KRAJINSKA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje gibanja z dolgimi osvetlitvami: nasveti zmagovalca natečaja Redline Challenge

Piotr Skrzypiec, zmagovalec izziva Redline Challenge 2021 "Svetloba v temi", razloži, kako lahko s fotografiranjem čudovitih svetlobnih sledi izboljšate dinamičnost pokrajin.
Svetlobne sledi avtomobilov v večerni svetlobi na ukrivljenem mostu. Gosta megla, ki je podobna oblaku, zakriva nosilce mostu in tla pod njim.

Piotr Skrzypiec, ki je podnevi turistični vodnik, ponoči pa fotografira svetlobne sledi, s poznavanjem čudovitih lokacij in tehnik dolge osvetlitve ustvarja osupljive fotografije pokrajine v Sloveniji in širše. Zato ni presenetljivo, da je bil imenovan za zmagovalca Canonovega uvodnega izziva Redline Challenge.

Namen fotografskega natečaja je bil spodbuditi veščine amaterskih fotografov s tematiko "svetloba v temi". Sodniki so v končni ožji izbor uvrstili tri Piotrove slike, za skupnega zmagovalca pa so izbrali njegov razpoloženjski posnetek viadukta, ovitega v meglo.

Piotr je z daljšo osvetlitvijo spremenil ostre žaromete premikajočih se avtomobilov v vijugaste barvne črte. Dolga osvetlitev se nanaša na fotografiranje z nizkimi hitrostmi zaklopa, ki se lahko gibljejo od nekaj sekund do nekaj ur, kar povzroči zameglitev premikajočih se predmetov. Za to tehniko ne potrebujete posebnega fotoaparata ali objektiva, rezultati pa so lahko drzni. Poleg zamegljenega gibanja so dolge osvetlitve primerne tudi za povečanje količine svetlobe, ki vstopa v fotoaparat, z namenom zmanjšanja ISO, kar izboljša kakovost slike.

Tu se Piotr vrača na lokacije svojih drugih posnetkov in ponuja nasvete, kako posneti podobne fotografije s svetlobnimi sledmi.

1. Ne fotografirajte ponoči.

Svetlobne sledi ponoči na cesti, ki se vije po zasneženem, gozdnatem pobočju proti nizu belih stavb s sivimi strehami.

Piotr pravi, da je snemanje fotografij s svetlobnimi sledmi razmeroma enostavno. "Vse, kar potrebujete, je standardna fotografska oprema, stojalo in dobra lokacija," je povedal. "Takšno fotografiranje ni zapleteno, rezultat, ki si ga lahko ogledate na zaslonu LCD, pa je vedno fantastičen. Včasih teh slik sploh ni treba urejati, saj so čudovite že takšne, kot so." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 16-35 mm f/2.8L USM (ki ga je zdaj nasledil model Canon EF 16-35 mm f/2.8L III USM) pri 18 mm, 25 sek., f/11 in ISO1000. © Piotr Skrzypiec

Somrak je veliko boljši čas za fotografiranje svetlobnih sledi kot čisto temna noč, saj je nebo sicer temno, a še vedno dovolj barvito, da so fotografije zanimive. Če so fotografije črne in brez elementov, so lahko videti "pretežke", zato začnite fotografirati, ko je dovolj okoliške svetlobe, da lahko zajamete stavbe, hribe in druge elemente pokrajine. "Kar šteje, je tistih 20 minut ob koncu 'modre ure'," pravi Piotr. "Pozneje bodo sence pretemne, luči pa presvetle, da bi ustvarili uravnotežen posnetek."

2. Lotite se raziskave.

Svetlobne sledi na cesti v obliki srca z zlatimi in rdečimi lučmi žarometov in zadnjih luči avtomobila.

Promet je ključna sestavina, a bodite pripravljeni, da jo zagotovite sami. "Ko ste na avtocesti, je jasno, da bodo mimo vas ves čas vozili avtomobili. To pa ne velja za to posebno cesto v obliki srca. Ko sem leta 2014 fotografiral to cesto, sem dve uri čakal in molil, da bi mimo pripeljal avtomobil. Zato sem za ta posnetek prosil svojo ženo, naj se z najinim avtomobilom zapelje po cesti." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM (ki ga je zdaj nasledil model Canon EF 24-105 mm f/4L IS II USM) pri 50 mm, 30 sek., f/8 in ISO800. © Piotr Skrzypiec

Mogoče je slišati samoumevno, vendar se prepričajte, da je izbrana cesta vidna v času leta, ko jo želite fotografirati. Tako je pozimi prizor morda videti obetaven, poleti pa lahko najboljši pogled zakrivajo drevesa.

"Vedno je pomembno, da najdete dvignjeno mesto za fotografiranje, s katerega boste jasno videli cesto," predlaga Piotr. "Pred nekaj leti sem se na to lokacijo vrnil sredi poletja. Čeprav je bilo ponoči zaradi poti mogoče razbrati srčasto obliko ceste, je vinograd onemogočal, da bi bila jasno vidna. Od takrat so naredili veliko izboljšav. Na voljo je nova ploščad za fotografe, na kateri je dovolj prostora za vsaj 10 stojal. Obrezali so tudi vinograd, ki se nahaja v ospredju, tako da je čudovita oblika ceste bolj vidna."

3. Načrtujte kompozicijo.

Svetlobne sledi na vijugasti gorski cesti v večerni svetlobi, jasno vidne daleč stran.

Varnost je prednostna naloga, ko v temi fotografirate ob cesti. "Oblecite telovnik, ki zagotavlja dobro vidnost, in uporabite svetilko, da vas ne bo mogoče spregledati," pravi Piotr. "Nobena fotografija ni vredna poškodbe, zato stojalo namestite na varno mesto, še posebej če fotografirate z mostu ali drugega dvignjenega mesta." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 16-35 mm f/2.8L USM pri 24 mm, 562 sek., f/9 in ISO200.

Čeprav boste fotografirali tik pred nastopom noči, se pripravite pri dnevni svetlobi, da boste imeli dovolj časa za zajemanje prizora v kader. "Če želite posneti dobro fotografijo, morate razmisliti o ozadju in ospredju ter o tem, kako boste zapolnili ti območji," svetuje Piotr.

"Dobra zamisel je tudi, da o prometni poti razmišljate kot o vodilni črti, ki vodi pogled od ospredja do ozadja. Najboljša priložnost za to je, če imate srečo in vam uspe najti cesto v obliki črke S, ki se vije skozi prizorišče do npr. cerkve, gore ali druge podobno očitne osrednje točke."

4. Ohranite ostrino slik.

Mlad fant s Canonovim fotoaparatom, ki je nameščen na stojalu, fotografira vinograd z dvignjene razgledne točke.

Piotr je sina Jureka peljal na fotografiranje na Dreisiebnerjevo kmetijo, kjer mu je pojasnil pomembnost uporabe čvrstega stojala. Če fotografirate iz roke pri nižji hitrosti zaklopa, morate vaditi, da ne ustvarite zamegljene slike. Z dvosekundnim časovnikom, ki ga uporablja Piotr, preprečite tresenje fotoaparata ob pritisku sprožilnika. Lahko pa uporabite tudi oddaljeno sprožitev zaklopa, na primer brezžični daljinski upravljalnik Canon RC-6, daljinski sprožilnik Canon RS-60E3, brezžični daljinski upravljalnik Canon BR-E1 ali aplikacijo Canon Camera Connect.

Da zagotovite ostrino nepremičnih delov slike na končnem posnetku, morate fotoaparat fiksirati na stojalu in se ga med osvetlitvijo ne smete dotikati. "Preprosto uporabim 2-sekundni samosprožilec fotoaparata," razkrije Piotr. "Preverim kompozicijo, pritisnem gumb in čez dve sekundi se začne osvetlitev."

Canonovi brezzrcalni fotoaparati in fotoaparati DSLR nudijo funkcijo samosprožilca. Piotr uporablja tudi funkcijo zaklepa zrcala, ko fotografira s fotoaparati DSLR, ki to funkcijo omogočajo. Aktiviranje omenjene funkcije zaklene zrcalo in zakasni začetek osvetlitve, s čimer zmanjša možnost, da bi tresljaji v fotoaparatu poslabšali ostrino slike. "Pri brezzrcalnih fotoaparatih te težave ni," pravi Piotr, "saj nimate zrcala."

5. Fotografirajte še dlje.

Bližnji posnetek svetlobnih sledi na cesti v obliki srca, na katerem sta jasno vidna rdeča stavba in okoliški vinograd.

"Na tej posebni cesti v obliki srca potrebujete vsaj 30-sekundno osvetlitev," pravi Piotr. "30 sekund je namreč čas, ki ga potrebujete, da prevozite ta odsek, razen če ste voznik Formule 1. Da posnamete lastne fotografije s svetlobnimi sledmi, izmerite, koliko časa potrebuje vozilo, da prevozi dolžino ciljnega cestnega odseka, in to nastavite kot hitrost zaklopa. Nato prilagodite zaslonko in ISO, da dosežete ustrezno raven svetlosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 24-105mm f/4L IS USM pri 88 mm, 30 sek., f/9 in ISO1000. © Piotr Skrzypiec

Ključnega pomena je zmožnost nadzorovanja dolžine osvetlitve. Vsi fotoaparati EOS – od modela Canon EOS 4000D do Canon EOS 5D Mark IV – omogočajo snemanje osvetlitve, dolge do 30 sekund. V načinu prioritete zaklopa (Tv) lahko nastavite natančen čas osvetlitve (hitrost zaklopa), fotoaparat pa samodejno prilagodi zaslonko. Nato lahko nastavite ISO glede na prizor.

Fotografiranje v ročnem načinu (M) vam omogoča nadzor zaslonke, da dosežete popolno raven ostrine. Za dodatno prilagoditev nastavitev so Canonovi brezzrcalni fotoaparati polne velikosti, kot je Canon EOS RP, opremljeni tudi z načinom prilagodljive vrednosti (Fv). To je v bistvu popolnoma samodejni način, ki vam omogoča, da kadar koli prevzamete nadzor nad hitrostjo zaklopa, zaslonko in/ali ISO.

Za osvetlitev, ki traja dlje kot 30 sekund, boste morali uporabiti način žarnice. Nekateri fotoaparati EOS imajo na gumbu za izbiro načina možnost "B", pri drugih pa morate izbrati ročni način in se pomakniti mimo 30-sekundne nastavitve hitrosti zaklopa.

6. Nastavite osvetlitev.

Čeprav očitno potrebujete razmeroma dolgo osvetlitev, da se avtomobilske luči prikažejo kot dolge sledi, ki se vijejo čez sliko, se natančna dolžina razlikuje. Piotr pojasnjuje: "Vse je odvisno od vrste ceste in gostote prometa. Na avtocesti običajno ne potrebujete 30-sekundne osvetlitve, saj je veliko avtomobilov in veliko svetlobnih sledi. So pa mesta z manj prometa, kjer ne bo šlo brez zelo dolge osvetlitve.

Vedno poskušam uporabiti zaslonko f/8 ali f/11. Uporaba zaslonke, širše od f/8, običajno ni dobra zamisel, saj deli posnetka morda ne bodo ostri. Če morate vrednost ISO povečati na ISO800 ali nekaj podobnega, je to v redu. Če je na sliki nekaj šuma, lahko to popravite med urejanjem. Pri najnovejših fotoaparatih, kot je Canon EOS R5, ki sem ga prejel za nagrado, je ISO800 nizka in pri tej nastavitvi na sliki ne vidim nobenega šuma." Razpon vrednosti ISO fotoaparata EOS R5 je med ISO 100 in 51.200, zato je ISO800 razmeroma nizka občutljivost, ki zagotavlja odlično kakovost slike pri šibki svetlobi.

7. Izberite pravo opremo.

Svetlobne sledi na dvopasovnici, rdeče v eni smeri in belo-zlate v drugi, ki ponoči švigajo mimo golih zimskih dreves ob vznožju zasnežene gorske verige.

Pogosto je težava s prekinjenimi svetlobnimi sledmi, do katerih prihaja, kjer se avtomobili ustavijo ali pa ker niso prevozili celotne dolžine ceste. "To lahko popravite z daljšo osvetlitvijo," pravi Piotr. "Če 30 sekund ne zadostuje, preklopite v način žarnice in z daljinskim sprožilnikom držite zaklop odprt toliko časa, kolikor ga potrebujete." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM pri 100 mm, 30 sek., f/10 in ISO100. © Piotr Skrzypiec

Ne potrebujete profesionalnih objektivov serije L, da posnamete profesionalne fotografije svetlobnih sledi. Kompakten in lahek objektiv, kot je Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM ali RF 35 mm F1.8 Macro IS STM, je enostavnejši za prenašanje, hkrati pa bo poskrbel za ostre in podrobne slike.

"Za ostre slike običajno uporabljate precej majhno zaslonko, zato ne potrebujete nujno objektiva s hitro največjo zaslonko, kot je f/1.8 ali f/2.8," pravi Piotr. "Vedno uporabljam objektive s povečavo, saj dajejo več možnosti za zajemanje prizora v kader. Izbira objektiva sicer ni tako pomembna kot drugi vidiki, kot sta uporaba stojala in gostota prometa. Poskrbeti morate, da bo slika ostra, to je vse!"

Tako, sedaj veste. Fotografiranje svetlobnih sledi je odličen način, da se naučite prevzeti nadzor nad osvetlitvijo in s fotografijo zajamete nekaj, kar ni vidno s prostim očesom. To je precej nezahtevno, tudi kar zadeva fotografsko opremo, nagrada pa je kljub temu lahko izjemna. Kar vprašajte Piotra.

Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  Fotografsko slikanje s svetlobo

  Zajemite osupljive slike z viri svetlobe in dolgo osvetlitvijo.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Posnemite fotografije na daljavo

  Odkrijte prednosti fotografiranja na daljavo za vse vrste fotografiranj.

 • FOTOGRAFIRANJE V ČRNO-BELI TEHNIKI

  Fotografiranje v črno-beli tehniki pri daljši osvetlitvi

  Odkrijte, kako Stephen McNally zajema mistične črno-bele fotografije pri daljši osvetlitvi.

 • FOTOGRAFIRANJE GIBANJA

  Zajemanje gibanja pri fotografiranju

  Odkrijte, kako lahko fotografirate gibanje in slikam dodate občutek premikanja.