je treba vaditi, zato si ne ženite k srcu, če vaše prve fotografije ne bodo najboljše. Naučili se boste tako, da čim več fotografirate in ugotovite, zakaj so nekatere fotografije boljše in druge slabše. Morda je kriva napačna hitrost zaslonke ali pa je subjekt zamegljen navpično. Uporabite svoje novo pridobljeno znanje pri naslednji seriji fotografij.