Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

FOTOGRAFIRANJE NA PROSTEM

Od valov do vozil: kako ustvarjalno zajemati dejavnosti hitrega dogajanja

Zapriseženi deskar na valovih in motociklist Tom Bing je s temi dejavnostmi hitrega dogajanja obseden ravno tako, kot ga obsedajo subjekti njegovih fotografij. Svojo ženo Sally, ki je ravno tako strastna deskarka, je spoznal v umetnostni šoli in skupaj sta 12 mesecev preživela na svojih motociklih, na katerih sta imela pripete tudi svoje deske, ter se podala na pot od Santiaga to San Francisca. Zdaj sta se preselila na severovzhod Anglije, v kraj Tynemouth, ki je v bistvu deskarsko središče, znano po svojih zlatih plažah in hladnem morju.

Tom pravi, da je tudi njegov pokojni ded, ki je imel rad jadranje in morski ribolov, zaslužen za njegovo strast za fotografijo. "Moj ded je bil res navdušen nad fotografiranjem in doma je imel temnico za razvijanje fotografij – jaz pa imam v lasti nekaj njegovih starih fotoaparatov," pravi Tom. "Ravno zaradi njegovega vpliva sem bil prepričan, da bom lahko dokumentiral in zajemal trenutke zase in za druge ljudi."

Danes je Tom profesionalni fotograf, ki je specializiran za deskanje na valovih in motokros, tovrstni dogodki pa ga vodijo tako do njegove lokalne plaže kot do raznih lokacij po vsem svetu. Razvil je strast za dokumentiranje skupnosti, svobode in nepogrešljive zabave, ki leži v sami srži teh dejavnosti.

Tukaj z nami deli svoje pristope, tehnike in nasvete za bolj ustvarjalno zajemanje dejavnosti na prostem.

Zajemajte tako dejavnosti kot tudi vzdušje – nasveti Toma Binga

1. Naj vaša oprema ustreza dejavnosti

Lahkoten, prenosen in zmogljiv: Canon EOS M6 Mark II je bilo popolno orodje za zajemanje tega tekača, ki je Tomu omogočilo, da je vedno bil v koraku z dogajanjem.

Tom uporablja Canon EOS 90D z objektivom Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS II USM. Gre za sklop, ki je idealen za zajemanje hitro premikajočih se divjih živali in športnih dogodkov, s funkcijami vse od neprekinjenega fotografiranja s hitrostjo 10 slik na sekundo do 45 križnih točk samodejnega ostrenja.

Pri kolesarjenju ali pohodništvu na lokacijah z oteženim dostopom Tom uporablja tudi lažji, manjši, brezzrcalni Canon EOS M6 Mark II z objektivoma Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM in Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. "Brezzrcalno pomeni, da lahko stlačite veliko več v manjši paket," pravi Tom, kar je kot nalašč, ko morate potovati z manj prtljage.

Tom svetuje: ko ste na terenu, bodite realistični glede tega, koliko opreme boste nosili s sabo naokoli. "Morda pri sebi ne potrebujete 10 objektivov, ampak le dva, ki resnično opravljata svoje delo pri tem, kar potrebujete," pravi Tom.

Za zelo hitro dogajanje vam lahko optično iskalo pri aparatu DSLR omogoči, da ritmu dogajanja sledite brez vsakršne zakasnitve, ki so sicer povezane z elektronskim iskalom pri brezzrcalnih fotoaparatih. "Kar pa se tiče kakovosti slike," dodaja Tom, "se mi zdi, da so brezzrcalni fotoaparati ravno tako dobri."

2. Postanite eno z dogajanjem

Če razumete dejavnost, ki jo fotografirate, vam to pomaga pri predvidevanju dogodkov in tako boste na njih vnaprej pripravljeni. Tudi nekaj tako preprostega, kot je vedeti, po kateri smeri bo motokrosist raje zapeljal, ko naleti na blatno področje – česar se naučite iz lastnih izkušenj –, lahko igra vlogo pri tem, ali vam bo uspelo zajeti pravi posnetek ali ne.

"Vedno sta me navdihovala [fotoreporterja] James Nachtwey in Don McCullin in njun dokumentarni slog fotografiranja. Všeč mi je bilo, da sta se zlila z zgodbami, ki sta jih fotografirala," pravi Tom, ki stremi k temu, da prenaša čustva in vznemirjenje sodelovanja v dejavnostih in ne zgolj zajemanja tega, kako so te dejavnosti videti gledalcem od daleč.

"Preden sploh izvlečete fotoaparat iz torbe, morate razumeti kulturo dogajanja, ki ga fotografirate," pravi Tom. "Če veste, kakšen je občutek pri vožnji z gorskim kolesom po stezi, ki vodi skozi čudovit rezervat, potem veste, kaj želite zajeti in v kateri milisekundi morate pritisniti sprožilec," pravi Tom.

Če povem povsem preprosto, kako je to videti v praksi – če iz izkušenj znate prepoznati na primer razmere za deskanje na valovih, lahko predvidite, kje se bo kaj zgodilo, in boste zato vnaprej pripravljeni v položaju za fotografiranje. "Ko napoči trenutek, je treba biti pripravljen," pravi Tom "in zelo dober je občutek, ko veste, kje morate biti v določenem trenutku."

3. Zamrznite dogajanje

Razumeti morate, kako upravljati s hitrostjo zaklopa in kako se to povezuje z občutljivostjo ISO in odprtino zaslonke, da bi naredili popoln posnetek in zajeli ustrezni trenutek pri hitrem dogajanju.

"Skoraj ves čas fotografiram v načinu zaporednega fotografiranja," pravi Tom. "Pri fotografiranju hitrega dogajanja je ta funkcija neprecenljiva, saj se izrazi na obrazu spreminjajo zelo hitro in ne moreš pričakovati, da boš v enem posnetku zajel pravi trenutek, ko gre nekdo mimo tvojega objektiva, ampak moraš posneti približno 10 posnetkov."

Canon EOS M6 Mark II vam pomaga s svojo zmožnostjo fotografiranja 14 sličic na sekundo ter z dodano ugodnostjo neprekinjenega sledenja s samodejnim ostrenjem do neverjetnih podrobnosti. Ko je hitrost ključnega pomena, lahko zajema celo slike RAW pri neverjetnih 30 sličicah na sekundo z neprekinjenim ostrenjem in v načinu zaporednega fotografiranja v formatu RAW z 18 milijonov slikovnih pik.

Medtem pa Canon EOS 90D ponuja večji razpon hitrosti zaklopa – do 1/8000 s ali do 1/16000 s z elektronskim zaklopom, v primerjavi z največjo vrednostjo 1/4000 s aparata EOS M6 Mark II, kar vam omogoča najboljše pogoje za zajemanje hitrega premikanja, optično iskalo pa vam omogoča, da ostajate v koraku z ritmom dogajanja brez kakršne koli zakasnitve v primerjavi z najboljšimi elektronskimi iskali.

4. Bodite ustvarjalni

Bodite ustvarjalni in raziskujte neobičajne kompozicije, kot je na primer ta, ter tako ustvarite več mikavnih posnetkov.

Neobičajni zorni koti, sledenje subjektu, silhuete in poigravanje z globino polja so tehnike, s katerimi Tom izraža svojo ustvarjalnost in s katerimi prenaša občutenja svojih subjektov s steze ali iz vode na sliko.

"Kontekst lahko v določenem trenutku pomeni vse. Če slike ne morem povečati dovolj, da bi se lahko osredotočil na samo dogajanje, lahko namesto tega naredim korak nazaj in zajamem širši kader, kar včasih še bolj pride do izraza," pravi Tom. "Fotografiram [tudi] proti soncu, ker se rad poigravam z nepravilnostmi, ki jih prinaša tovrstno fotografiranje. To je morda celo bližje temu, kar motociklist ali deskar dejansko občuti."

Funkcije, ki mu pomagajo povečati ustvarjalnost s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II, vključujejo odstranljivo elektronsko iskalo in preklopni zaslon, oba pa sta neprecenljiva pri ustvarjalnih kompozicijah in pri težavnem zajemanju trenutkov iz majhnih zornih kotov.

5. Ne gre le za samo dogajanje

Preskusite različne sloge fotografij in vzemite si čas za raziskovanje vseh vidikov dejavnosti kot tudi zajemanja te dejavnosti.

Podobno kot pri mnogih drugih ljudeh iz deskarske skupnosti Tomova strast ni povezana zgolj z njegovim konjičkom, ampak tudi z življenjem v naravi, z oceanom in z regijo, v kateri živi. Zato nikar ne čakajte zgolj na trenutke, nabite z dogajanjem, in raje zajemite celoten kader. Fotografirajte cel dan in ugotovili boste, da vam je uspelo posneti nekaj nepozabnih slik ljudi in kraja kot tudi nekaj odličnih fotografij hitrega dogajanja.

"Stvari poskušam dokumentirati takšne, kot jih vidim," pravi Tom. "Rad fotografiram kraje in izkušnje ter moč in raznolikost oceana. In ker sem tudi sam deskar, rad vidim, ko se deskarji na izzive odzovejo v pravem slogu."

Napisala Lorna Dockerill

Povezani članki
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

HITROST ZAKLOPA

Spoznajte skrivnosti upravljanja s hitrostjo zaklopa

Teh 5 osnovnih nasvetov vam bo v pomoč pri usvajanju veščin upravljanja s hitrostjo zaklopa pri zajemanju premikajočih se subjektov in pri izboljšanju veščin fotografiranja hitrega dogajanja.

An action-packed photoshoot with a pro

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje hitrega dogajanja: nasveti poklicnega fotografa

Izvedite več o fotografiranju adrenalinskih športov na fotografski delavnici, na kateri sodeluje mojstrski gorski kolesar.

A person holding a Canon PowerShot SX740 HS looking at their shot on the flip up screen.

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Športna fotografija s kompaktnim fotoaparatom

Poklicna fotografinja Molly Darlington skuša ugotoviti, kako lahko z žepnim fotoaparatom ovekovečite pomembne športne trenutke.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike