PORTRETI

Odkrijte razliko pri fotografiranju z objektivi za portrete

Od fotografij obrazov, ki zapolnijo celoten ovir, pa do širokokotnih uličnih portretov – s specializiranim objektivom boste izboljšali svoje fotografiranje portretov.
Fotograf, ki fotografira model, ki se kopa v vijolični svetlobi in drži steblo rastline.

Večina fotoaparatov EOS je opremljena s priloženim objektivom za splošno fotografiranje, ki je namenjen praktično vsem vrstam fotografiranja. Če želite izboljšati svoje fotografiranje, se splača vlagati v vrsto objektivov, ki so koristni za vaš izbrani žanr, kot je fotografiranje portretov. Od goriščne razdalje in največje odprtosti zaslonke do teže in velikosti – objektiv, ki ga izberete, lahko močno vpliva na fotografije.

Kaj je dober objektiv za portrete?

Objektiv za portrete odlikujeta predvsem goriščna razdalja in največja odprtost zaslonke, vendar je treba pri izbiri najboljšega Canonovega objektiva za portrete za svoje potrebe upoštevati še druge stvari.

Združljivost objektivov

Najprej je treba upoštevati, kateri fotoaparat imate in objektive, ki so z njim združljivi. S fotoaparatom s sistemom Canon EOS R imate pri objektivih veliko izbire; z vmesniki za nastavek za objektiv RF lahko fotografirate z objektivi RF in EF.

Canonov nastavek RF je odlično izhodišče pri iskanju objektiva za fotografiranje portretov. Objektivi RF, ki so na voljo v Canonovih brezzrcalnih fotoaparatih, kot sta Canon EOS R6 in EOS RP, imajo priključek z 12 nožicami med objektivom in fotoaparatom za neverjetno hitro samodejno ostrenje in zanesljivost. Zaradi ustvarjalnih možnosti, ki jih ponuja brezzrcalna tehnologija, je nastavek RF tudi odlična naložba, ko razmišljate o prihodnji strojni opremi na svoji fotografski poti.

Več barvitih svetlobnih sledi se na črnem ozadju vije ob glavi in telesu modela.

Objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM s stabilizatorjem slike, ki meri samo 88,8 mm, je vsestranska izbira za fotografiranje portretov. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 8 s, f/16 in ISO 100.

Stabilizacija slike

Ne pozabite, da pri fotografiranju osupljivih portretov morda ne boste vedno želeli ali ne boste mogli uporabljati stojala. Zato je na voljo stabilizacija slike. Objektivi, kot so Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM in RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, imajo stabilizacijo slike, ki zagotavlja izjemno ostro sliko pri fotografiranju iz roke. Izboljšana stabilizacija vam omogoča, da upočasnite hitrost zaklopa in v slikah zajamete vso razpoložljivo svetlobo, kar omogoča vsestransko fotografiranje v vseh osvetlitvah. Učinek se pomnoži, če stabiliziran objektiv združite s fotoaparatom z vgrajenim stabilizatorjem slike, kot je Canon EOS R6, ki omogoča do 8-stopenjsko stabilizacijo.

Velikost in teža

Razmisliti je treba tudi o velikosti, teži in vsestranskosti. Za portretne fotografe, ki želijo ostati okretni ali uporabljati objektive v več žanrih, je odlična izbira majhen in lahek objektiv. Canon RF 50mm F1.8 STM in RF 35mm F1.8 MACRO IS STM sta neverjetno kompaktna objektiva, zato sta popolna, cenovno ugodna dodatka v torbi za opremo fotografov uličnih portretov. Zaradi široke zaslonke f/1,8 z največjo odprtostjo zaslonke za čudovito zamegljeno ozadje in prilagodljivosti z globino polja ne boste žrtvovali potenciala klasičnega portreta. Za največjo vsestranskost pa priporočamo Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Objektiv je s svojo široko goriščno razdaljo popoln vsestranski objektiv za vsakdanjo uporabo, popoln za skoraj vse zvrsti fotografije – od izjemno širokih, 24-milimetrskih arhitekturnih posnetkov do 85-milimetrskih studijskih portretov in 105-milimetrskega telefoto fotografiranja obraza.

Največja odprtost zaslonke

Drugi ključni dejavnik pri izbiri objektiva, primernega za fotografiranje portretov, je njegova največja odprtost zaslonke. Odprtost zaslonke pomeni velikost odprtine objektiva, ki do tipala objektiva prepušča svetlobo.

Vsak objektiv ima vrednost odprtosti zaslonke, na primer f/2,8 ali f/4. Nekateri objektivi s povečavo imajo vrednost odprtosti zaslonke, ki temelji na izbiri goriščne razdalje; pri njih boste lahko zasledili vrednost obsega odprtosti, kot je na primer f/4–7,1. Drugi objektivi s povečavo, kot sta Canon RF 24-105mm F4L IS USM in RF 24-70mm F2.8L IS USM, namesto tega nudijo fiksno največjo odprtost zaslonke za dosledno osvetlitev v celotnem obsegu povečave. TI objektivi s stalno največjo odprtostjo zaslonke in kakovostjo izdelave vremensko zatesnjene serije L so popolni za fotografe, ki želijo nadgraditi objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, ali za tiste, ki preprosto želijo profesionalni objektiv.

Stranski profil modela s temno rdečo šminko, ki obrača obraz proti fotoaparatu z nizi zamegljene svetlobe v ozadju.

Goriščna razdalja 50 mm je primerna za številne zvrsti fotografije, s široko največjo odprtostjo zaslonke pa je popoln za doseganje mehke zameglitve ozadja pri portretnih posnetkih. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/125 s, f/1.8 in ISO 1250. © Ejiro Dafé

Manjša, kot je vrednost odprtosti zaslonke, tem večja je največja odprtina objektiva, poleg tega pa obstaja ogromno prednosti pri fotografiranju portretov z objektivi, ki jih odlikuje večja največja odprtost zaslonke.

Večja odprtost zaslonke skozi objektiv v fotoaparat prepušča več svetlobe, zato so objektivi z veliko odprtostjo zaslonke, kot sta Canon RF 50mm F1.8 STM in F 85mm F2 MACRO IS STM, odlični za fotografiranje pri šibki svetlobi (na primer fotografiranje portretov v zaprtih prostorih) in za fotografiranje, pri katerem potrebujete prilagodljivost pri igranju s svetlobo, kot je fotografiranje črno-belih portretov ali fotografiranje abstraktnih portretov. Druga prednost je, da fotografiranje z nastavitvijo odprtosti zaslonke na največjo vrednost, imenovano kot "široko odprto", povzroči večjo zameglitev ozadja, kar cenijo predvsem portretni fotografi.

Oglejmo si nekaj primerov fotografiranja portretov z različnimi zaslonkami.

Sestavljena slika iz treh posnetkov osebe, ki nosi živo rdečo šminko in rumen puli. Na levi je subjekt jasen in ozadje zamegljeno, sredinska je nekaj vmesnega, na desni pa sta jasna tako subjekt kot tudi ozadje.

Te tri slike so posnete z isto goriščno razdaljo z objektivom Canon RF 50mm f/1.8 STM in prikazujejo velikost odprtosti zaslonke, ki se razlikuje od široke (nizka vrednost f) pri prvem posnetku do ožje (visoka vrednost f) pri tretjem posnetku. Če poskušate pri fotografiranju portretov odstraniti ali zamegliti motnje iz ozadja, je uporaba objektiva z veliko odprtostjo zaslonke koristna. Prvi portret je daleč najbolj učinkovit, saj je pozornost gledalca namesto na motnje iz ozadja usmerjena prav na obraz subjekta. © Ejiro Dafé

Vendar to ne pomeni, da objektiv z nekoliko ožjo največjo odprtostjo zaslonke, kot je zaslonka f/4 objektiva Canon RF 24-105mm F4L IS USM, ne more ustvariti čudovite zamegljenosti, zlasti pri telefoto goriščnih razdaljah. To je posledica stiskanja slike – večjega pri daljših goriščnih razdaljah – kjer objektiv stisne razdaljo in učinkovito izrine neizostrena ozadja bližje objektu, da ustvari učinek ostre zameglitve za njim.

Najboljši Canonovi objektivi za fotografiranje obrazov in tradicionalnih portretov

Bradata postava, ki stoji v dolgi travi in drži majhnega otroka.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM je cenovno ugodna možnost za fotografe z brezzrcalnimi fotoaparati, ki želijo namenski portretni objektiv. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/800 s, f/2 in ISO 400. © IIvy Njioktkien

Portret starejše osebe s kratkimi lasmi v svetlih modrozelenih oblačilih.

Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM omogoča ustvarjanje čudovitih portretov s telefoto goriščno razdaljo. Omogoča tudi hitro in zanesljivo samodejno ostrenje tudi pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/800 s, f/2 in ISO 400. © IIvy Njioktkien

Goriščna razdalja je razdalja med objektivom in tipalom fotoaparata, ko je subjekt izostren, izražamo pa jo v mm. Objektivi s povečavo imajo goriščno razdaljo, ki je zapisana kot najmanjša in največja, na primer 24–105 mm. Objektivi za portrete so običajno objektivi z goriščno razdaljo nad 85 mm, kot je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, ki ima lahko ohišje in 5-stopenjsko stabilizacijo slike za popolno fotografiranje portretov iz roke.

Pri klasični kompoziciji glave in ramen 85-milimetrski objektiv za portrete ponuja večjo goriščno razdaljo, ki zagotavlja naravni videz in omogoča, da model izstopa od ozadja. Pri fotoaparatu s senzorjem APS-C 50-milimetrski objektiv ustvari približno enako vidno polje kot 85-milimetrski objektiv na fotoaparatu polnega formata.

Uporaba krajše goriščne razdalje, na primer 24 mm, bi popačila obraz subjekta; zdi se, kot da je spremenila proporce. Tudi ozadja so pri krajših goriščnih razdaljah načeloma bolj izrazita.

Neizostren portret osebe s kratkimi, kodrastimi svetlimi lasmi, posnet skozi steklo, prekrito z vodnimi kapljicami.

Canon RF 50mm F1.8 STM je odličen objektiv za vse, ki ne želijo kompletov objektivov, temveč svoj prvi fiksni objektiv. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 50 mm, 1/200 s, f/2,8 in ISO 320.

Objektivi s sredinsko goriščno razdaljo, kot sta Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM in RF 50mm F1.8 STM, so še vedno odlični za portrete. Objektivi s temi goriščnimi razdaljami manj popačijo slike kot širokokotni objektivi in tako zagotavljajo naravne fotografije, zato so odlični kot objektivi za portrete celotnega telesa – še posebej pa so uporabni za modne fotografe.

Najboljši Canonovi objektivi za skupinske portrete in ulične portrete

Portret nasmejane osebe, ki prodaja cvetlice in ima šopek rdečih vrtnic.

Z največjo goriščno razdaljo 105 mm ponuja objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM številne telefoto možnosti za ulične portrete ali skupinske posnetke. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 54 mm, 1/160 s, f/5,6 in ISO 400.

Vsestranski objektivi s povečavo, kot je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, vam bodo zagotovili najboljše iz širokih in telefoto goriščnih razdalj ter vsega vmes. S svojim najširšim, 24-milimetrskim vidnim poljem objektiva boste lahko fotografirali tudi največje skupinske portrete in zajeli ogromno konteksta pri situacijskih uličnih portretih, zgornji razpon pa je popoln za klasične portrete in posnetke obraza od blizu.

Širokokotne objektive je mogoče zelo učinkovito uporabiti pri situacijskih portretih, kjer ima okolica subjekta ključno vlogo pri pripovedovanju zgodbe, in pri skupinskih portretih, kjer se mora več subjektov prilegati v okvir.

Če želite fotografirati skupinske portrete, je popolna izbira objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM. Če se boste pri fotografiranju skupine znašli na relativno majhnem prostoru, lahko posnamete dobro fotografijo s tem izjemno širokokotnim objektivom.

Najboljši Canonovi objektivi za lepotne posnetke

Posnetek modela od blizu s stranskim profilom, ki ima sijočo šminko in rožnata ličila.

Približajte se in odkrijte čudovite podrobnosti portretov s širokokotnim objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/200, f/2,8 in ISO 200. © Guia Besana

Čeprav lahko makro objektive povezujemo s slikami od blizu zanimivih žuželk ali okusne hrane, so neverjetne podrobnosti, ki jih pokažejo, popolne tudi za fotografiranje portretov. Makro objektivi se običajno uporabljajo za modne in lepotne portrete, da poudarijo posamezne obrazne značilnosti in določene lepotne izdelke.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM ima najmanjšo razdaljo ostrenja 35 cm, F 35mm F1.8 MACRO IS STM pa lahko izostri tudi na 17 cm. Z makro objektivom in približanjem predmetu lahko v ospredje postavite izjemne podrobnosti ter predstavite in proslavite lepoto svojih subjektov.

Avtor Peter Wolinski

Povezani izdelki

 • Objektivi RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Popolni objektiv za vsakodnevno uporabo za navdušence nad brezzrcalnimi fotoaparati polne velikosti. Objektiv RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je enostaven za uporabo, saj je lahek, kompakten in bo poskrbel za povsem nov nivo vašega fotografiranja.
 • Objektivi za EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Lahka in vsestranska povečava 24–105 mm f/4 serije L s hitrim, tihim samodejnim ostrenjem in stabilizatorjem slike v 5 korakih.
 • Objektivi RF

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Dodajte svoji fotografiji, posneti z brezzrcalnim fotoaparatom polne velikosti, profesionalni pečat z objektivom s povečavo, ki ima goriščno razdaljo 24–70 mm, hitro zaslonko in 5-stopenjsko stabilizacijo.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Povezani članki

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Namigi za potretno fotografijo

  Izboljšajte portretno fotografijo s temi vrhunskimi nasveti in tehnikami.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Navdihujoče slike doma

  Spremenite svoj dom v studio z nasveti zvezde TikToka Michaele Efford.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Postavite svoj domači studio

  Odkrijte načine ustvarjanja z bliskavico in kako lahko tudi brez drage opreme posnamete osupljive portrete.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Nasveti za ulične portrete

  Najboljši nasveti za izjemno ulično portretno fotografijo s strani poklicnega fotografa Juliana Lova.