ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Zgodbe petih izjemnih športnih posnetkov

Ali želite svojo športno fotografijo dvigniti na višjo raven? Pet profesionalnih športnih fotografov razkriva postavitev, opremo in nastavitve, s katerimi so posneli izjemne fotografije, pa tudi nasvete, kako lahko takšne učinke dosežete tudi vi.
A grey figure's head and shoulders shrouded in dust particles and set against a black background.

Pritisk, ki ga ustvarja fotografiranje hitrega dogajanja, lahko zmoti pozornost športnih fotografov, zaradi česar zamudijo ključen izjemni trenutek – priložnost za izstopajočo sliko, ki resnično pritegne pozornost. Vendar pa primeri v nadaljevanju kažejo, da je s pravilnimi nastavitvami, primerno opremo za tovrstno fotografiranje in nekaj ustvarjalnega navdiha mogoče ustvariti udarne in nenavadne posnetke.

Pogovarjali smo se s petimi profesionalci, specializiranimi za fotografiranje različnih športov, ki so razkrili, kako so našli navdih za te fotografije, kakšno opremo in nastavitve so uporabili ter kaj svetujejo nadebudnim fotografom, ki želijo poustvariti takšne učinke.

James Musselwhite

Rokoborba je šport, ki pogosto poskrbi za dramatične portrete, toda fotograf James Musselwhite je želel z nadrealistično sliko britanskega profesionalnega rokoborca Cassiusa (zgoraj) narediti še korak naprej. "Zelo je nastopaški in to energijo sem želel predstaviti z bolj tradicionalno estetiko – kot da bi vstajal iz skale," je pojasnil Musselwhite.

James je na fotoaparat Canon EOS R6 namestil Canonov nastavek EF-EOS R in objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L USM ter posnel fotografijo pri goriščni razdalji 155 mm s hitrostjo zaklopa 1/8000, zaslonko f/5.6 in ISO 400, pri čemer je fotoaparat upravljal prek aplikacije Canon Camera Connect v pametnem telefonu. Izziv je bil doseči želeni učinek brez kakršne koli kasnejše obdelave fotografije. "Poslikali smo rokoborčevo telo, nato pa smo vanj metali moko, vse dokler nismo dobili želenega posnetka. Fotoaparat EOS R6 sem namestil na stativ, da sem lahko fotografiral prek telefona in fotoaparat povezal z zaslonom, s čimer smo se lahko zares osredotočili na svetlobo in kadriranje," je še dodal.

Posnetek od spredaj osebe v črni majici pred belim opečnatim ozadjem.

Ragbi in amaterska rokoborba

"S tem, ko boste vedeli, kako funkcionirajo stvari v športu, boste navdušili organizatorje. Toda ti v zaodrju ali tam, kjer se odvijajo poslovne zadeve, ne želijo navijačev. Uporabite svoje znanje, da pridobite dostop v kroge, kjer vam zaupajo, toda ne izpostavljajte preveč tega, da ste navijač."

Poskusite sami


"Natančno morate vedeti, kako se bodo obnašali uporabljeni materiali," pojasnjuje James. "Eksperimentirajte z elementi, ki niso običajni za portrete. Začnete lahko z vodo in prskalicami ali pa poskusite s slikanjem s svetlobo s svetilko v vašem telefonu."

James predlaga tudi, da poskusite z različnimi hitrostmi zaklopa in vidite, kaj se najbolje obnese. "Videti, kako je mogoče zamrzniti gibanje različnih elementov, je ključnega pomena za takšne posnetke," dodaja.

Jean-baptiste Liautard

Črna silhueta osebe na kolesu, ki jo obkrožajo proge modre svetlobe

Svetlobne proge na nočni fotografiji, ki jo je posnel Canonov ambasador Jean-baptiste Liautard, so ustvarjene z modro LED-svetilko, kar v statično sliko vnaša občutek gibanja. "Za ta dinamičen učinek sem potreboval širokokotni objektiv. Poleg tega sem želel, da bi bile svetlobne proge na robovih slike videti večje, da bi ustvarile občutek treh dimenzij," pojasnjuje. "Všeč mi je modra barva in hladen videz, ki ga doda sliki." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM (ki ga je zdaj nasledil model Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM) pri 16 mm, 20 s, f/6.3 in ISO 100. © Jean-baptiste Liautard

Star ohranjevalnik zaslona je navdihnil modre svetlobne proge v osupljivem posnetku gorskega kolesarja Petra Kaiserja, ki ga je posnel Jean-baptiste. Da je ustvaril svetlobne proge, je Jean-baptiste hodil okrog Petra in s svetilko posnemal gibe avtomobilskih brisalcev, s čimer je med hojo za njim zaustavil gibanje. Enako je nato ponovil še med potjo nazaj in ustvaril simetrični učinek. "Subjekt sem želel postaviti v središče slike in s svetlobo ustvariti dinamičen vzorec z ene strani slike na drugo," pojasnjuje.

Težko je bilo prepoznati, ali je začel in končal s premikanjem svetlobe na pravem mestu. "Preveriti sem moral napake in ugotoviti, kako jih popraviti. Peter je moral stati popolnoma na miru, jaz pa sem moral hoditi gladko, da je proga videti naravno," še dodaja. "20-sekundna osvetlitev mi je omogočila, da se premikam okrog športnika z LED-svetilko, zaslonka f/6.3 pa mi je pomagala doseči večjo globino polja, tako da je vse izostreno, tudi svetlobne proge.

Črno-bel posnetek osebe od spredaj v svetlih oblačilih in pred črnim ozadjem.

Ekstremni športi

"Zelo pomembno je poznavanje športa, ki ga fotografirate, ker lahko tako vnaprej predvidevate, kaj se bo zgodilo. Pogosto fotografiram hitro dogajanje v gozdu ali drugih okoljih s šibko svetlobo. Če želim resnično zamrzniti dogajanje, so obvezna oprema objektivi z veliko odprtino zaslonke in dobro slikovno tipalo."

Poskusite sami


"Takšne fotografije vzamejo čas," pojasnjuje Jean-baptiste. "Potrebujete popolnoma stabilen fotoaparat, zato morate uporabiti stativ. Potrebujete tudi dolgo osvetlitev in zelo temno okolje."

Če to poskušate sami, naj vam prijatelj pozira v vlogi subjekta, ali pa uporabite objekt. Nato eksperimentirajte s premikanjem svetlobe okrog njega, pri čemer preizkušajte različna gibanja. Počasneje kot boste premikali vir svetlobe, svetlejša bo vaša svetlobna slika, saj bo imelo slikovno tipalo fotoaparata več časa, da zajame svetlobo. Da na slikah ne boste vidni, nosite temna oblačila brez odsevnih površin.

Morgan Harlow

Glava in ramena igralke netballa z upognjenima rokama nad glavo, medtem ko skače za žogo, ki se nahaja izven posnetka.

Športna fotografinja Morgan Harlow je fotografijo ugandske igralke netballa Mary Cholhok posnela v času ukrepov med pandemijo covida-19, kar je omejilo njene možnosti gibanja po prizorišču. Posneto s fotoaparatom EOS-1D X (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS-1D X Mark III) z objektivom Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM pri 1/800 s, f/2.8 in ISO 6400. © Morgan Harlow

Ker se Morgan med to tekmo v netballu ni mogla veliko premikati, jo je to prisililo k upočasnitvi in osredotočenju na iskanje priložnosti za ta izjemen posnetek. "Mary med skoki za žogo ustvarja čudovite figure, zato sem se osredotočila nanjo, jo čim bolj približala in v središče pozornosti postavila njene oči," pojasnjuje Morgan.

Kot pravi, je to klasičen primer izolacijskih tehnik, ki jih potrebuje športni fotograf. "Postavila sem se za mrežo vrat, da sem pridobila pogled s strani. Po vsem igrišču so bile LED-table, zato sem morala poklekniti za njimi, da sem se jim izognila na sliki, medtem ko sem Mary izolirala od ostalih igralk."

Bližinski posnetek osebe pred črnim ozadjem, ki gleda v fotoaparat. Avtorske pravice: Ben Lumley.

Športno dogajanje z osredotočenostjo na netball in plavanje

"Dober način, kako izboljšati svoje spretnosti, je raziskovanje, kaj in kako ustvarjajo drugi fotografi."

Poskusite sami


Morgan pojasnjuje, da morate za takšne fotografije počakati na pravi trenutek. Poleg tega svetuje, da ste pozorni na ozadje. "Moteča barva ali objekt lahko uničita fotografijo;" poudarja. Če nekaj v daljavi priteguje neželeno pozornost, izberite večjo odprtino zaslonke (nižje število f). S tem boste zameglili ozadje, medtem ko bo subjekt oster in v središču pozornosti.

Če želite fotografijam dodati dramatičnost in privlačnost, se osredotočite na obraze subjektov, še zlasti na njihove oči. Pri fotografiranju športa pomislite tudi na zanimivo kadriranje. Način, kako je Morgan ujela obraz med pokrčenima komolcema, usmeri pozornost na športnico in njeno odločnost v ključnem trenutku tekme.

Poleg tega pri fotografiranju ekipnih športov poskrbite, da boste na pravem mestu. Morgan se je postavila v bližino mreže vrat, da je bila na pravem mestu za posnetke dogajanja.

Samo Vidic

Oseba v oranžnem in črnem vozi gorsko kolo, okrog nje je zamegljen gozd.

Športni fotograf Samo Vidic je za posnetek uporabil objektiv Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, ki mu je omogočil želeno širino in ločitev subjekta od ozadja, kar je potreboval, da je lahko ustvaril občutek hitrega premikanja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM pri 16 mm, 1/8 s, f/9 in ISO 200. © Samo Vidic

Canonov ambasador Samo Vidic je ustvarjalen svetovni športni fotograf za Red Bull. Na tej fotografiji je njegov prijatelj Nino, ki je po nesreči ostal paraliziran od vratu navzdol. Samo si je zamislil, da bi ustvaril posebno fotografijo Nina, ki bi dajala občutek, da se spušča po klancu navzdol z veliko hitrostjo.

"Kupil sem majhna pomožna kolesca za Nina, namestil fotoaparat na vilice kolesa ter spremenil sedež in krmilo, da mu zagotavljata oporo," pojasnjuje. "Potem smo ga malce potisnili do približno 5 km/h."

Z daljinsko sproženima bliskavicama Speedlite, širokokotnim objektivom in nizko hitrostjo zaklopa je Samo izoliral Nina ter ustvaril zamegljeni kaos tekme v spustu. "Nino je na koncu jokal, saj je bil vesel, da se je lahko premikal, četudi čisto malo," razlaga Samo.

Posnetek od spredaj osebe, ki nosi slušalke in je oblečena v rdeče, ob oknu majhnega letala.

Športna, komercialna in pustolovska fotografija

Če ne poznate športa, ki ga fotografirate, Samo predlaga, da koga od sodelujočih vprašate, na kaj biti pozoren. "Fotografiral sem plezalce, a o plezanju ne vem veliko. Zato so mi razložili, kateri gibi so navdušujoči, kako se njihove roke oprijemajo nekaterih delov skale in podobne stvari."

Poskusite sami


Če želite posneti takšno fotografijo, morate tehniko najprej osvojiti v manj zahtevnem in nadzorovanem okolju, svetuje Samo. "Začnite z majhnim in nabirajte izkušnje. Uporabite nizko hitrost zaklopa ter eksperimentirajte s samodejnim ostrenjem s sledenjem oči in ročnim ostrenjem. Tako boste videli, kaj vam bolj odgovarja. Prosite prijatelja, da vadi z vami, da boste lahko preizkusili fotografiranje s premikanjem fotoaparata in sledenjem subjektu pri različnih hitrostih, saj hitrost subjekta vpliva na rezultat. Najprej eksperimentirajte samo z bliskavico v fotoaparatu, nato pa poskusite pritrditi zunanjo bliskavico Speedlite na drevo in na različne višine – vse to bo vplivalo na sence in na posnetek."

Ella Ling

Oseba v invalidskem vozičku se izteguje navzgor, da bi zadela teniško žogico, pri čemer njena senca pada v levo na modro ozadje.

V tem navdušujočem posnetku, ki ga je napravila Ella Ling, avstralski teniški igralec Dylan Alcott v finalu tenisa na invalidskih vozičkih sega proti žogici. Ella pojasnjuje, da ji je slikovno tipalo CMOS polnega formata z ločljivostjo 20,1 milijona pik v fotoaparatu Canon EOS-1D X Mark III v kombinaciji z objektivom s povečavo EF omogočilo doseči resnično jasno sliko. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (ki ga je zdaj nasledil model Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 155 mm, 1/3200 s, f/5.6 in ISO 160. © Ella Ling

Ta posnetek je zahteval pametno postavitev in potrpežljivost. Šla sem na prehod nad igriščem, da bi dobila nekaj edinstvenega," pove Ella. "Tam je majhno okno, skozi katerega svetloba posije na igralca, medtem ko streha ustvarja senco nad igriščem. Na ta način dobite osupljivo črno ozadje. Kar se da blizu sem pritisnila na sprožilec, da sem ujela žogico na loparju in poskrbela, da igralec ni preveč osvetljen."

Bližinski posnetek osebe, ki nosi sončna očala in se smehlja

Profesionalni tenis

Ella pravi, da sta za njen uspeh ključna predanost in to, da se ne boji prositi uveljavljenih fotografov za podporo in usmeritve. "Predstavila sem se direktorju fotografije v Wimbledonu, ki me je izzval, naj grem in fotografiram okrog igrišč," se spominja. "Pod svoje okrilje me je vzel glavni fotograf in pridružila sem se njegovi agenciji kot samostojna fotografinja."

Poskusite sami


"Navadite se prilagajati nastavitve osvetlitve in poskusite najti položaj visoko nad igriščem, da lahko subjekt fotografirate z vrha navzdol," svetuje Ella. "Sonce mora biti nizko na nebu, da ustvari dolge sence. To deluje pri katerem koli športu in pri vsakem subjektu, pri čemer ni treba, da se premika."

Če želite doseči dramatične sence, iščite priložnosti ob sončnem vzhodu in sončnem zahodu, ko je sonce na najnižji točki. Namesto tega lahko za podoben učinek uporabite tudi bliskavico Speedlite ali drug vir umetne svetlobe. Pri delu s sencami je pomembna kompozicija. Tukaj je uporabljeno pravilo tretjin, kjer se športnik nahaja na desni tretjini slike. Zelo pomemben sestavni del je tudi barva. Poglejte, kako izstopa svetlo rumena teniška žogica. Vedno stopite korak nazaj od dogajanja in razmislite o umetniških elementih.

Upamo, da so vas te navdušujoče fotografije ter namigi in nasveti profesionalcev navdihnili, da še sami poskusite posneti izstopajoče športne posnetke. Ko boste začeli eksperimentirati z različnimi tehnikami, se vam bodo odprle neskončne ustvarjalne možnosti.

Avtor Jack Fittes

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6

  Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS RP

  Majhen, lahek in intuitiven brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, zasnovan za potovanja in vsakodnevno fotografiranje.
 • Izjemno širokokotni objektiv s povečavo

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Canonov najširokokotnejši objektiv RF z goriščno razdaljo 14–35 mm poskrbi za zajem podrobnosti z natančnostjo, ki je značilna za objektive serije L, medtem ko 5,5-stopenjska stabilizacija zagotavlja preprosto fotografiranje iz roke.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 70-200mm F4L IS USM

  Osnovni kompakten in lahek telefoto objektiv s povečavo družine L RF 70-200mm F4L IS USM je popoln za potovanja, šport/divje živali in portrete.

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

  Najboljši objektivi za fotografiranje dogajanja

  Naš vodnik po najboljših objektivih za fotografiranje dogajanja.

 • ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

  Kako posneti odlične hitre prizore

  Namigi za fotografiranje izjemnih prizorov dogajanja s Canonovim fotoaparatom.

 • ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje s poklicnim fotografom in veliko akcije

  Jean-baptiste Liautard predstavlja umetnost fotografiranja športnega dogajanja.

 • ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

  Kako ustvarjalno pristopiti k športni fotografiji

  Pet profesionalnih fotografov razkriva tehnike, s katerimi so zajeli svoje najljubše posnetke.