OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Poigrajte se s fotografiranjem z učinkom zameglitve

Nič se ne more kosati s pristno zameglitvijo! Sledite tem nasvetom in trikom, da ustvarite čudovito zameglitev ozadja z našimi priporočili objektivov, nastavitev in tehnik, ki jih preprosto morate preizkusiti.
Nežno osvetljen portret ženske na ozadju z izrazito belo in bledo modro okroglo zameglitvijo.

Izraz "bokeh" je japonska beseda, ki pomeni zameglitev in se uporablja za opisovanje neizostrenih delov fotografije. Samoglasnika v besedi "bokeh" sta široka in se izgovarjata enako kot v besedi OK. Zameglitev je najbolj očitna na fotografijah z veliko majhnimi svetlimi poudarki, kot so nočne ulične luči. Ne nanaša se samo na krepke krožne poudarke, vendar predvsem na kakovost vseh zamegljenih delov slike.

Kaj je torej fotografiranje z učinkom zameglitve? Zameglitev posameznih delov fotografije je eden najlepših učinkov, ki jih lahko uporabimo v fotografiji. Omogoča nam, da se znebimo motečih elementov, pritegne pozornost na pomembne dele fotografije ter nepotrebne podrobnosti spremeni v čudovite kremaste barve in tone.

Posnetek ženske, ki ponoči prečka cesto, v ozadju pa so zamegljeni avtomobili in prometni znaki, posnet s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Ko so neizostrene, se točke svetlobe spremenijo v čudovito okroglo zameglitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 85 mm, 1/125 s, f/2,2 in ISO 8000.

Posnetek pajčevine od blizu, pri čemer zamegljeno ozadje poudarja njene podrobnosti.

Zameglitev ozadja ni dovolj – izbrati morate ozadje, ki bo po zameglitvi videti zanimivo in drznejše. Zelenje je pogosto dobra izbira. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R8 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/256 s, f/3,2 in ISO 100.

Iz teh razlogov je zameglitev že dolgo eden najučinkovitejših vizualnih trikov v fotografovi zbirki. Danes pametni telefoni z dvojno lečo lahko posnemajo učinek zameglitve, vendar le s programsko opremo. Z majhnimi lečami in tipali v pametnih telefonih težko dosežemo majhne globinske ostrine, ki so potrebne za naravno zameglitev. To je optični učinek, ki ga je resnično mogoče doseči samo s hitrejšimi objektivi in večjimi tipali namenskih fotoaparatov, nič pa se ne more kosati z naravnim učinkom.

Fotoaparati polnega formata, kot sta Canon EOS R8 in EOS R6 Mark II, so kot nalašč za fotografiranje z učinkom zameglitve, zelo dobro pa se lahko obnesejo tudi fotoaparati z ohišjem formata APS-C, kot so Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 in EOS R7.

Tukaj si bomo ogledali nekatere ključne tehnike, fotografske veščine in komplete, ki jih potrebujete za zajemanje čudovite zameglitve, s katero bodo vaše fotografije še osupljivejše.

Najboljši objektivi za zameglitev

Canonov fotoaparat EOS R6 s Canonovim objektivom RF 50mm F1.8 STM.

Objektiv z največjo odprtostjo zaslonke, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, lahko spremeni ozadje v čudovito kremasto zameglitev. Lopatice, vidne v objektivu, na tej fotografiji ustvarijo zaobljeno odprtino, kar v veliki meri določa obliko zameglitve.

Če želite zajeti čudovito zameglitev, potrebujete hiter objektiv, to je objektiv s široko največjo zaslonko, po možnosti f/2.8 ali širši (nižja vrednost f). To je eden glavnih razlogov, da imate v torbi z opremo hiter prvovrsten objektiv (z nespremenljivo goriščno razdaljo), tudi če goriščno razdaljo premore povečava standardnega objektiva.

Hitri objektivi z goriščno razdaljo 50 mm ali več so običajno najboljša izbira za fotografiranje z zameglitvijo, saj se lahko zameglitev ozadja s širokokotnimi objektivi izkaže za zahtevnejšo. Krajše goriščne razdalje namreč ustvarijo večjo globinsko ostrino pri poljubni razdalji ostrenja in zaslonki, zato bo več prizora od ospredja do ozadja upodobljenega izostreno, učinek zameglitve pa bo manjši.

Med najboljšimi izbirami za cenovno ugodne objektive za učinek zameglitev sta Canon RF 50mm F1.8 STM in RF 85mm F2 MACRO IS STM. A ne odpišite širokokotnih objektivov. Objektiva RF 35mm F1.8 MACRO IS STM in RF 24mm F1.8 MACRO IS STM se odlično obneseta pri ustvarjanju zamegljenega ozadja pri fotografiranju od blizu, saj se globinska ostrina zmanjša s krajšimi razdaljami ostrenja.

Zelo kratka goriščna razdalja pri ekstremnih bližnjih posnetkih daje zelo majhno globinsko ostrino in s tem kar najbolj poveča možnost zameglitve, zato pridejo do izraza funkcije makro z 0,5-kratno povečavo pri objektivih RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 35 mm F1.8 MACRO IS STM in RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM. Tudi objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM je zaradi zelo širokega vidnega polja dobra izbira, če se želite zelo približati glavnemu subjektu v prizoru in ga osamiti na zamegljenem, a obsežnem ozadju. Tako lahko dodate še eno ustvarjalno prvino.

Na splošno objektiv z več lopaticami zaslonke ustvari zanimivejšo okroglo zameglitev, saj vsaka neizostrena svetlobna točka odraža obliko zaslonke. To ni težava, če fotografirate s široko odprtim objektivom, torej pri največji odprtosti zaslonke (najnižja vrednost f), saj bo takrat odprtina vseeno krožna, vendar ne bo vedno tako. Če vas zanima, koliko lopatic ima vaš objektiv, si oglejte njegove specifikacije na Canonovem spletnem mestu. Sedem lopatic lahko ustvari lepo zameglitev, vendar devet lopatic pa še lepšo. Oba zgoraj omenjena makro objektiva imata zaslonko z devetimi lopaticami, medtem ko imajo drugi take s sedmimi lopaticami.

Canonovo priročno orodje za iskanje objektivov vam omogoča prilagajanje priporočil glede na fotoaparat in žanr, ki ga želite fotografirati.

Najboljše nastavitve fotoaparata za zameglitev

Zaslon LCD fotoaparata Canon EOS R6 prikazuje nastavitve v načinu prioritete zaslonke.

Način prioritete zaslonke vam omogoča, da nastavite široko odprtost zaslonke za manjšo globinsko ostrino, kar je potrebno za dobro zamegljeno ozadje.

Bližinski portret airedalskega terierja, ki je popolnoma izostren, ozadje pa je zamegljeno.

Pri fotografiranju s široko odprto zaslonko pri f/1.8 bo globina polja zelo majhna, zato mora biti ostrenje brezhibno. Fotoaparat, kot je EOS R10, vam pri tem resnično pomaga s samodejnim ostrenjem, ki lahko prepozna ljudi, vozila in živali, kot so mačke, psi in ptice. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/1,8 in ISO 100.

Izbira zaslonke močno vpliva na videz zameglitve na vaših fotografijah. Večja kot je odprtost zaslonke (in nižja vrednost f), manjša je globinska ostrina, kar posledično pomeni, da bo ozadje bolj zamegljeno. Poskusite torej fotografirati ali v načinu prioritete zaslonke (Av) ali v ročnem načinu in izberite široko odprtost zaslonke (nizko vrednost f).

V načinu prioritete zaslonke (Av) lahko ISO nastavite na samodejno, kar vam daje dobro izhodišče, da preverite, ali je hitrost zaklopa dovolj hitra za vaše potrebe. Namesto tega lahko v ročnem načinu (M) s samodejno nastavitvijo ISO nastavite odprtost zaslonke in hitrost zaklopa, nato naj fotoaparat določi pravi ISO. Ključno pri tem je, da izberete široko odprtost zaslonke in hitrost zaklopa, ki je dovolj hitra, da lahko zagotovi, da so izostrena območja slike ostra, ko držite fotoaparat v roki (poskusite hitrost približno 1/200 sekunde).

Prilagoditev razdalje za boljšo zameglitev

Bližnji posnetek kačjega pastirja, ki počiva na travni bilki, posnet z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Cenovno ugodni objektivi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM in RF 85mm F2 MACRO IS STM imajo funkcijo makro z 0,5-kratno povečavo, zato bodo manjši predmeti na senzorju fotoaparata reproducirani v polovični naravni velikosti pri fotografiranju pri najkrajši goriščni razdalji, ki je na voljo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/250 s, f/3,5 in ISO 100.

