DOMAČI PROJEKTI

Ustvarjalni nasveti za umetniške učinke zameglitve

Pri učinkih zameglitve gre za več kot le zamegljeno ozadje. Ustvarjalka vsebin s TikToka Rosie Lugg prikazuje, kako se lahko igrate s svetlobo in izrezi po meri, da bodo vaše slike edinstvene.
Oseba, ki položi roko na sijočo stran CD-ja, obkroža pa jo zvezdasto oblikovana zameglitev.

Zameglitev je postala priljubljena beseda v ustvarjalnih krogih. Izhaja iz japonske besede za zameglitev in opisuje zamegljena območja na slikah. Dobra zameglitev je ključni dejavnik pri postopku osamitve glavne zanimivosti v prizoru z zameglitvijo okolice, zato je še posebej učinkovita pri fotografiranju portretov in tihožitja. Več informacij najdete v našem vodniku o zameglitvi za začetnike.

Čudovita zameglitev je osrednji element fotografskega sloga Rosie Lugg. Poleg tega, da je Rosie izkušena fotografinja, je navdušena ustvarjalka s TikToka, ki objavlja uporabne videoposnetke z navodili, ki navdušujejo fotografe z novimi, natančnimi namigi in triki. Tukaj pojasnjuje, kako postanete ustvarjalni z zameglitvijo in zgolj učinek zamegljenosti povzdignete v nekaj resnično umetniškega.

1. Izberite svojo opremo

Možnost zameglitve ospredja ali ozadja v prizoru je ključnega pomena za učinek zameglitve. Potrebujete majhno globino polja, vendar je to težko doseči, če fotografirate s pametnim telefonom. S fotoaparatom z velikim slikovnim tipalom, kot o številni Canonovi brezzrcalni fotoaparati, ali z objektivi s široko odprtostjo zaslonke ali celo telefoto objektivi lahko preprosto ustvarjate učinke zameglitve.

Vsak Canonov fotoaparat lahko ustvarja slike z dobro zameglitvijo, Rosie pa se zanaša na svoj fotoaparat Canon EOS 200D (zdaj ga je nasledil model Canon EOS 250D), da naredi prav to, vendar zadostujejo tudi fotoaparati polnega formata, kot je Canon EOS RP ali EOS R6. Hitri fiksni objektivi so popolni, na voljo pa so tudi nekatere odlične možnosti, kot je Canon EF 50mm F1.8 STM.

Možnosti sistema EOS R vključujejo Canon RF 50mm F1.8 STM, ki zagotavlja zelo naravno perspektivo. Za širši zorni kot je dobra izbira Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, medtem ko je za fotografiranje portretov odličen Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Kratka telefoto goriščna razdalja omogoča udobno razdaljo fotografiranja brez oviranja subjekta, hkrati pa ima privlačno in rahlo sploščeno perspektivo. Oba makro objektiva imata zelo kratko najmanjšo razdaljo ostrenja, kar pripomore tudi k zelo tesni globini polja.

Na videz zameglitve vpliva tudi število lopatic zaslonke v objektivu – na splošno je večje število boljše za privlačno krožno zameglitev. Objektiva Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM in Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM imata devet lopatic zaslonke, Canon RF 50mm F1.8 STM pa sedem.

2. Odrežite in nalepite

Roka, ki riše črto okoli objektiva, obrnjenega navzdol na list papirja.

Rosie pravi: "Predloga se mora prilegati sprednjemu delu objektiva, tako da je najlažje narisati črto okoli njega in jo izrezati." © Rosie Lugg

Roka, ki drži fotoaparat Canon EOS 200D pred steno, prekrito s pravljičnimi lučmi. Nad objektiv je bil postavljen zvezdasti izrez iz papirja.

Če se želite izogniti uporabi lepilnega traku in posledično lepljivemu objektivu, uporabite Rosiejino metodo zlaganja. "Svojo predlogo sem izrezala z zložljivimi zavihki in okoli nje zavezala trak za lase, da jo drži na mestu." © Rosie Lugg

"Pri fotografiranju rada dodam nekaj čarovnije z elementi za zameglitev po meri," nadaljuje Rosie. "Tudi te je preprosto ustvariti. List papirja ali kartico položite na mizo, nato nanj položite objektiv s sprednjim delom navzdol in okoli obsega narišite obris. Nato izrežite okoli obrisa in pustite zavihke, ki jih lahko prepognete čez konec objektiva. Z njimi lahko ohranite predlogo pritrjeno z elastičnim trakom."

"Za ta projekt sem uporabila dva različna izreza," pravi Rosie. "Za posnetek skodelice s toplim napitkom z ljubezenskimi srci (spodaj) sem naredila izrez v obliki srca, za svoj avtoportret pa sem se odločila za zvezdo." Z zameglitvami v obliki srca so lahko poročne ali valentinove fotografije resnično romantične, zvezde pa so zabavna dopolnitev rojstnodnevnih posnetkov ali sezonskega praznovanja.

"Morda boste potrebovali nekaj neuspelih poskusov, da boste določili pravo velikost izrezovanja za najboljši učinek, odvisno od fotoaparata in objektiva, ki ga uporabljate, vendar bo na koncu trud poplačan," doda Rosie. "Pri objektivih s krajšo goriščno razdaljo, kot je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM poskusite z manjšimi izrezi."

3. Prižgite

Sled zamegljenih ljubezenskih src, za katero se zdi, kot da lebdi v pari nad črno-belo skodelico.

Za ta osupljivi posnetek je Rosie pred vrsto pravljičnih luči, ki so ustvarile učinke zameglitve v obliki srca s skrbno izdelanim izrezom nad objektivom, postavila skodelico. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 200D (ki ga je nadomestil model Canon EOS 250D) z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 1/250 s., f/1,4 in ISO 400. © Rosie Lugg

Fotoaparat na stojalu pred skodelico in nizom pravljičnih luči.

Rosie je za skodelico uporabila en sam vir svetlobe in fotoaparat namestila na stojalo v bližini. Izbrala je široko odprtost zaslonke, ki pomaga zmanjšati globino polja. "Pravljične luči so približno 3 do 4 metre za skodelico. Dlje zadaj kot postavite luči, bolj zamegljene bodo videti,“ pravi. © Rosie Lugg

"Za ustvarjanje zameglitve na sliki potrebujete nekaj svetlobe. Vsaka neizostrena svetloba bo prevzela obliko izrezanega, zato je popolno, če v ozadje postavite niz pravljičnih luči. Obesite jih v vrsto ali jih združite – kar koli je najboljše za sliko, ki jo želite ustvariti. Če želite osvetliti glavni objekt v ospredju, potrebujete eno samo svetlejšo luč. Ne skrbite, če nimate fotografske luči. Zadostuje že namizna svetilka ali luč v prostoru, lahko pa uporabite celo dnevno svetlobo, ki prihaja skozi okno."

Rosie rada doda tudi kanček barve. "Eden mojih najljubših trikov je, da uporabim staro CD-ploščo in z njo ustvarim odsev glavne svetlobe, tako da na subjekt oddaja različne barve. Spremenite lahko položaj in kot plošče, da prilagodite učinek."

4. Izberite nastavitve

"Če želite povečati zamegljenost ozadja, uporabite najširšo odprtost zaslonke objektiva," pravi Rosie. "Običajno fotografiram v ročnem načinu (M). Najprej vnesite najmanjšo številko f, nato pa izberite dovolj veliko hitrost zaklopa, da preprečite zamegljenost zaradi gibanja. Najbolje je, da fotoaparat postavite na stojalo in uporabite hitrost zaklopa vsaj 1/125 sekunde za portrete, manjše hitrosti zaklopa pa so ustrezne za fotografije brez premikanja. Predogled slike si oglejte v elektronskem iskalu (EVF) ali na zadnjem zaslonu brezzrcalnega fotoaparata ali na zadnjem zaslonu fotoaparata DLSR v načinu za ogled v živo in povečajte nastavitev ISO, če je slika pretemna. S fotoaparatom Canon EOS 200D ne želim preseči vrednosti ISO 400, da so posnetki videti čim bolj podrobni in brez šuma, vendar pa lahko z novejšimi brezzrcalnimi fotoaparati s sistemom Canon EOS R presežete to vrednost."

5. Postavite sebe na sliko

Ženska, ki gleda svetlobo v ospredju, se naslanja na stol in drži pametni telefon.

