OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Kako nadzorovati osvetlitev

Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO za popolno osvetlitev in ustvarjalne učinke.

Če želite razumeti osvetlitev, si predstavljajte, da je vaš fotoaparat orodje za zbiranje svetlobe. Osvetlitev je preprosto količina svetlobe, ki jo spustimo v fotoaparat. Če spustimo premalo svetlobe, bo fotografija temna ali premalo osvetljena. Če spustimo preveč svetlobe, lahko postane presvetla ali preveč osvetljena.

Osvetlitev okolja se odbija od predmetov in površin v prizoru, objektiv pa jo usmerja skozi fotoaparat in v tipalo. Tako se ustvari slika. V samodejnem načinu ali načinu prizora so Canonovi fotoaparati odlični pri določanju optimalne količine svetlobe za uravnoteženo osvetlitev, vendar pa si lahko ustvarjalnejšo svobodo zagotovimo, če sami prevzamemo nadzor.

Odprtost zaslonke

Pes stoji na odpadlem listju v zelenem gozdu. Posneto z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri f/20 za večjo globino polja, zato sta pes in ozadje izostrena.

Posnetka sta podobno osvetljena, vendar z različnima zaslonkama. Majhna zaslonka je za to sliko ustvarila večjo globino polja z ostrejšim ozadjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/60 s, f/20 in ISO 20000.

Pes stoji na odpadlem listju v zelenem gozdu. Posneto s Canonovim objektivom RF 50mm F1.8 STM pri f/1,8, pri manjši globini polja je pes izostren, ozadje pa zamegljeno.

Če povečate zaslonko, se zmanjša globina polja, zato je slika izostrena, subjekt pa izstopa iz ozadja in ospredja. Za takšno fotografiranje obvezno potrebujete objektiv s široko zaslonko, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/80 s, f/1,8 in ISO 160.

Obstajajo trije dejavniki, ki nam omogočajo nadzor osvetlitve in tvorijo trikotnik osvetlitve. Prvi dejavnik je zaslonka, ki je velikost odprtine v objektivu, ki prepušča svetlobo in se meri kot število f.

Vsak objektiv ima razpon nastavitev zaslonke, od velike do majhne. Velike zaslonke so izražene z majhnimi številkami, kot je f/2,8, ter prepustijo več svetlobe in ustvarijo majhno globino polja (večja zamegljenost onkraj točke izostritve). Majhne zaslonke so označene z večjimi številkami, kot je na primer f/16, ter prepustijo manj svetlobe in ustvarijo velika izostrena območja od ospredja do ozadja prizora.

Hitrost zaklopa

Pes se sprehaja po listnati poti. Pes je zamegljen in neizostren, ker se je premaknil, ko je bil odprt zaklop fotoaparata Canon EOS R6.

Velika hitrost zaklopa je bistvena za zamrznitev trenutkov dogajanja. Če se subjekt premika hitreje od hitrosti zaklopa, bo videti zamegljen, kot je prikazano. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/100 s, f/1,8 in ISO 125.

Pes skače po listju v gozdu. Čeprav se subjekt premika, velika hitrost zaklopa fotoaparata Canon EOS R6 omogoča, da je ta še vedno popolnoma izostren.

Hitrost zaklopa 1/1600 sekunde zamrzne gibanje psa. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/1600 s, f/1,8 in ISO 1250.

Drugi dejavnik v našem trikotniku osvetlitve je hitrost zaklopa, ki pomeni čas, v katerem svetloba doseže tipalo. Dlje ko je zaklop odprt, več svetlobe potuje skozi. Tako kot voda, ki teče skozi pipo.

Velika hitrost zaklopa (tipalo je odprto kratek čas) je lahko uporabna za fotografiranje zelo hitrega dogajanja, medtem ko lahko majhno hitrost zaklopa (tipalo je odprto dlje časa) uporabite za ustvarjalne učinke zameglitve gibanja, kot so svetlobne sledi ali slikanje s svetlobo.

Vrednost ISO in hrup

Fotoaparat Canon EOS R6 je nameščen na stojalu na travnatem pobočju, polja spodaj pa so prikazana na iskalu.

Pri fotografiranju pokrajine ob večerni svetlobi vam ISO 100 zagotavlja optimalno kakovost slike, ozka zaslonka pa zagotavlja izostritev ospredja in ozadja. Vendar pa je rezultat tega pogosto manjša hitrost zaklopa, ki lahko zahteva uporabo stojala ali fotoaparata s stabilizatorjem slike v ohišju (IBIS).

Tretji dejavnik v našem trikotniku osvetlitve je vrednost ISO. Omogoča nam, da prilagodimo občutljivost tipala na svetlobo. Nižje vrednosti ISO, kot je ISO 100, zagotavljajo kakovostnejše fotografije. Zaradi visokih vrednosti ISO je tipalo občutljivejše, zato boste potrebovali manj svetlobe za pravilno osvetlitev. Vendar pa to lahko povzroči več šuma na sliki in pri zelo visokih vrednostih ISO bo kakovost slike slabša.

Praviloma je najbolje uporabiti najnižjo možno vrednost ISO, vendar sodobni Canonovi fotoaparati ponujajo najboljše delovanje pri visoki vrednosti ISO, zato lahko brezskrbno fotografirate z vrednostjo ISO 1600 in več ter pri šibki svetlobi še vedno zajamete fotografije s čudovitimi podrobnostmi.

Trikotnik osvetlitve

Naši trije ključni dejavniki osvetlitve (zaslonka, hitrost zaklopa in ISO) delujejo skupaj, zato morate pri spremembi enega dejavnika ta dejavnik uravnotežiti z drugim, če želite ohraniti enako osvetlitev, ali omogočiti fotoaparatu, da ga nadoknadi. Lahko vam pomaga, da si jih predstavljate kot tri strani trikotnika. Če prilagodite eno od strani, je treba prilagoditi tudi eno ali obe drugi strani, razen če želite posebej povečati ali zmanjšati ravni osvetlitve.

Na primer, pri zvišanju hitrosti zaklopa z namenom zamrznitve hitrega dogajanja lahko pride do podosvetlitve slike. Nadoknadite ga lahko s povečanjem zaslonke ali vrednosti ISO. Podobno je pri zmanjšanju zaslonke za večjo izostritev ospredja in ozadja treba znižati hitrost zaklopa ali vrednost ISO. Tako si predstavljajte osvetlitev in kmalu boste spoznali, da obstaja široka paleta nastavitev, ki lahko ustvarijo podobno osvetljeno fotografijo, in da imate ustvarjalno svobodo, da izberete pravo kombinacijo za svoj subjekt ali prizor.

Načini osvetlitve

Roka drži Canonov fotoaparat pred gozdno potjo, na zaslonu pa je prikazana pot pred to osebo.

Priljubljena tehnika fotografiranja je uporaba ročnega načina (M) s samodejnim ISO. Tako lahko nastavite hitrost zaklopa in zaslonko ter pustite fotoaparatu, da prilagodi ISO glede na prizor.

Gozdna pot z drevesi, ki se vijejo z obeh strani, in tri osebe, ki stojijo v sončni svetlobi v daljavi, posneto s fotoaparatom Canon EOS R6.

Zaradi občutljivega ravnovesja med sencami in svetlimi točkami je ta poseben drevesni tunel izziv za zmogljivost fotoaparata pri šibki svetlobi, vendar je na srečo fotoaparat EOS R6 sposoben ustvariti kakovostne fotografije tudi pri visokih vrednostih ISO. Fotografiranje v ročnem načinu s samodejnim ISO zagotovi, da ostane hitrost zaklopa dovolj visoka, da lahko fotoaparat držite v rokah, medtem ko se ISO prilagodi šibki svetlobi prizora. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105 mm, 1/80 s, f/7,1 in ISO 1600.

Canonov fotoaparat olajša delo z več načini osvetlitve, ki omogočajo spremembo trikotnika osvetlitve v eno ali drugo smer. V načinu Program (P) lahko upravljate vrednosti ISO, fotoaparat pa izbere hitrost zaklopa in zaslonko. Uporabite način prioritete zaklopa (TV) in lahko spremenite hitrost zaklopa, medtem ko fotoaparat poskrbi za celotno osvetlitev. Podobno v načinu prioritete zaslonke (AV) vi določite število f, fotoaparat pa nastavi ustrezno hitrost zaklopa. Izberete lahko Samodejni ISO ali pa sami nastavite vrednost ISO. V ročnem načinu (M) lahko nastavite poljubno kombinacijo zaslonke, hitrosti zaklopa in ISO.

Fotoaparati EOS R imajo tudi način prilagodljive prioritete (Fv), ki omogoča preklapljanje med upravljanjem zaslonke, hitrosti zaklopa, izravnave osvetlitve in ISO v istem načinu. Ko spremenite eno nastavitev, se ostale samodejno prilagodijo, da ohranijo pravilno osvetlitev, kar omogoča veliko hitrejši in preprostejši nadzor osvetlitve.

