OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Nasveti za fotografiranje z zameglitvijo: navodila za začetnike

Nič se ne more kosati s pristno zameglitvijo! Sledite tem nasvetom in trikom, da ustvarite čudovito zameglitev ozadja z našimi priporočili objektivov, nastavitev in tehnik, ki jih preprosto morate preizkusiti.
Bližinski posnetek sveč na torti z zamegljenimi lučmi v ozadju.

Izraz "bokeh" je japonska beseda, ki pomeni zameglitev in se uporablja za opisovanje neizostrenih delov fotografije. Samoglasnika v besedi "bokeh" sta široka in se izgovarjata enako kot v besedi OK, čeprav je v japonščini glas e v drugem zlogu kratek. Zameglitev je najbolj očitna na fotografijah z veliko majhnih svetlih poudarkov, kot so nočne ulične luči. Ne nanaša se samo na krepke krožne poudarke, vendar predvsem na kakovost vseh zamegljenih delov slike.

Zameglitev posameznih delov fotografije je eno najlepših učinkov, ki jih lahko uporabimo v fotografiji. Omogoča nam, da se znebimo motečih elementov, pritegne pozornost na pomembne dele fotografije ter nepotrebne podrobnosti spremeni v čudovite kremaste barve in tone.

Fotografija nasmejanega svetlolasega dečka v beli srajci s kratkimi rokavi, v svetlo rjavem brezrokavniku in z metuljčkom, posneta v gozdu.

Zameglitev ozadja ni dovolj – izbrati morate ozadje, ki bo po zameglitvi videti zanimivo in drznejše. Običajno zastrti poudarki ustvarijo privlačno zameglitev kot sonce, ki sije skozi listje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/500 s, f/1.8 in ISO 100.

Na mizi je torta z rožami in okrasom za torto v obliki laboda. Zamegljene božične lučke svetijo v ozadju.

Ko so neizostrene, se točke svetlobe, kot so božične lučke, spremenijo v čudovito okroglo zameglitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/10 s, f/1.8 in ISO 100.

Iz teh razlogov je zameglitev že dolgo eden najučinkovitejših vizualnih trikov v fotografovi zbirki. Danes pametni telefoni z dvojno lečo lahko posnemajo učinek zameglitve, vendar le s programsko opremo. Z majhnimi lečami in tipali v pametnih telefonih težko dosežemo majhne globinske ostrine, ki so potrebne za naravno zameglitev. To je optični učinek, ki se lahko resnično doseže samo z objektivi in tipali večjih fotoaparatov, in nič se ne more kosati z naravnim učinkom. Fotografi so nekoč verjeli, da potrebujete fotoaparat DSLR za dobro zameglitev ozadja, vendar lahko enak učinek dosežete z brezzrcalnim fotoaparatom, kot je Canon EOS R6, in vstopnimi modeli, kot je Canon M50 ali EOS M6 Mark II. Ključni element je objektiv, in ne fotoaparat.

Tukaj si bomo ogledali nekatere ključne tehnike, fotografske veščine in komplete, ki jih potrebujete za zajemanje čudovite zameglitve, s katero bodo vaše fotografije še osupljivejše. Ne gre samo za zameglitev ozadja, temveč tudi za vključevanje zanimivih poudarkov, iskanje prave svetlobe ali podrobnosti za kadriranje, ki bodo videti čudovite v zamegljenem ozadju.

Najboljši objektivi za zameglitev

Canonov fotoaparat EOS R6 s Canonovim objektivom RF 50mm F1.8 STM.

Objektiv z največjo odprtostjo zaslonke, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, lahko spremeni ozadje v čudovito kremasto zameglitev. Lopatice, vidne v objektivu, na tej fotografiji ustvarijo zaobljeno odprtino, kar v veliki meri določa obliko zameglitve.

Če želite zajeti čudovito zameglitev, potrebujete hiter objektiv, to je objektiv z največjo odprtostjo zaslonke, po možnosti f/2.8 ali širši (nižja vrednost f). To je eden glavnih razlogov, da imate v torbi z opremo hiter prvovrsten objektiv (z nespremenljivo goriščno razdaljo), tudi če goriščno razdaljo premore povečava standardnega objektiva. Prvovrsten objektiv z največjo odprtostjo zaslonke, kot je objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM, ki smo ga uporabili tu, z lahkoto zamegli ozadje in podrobnosti spremeni v čudovite svetlobne točke. Komplet objektivov z največjo odprtostjo zaslonke f/4–5.6 ali več vam bo omogočil zameglitev ozadja, vendar ne bo dosegel enake kakovosti pravega učinka zameglitve. Največja odprtost zaslonke seveda pomeni, da objektiv prepušča več svetlobe, kar je uporabno tudi pri šibki svetlobi, ko lahko z učinkom zameglitve postanete zelo ustvarjalni.

Upoštevati je treba še en dejavnik, ki pa ni tako ključen. Objektivi zajemajo zameglitev na različne načine, nekateri pa ustvarijo prijetnejšo zameglitev od drugih. Na splošno objektiv z več lopatic zaslonke ustvari zanimivejšo okroglo zameglitev, saj vsaka svetlobna točka odraža obliko zaslonke. To je manj pomembno, če fotografirate s široko odprtim objektivom, to je pri največji odprtosti zaslonke (najnižja vrednost f), ki jo objektiv podpira. Takrat bo odprtina vseeno krožna, vendar to ne bo vedno tako. Koliko lopatic ima vaš objektiv, lahko izveste v navodilih za uporabo, ki so mu bila priložena, ali pa si oglejte specifikacije vašega objektiva na Canonovi spletni strani. Sedem lopatic lahko ustvari lepo zameglitev, devet lopatic pa še lepšo.

Nastavite najboljšo odprtost zaslonke za zameglitev fotografij

Deček v svetlo rjavem brezrokavniku in z metuljčkom stoji pred zamegljeno steno bršljana in drži škatlico s prstanom.

Poglejmo razliko med fotografiranjem z zaslonko f/1.8 in f/8. S širšo zaslonko f/1.8 postane ozadje zamegljeno. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/1.8 in ISO 100.

Deček v svetlo rjavem brezrokavniku in z metuljčkom stoji pred razločno vidno steno bršljana in drži škatlico s prstanom.

Ravno nasprotno pa je pri fotografiranju pri f/8 ozadje veliko podrobnejše in odvrača pozornost s subjekta. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/8 in ISO 1250.

Izbira zaslonke močno vpliva na videz zameglitve na vaših fotografijah. Večja kot je odprtost zaslonke (in nižja vrednost f), manjša je globinska ostrina, kar posledično pomeni, da bo ozadje bolj zamegljeno. Poskusite torej fotografirati ali v načinu prioritete zaslonke (Av) ali v ročnem načinu in izberite široko odprtost zaslonke (nizko vrednost f).

Najboljše nastavitve fotoaparata za zameglitev

Zaslon LCD fotoaparata Canon EOS R6 prikazuje nastavitve v načinu prioritete zaslonke.

Način prioritete zaslonke vam omogoča, da nastavite široko odprtost zaslonke za manjšo globinsko ostrino, kar je potrebno za dobro zamegljeno ozadje.

Nasmejani deček v bež brezrokavniku in z metuljčkom hodi med drevesi v gozdu.

Pri fotografiranju s široko odprto zaslonko pri f/1.8 bo globina polja zelo majhna, zato mora biti ostrenje brezhibno. Pri tem zelo pomaga fotoaparat EOS R6, ker njegova funkcija zaznavanja oči s samodejnim ostrenjem lahko samodejno zazna in izostri najbližje oči. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/500 s, f/1.8 in ISO 320.

V načinu prioritete zaslonke (Av) boste morali nastaviti tudi ISO – za začetek poskusite z vrednostjo 100 in preverite, ali je hitrost zaklopa dovolj hitra za vaše potrebe. Namesto tega lahko v ročnem načinu (M) s samodejno nastavitvijo ISO nastavite odprtost zaslonke in hitrost zaklopa, nato naj fotoaparat določi pravi ISO. Ključno pri tem je, da izberete široko odprtost zaslonke in hitrost zaklopa, ki je dovolj hitra, da lahko zagotovi, da so izostrena območja slike ostra, ko držite fotoaparat v roki (poskusite hitrost približno 1/200 sekunde).

Prilagoditev razdalje za boljšo zameglitev

Vaza z rožnatim cvetjem pred zamegljeno opečnato steno.

Predmet je precej blizu ozadja, in čeprav je ozadje zamegljeno, je še vedno moč opaziti obliko opek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/1.8 in ISO 100.

Vaza z rožnatim cvetjem z zelo zamegljenim ozadjem, komaj razločljiva kot opečnata stena.

Če povečate razdaljo med subjektom in ozadjem, bo ozadje še bolj zamegljeno. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/1.8 in ISO 100.

Če povečate razdaljo med subjektom in ozadjem, bo ozadje še bolj zamegljeno. Drugi dejavnik je razdalja med subjektom in fotoaparatom. Bližji kot je objektiv subjektu, manjša je globinska ostrina. To pomeni, da bodo območja v ozadju hitreje postala neizostrena. Poglejte naše fotografije cvetja in videli boste, da je sprednje cvetje izostreno, medtem ko je cvetje v ozadju že neizostreno. Če želite zamegliti več delov slike, pomaknite subjekt bliže kameri in bolj ga oddaljite od ozadja.

Nastavite najboljšo goriščno razdaljo za zameglitev

Vrtni okras v obliki srca, narejen iz steklenih kroglic, pred jesensko živo mejo.

Tu poglejte razliko med fotografiranjem na skrajnih delih razpona povečave objektiva s povečavo 24–105 mm. Na širokem delu razpona povečave (v tem primeru 32 mm) je izostreno več ozadja, zato je prizor videti natrpan. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 32 mm, 1/200 s, f/6.3 in ISO 2000.

Vrtni okras v obliki srca, narejen iz steklenih kroglic, z zamegljenim ozadjem.

Če stopite nazaj in približate z drugo stranjo goriščne razdalje objektiva (105 mm), je perspektiva stisnjena, kar povzroči pretirano zameglitev ozadja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 105 mm, 1/200 s, f/7.1 in ISO 3200.

Daljša goriščna razdalja lahko ustvari boljšo zameglitev ozadja. Razlog je v tem, da postane zorni kot jasnejši, zato je v kadru vključen manjši del ozadja. Prav zaradi tega lahko telefoto povečave učinkovito uporabimo za izoliranje subjekta in preoblikovanje ozadja v zameglitev brez podrobnosti. Če želite torej okrepiti zameglitev in izboljšati njen učinek, oddaljite se nekaj korakov in povečajte (ali zamenjajte objektiv) na daljšo goriščno razdaljo.

Kako ustvariti zameglitev ospredja

Deček v bež brezrokavniku stoji ob steni, prekriti z bršljanom, in drži odprto škatlico s prstanom.

Fotografiranje od blizu ograje z bršljanom omogoča zajemanje zamegljenih listov bližje levemu robu posnetka in povečuje občutek globine. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/160 s, f/1.8 in ISO 100.

Deček v bež brezrokavniku in svetlo modrih škornjih teče po jasi v gozdu.

S tako nizkim kotom kamere lahko ne samo zameglimo tla pred subjektom, ampak tudi potisnemo ozadje daleč stran za večjo zameglitev ozadja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/500 s, f/1.8 in ISO 100.

Pri zameglitvi po navadi mislimo predvsem na estetiko ozadja, lahko pa jo tudi zelo učinkovito uporabimo pri ospredju kadra. Če na fotografiji zajamete neizostreno podrobnost v ospredju, lahko pritegnete pogled na vaš izostren subjekt. To lahko pomeni, da kamero premaknete bliže listju ali k tlom, da zajamete zamegljeno ospredje. Mehke podrobnosti, kot je ta, povečajo občutek globine v prizoru in so odličen način, da v svojo kompozicijo vnesete drzne, zamegljene barve.

Kako ustvariti zameglitev v videoposnetku

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Globina je ključnega pomena tudi pri kompoziciji videoposnetkov, saj gledalcu pomaga pri usmerjanju v prizoru. Vključitev neizostrenih podrobnosti v ospredje in ozadje prizora je odličen način za izboljšanje občutka globine in usmerjanje pogleda v kader. Poleg tega so poudarki zameglitve v videoposnetku videti tako čudovito kot pri fotografiranju in imajo dodatno prednost, saj se lahko premikajo. Avtomobilski žarometi, božične lučke in druge svetle svetlobne točke so videti še posebej lepo, ko so zamegljene tako, da so videti kot utripajoče svetlobne točke v krepki zameglitvi.

Kako dodati krepke zamegljene poudarke

Moški fotografira oranžno tigrasto mačko skozi snop božičnih lučk.

Te preproste tehnike se lahko lotite tudi z barvnimi lučkami ali celo z božičnimi okraski.

Portret mačke z neizostrenimi barvnimi lučkami v ozadju.

Poskusite zajeti božične lučke v ozadju svojih fotografij za čudovite poudarke učinka zameglitve.

Eden najdrznejših načinov uporabe zameglitve pri fotografiranju je vključevanje majhnih, svetlih svetlobnih točk s sicer temnim ozadjem ali pri šibki svetlobi. To je očarljiv učinek, ki ga lahko najdete v vseh okoliščinah, kot je sonce, ki sije skozi drevo, prometna ulica ponoči, barvita vožnja v zabaviščnem parku ali sveče na torti. Če želite preizkusiti učinek, uporabite komplet božičnih lučk. Postavite jih v ozadje posnetka ali v ospredje ali pa v ozadje in ospredje hkrati. Ko so božične lučke neizostrene, se spremenijo v čudovite zamegljene kroge.

Kako ustvariti oblike zameglitve po meri

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Ko fotografirate s široko odprtim objektivom (pri največji odprtosti zaslonke), bi morali na fotografijah doseči učinek okrogle zameglitve, ker je odprtina okrogla. Sicer je oblika zameglitve določena s številom lopatic zaslonke v objektivu – več kot je lopatic, bolj krožna bo zaslonka, ko se odpre,posledično pa bo bolj krožna tudi zameglitev. V praksi to večinoma pomeni, da so poudarki zameglitve krožni ali šesterokotni, če želite videti, kakšne oblike bo vaša zameglitev, preprosto snemite objektiv s fotoaparata, ga dvignite proti luči in poglejte skozenj.

Bodite ustvarjalni in spremenite obliko zameglitve To lahko storite tako, da predlogo poljubne oblike pritrdite na sprednji del objektiva. V tem videoposnetku preprost košček kartona spremeni zameglitev v množico pisanih zvezd in snežink.

Preizkusite zdaj: posnemite tihožitje z zameglitvijo

Miza z zrcalom, obdanim s folijo, ima na eni strani svetlečo škatlo in na drugi fotoaparat Canon EOS R6, postavljen za fotografiranje rumene vrtnice.

Z upoštevanjem vseh nasvetov v tem članku lahko doma na preprost in učinkovit način preizkušate učinek zameglitve.

Fotografija rumene vrtnice, posneta na zrcalni površini, okrog nje so neizostreni svetli poudarki.

Zmečkana folija odbija svetlobo svetilke v obliki razpršenih svetlih poudarkov, ki kot zamegljeni ustvarijo čudovito krožno zameglitev. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/640 s, f/1.8 in ISO 100.

Videli smo, da neizostrene svetlobne točke ustvarijo čudovito zameglitev, če fotografirate z ustreznimi nastavitvami. Predstavljamo vam preprosto nastavitev, ki jo lahko preizkusite doma in z njo ustvarite tihožitje z zameglitvijo. Predmet položite na zrcalno površino, nato v ozadje postavite naguban list folije (ne nagubajte ga preveč – le nekaj gub je dovolj, da folija svetlobo razprši, namesto da bi jo samo odsevala). Svetilko usmerite proti foliji in z drugo lučjo osvetlite subjekt (mi smo uporabili LED-ploščo, vendar je dovolj tudi preprosta svetilka). Fotoaparat postavite blizu subjekta, nastavite način prioritete zaslonke (Av), uporabite široko odprtost zaslonke – idealno je približno f/1,8 – in fotografirajte iz nizke perspektive, da zajamete čudovito zameglitev.

Napisal James Paterson

Nasveti za zajemanje zameglitve

 • Uporabite hiter objektiv (z vrednostjo f/2.8 ali nižjo) z več lopatic zaslonke.
 • Fotografirajte s široko odprtostjo zaslonke.
 • Fotografirajte v načinu prioritete zaslonke (Av).
 • Povečajte razdaljo za boljšo zameglitev.
 • Daljša goriščna razdalja ustvarja boljšo zameglitev.
 • Bodite ustvarjalni z zameglitvijo ospredja.
 • Zapomnite si, da zameglitev lahko uporabite tudi v videoposnetkih.
 • Majhne svetle svetlobne točke s temnim ozadjem ustvarijo krepko zameglitev.
 • Ustvarite zameglitev po meri s svojimi predlogami.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • Kapljice tekočine so v loku razpršene iz steklene čaše v dvignjeni roki, v ozadju je oranžno nebo.

  USTVARJALNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjalne tehnike na družbenih omrežjih

  Fotografa s TikToka delita svoje najboljše namige za ustvarjanje slik, ki izstopajo iz množice.

 • Portret fotografinje in pesnice Amaal Said z zaprtimi očmi in rdečo naglavno ruto, ki se široko razprostira čez njena ramena.

  FOTOGRAFIRANJE AVTOPORTRETOV

  Popolni avtoportreti

  Odkrijte, kako lahko običajen selfi spremenite v osupljiv avtoportret.

 • Oseba, ki položi roko na sijočo stran CD-ja, obkroža pa jo zvezdasto oblikovana zameglitev.

  DOMAČI PROJEKTI

  Ustvarite učinke zameglitve po meri

  Preprost in eleganten način za dodajanje oblik zameglitve po meri, kot so srca in zvezde, k slikam.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Trije kosi dodatne fotografske opreme, ki jih lahko izdelate sami

  Izdelajte svoj odbojnik za mehčanje svetlobe, cev za usmerjeno svetlobo in vrečko s polnilom za stabiliziranje fotoaparata.