A river flowing through a landscape of mossy rocks.

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Kako nadzorovati osvetlitev

Osvetlitev je meritev količine svetlobe, ki pride do tipala fotoaparata, in določa, kako svetla ali temna je fotografija. Upravljati jo je mogoče s hitrostjo zaklopa, z zaslonko in nastavitvijo ISO. S prilagoditvijo katere okoli od teh ne vplivate le na osvetlitev, temveč tudi na videz fotografije.

Običajno lahko vse, kar želite glede osvetlitve, dosežete s samodejnimi načini. Če pa se boste poučili o tem, kako različni elementi vplivajo na fotografije, boste pridobili samozavest za ročno upravljanje. Slike, ki bodo tako nastale, bodo izstopale od drugih.

V tem videoposnetku je prikazano, kako uporabiti zaslonko, hitrost zaklopa in nastavitev ISO za želeno osvetlitev in učinek fotografije.

Odprtost zaslonke

Zaslonka je velikost odprtine v objektivu, skozi katero potuje svetloba. Vsak objektiv ima razpon nastavitev zaslonke, od velike do majhne. Način prioritete zaslonke (Av) uporabite, če želite imeti nadzor nad zaslonko, medtem ko za skupno osvetlitev poskrbi fotoaparat.

Zaslonka se meri z f-številko. Velike zaslonke so izražene z majhnimi številkami, kot je f/2,8, ter prepustijo več svetlobe in ustvarijo majhno globino polja (večja zamegljenost onkraj točke izostritve). Majhne zaslonke so označene z večjimi številkami, kot je na primer f/16, ter prepustijo manj svetlobe in ustvarijo velika izostrena območja od ospredja do ozadja prizora.

Povezani članki
Improve your images with HDR photography

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Izboljšajte slike s fotografiranjem v HDR

Spoznajte, kako lahko združujete več slik v en prizor, da zajamete vse podrobnosti, tako v najsvetlejših kot v najtemnejših elementih slike.

Editing RAW images with DPP

UREJANJE FOTOGRAFIJ/NAKNADNA OBDELAVA

Urejanje slik v zapisu RAW s programsko opremo DPP

Odkrijte, kako urediti, izpopolniti in izboljšati svoje fotografije v zapisu RAW, s Canonovo programsko opremo DPP.

How to create stunning bokeh

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Kako doseči osupljiv učinek zameglitve

Sledite tem nasvetom in namigom, da dosežete čudovito zamegljena ozadja.

canon-get-inspired-exposure-optiona-2-text-1920x1080

Posnetka sta podobno osvetljena, vendar z različnima zaslonkama. Na levi sliki lahko vidite, kako majhna zaslonka ustvari večjo globino polja z veliko izostrenimi območji. S povečanjem zaslonke na desni sliki se globina polja zmanjša, tako da je izostreno manjše območje.

Hitrost zaklopa

Hitrost zaklopa pomeni, koliko časa sme svetloba padati na tipalo. Izražena je v sekundah. Način prioritete zaklopa (Tv) uporabite, že želite imeti nadzor nad hitrostjo zaklopa, medtem ko za skupno osvetlitev poskrbi fotoaparat.

Visoke hitrosti zaklopa, kot je 1/1000 s, se uporabljajo za zamrznitev hitrega dogajanja, kot je na primer tekoča voda. Nizke hitrosti zaklopa se uporabljajo za dodajanje gibanja, na primer za zameglitev vode, ki teče v potoku.

canon-get-inspired-exposure-optiona-3-text-1920x1080

Primerjajte fotografiji, posneti z zelo podobnima osvetlitvama, a različnima hitrostma zaklopa. Viden je učinek uporabe nizke hitrosti zaklopa pri tekoči vodi. Za dolge osvetlitve boste morali uporabiti stojalo ali podporo, da boste preprečili tresenje fotoaparata.

ISO

ISO določi občutljivost tipala na svetlobo. Tako lahko z njim ojačate svetlobo, ki pride do tipala, kar omogoča večjo prilagodljivost hitrosti zaklopa in zaslonke. ISO se običajno začne pri številki 100 in raste z višanjem občutljivosti.

ISO lahko tudi zniža kakovost slike v obliki zrnatosti ali šuma in pridušenih barv. Na splošno velja, da je bolje uporabiti nižje nastavitve ISO, če je to mogoče.

canon-get-inspired-exposure-optiona-4-1920x1080

Desni prizor je veliko temnejši od levega. Da bi ohranili hitrost zaklopa dovolj visoko, da bi bilo mogoče fotografirati brez stojala, morate zvišati ISO. Tokrat na 1250, kar ne vpliva preveč na kakovost slike.

Prilagajanje osvetlitve

Nadzor osvetlitve pomeni poigravanje s temi tremi nastavitvami. Na primer, pri zvišanju hitrosti zaklopa z namenom zamrznitve hitrega dogajanja lahko pride do podosvetlitve slike. To izravnate s povečanjem zaslonke. Podobno je pri zmanjšanju zaslonke za večjo izostritev od ospredja do ozadja treba znižati hitrost zaklopa. Osvetlitev lahko ohranite tudi z uporabo nastavitve ISO. Ta odnos je pogosto ponazorjen s trikotnikom osvetlitve.

S tipko za izravnavo osvetlitve lahko sliko posvetlite ali potemnite. Negativna številka zmanjša osvetlitev in potemni sliko, pozitivna pa poveča osvetlitev in sliko posvetli.

canon-get-inspired-exposure-optiona-5-800x534

Očitno je, da sta posnetka različno osvetljena, kljub enaki količini svetlobe v prizoru. Levi posnetek je pretemen ali z drugo besedo podosvetljen, desni pa presvetel ali preosvetljen. To bi bilo mogoče popraviti z izravnavo osvetlitve.

Ta način prilagajanja osvetlitve lahko uporabite za umetniški učinek. Sliko potemnite, da poudarite vzdušje in poglobite barve, še posebej pri pokrajinski fotografiji. S povečanjem osvetlitve posvetlite temne dele in ustvarite sodobnejši pridih.

Izravnava osvetlitve za zajemanje zaporednih posnetkov omogoča zajem prizora z več različnimi osvetlitvami, med katerimi lahko pozneje izberete najprimernejšo. Izberite med 1 in 3 koraki na merilu osvetlitve, da bo lahko fotoaparat ustrezno prilagodil vaše nastavitve.

Ko boste naslednjič šli ven s fotoaparatom, eksperimentirajte z različnimi nastavitvami in si sami oglejte, kako lahko to spremeni fotografije.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike