FOTOGRAFIRANJE PORTRETOV

Najboljši nasveti za ustvarjanje čudovitih portretov

Z našim celovitim seznamom najboljših nasvetov in tehnik lahko izboljšate svoje veščine portretne fotografije.
Portret nasmejane ženske, ki sedi ob modrem in vodenem mozaiku ter pred jasnim modrim nebom in palmami, posnet s Canonovim objektivom RF 28mm F2.8 STM.

Odlična portretna fotografija zahteva različne spretnosti. Upoštevati morate veliko okoliščin, med drugim morate zagotoviti pravilno osvetlitev, se ustrezno približati in znati dobro uporabljati fotoaparat ter izbrati najboljšo tehnologijo. Ne glede na to, ali se odločite za brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, kot je Canon EOS R8, da si zagotovite brezkompromisno zmogljivost v hitrosti in kakovosti, ali brezzrcalni fotoaparat APS-C, kot je EOS R50, zaradi njegove manjše velikosti in lažje teže, ima vsak prednosti za portretno fotografijo.

Ne glede na to, kakšen fotoaparat imate, upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali pri fotografiranju boljših portretov – ali fotografirate prijatelje, družino, zanimive like, ki jih srečate na ulici, modne portrete ali celo domače ljubljenčke.

Izberite pravi objektiv, da bo subjekt lahko izstopal

Portret ženske, ki stoji na plaži s klobukom, posnet s Canonovim objektivom RF 16mm F2.8 STM.

Izberite pravi portretni objektiv za kompozicijo: daljše goriščne razdalje za posnetke obrazov ali široke kote za portret, ki vključuje tudi ozadje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri nastavitvah 1/250 s, f/2,8 in ISO 200.

Ženska, ki hodi po spiralnem stopnišču, pogleda navzgor v fotoaparat.

Poleg tega, da izberete pravo opremo za posnetek, lahko za okvirjanje subjekta uporabite tudi pripomočke in okolico v kompoziciji, kot je na primer to stopnišče. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 135mm F1.8L IS USM pri 1/60 s, f/1,8 in ISO 1600.

Pri fotografiranju s fotoaparatom Canon EOS, ki uporablja izmenljive objektive, pa naj gre za fotoaparat APS-C, kot so Canon EOS R50, EOS R10 ali EOS R100, ali za model polne velikosti, kot je Canon EOS R8 ali EOS RP, boste z izbiro objektiva s hitro največjo odprtostjo zaslonke, kot je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM ali RF 50mm F1.8 STM lažje ločili subjekt od ozadja. Če želite kar najbolje izkoristiti široke zaslonke, uporabite način prioritete zaslonke (Av) ali ročni način (M), prav tako pa poskusite uporabiti način samodejne nastavitve ISO, da bo osvetlitev vedno pravilna.

Fiksni objektivi z goriščno razdaljo od 50 mm do 100 mm so popolni za portretno fotografijo, saj imajo nizko raven popačenja, kar zagotavlja čudovite portrete. Če namesto objektiva s povečavo uporabite standardni ali širokokotni fiksni objektiv, kot je Canon RF 28mm F2.8 STM ali RF 35mm F1.8 IS MACRO STM, se boste morali približati subjektu in z njim tesneje sodelovati. Poleg tega pa manjši objektiv deluje manj zastrašujoče.

Uporabite lahko tudi objektive s povečavo, kot so Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ali RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, in objektive, kot so Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ali RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, ki so izjemno vsestranski, saj omogočajo fotografiranje portretov z različnimi goriščnimi razdaljami in to vse z enim objektivom. Ko osvojite osnove glavnih objektivov, je objektiv s širokim obsegom povečave, kot je Canon RF 24-105 F4L IS USM, opremljen z notranjim stabilizatorjem slike, odličen za fotografiranje iz roke, saj omogoča premikanje okoli subjekta in spreminjanje goriščne razdalje, da dosežete različne učinke. S telefoto goriščno razdaljo lahko ustvarite čudovite portrete, največja dolžina 105 mm pa je popolna za fotografiranje obrazov od blizu.

Teleobjektiv s povečavo, kot je Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ali RF 70-200mm F4L IS USM, je odličen za fotografiranje spontanih portretov z osupljivo goriščno razdaljo 85 mm in povečavo ter ustvarjanje posnetkov oči ali drugih podrobnosti.

Če potrebujete pomoč pri izbiri, lahko uporabite tudi Canonovo priročno orodje za iskanje objektivov, ki prilagaja priporočila glede na fotoaparat, žanr, ki ga želite fotografirati, in funkcije, ki so vam najbolj pomembne.

Sprejmite zahtevne svetlobne pogoje

Nočni portreti so lahko zahtevni, saj boste za dovolj svetlobe morda potrebovali bliskavico. Vendar je lahko osvetlitev okoli subjekta pogosto zelo čarobna in nekaj, kar želite ohraniti v portretu. Canonovi brezzrcalni fotoaparati polne velikosti, kot je Canon EOS R6 Mark II, ki ima sistem samodejnega ostrenja AF II z dvojnimi slikovnimi pikami in tipalom CMOS, se lahko samodejno izostrijo do EV –6,5, kar pogosto omogoča fotografiranje brez bliskavice tudi v zatemnjeni osvetlitvi.

Če uporabljate bliskavico v načinu nočnega portreta, ki je na voljo pri večini Canonovih fotoaparatov EOS, vključno s fotoaparatoma Canon EOS R100 EOS R8 in Canon EOS RP, vam to poenostavi vse, saj spremeni način fotografiranja. Uporablja vgrajeno bliskavico ali registrira vašo bliskavico Speedlite na nastavku za bliskavico za osvetlitev glavnega subjekta ter tako zagotovi dovolj časa, da se osvetlitev prilagodi prizoru za sliko. To stori tako, da uporabi počasnejšo hitrost zaklopa in samodejno prilagodi nastavitev časa bliskavice. Subjekt namestite tako, da ga osvetli bliskavica in ne osvetlitev okolja. Če želite doseči najboljše rezultate, uporabite stojalo, ki zmanjša tresenje fotoaparata.

Zaradi močne svetlobe bodo portreti morda preveč kontrastni. Ko je subjekt osvetljen z močno sončno svetlobo, vam lahko bliskavica pomaga. Pritrdite bliskavico Speedlite, kot je Canon Speedlite EL-100, na nastavek za bliskavico fotoaparata ali pa vgrajeno bliskavico nastavite tako, da se sproži za vsako sliko. Fotoaparat bo izravnal bliskavico in dnevno svetlobo za izrazitejšo sliko, kjer sta oba elementa – oseba in ozadje – optimalno osvetljena.

Fotografiranje portretov na prostem in v okolju lahko pomeni tudi močno ali šibko svetlobo. Napredni fiksni objektivi, kot so Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM in RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, nudijo višjo stopnjo optične kakovosti, zmogljivosti in prilagodljivosti za delo pri šibki svetlobi. Širše zaslonke zagotavljajo, da tipalo fotoaparata doseže več svetlobe, kar omogoča fotografiranje pri šibki svetlobi, ne da bi pri tem ogrozili kakovost slike, kar je popolno pri fotografiranju okoljskega portreta, na primer v slabo osvetljenem tovarniškem ali umetnikovem studiu. Širše zaslonke omogočajo tudi plitkejšo globinsko ostrino, kar pomaga ustvariti gladko zamegljeno ozadje in elemente zameglitve, zaradi katerih objekt izstopa v prenapolnjenem okolju.

Številni objektivi z nastavkom RF imajo tudi naprednejšo notranjo optiko in zunanje premaze, ki zmanjšujejo aberacije in bleščanje, kar zagotavlja ostre, jasne in podrobne posnetke predmetov v okolici.

Ko uporabite načine samodejnega ali delno samodejnega fotografiranja, kot je prioriteta zaslonke (Av), ali ko uporabite samodejno nastavitev ISO, lahko z izravnavo osvetlitve hitro prilagodite fotoaparat, če se svetloba spreminja oziroma so svetlobni pogoji zahtevni. Čeprav se sliši zapleteno, je izravnava osvetlitve le en način, kako dosežete, da subjekt na fotografiji osvetlite ali potemnite. Posebej uporabno je za zajemanje svetlih odtenkov kože, pri čemer subjekti niso presvetli, in za zajemanje temnih odtenkov kože, pri čemer so subjekti čim bolj naravni. Skoraj vsi Canonovi fotoaparati imajo nastavitev izravnave osvetlitve. V priročniku preverite, če ima vaš fotoaparat to nastavitev.

Vadite spontano fotografiranje

Nasmejani otrok doseže fotoaparat v družinski dnevni sobi.

Potrudite se, da bo oseba med fotografiranjem zainteresirana in sproščena. Tako boste lahko posneli več spontanih fotografij. Pomagala vam bo tudi uporaba objektiva z majhnim profilom, saj se subjekt ne bo tako prestrašil, kot bi se večjega objektiva. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R100 z objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri nastavitvah 1/100 s, f/3,5 in ISO 1600. © Gary Morrisroe

Program Canon Camera Connect omogoča, da številne Canonove fotoaparate, kot je Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 ali EOS R8, upravljate na daljavo s pametnim telefonom prek omrežja Wi-Fi.