Posnetek jacka russella terierja, ki gleda v desno, v ozadju pa je zamegljena cvetoča češnja, posnet s fotografskim objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

Vsi ti objektivi zagotavljajo majhno globinsko ostrino, ki omogoča tekoče in kremaste učinke zameglitve neizostrenih območij, optični stabilizatorji slike pa preprečujejo zameglitev zaradi gibanja tako, da izničujejo tresenje fotoaparata pri ročnem snemanju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/85 s, f/2 in ISO 400.

Če povečate razdaljo med subjektom in ozadjem, bo ozadje še bolj zamegljeno. Drugi dejavnik je razdalja med subjektom in fotoaparatom. Bližji kot je objektiv subjektu, manjša je globinska ostrina. To pomeni, da bodo območja v ozadju hitreje postala neizostrena. Če želite zamegliti več delov slike, pomaknite subjekt bliže fotoaparatu in ga bolj oddaljite od ozadja.

Nastavite najboljšo goriščno razdaljo za zameglitev

Portret ženske s svetlo rožnato šminko in lasmi, spletenimi v kito, na zamegljenem ozadju.

Učinek zameglitve je pogosto bistvena sestavina učinkovitega fotografiranja portretov. Običajno želite vso vizualno pozornost nameniti subjektu, ki ga fotografirate. Ustvarjanje zamegljenega in neizostrenega ozadja je popoln način, da ga osamite v prizoru, saj odstranite morebitne moteče elemente v ozadju in jih zamenjate s čudovitim učinkom zameglitve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/2500 s, f/1,8 in ISO 100.

Daljša goriščna razdalja ustvarja majhno globinsko ostrino, kar lahko ustvari boljšo zameglitev ozadja. Prav zaradi tega lahko telefoto povečave učinkovito uporabimo za izoliranje subjekta in preoblikovanje ozadja v zameglitev brez podrobnosti. Objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM lahko na primer ustvari odlično zamegljeno ozadje, če ga uporabljate proti daljšemu koncu obsega povečave, čeprav je zaslonka ožja pri tej dolžini. Če želite torej okrepiti zameglitev in izboljšati njen učinek, oddaljite se nekaj korakov in povečajte (ali zamenjajte objektiv) na daljšo goriščno razdaljo.

Kako ustvariti zameglitev ospredja

Deček v bež brezrokavniku stoji ob steni, prekriti z bršljanom, in drži odprto škatlico s prstanom.

Fotografiranje od blizu ograje z bršljanom omogoča zajemanje zamegljenih listov bližje levemu robu posnetka in povečuje občutek globine. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/160 s, f/1.8 in ISO 100.

Deček v bež brezrokavniku in svetlo modrih škornjih teče po jasi v gozdu.

S tako nizkim kotom kamere lahko ne samo zameglimo tla pred subjektom, ampak tudi potisnemo ozadje daleč stran za večjo zameglitev ozadja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/500 s, f/1.8 in ISO 100.

Pri zameglitvi po navadi mislimo predvsem na estetiko ozadja, lahko pa jo tudi zelo učinkovito uporabimo pri ospredju kadra. Če na fotografiji zajamete neizostreno podrobnost v ospredju, lahko pritegnete pogled na vaš izostren subjekt. To lahko pomeni, da kamero premaknete bliže listju ali k tlom, da zajamete zamegljeno ospredje. Mehke podrobnosti, kot je ta, povečajo občutek globine v prizoru in so odličen način, da v svojo kompozicijo vnesete drzne, zamegljene barve.

Kako ustvariti zameglitev v videoposnetku

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Globina je ključnega pomena tudi pri kompoziciji videoposnetkov, saj gledalcu pomaga pri usmerjanju v prizoru. Vključitev neizostrenih podrobnosti v ospredje in ozadje prizora je odličen način za izboljšanje občutka globine in usmerjanje pogleda v kader. Poleg tega so poudarki zameglitve v videoposnetku videti tako čudovito kot pri fotografiranju in imajo dodatno prednost, saj se lahko premikajo. Avtomobilski žarometi, božične lučke in druge svetle svetlobne točke so videti še posebej lepo, ko so zamegljene tako, da so videti kot utripajoče svetlobne točke v krepki zameglitvi.

Kako dodati krepke zamegljene poudarke

Moški fotografira oranžno tigrasto mačko skozi snop božičnih lučk.