Ta način prilagajanja osvetlitve lahko uporabite za umetniški učinek. Temnejše slike poglobijo barve in dajo vašim slikam čustveno obarvan pridih, zlasti pri fotografiranju pokrajine. S povečanjem osvetlitve posvetlite temne dele in ustvarite sodobnejši pridih.

Izravnava osvetlitve za zajemanje zaporednih posnetkov omogoča zajem prizora z več različnimi osvetlitvami, med katerimi lahko pozneje izberete najprimernejšo. Izberite med ±1 in ±3 na merilu osvetlitve, da bo lahko fotoaparat ustrezno prilagodil vaše nastavitve.

Dolga osvetlitev

Fotoaparat Canon EOS R6 je nameščen na stojalu in usmerjen proti ognjemetu nad morjem.

Dve sekundi dolga osvetlitev na tej fotografiji zamegli gibanje valov in omogoča, da kamera zajame več zaporednih ognjemetov v enem samem kadru (glej glavno sliko).

Če je svetlobe manj, bo morda moral zaklop ostati dlje časa odprt. To je včasih nujno, včasih pa gre za ustvarjalno izbiro, ki omogoča zameglitev gibanja v prizoru, če želite na primer zamegliti premikanje vode ali oblakov. Fotoaparat mora biti popolnoma miren, zato je stojalo ali stabilna površina bistvenega pomena za preprečevanje tresenja fotoaparata. Težave lahko povzročite tudi s pritiskom gumba zaklopa, zato je najbolje, da zaklop sprožite na daljavo z brezžičnim daljinskim upravljalnikom Canon BR-E1 ali programom Canon Camera Connect v telefonu. Program omogoča tudi fotografiranje osvetlitve z žarnico, kar zagotavlja, da je zaklop nekaj minut ali več odprt, kar je popolno za fotografiranje ognjemeta ali zvezdnatih noči.

Nastavitev hitrosti zaklopa je pri snemanju dnevnih fotografij z daljšo osvetlitvijo pravi izziv, da se omogoči dovolj premikanja. V popolnih razmerah želite, da je daljša osvetlitev daljša kot nekaj sekund, zato ne pozabite ohraniti nizkih vrednosti občutljivosti ISO in zaslonke. Pomaga tudi pri snemanju v razmerah s prekomerno svetlobo ali v senci ali kateri koli del dneva, ko je svetloba slabša. Lahko pa uporabite tudi filter, ki se pritrdi na konec objektiva in preprečuje vstop svetlobe. Najbolj primeren je filter nevtralne gostote (ND).

Dvignite osvetlitev na višjo raven

Zaslon fotoaparata Canon EOS R6, odprt navzven, prikazuje združene večkratne osvetlitve.

Funkcija večkratne osvetlitve v fotoaparatu Canon EOS R6 omogoča, da si med fotografiranjem učinek ogledate v realnem času, tako da lahko do popolnosti uskladite večkratne osvetlitve.

Fotografija, na kateri sonce sije skozi veje gozdička, ki je spodaj izrezan v obliki vrha stoječega kamna, je bila ustvarjena z dvojno osvetlitvijo fotoaparata Canon EOS R6.

Dvojna osvetlitev v fotoaparatu nudi neomejene možnosti za ustvarjalnost. Za ta posnetek smo način večkratne osvetlitve nastavili na dodatno osvetlitev in kadrirali stoječi peščenjak ob svetlem nebu, nato pa fotoaparat obrnili na glavo in posneli gozdiček. Snemanje tako izrazite oblike na svetlem ozadju zagotavlja, da je drugi posnetek omejen na obliko prvega. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/50 s, f/8 in ISO 100.

Ko osvojite osvetlitev, so vaše ustvarjalne možnosti neskončne. Večina Canonovih brezzrcalnih fotoaparatov in fotoaparatov DSLR ima način večkratne osvetlitve, ki omogoča združevanje več prizorov. Ta funkcija, ki jo je navdihnila tehnika večkratne osvetlitve iz časov filma, ko je bila ista slika filma dvakrat ali večkrat osvetljena, omogoča ustvarjanje številnih osupljivih učinkov.

Od treh možnosti združevanja v fotoaparatu je način dodajanja (Additive) najbolj podoben filmski tehniki, saj združuje vrednosti svetlosti tako, da bela območja ostanejo bela. Pri fotografiranju v tem načinu bodite pozorni na drzne oblike, močan kontrast in osupljive silhuete.

Ko boste naslednjič šli ven s fotoaparatom, eksperimentirajte s trikotnikom osvetlitve in si sami oglejte, kako lahko to spremeni fotografije.

Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki