TEHNIKE OSVETLITVE

7 najboljših nasvetov za fotografiranje pri šibki svetlobi

Izvedite, kako lahko najbolje izkoristite Canonov fotoaparat in se naučite ustvarjati osupljive slike od mraka do zore.
Barviti svetlobni snopi, ki potekajo čez vrh obalne poti.

Zora in somrak sta čarobna dela dneva. Takrat oživijo festivali, razpoloženje v mestu se spremeni, priložnosti za fotografiranje pa kar mrgoli. A fotografiranje podrobnosti pri šibkejši svetlobi je lahko pravi izziv, še posebej, če uporabljate fotoaparat pametnega telefona.

Pri šibki svetlobi vam bodo ustvarjalni načini fotoaparatov DSLR, brezzrcalnih ali naprednih kompaktnih fotoaparatov pomagali pri zajemanju ostrih in podrobnih posnetkov, do katerih sicer ne bi prišli zlahka.

1. Uporabite široko odprtost zaslonke (nizko število f) in prepustite čim več svetlobe

Bližnji posnetek obraza ženske s temnimi lasmi, rožnato šminko in zasenčenimi očmi pri šibki svetlobi.

Objektivi s širše odprtimi zaslonkami prepustijo več svetlobe do slikovnega tipala, kar omogoča višje hitrosti zaklopa za zajemanje podrobnosti in zamrznitev dogajanja, ne da bi morali izbrati izjemno visoke nastavitve ISO, kar lahko povzroči šum na sliki. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/1250 s, f/1.8 in ISO 1250. © Ejiro Dafé

Če uporabljate fotoaparat z ročnimi nastavitvami, lahko njegovo zaslonko upravljate v načinu prioritete zaslonke (Av). Z nastavitvijo zaslonke preprosto določite, koliko svetlobe naj vstopi v fotoaparat. Pri šibki svetlobi morate prepustiti čim več svetlobe, da zagotovite dobro osvetlitev in zajamete podrobnosti prizora. To lahko storite s široko odprto zaslonko (nizko število f). Če je posnetek še vedno premalo osvetljen (pretemen), lahko z uporabo nižje hitrosti zaklopa prepustite več svetlobe, tako da podaljšate čas osvetlitve, vendar se pri tem lahko zgodi, da bo posnetek zamegljen. Glejte spodnji razdelek o ostrenju posnetkov.

Nastavitev zaslonke ne vpliva le na osvetlitev. Široko odprta zaslonka omogoča tudi majhno globino polja, to pomeni, da je pri nizkem številu f torej izostren samo ozek del prizora. To je lahko idealno pri fotografiranju portretov pred zoro s prijetno zamegljenim ozadjem. Če pa želite na primer v mraku zajeti posebne odtenke mesta, lahko z uporabo ožje zaslonke (večje število f) ustvarite večjo globino polja, tako da bo izostren večji del prizora. Če želite dobro osvetlitev, poskusite uporabiti nižjo hitrost zaklopa.

Nekateri objektivi imajo že sami po sebi širšo ali "hitrejšo" zaslonko kot drugi. Med odlične kompaktne možnosti za brezzrcalne fotoaparate polne velikosti s sistemom EOS R, kot sta Canon EOS R6 in EOS RP, spada objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, ki je odlična izbira za širokokotne posnetke mest ponoči in drugih prizorov pri šibki svetlobi. Objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM nudi bolj standardno perspektivo (podobno človeškemu očesu) in je idealen za pristne prizore ulične fotografije, posnete ponoči, medtem ko je daljši telefoto domet objektiva Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM odličen za portrete pri šibki svetlobi.

Če uporabljate fotoaparat DSLR, lahko z objektivom, kot je Canon EF 35mm f/2 IS USM, izkoristite naravno perspektivo in prednosti stabilizacije slike (IS) za fotografiranje iz roke. Objektiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM s še širšo največjo odprtostjo zaslonke odlikujejo izjemne zmogljivosti pri šibki svetlobi. Če imate fotoaparat DSLR s slikovnim tipalom formata APS-C, kot je Canon EOS 850D, izberite objektiv EF-S, kot je Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, če želite naravno perspektivo. Če želite doseči podobno širokokotno in naravno perspektivo z brezzrcalnim fotoaparatom EOS M,, kot je EOS M50 Mark II, ki ima tudi tipalo APS-C, izberite izjemno kompakten in tanek objektiv Canon EF-M 22mm f/2 STM ali izjemno hiter objektiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM.

2. Povečajte nastavitev ISO za večjo občutljivost na svetlobo

Velik vodni vir, ki ga obkrožajo hribi in gore, pri šibki svetlobi.

Če ste uporabili široko odprtost zaslonke, ampak vam je fotografija še vedno pretemna, poskusite povečati nastavitev ISO. S tem boste povečali občutljivost senzorja na svetlobo, kar je uporabno pri nočnem fotografiranju brez bliskavice. Višja je vrednost ISO, večja je občutljivost. Fotoaparati DSLR ter brezzrcalni in napredni kompaktni fotoaparati imajo večja tipala, zato ustvarjajo boljše fotografije z visoko nastavitvijo ISO kot fotoaparati z manjšimi tipali, npr. fotoaparati pametnih telefonov.

Tipala CMOS polne velikosti v brezzrcalnih Canonovih fotoaparatih, kot sta Canon EOS RP in EOS R6, omogočajo izjemno kakovost pri visoki nastavitvi ISO z malo ali nič opaznega šuma ali zrnatosti slike. Tipala in najnovejši Canonovi fotoaparati formata APS-C so nekoliko manjši, vendar kljub temu zagotavljajo podrobne slike z nizko stopnjo šuma tudi pri zelo visokih nastavitvah ISO, zato so fotoaparati idealni za fotografiranje iz roke ponoči.

3. Poskrbite za ostrino slik

Pri fotografiranju iz roke pri šibki svetlobi boste morda dobili zamegljene rezultate. To se običajno zgodi, če ste za zajem večje količine svetlobe uporabili daljši čas osvetlitve (počasnejša hitrost zaklopa). Širša odprtost zaslonke ima še eno prednost: več svetlobe, kot vstopi v objektiv, večja je hitrost zaklopa, ki jo lahko uporabite. To je pomembno, ker višje hitrosti zaklopa zaustavijo gibanje. Hitrejše je gibanje, ki ga fotografirate, višja mora biti hitrost zaklopa, da se izognete zamegljenosti zaradi gibanja. Pri dobri svetlobi lahko razmeroma nepremične subjekte običajno zajemate s hitrostjo zaklopa približno 1/50 sek., pri hoji potrebujete nekoliko višjo hitrost, približno 1/250 sek, pri hitrejšem dogajanju pa je lahko hitrost 1/1000 sek. ali več. Pri šibki svetlobi je potrebno hitrejše delovanje zaklopa.

Poleg premikanja subjekta je treba upoštevati tudi tresenje fotoaparata. Daljša je goriščna razdalja, težje je preprečiti tresenje fotoaparata pri fotografiranju iz roke. Splošno nenapisano pravilo je, da začnete z nastavitvijo zaslonke na recipročni goriščni razdalji: pri 50-milimetrskem objektivu uporabite hitrost najmanj 1/50 sek. ali več; pri 600-milimetrskem objektivu uporabite 1/600 sek. in tako naprej. Pri objektivu z optičnim stabilizatorjem slike (IS) lahko uporabljate nižje hitrosti zaklopa in kljub temu dosežete enako ostrino.

Fotoaparat Canon EOS R6 ima vgrajen sistem za stabilizacijo slike (IBIS), ki deluje skupaj z objektivi z vgrajeno tehnologijo za izjemno ostro in dolgo osvetlitev pri fotografiranju iz roke. Premikanje fotoaparata lahko zmanjšate tudi s pomočjo okolja: poskusite se nasloniti ob steno ali postaviti fotoaparat na trdno podlago. Če imate stojalo, ga uporabite, saj vam bo zagotovilo največjo prilagodljivost.

4. Čim bolje izkoristite možnosti nastavitve beline

Večerna fotografija cerkve Bath Abbey, osvetljene s toplimi reflektorji in vklopljeno ulično svetilko.

S prilagoditvijo nastavitve beline lahko na ustvarjalen način radikalno spremenite končni videz fotografij. Posneto s fotoaparatom EOS 7D (ki ga je nadomestil Canon EOS 7D Mark II) in objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 2,5 s, f/11 in ISO 100. © Marcus Hawkins

Nočna fotografija cerkve Bath Abbey s hladnejšimi barvami in globoko modrino neba.

V tej različici istega posnetka je bila spremenjena nastavitev beline, ki je ustvarila naravnejše kamnite barve, nebo pa se je spremenilo v temnejši odtenek modre barve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 7D in objektivom Canon EF 17-40mm f/4L USM pri 21 mm, 2,5 s, f/11 in ISO 100. © Marcus Hawkins

Nastavitev samodejne nastavitve beline Canonovih fotoaparatov zagotavlja dosledno natančne rezultate pri fotografiranju podnevi in ohranja dobre rezultate pri fotografiranju pri šibki svetlobi. Pri fotografiranju pri šibki svetlobi lahko fotografijam dodate svoj slog tudi z drugimi prednastavitvami beline in tako ustvarite posebno razpoloženje.

Pri fotografiranju pod mestnimi lučmi v somraku lahko na primer z nastavitvijo beline iz volframa umetno osvetljenim območjem dodate nevtralnejšo barvno temperaturo in poudarite globoko modrino neba. Če želite poudariti toploto umetne osvetlitve, lahko preklopite na nastavitev beline za dnevno svetlobo.

Številni Canonovi fotoaparati, vključno s kompaktnimi fotoaparati, kot je Canon PowerShot G5 X Mark II, lahko fotografirajo v obliki zapisa datoteke RAW. Če izberete to možnost, lahko spremenite ali natančno prilagodite nastavitev beline pri naknadni obdelavi slik s priljubljeno programsko opremo za obdelavo datotek RAW, vključno s Canonovo zmogljivo in brezplačno programsko opremo Digital Photo Professional.

5. Svetlobni učinki

Mačka v slabo osvetljenem prostoru s sprednjima tacama na dveh knjigah.

Če postavite fotoaparat na stojalo, lahko uporabite nižje hitrosti zaklopa, da zajamete več svetlobe in hkrati ohranite jasno sliko. Seveda pomaga, če vaš subjekt dobro sodeluje in se med poziranjem ne premika preveč. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 850D in objektivom Canon EF 50mm f/1.2L USM pri 1/160 s, f/2.8 in ISO 100.

Nočni posnetek prepletenih cest z avtomobilskimi žarometi, ki ustvarjajo jasne svetlobne sledi.

Dolgotrajna osvetlitev je Idealna, če želite spremeniti nočni promet v svetlobne sledi, saj iz običajnih prizorov ustvari osupljive ustvarjalne slike. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM pri 61 s, f/16 in ISO 400. © Lorenz Holder

Nočnim posnetkom lahko dodate več dinamike, tako da ustvarite svetlobne sledi. Zanje lahko na primer uporabite zadnje luči premikajočih se vozil ali neonsko osvetljene atrakcije v zabaviščnem parku. Če želite, da se svetloba pomika po fotografiji, potrebujete dolgo osvetlitev, kar pomeni, da je hitrost zaklopa nekaj sekund ali več, fotoaparat pa je postavljen na stojalu ali trdni podlagi. Preizkusite različne časovno nastavljene osvetlitve. Uporabite samosprožilec fotoaparata ali funkcijo za daljinski zajem, da s pritiskom sprožilca ne zatresete fotoaparata. Številni Canonovi fotoaparati so opremljeni s povezavo Wi-Fi, ki omogoča spreminjanje nastavitev in sprožitev zaklopa iz pametnega telefona z aplikacijo Canon Camera Connect.

6. Preizkusite rafalni način

Oseba skače z motociklom čez hrib, za njeno silhueto pa je upodobljeno mračno nebo.

Neprekinjeno fotografiranje ali rafalni način je idealen za fotografiranje dogajanja pri šibki svetlobi, saj vedno ujame popoln trenutek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 7D Mark II in objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 35 mm, 1/1600 s, f/8 in ISO 3200.

Z načinom neprekinjenega fotografiranja boste zajeli hitro zaporedje posnetkov v samo nekaj delčkih sekunde. To je uporabno pri fotografiranju premikajočega se predmeta ali zajemu hitrega dogajanja. Če fotoaparat omogoča fotografiranje v tem načinu, ga vklopite in preizkusite. Tako imate več možnosti, da zajamete želeni vrhunski posnetek hitrega dogajanja pri šibki svetlobi.

7. Najboljši fotoaparati za fotografiranje pri šibki svetlobi

Fotoaparat Canon EOS R6.

Za vse vaše želje in razpoložljiva denarna sredstva imamo široko ponudbo fotoaparatov, ki so idealni za fotografiranje pri šibki svetlobi, vključno s fotoaparatom Canon EOS R6.

Canon EOS R6 – popoln brezzrcalni fotoaparat polne velikosti za fotografiranje pri šibki svetlobi

 • Izjemno učinkovit vgrajen stabilizator slike
 • Najboljši sistem samodejnega ostrenja v svojem razredu deluje v skoraj popolni temi
 • Izjemna kakovost slike pri visokih nastavitvah ISO

Canon EOS RP – vrhunski cenovno ugoden brezzrcalni fotoaparat za nočno fotografijo

 • Slikovno tipalo polnega formata za osupljivo kakovost pri šibki svetlobi
 • Napredno samodejno ostrenje pri šibki svetlobi
 • Ugodna cena za brezzrcalni fotoaparat polne velikosti

Canon EOS M50 Mark II – najboljši prehod od fotografiranja s pametnim telefonom

 • Prednosti brezzrcalnega fotoaparata v elegantnem in lahkem ohišju s slikovnim tipalom formata APS-C
 • Samodejno ostrenje pri zelo šibki svetlobi do -4EV in fotografiranje z največ ISO 25.600
 • Namenski razpon izmenljivih in kompaktnih objektivov EF-M

Canon EOS 850D – naslednji korak pri ustvarjalnem nadzoru: lahek fotoaparat DSLR

 • Lahko ohišje s 515 g – odličen za nočno ulično fotografijo
 • Tipalo APS-C s 24,1 milijona slikovnih pik za izjemno kakovost slike
 • Klasična ergonomija DSLR in optično iskalo za neposredno povezavo s prizorom

Canon PowerShot G5 X Mark II – majhen in eleganten, vendar izjemno prefinjen

 • Zmogljiva, vgrajena 5-kratna povečava, ki je enakovredna 24-120 mm
 • Majhno, vendar visokokakovostno slikovno tipalo tipa 1.0
 • Bogata izbira načinov nočnega fotografiranja, kot so Star Portrait (Zvezdni portret), Star Nightscape (Zvezdnato nebo), Star Traws (Utrinki), Star time-Lapse Movie (Videoposnetek zvezd s časovnim zamikom) in Handheld Night Scene (Ročni nočni prizor)

Odkrijte dodatne namige za fotografiranje pri šibki svetlobi*, ki jih je za vas pripravil mentor izziva Redline Challenge, Lorenz Holder.Avtor: Matthew Richards*Na voljo samo v izbranih jezikih.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6 Mark II

  Kombinacija zmogljivosti in kakovosti slike fotoaparata Canon EOS R6 Mark II vam omogoča, da bo vaša ustvarjalnost zacvetela tako v fotografijah ali videoposnetkih kot tudi dogajanju ali portretih.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Povezani članki

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje Lune

  Podrobna navodila za ustvarjalno fotografiranje Lune.

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  Fotografiranje pri razpoložljivi svetlobi

  Naučite se poiskati in zajeti najboljšo svetlobo, da bodo vaše fotografije boljše.

 • TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  Nasveti za snemanje videoposnetkov ponoči

  Odprite povsem nov svet ustvarjalnosti z našim vodnikom za snemanje videoposnetkov ponoči.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Prizori divjine pri šibki svetlobi

  Odkrijte skrita življenja živali z našimi vrhunskimi nasveti za nočno fotografijo.