Te preproste tehnike se lahko lotite tudi z barvnimi lučkami ali celo z božičnimi okraski.

Portret mačke z neizostrenimi barvnimi lučkami v ozadju.

Poskusite zajeti božične lučke v ozadju svojih fotografij za čudovite poudarke učinka zameglitve.

Eden najdrznejših načinov uporabe zameglitve pri fotografiranju je vključevanje majhnih, svetlih svetlobnih točk s sicer temnim ozadjem ali pri šibki svetlobi. To je očarljiv učinek, ki ga lahko najdete v vseh okoliščinah, kot je sonce, ki sije skozi drevo, prometna ulica ponoči, barvita vožnja v zabaviščnem parku ali sveče na torti. Če želite preizkusiti učinek, uporabite komplet božičnih lučk. Postavite jih v ozadje posnetka ali v ospredje ali pa v ozadje in ospredje hkrati. Ko so božične lučke neizostrene, se spremenijo v čudovite zamegljene kroge.

Kako ustvariti oblike zameglitve po meri

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Ko fotografirate s široko odprtim objektivom (pri največji odprtosti zaslonke), bi morali na fotografijah doseči učinek okrogle zameglitve, ker je odprtina okrogla. Sicer je oblika zameglitve določena s številom lopatic zaslonke v objektivu – več kot je lopatic, bolj krožna bo zaslonka, ko se odpre,posledično pa bo bolj krožna tudi zameglitev. V praksi to večinoma pomeni, da so poudarki zameglitve krožni ali šesterokotni, če želite videti, kakšne oblike bo vaša zameglitev, preprosto snemite objektiv s fotoaparata, ga dvignite proti luči in poglejte skozenj.

Bodite ustvarjalni in spremenite obliko zameglitve To lahko storite tako, da predlogo poljubne oblike pritrdite na sprednji del objektiva. V tem videoposnetku preprost košček kartona spremeni zameglitev v množico pisanih zvezd in snežink.

Preizkusite zdaj: posnemite tihožitje z zameglitvijo

Miza z zrcalom, obdanim s folijo, ima na eni strani svetlečo škatlo in na drugi fotoaparat Canon EOS R6, postavljen za fotografiranje rumene vrtnice.

Z upoštevanjem vseh nasvetov v tem članku lahko doma na preprost in učinkovit način preizkušate učinek zameglitve.

Fotografija rumene vrtnice, posneta na zrcalni površini, okrog nje so neizostreni svetli poudarki.

Zmečkana folija odbija svetlobo svetilke v obliki razpršenih svetlih poudarkov, ki kot zamegljeni ustvarijo čudovito krožno zameglitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/640 s, f/1.8 in ISO 100.

Videli smo, da neizostrene svetlobne točke ustvarijo čudovito zameglitev, če fotografirate z ustreznimi nastavitvami. Predstavljamo vam preprosto nastavitev, ki jo lahko preizkusite doma in z njo ustvarite tihožitje z zameglitvijo. Predmet položite na zrcalno površino, nato v ozadje postavite naguban list folije (ne nagubajte ga preveč – le nekaj gub je dovolj, da folija svetlobo razprši, namesto da bi jo samo odsevala). Svetilko usmerite proti foliji in z drugo lučjo osvetlite subjekt (mi smo uporabili LED-ploščo, vendar je dovolj tudi preprosta svetilka). Fotoaparat postavite blizu subjekta, nastavite način prioritete zaslonke (Av), uporabite široko odprtost zaslonke – idealno je približno f/1,8 – in fotografirajte iz nizke perspektive, da zajamete čudovito zameglitev.


Napisala James Paterson in Matthew Richards

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • CANONOVI OBJEKTIVI

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanek in lahek ploski objektiv za potovalno in ulično fotografijo z vsestransko goriščno razdaljo 28 mm in hitro največjo zaslonko f/2,8.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako nadzorovati osvetlitev

  Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO.

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  Fotografiranje pri razpoložljivi svetlobi

  Naučite se poiskati in zajeti najboljšo svetlobo, da bodo vaše fotografije boljše.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako začeti s fotografiranjem

  Želite nadgraditi s pametnega telefona na fotoaparat? V našem fotografskem vodniku za začetnike je vse, kar potrebujete, da začnete.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Ustvarite učinke zameglitve po meri

  Preprost in eleganten način za dodajanje oblik zameglitve po meri, kot so srca in zvezde, k slikam.