Rosie je s programom Canon Camera Connect na telefonu nadzorovala samodejno ostrenje fotoaparata med fotografiranjem avtoportreta. © Rosie Lugg

Avtoportret ženske z glavo, nagnjeno na eno stran, in zvezdasto oblikovano zameglitvijo za njo.

Prikazan je končan avtoportret, posnet z eno samo lučjo, ki osvetljuje Rosiejino glavo in ramena, z zvezdasto oblikovano zameglitvijo, ki jo ustvarjajo pravljične luči v ozadju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 200D (ki ga je nadomestil model Canon EOS 250D) z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 1/125 s., f/1,4 in ISO 200. © Rosie Lugg

"Za avtoportret bi lahko uporabila vrtljivi zaslon, ki je na voljo v številnih Canonovih fotoaparatih, vendar raje uporabljam program Canon Camera Connect v telefonu," pravi Rosie. "Vse je tako preprosto. Sliko si lahko v realnem času ogledate v telefonu in se dotaknete zaslona, da izberete točko za samodejno ostrenje. Pri portretih je običajno tisto oko, ki je najbližje fotoaparatu. Uporabna je tudi možnost zakasnitve samosprožilca za dve sekundi. Tako imate dovolj časa, da odložite telefon in zavzamete želeno pozo, preden je posnetek dejansko zajet."

6. Čas za igro

Avtoportret ženske z zvezdastim učinkom zameglitve iz pravljičnih luči, ki so postavljene za njo, z odsevom njenega obraza, ki je viden v ospredju.

Rosie je za to različico avtoportreta uporabila staro CD-ploščo: "Ne samo za dodajanje barve, ampak tudi za ustvarjanje odseva, ki fotografiji doda še posebno ustvarjalno prvino." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 200D z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 1/125, f/1,4 in ISO 200. © Rosie Lugg

Par rok s prstani z zvezdastim učinkom zameglitve ozadja.

Rosie zelo rada preizkuša nove stvari. "Z rokami lahko ustvarite zanimiv in izrazit subjekt v ospredju," pojasnjuje. "Rada se igram z različnimi potezami in oblikami." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 200D z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM pri 1/125, f/1,4 in ISO 200. © Rosie Lugg

Ko obvladate osnove, lahko uporabite enake tehnike, da svojim portretom prijateljev in družine daste poseben videz. Rosie pravi, da se splača igrati z nastavitvami. "Videz in občutek slik lahko izrazito spremenite tako, da rahlo spremenite položaj subjekta in fotoaparata ali da fotografirate iz različnih zornih kotov. Spreminjanje razdalje med predmetom v ospredju in pravljičnimi lučkami v ozadju ima lahko še večji učinek. Rada dodajam dodatne rekvizite in različno barvno osvetlitev za ustvarjanje razpoloženja. Prepustite se domišljiji."

Smo vas navdihnili s temi ustvarjalnimi tehnikami? Oglejte si Rosiejine nasvete za uporabo zameglitve za ustvarjanje čudovitih svetlobnih učinkov na TikToku in nato poskusite dodati nekaj zabavnih učinkov svojim slikam. Delite rezultate z oznako #FreeYourStory in označite @canonemea.


Avtor: Matthew Richards

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS RP

  Majhen, lahek in intuitiven brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, zasnovan za potovanja in vsakodnevno fotografiranje.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6

  Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
 • Fotoaparati DSLR

  EOS 250D

  Najlažji DSLR s premičnim zaslonom1 na svetu ter funkcijami Canon DIGIC 8, film 4K in pomočjo za ustvarjanje Creative Assist.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.

Povezani članki

 • USTVARJALNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjalne tehnike na družbenih omrežjih

  Fotografa s TikToka delita svoje najboljše namige za ustvarjanje slik, ki izstopajo iz množice.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Pravljični portreti

  Deset strokovnih nasvetov za ustvarjanje nepozabnih mističnih podob z Rosie Hardy.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Postavite svoj domači studio

  Odkrijte načine ustvarjanja z bliskavico in kako lahko tudi brez drage opreme posnamete osupljive portrete.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako doseči osupljiv učinek zameglitve

  Sledite tem nasvetom in namigom, da dosežete čudovito zamegljena ozadja.