ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Enodnevno fotografiranje s poklicnim fotografom, ki se ukvarja z adrenalinskimi športi.

Obetavna fotografinja Deborah je preživela dan, poln akcije, s Canonovim ambasadorjem Jean-Baptistem Liautardom in fotografirala vsak trenutek razburljivega gorskega kolesarjenja.
Canon Camera

Fotografiranje hitrega dogajanja je lahko velik izziv za vse fotografske začetnike. Katere nastavitve fotoaparata morate uporabiti? Kako izostriti subjekt? Katere tehnike zagotavljajo izjemno ostre fotografije?

Deborah, mlada fotografinja in navdušenka nad adrenalinskimi športi iz francoskega Lyona, se je želela naučiti nekaj novih trikov.

"Imam precej težav z ostrenjem in kadriranjem," razloži. "Želim se naučiti pravih tehnik, da bom znala izostriti svoj subjekt in izbrati ustrezni zorni kot za fotografiranje hitrega dogajanja."

Da bi hitreje napredovala pri fotografiranju hitrega dogajanja, se je Deborah pridružila Canonovemu ambasadorju in fotografu, ki se ukvarja s fotografiranjem gorskega kolesarstva, Jean-Baptistu Liautardu (JB). Odpravila sta se na adrenalinsko fotografiranje francoskega gorskega kolesarja Jéremyja Berthierija, ki se ukvarja z disciplino "slopestyle".

JB običajno fotografira s fotoaparatom Canon EOS R5, a ker smo želeli dokazati, da za profesionalne fotografije ne potrebujete profesionalne opreme, smo ju opremili s fotoaparatom Canon EOS RP in objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM.

Oglejte si, kako se je Deborah spopadla z izzivi, in preberite JB-jeve najboljše nasvete za fotografiranje hitrega dogajanja.

1. Komunicirajte s subjektom

Trojica na leseni ploščadi, ki si ogleduje fotografije v fotoaparatu Canon EOS RP. Dva od trojice sedita, tretji s čelado pa stoji ob gorskem kolesu.

Če želite doseči najboljše rezultate, je pomembno, da se pogovorite z osebo, ki jo fotografirate. "Namen takšne slike je na čim boljši način prikazati dogajanje," pojasni JB. Če je športnik štiri metre nad tlemi, na fotografiji pa je videti en meter visoko, to ni dobra fotografija dogajanja. Fotografija je lahko dobra, vendar športnik z njo ne bo zadovoljen. Zelo pomembno je, da smo ob koncu dneva vsi zadovoljni."

Slika postave v temni senci na vrtljivem zaslonu fotoaparata Canon EOS RP.

JB je svetoval Deborah, da usmerja subjekt, mu govori, kam naj pogleda in kaj naj počne. "Tako imate pod nadzorom vse, tudi med dogajanjem. Pomembno je, da imate pod nadzorom vse podrobnosti, da lahko posnamete fotografijo," še doda.

"Če fotoaparat nima funkcije za zelo hitro neprekinjeno fotografiranje, boste morali sprožilec pritisniti točno v pravem trenutku," pove JB. "Poznavanje športa vam je pri tem v veliko pomoč. Posvetujte se s kolesarjem in se pozanimajte, kateri trik bo izvedel, kako visoko bo skočil in iz katerega zornega kota bo po njegovem mnenju trik najbolje prišel do izraza."

Deborah se strinja: "JB je razložil, kako pomembno je komunicirati z ljudmi, s katerimi sodelujemo, in deliti svoja pričakovanja. Največji izziv, na katerega sem naletel pri fotografiranju, je bila hitrost subjekta. Moral sem analizirati Jéremyjeve poskusne skoke, da sem lahko predvidel, kdaj moram sprožiti zaklop pri naslednjem poskusu."

Ne pozabite si pomagati s tehnologijo, ki jo nudi fotoaparat. Če kombinirate odlično komunikacijo s subjektom in najhitrejšo nastavitev pogona v fotoaparatu, boste imeli večje možnosti, da ujamete trenutek, ko se vsi elementi povežejo v odlično fotografijo dogajanja. "Možnost zajemanja več zaporednih fotografij je zelo koristna, saj lahko skupaj s športnikom izbereta tisto, za katero oba menita, da najbolje prikazuje položaj in akcijo," pojasni JB.

2. Nadzirajte čim več elementov

Canonov ambasador Jean-Baptiste Liautard s fotoaparatom Canon EOS RP fotografira kolesarja, ki na gorskem kolesu izvaja trike na podeželski stezi.

JB pove, da rad pretirava z belino in tako poudari tople večerne barve. Deborah je pokazal, kako lahko to doseže z ročnimi nastavitvami višje barvne temperature z možnostjo K (Kelvin) v meniju za nastavitev beline v fotoaparatu Canon EOS RP .

Gorski kolesar, ki skoči med vožnjo po cesti navzdol.

"Pri tem posnetku sem Jéremyja prosil, naj nosi oblačila rumene in rjave barve, saj se mi je zdelo, da lepo dopolnjujejo ozadje," pove JB. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pri nastavitvah 1/2500 s, f/1,8 in ISO 200. © Jean-Baptiste Liautard

"Vremena sicer ne morete nadzorovati, lahko pa se potrudite, da ničesar drugega ne prepustite naključju," še doda JB. "Skušajte predvideti težave in imejte pod nadzorom čim več stvari. Nekaj dni pred tem fotografiranjem je na primer močno deževalo, zato je bilo odskočišče na enem od skokov premehko. To smo skušali popraviti tako, da smo izkopali luknjo v odskočišču in v njej zanetili ogenj, da bi se blato v nekaj urah posušilo."

Pri fotografiranju adrenalinskih športov lahko razmeroma enostavno vplivamo na izbiro športnikovih oblačil. "Pri izbiri barv upoštevajte njihovo ujemanje ali kontraste. Če imate na primer zeleno ozadje, lahko izberete rdeča ali bela oblačila, da bo športnik opazno izstopal."

3. Nastavite visoko hitrost zaklopa

Slika zgornjega dela fotoaparata Canon EOS RP z izostrenim vrtljivim gumbom za izbiro načina fotografiranja.

JB priporoča, da preklopite na način ročne nastavitve osvetlitve, če želite popoln nadzor nad nastavitvami fotoaparata. Če ste začetnik v fotografiranju hitrega dogajanja, je najbolje, da fotografirate v razmeroma svetlih razmerah, saj boste imeli več svobode za eksperimentiranje.

Gorski kolesar med visokim skokom, katerega najvišja točka je poravnana z bližnjo gozdno mejo.

Visoka hitrost zaklopa je ključnega pomena za ohranjanje jasnih podrobnosti med fotografiranjem športnika v gibanju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri nastavitvah 52 mm, 1/1000 s, f/7,1 in ISO 1250. © Jean-Baptiste Liautard

Pri tem fotografiranju je bila ključnega pomena izbira ustrezne hitrosti zaklopa. "Gorsko kolesarstvo je verjetno eden najhitrejših športov, ki jih lahko fotografirate," trdi JB. "Ker se kolesa vrtijo hitro, je težko izostriti špice pri hitrostih zaklopa, nižjih od 1/800 s. Če imate dovolj svetlobe, priporočam minimalno hitrost 1/1000 s."

Nastavitev tolikšne hitrosti zaklopa je lahko težavna pri šibkejši svetlobi. Če pa uporabljate "hiter" objektiv z veliko največjo odprtostjo zaslonke, kot je objektiv Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM, imate na voljo več možnosti. "Morda boste morali za dobro osvetlitev pri visoki hitrosti zaklopa prilagajati zaslonko in ISO," razloži JB. "Včasih morda ne boste želeli fotografirati z največjo odprtostjo zaslonke pri šibki svetlobi, saj boste želeli, da je ospredje nekoliko manj zamegljeno. V tem primeru vam bo višja vrednost ISO še vedno omogočala ostro fotografijo dogajanja."

Kljub temu JB priporoča, da je vrednost ISO čim nižja, če želite najvišjo kakovost slike, zato je Deborah začela pri vrednosti ISO 100. "Nato sem izbrala večjo hitrost zaklopa," nam je zaupala. "Prilagodila sem zaslonko in ISO, da sem dobila želeno osvetlitev."

4. Izberite pravi način ostrenja

Canonov Ambasador Jean-Baptiste Liautard čepi na travi poleg Deborah in ji kaže vrtljivi zaslon na fotoaparatu Canon EOS RP.

Samodejno ostrenje v kombinaciji z vrtljivim zaslonom fotoaparata Canon EOS RP je lahko zelo priročno, saj boste z njim lažje posneli ostre fotografije, če fotoaparat držite pod nerodnimi koti, kot je JB razložil Deborah.

Pri športni fotografiji je izostritev športnika, ki se hitro giblje, eden glavnih izzivov. Čeprav je fotoaparat s hitrim samodejnim ostrenjem pogosto neprecenljiv za fotografiranje dogajanja, vam JB svetuje, da preklopite na ročno ostrenje, če želite doseči dosledne rezultate pri fotografiranju predvidljivega in ponavljajočega se športnega trika.

"Ko ste poznavalec športa in točno veste, kje bo kolesar med trikom najvišje, lahko predhodno ročno izostrite to točko," še doda. Če si želite olajšati delo, prosite športnika, naj se postavi pod mesto, kjer bo izvajal trik, nato pa sliko v načinu Live View desetkrat povečajte, da ga natančno izostrite." Goriščna razdalja od objektiva do dogajanja se ne sme spremeniti, če ne spreminjate kota fotoaparata, in ne bi smela vplivati na ostrenje. Če pa fotoaparat nagnete navzgor, se goriščna razdalja spremeni in če je globinska ostrina dovolj plitva, slika ne bo ostra.

"Če je dogajanje nepredvidljivo, kot je na primer pri spustu z gorskimi kolesi, bi vsekakor raje uporabil servo samodejno ostrenje."

Deborah pove, da je potrebovala več poskusov, preden so bile njene fotografije izostrene, saj ni bila vajena te tehnike. "Pred dogajanjem sem nastavila samodejno izostritev predmeta, ki je bil na razdalji, na kateri sem med izvajanjem trika pričakovala Jéremyja, nato pa sem preklopila na ročno ostrenje, da se položaj ne bi spremenil," še pojasni.

5. Bodite svoje sreče kovač

Mladenka v visoki travi, ki pred fotoaparatom drži šop trave, medtem ko sta v daljavi dva kolesarja na rampi.

Če imate pri sebi ospredje svoje fotografije, lahko dogajanje vedno fotografirate iz najboljšega zornega kota.

Gorski kolesar med skokom v sončnem vremenu s travo v ospredju prizora.

Pri največji odprtosti zaslonke f/1,8 objektiva Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM bo trava mehko obdala Jéremyjev skok. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP pri nastavitvah 1/4000 s, f/1,8 in ISO 100. © Jean-Baptiste Liautard

JB je Deborah podučil o pomembnosti hitrega reagiranja, ko stvari ne gredo po načrtu. "Razložil sem, da imam na svojih slikah rad v ospredju podrobnosti, kot so veje in listi, saj dodajo globino in tridimenzionalnost," še doda. "Hotel sem fotografirati skozi travo, vendar je bila prenizka in bi ograja pred skakalnicami zastrla pogled pri fotografiranju iz nizkega zornega kota. Temu sva se izognila tako, da sva izpulila nekaj trave in jo držala pred objektivom."

Za Deborah je bila ta tehnika nekaj novega. "Skrivanje neželenih podrobnosti s travo ali drevjem ali ustvarjanje boljše kompozicije s pomočjo trave ali drevja se zdi logična poteza, vendar do zdaj tega nisem še nikoli poskusila," nam razloži. "JB mi je rekel, naj skušam raziskati vse točke, da najdem popoln zorni kot, in naj ne skušam goljufati s poznejšo obdelavo fotografije, pač pa naj pred fotografiranjem po potrebi uporabim in spreminjam okolico."

Deborah je s fotografiranja presrečna prinesla nekaj neverjetnih športnih fotografij in upamo, da bodo JB-jevi nasveti pomagali tudi vam.

S temi naprednimi tehnikami fotografa JB izboljšajte svojo tehniko fotografiranja hitrega dogajanja*.

*Na voljo samo v izbranih jezikih.Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki