TEHNIKE OSVETLITVE

Vodnik za začetnike za slikanje s svetlobo

Slikanje s svetlobo ni tako zapleteno, kot bi si morda mislili, in zahteva malo posebne opreme. Zabavajte se pri eksperimentiranju in ustvarjajte spektakularne slike s temi namigi in triki.
Bližnji posnetek ženskega obraza, prekritega z raznobarvnimi svetlobnimi sledmi, posnet s fotoaparatom Canon EOS R6.

Svetloba je najpomembnejša sestavina fotografije, vendar ni nujno, da se zabava konča, ko sonce zaide. Z uporabo svetilke ali drugega vira svetlobe lahko greste ven, ko se zmrači, in posnamete svoje slike, tako da premikate luči in ustvarite poljubne oblike. Teh oblik ne morete videti v realnem času, vendar jih lahko z dolgo osvetlitvijo posnamete s fotoaparatom in tako ustvarite edinstvene slike. Ta tehnika se pogosto imenuje "svetlobno slikanje" ali "slikanje s svetlobo".

Kaj je slikanje s svetlobo?

Dolgotrajna izpostavljenost premikajočemu se prometu je povzročila proge rdeče in bele barve na prometni cesti.

Z dolgo osvetlitvijo lahko sprednjo in zadnjo luč premikajočega se avtomobila spremenite v proge bele in rdeče barve. Slikanje s svetlobo uporablja podobno tehniko, vendar pri tem vi upravljate vir svetlobe. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 28 mm, 124 s, f/16 in ISO 1250. © Lorenz Holder – Canonov Ambasador

V gibanju je čarovnija. Morda ste že videli fotografije, ki vsebujejo svetlobne sledi. Te običajno temeljijo na nočnem prometu z avtomobili in drugimi vozili, ki na slikah med vožnjo poskrbijo za rdeče in bele svetlobne sledi. Slikanje s svetlobo uporablja isto idejo, vendar jo popelje na bolj ustvarjalno raven in vam prepusti ves nadzor.

Tako kot pri svetlobnih sledeh boste morali uporabiti dolgo osvetlitev, ki daje dovolj časa, da zajamete celotno gibanje svetlobnega vira. Gibanje samo je lahko kakršno koli želite, z uporabo belih ali barvnih luči za slikanje slike.

Kaj potrebujete za uspešno slikanje s svetlobo?

Ženska pozira pred Canonovim fotoaparatom, medtem ko moški drži luč za njeno glavo.

Stojalo vam lahko resnično pomaga pri fotografiranju z dolgimi osvetlitvami, saj se boste izognili tresljajem fotoaparata, predmet ali ozadje slike pa bosta ostala ostra.

Povezava fotoaparata s telefonom ali tabličnim računalnikom prek programa Canon Camera Connect vam ne omogoča samo upravljanja fotoaparata na daljavo, temveč tudi prikaže na zaslonu, kaj lahko vidi objektiv, tako da lahko zagotovite, da je vaše slikanje s svetlobo dobro sestavljeno in zapolni okvir.

Čeprav gre pri slikanju s svetlobo predvsem za gibanje, boste verjetno želeli, da bo slabo osvetljeno ozadje videti ostro, če bo prikazano na sliki. Zato morate fotoaparat namestiti na stojalo ali drugo stabilno podlago. Če je objektiv opremljen z optičnim stabilizatorjem slike (IS), je na splošno najbolje, da to izklopite za dolge osvetlitve. Najnovejši fotoaparati lahko zaznajo, kdaj je fotoaparat postavljen na stojalo, in namesto vas izklopijo IS.

Kot za vsako fotografsko tehniko je lahko tudi za slikanje s svetlobo potrebno nekaj vaje. Koristno je načrtovati predvidene posnetke pred sončnim zahodom, da boste lahko videli, katere kompozicije bodo najbolje delovale. Ko se stemni, postavite fotoaparat na stojalo in preklopite na način Live View, da si lahko ogledate posnetek na zadnjem LCD-zaslonu.

Različna okolja lahko slikam s svetlobo dajo drugačen videz in pridih. Če uporabljate razmeroma kratek čas osvetlitve približno 10 sekund s temnim ozadjem, bo na končni sliki ostalo temno, pri čemer boste vso pozornost namenili oblikam, ki jih ustvarite s svetilko. Daljša osvetlitev z nočno mestno pokrajino ali drugim osvetljenim ozadjem lahko kompoziciji doda kontekst in daje občutek kraja in prostora.

Dobro je, da se fotoaparata ne dotikate pri dolgih osvetlitvah – tudi če je nameščen na stojalu – da preprečite zamegljenost slike zaradi tresljajev.

Kako naj nastavite fotoaparat?

Oseba stoji v temi in vrti svetilke, da ustvari rdeče in bele svetlobne sledi.

Ko je fotoaparat postavljen na stojalo ali trdno površino, ga preklopite v ročni način (M) in nastavite ISO na 100 ter majhno zaslonko, na primer f/11 ali več. Preizkusite različne zaslonke in hitrosti zaklopa, preden začnete, da dobite občutek, kako različne nastavitve vplivajo na rezultat, in nenehno pregledujte svoje posnetke na zadnjem zaslonu fotoaparata. Upoštevajte, da so lahko posnetki videti svetlejši, kot so v resnici, ko gledate zaslon fotoaparata v temi, zato boste morda želeli prilagoditi svetlost zaslona, da bo to upoštevano.

Za veliko nočnih posnetkov je priporočljiva široka zaslonka z majhnim številom f/ in visoko nastavitvijo ISO, da lahko zamrznete kakršno koli gibanje z veliko hitrostjo zaklopa. Pri slikanju s svetlobo velja nasprotno, saj je gibanje ključni dejavnik, ki ga želite ujeti.

V fotoaparatu izberite način ročnega fotografiranja (M) in uporabite nizko vrednost ISO od približno 100 do 200. Nastavite ozko zaslonko približno f/11 in nastavite hitrost zaklopa nekje med 10 in 30 sekundami, odvisno od tega, koliko časa potrebujete za ustvarjanje vaše slike s svetlobo.

Prav tako boste morali ročno nastaviti razdaljo ostrenja, zato izberite način MF. Vnaprej se osredotočite na območje, na katerem boste uporabili svetilko za ustvarjanje slike. Na številnih fotoaparatih lahko omogočite tudi ročno ostrenje (MF Peaking), vizualno pomoč, ki prikazuje, kateri deli slike so najbolj izostreni.

Dober ustvarjalni namig je, da ročno izberete nastavitev beline. Z nastavitvami Daylight (Dnevna svetloba), Cloudy (Oblačno), Shade (Senca) ali Tungsten (Volfram) lahko na primer učinkovito spremenite barvno temperaturo svetlobe, s čimer boste dobili postopno toplejši ali hladnejši učinek. Če je na voljo v fotoaparatu, fotografirajte v načinu kakovosti RAW, ki omogoča spreminjanje nastavitve beline pri obdelavi slike v programski opremi za urejanje, kot je program Canon Digital Photo Professional.

Začnite preprosto z uporabo nastavitev fotoaparata, ki smo jih predlagali, in uporabite svetilko ali luč iz pametnega telefona, da ustvarite osnovne oblike ali morda celo napišete svoje ime s svetlobo. Morda boste ugotovili, da morate uporabiti krajšo ali daljšo osvetlitev ali širšo ali ožjo zaslonko, da dosežete želeni učinek. Eksperimentirajte z nastavitvami in kmalu boste dobili občutek, kaj najbolje deluje.

Kakšen motiv in vir svetlobe izbrati?

Svetilka z raznobarvnimi posodicami, prilepljenimi na koncu.

Če doma nimate večbarvne svetilke, jo lahko preprosto ustvarite z barvnimi plastičnimi kozarci ali podobnimi pisanimi predmeti, kot so majhne posodice za shranjevanje hrane, papirnati robci ali večbarvne okrasne lučke.

Tulipani na vrtu, obrobljeni s svetlobnimi sledmi.

Ko upravljate fotoaparat, medtem ko drugi ljudje slikajo s svetlobo, poskusite uporabiti osvetlitev z žarnico, daljšo od 30 sekund, in občasno pokriti objektiv s pokrivalom ali drugim predmetom. Tako boste lahko ustvarili kompozicijo v ločenih, selektivnih segmentih, namesto da bi vse zajeli v enem neprekinjenem zaporedju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 90D z objektivom Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM pri 71 mm, 83 s, f/22 in ISO 100.

Uporabite svoj vrt kot prostor za vajo in sestavite posnetek cvetja, dreves ali drugih slikovitih rastlin. Če želite biti ustvarjalni, poskusite uporabiti barvne plastične kozarce ali papirnate robce, prilepljene na svetilko, da ustvarite svetlobno paličico, s katero lahko zamahnete med osvetlitvijo, da ustvarite pisane proge in oblike.

Z baklo svetite na glavni motiv in ga samodejno izostrite. Ko je to opravljeno, preklopite v način MF, da se razdalja ostrenja zaklene. Če želite, da osvetlitev traja več kot 30 sekund, izberite način osvetlitve z žarnico, če je na voljo v vašem fotoaparatu.

Začnite z osvetlitvijo in začnite premikati svetilko ali drug vir svetlobe po prizorišču. Barvite praznične okrasne lučke lahko dodajo ustvarjalen pridih. Dobro se obnese, če s tem ali drugim svetlobnim virom zamahnete za predmeti, tako da so videti kot silhuete. Če želite določenemu delu prizora dodati dodatno svetlobo, vanj za nekaj sekund preprosto usmerite svetilko, preden se premaknete na cvetlične grede in druga območja, da ustvarite barvito ozadje.

Dolga osvetlitev svetlobe z modrimi sledmi, ustvarjenimi z vrtenjem povečave.

Še en preobrat pri slikanju s svetlobo je fotografiranje statičnih luči in premikanje fotoaparata med dolgo osvetlitvijo, da ustvarite svetlobne sledi. Poskusite zavrteti fotoaparat v pokončnem in ležečem položaju ali v celotnem krogu. Če uporabljate objektiv s povečavo, lahko uporabite tudi vrtenje povečave, da ustvarite drug učinek svetlobne sledi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je zdaj nasledil Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (ki ga je zdaj nasledil Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 135 mm, 0,6 s, f/22 in ISO 200.

Posnetek skoraj celotnega telesa ženske, obkrožene z več svetlobnimi sledmi.

Kombinacija slikanja s svetlobo in ustvarjalnega fotografiranja portretov je postala zelo priljubljena na družbenih omrežjih. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 13 s, f/16 in ISO 100.

Včasih je manj več. Uporaba zelo svetle svetilke se morda zdi dobra zamisel, vendar bolj subtilni viri svetlobe pogosto delujejo bolje. Močne luči, usmerjene neposredno v objektiv, lahko povzročijo bleščanje, medtem ko se s svetilkami z nižjo intenzivnostjo izognete temu tveganju. LED-čajne lučke in večbarvne LED-diode lahko prav tako delujejo dobro, utripajoče LED-diode pa ustvarijo alternativni učinek prekinjenih črtic.

Lahko je zabavno, če vključite prijatelje in družino, tako da lahko vsak s svetilkami dodatno osvetli zanimiva področja. Ni nujno, da ena svetilka pokrije celoten predmet, saj jo lahko premikate med osvetlitvijo, da selektivno osvetlite različna področja. To lahko zelo dobro deluje pri osvetljevanju zanimivih točk v nočnih pokrajinah.

Dodatne svetilke in drugi viri svetlobe so lahko dobri, če želite sebe ali druge ljudi prikazati na sliki. Lahko poskusite tudi pisati besede ali risati oblike, kot so zvezde in srca. Druga možnost je kombiniranje dolge osvetlitve s kratkim svetlobnim utripom Canonove bliskavice Speedlite, da boste lahko pravilno osvetlili portret ali drug motiv v ospredju, hkrati pa zamrznili njegovo gibanje, vendar boste še vedno lahko ustvarjali svetlobne slike skozi preostanek osvetlitve.

Ko fotografirate za zabavo, je slikanje s svetlobo lahko prijeten način izražanja vaše ustvarjalnosti. Ne zahteva dragih fotoaparatov, objektivov in dodatkov. Potrebujete le malo časa, da se naučite osnov. Kmalu boste ugotovili, da ustvarjate zelo izrazite slike z resnično edinstvenim videzom in pridihom.Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6

  Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Fotoaparati DSLR

  EOS 90D

  Polno opremljen fotoaparat DSLR vas ponese bližje, omogoča hitrejše fotografiranje in zajema izjemnih 32,5 milijona slikovnih pik.
 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Objektivi za DSLR

  EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

  Večnamenski 18–135 mm objektiv s povečavo in tehnologijo STM. STM zagotavlja gladko in tiho samodejno ostrenje za filme, dinamični stabilizator slike pa odpravlja vibriranje pri videoposnetkih.

Povezani članki