Pri nekaterih modelih ta možnost upravljanja na daljavo vključuje pogled fotoaparata v živo in možnost zajemanja fotografij z dotikom telefona. Fotoaparat postavite na površino, nato si sliko oglejte v pametnem telefonu in fotografirajte v pravem trenutku. S to tehniko se lahko subjekt sprosti, saj ne gledate neposredno vanj oziroma vanjo.

Če želite zajeti naraven videz, spontane portrete, najprej poskusite narediti nekaj posnetkov pred pripravo subjekta in potem. Tako bodo ljudje bolj sproščeni, vi pa boste lažje ujeli njihov naravni nasmeh ali nagajiv otroški pogled tako, da pritisnete na zaklop, ko ne pričakujejo. Če uporabljate brezzrcalni fotoaparat, kot je Canon EOS R6 Mark II, lahko za tiho fotografiranje uporabite tudi način elektronskega zaklopa. Če ima fotoaparat rafalni način ali način neprekinjenega fotografiranja, ju preizkusite. Uporabite lahko tudi objektiv s povečavo in fotografirate od daleč, da so portreti videti manj prisiljeni in naravnejši.

Če želite vaditi, prosite družinske člane ali prijatelje, da pozirajo. Če želite fotografirati portrete neznancev, jih prosite za dovoljenje. Velikokrat jim laska, da jih vprašate, prav tako pa imate več časa, da nastavite kader.

Eksperimentiranje z avtoportreti je odličen način, da se spoznate z nastavitvami in slogi kompozicije.

Zgodbo osebe prikažite tako, da jo fotografirate v kontekstu

Nevesta, oblečena v tradicionalen sari, nosi zlat nakit in ima roko poslikano z dekorativno kano.

Ko v širše portrete vključujete kontekst, razmislite o lokaciji. Pred fotografiranjem si oglejte ozadje in se izogibajte motečim elementom. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri nastavitvah 70 mm, 1/1000 s, f/2 in ISO 1600. © Sanjay Jogia

Portret nasmejanega prodajalca na stojnici s šalom in vinsko rdečim predpasnikom, ki stoji za svojimi izdelki.

Ta slika moškega v prodajalnici na tržnici Bath Farmers' Market je odličen primer za ustvarjanje konteksta pri fotografiranju portretov. Za več nasvetov in informacij o fotografiranju portretov ljudi v njihovem okolju preberite naš vodnik. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/60 s, f/2,8 in ISO 160. © Julian Love

Portret nekoga v svojem običajnem okolju pogosto pove več kot le preprost posnetek obraza. Uporabite lahko na primer širokokotni objektiv, kot so Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ali RF 28mm F2.8 STM, da v kuhinji fotografirate kuharja med kuhanjem ali pa ujamete kmeta na polju, polnem krav. Zakaj ne bi fotografirali prijatelja glasbenika z zamegljeno trgovino s kitarami v ozadju? Razmislite o tem, kaj želite v ozadju fotografije in zakaj. Cilj je zajeti dobro vizualno sliko, ki ji dodate pomen in spodbudite vaše gledalce, da vidijo še več.

Ujemite svoj slog na družbenih omrežjih

Portret ženske, ki sedi na tleh pred vrvicami s kroglicami, se smehlja v fotoaparat, ki je na leseni mizi pred njo.

Ohranjanje barvne palete in načina urejanja v vseh družbenih omrežjih, s čimer lahko vsebino bolj povežete in profesionalno oblikujete.

Pri ustvarjanju modnih portretov za družbena omrežja je ključnega pomena razumevanje občinstva. Posnetke prilagodite slogu, na katerega se vaši sledilci najboljše odzovejo, na primer starodobni ali sodobni. Naravna svetloba je v takih okoliščinah najpomembnejša, saj na subjekte oddaja mehak in privlačen sijaj. Ciljajte na zlato uro malo po sončnem vzhodu ali tik pred sončnim zahodom in pozirajte povsem naravno. Pomembno je, da pustite, da vaša osebnost zažari, zato naj vaša govorica telesa pove, kdo ste in kaj predstavlja vaš način oblačenja.

Pri trendih, kot je "Outfit of the day" (oprava dneva) (#OOTD), so pomembne majhne podrobnosti. Poskrbite, da so oblačila čista, lepo zlikana in da so dodatki primerni. In modro izberite svoje ozadje, saj se morajo oblačila dopolnjevati, ne pa se izključevati.

Ključnega pomena je tudi doslednost pri urejanju. Ne pozabite: ne razmišljajte samo o tej sliki in o tem, kakšna bo ciljna stran vašega profila. Poskusite ohraniti povezan virtualen vir, zaradi katerega lahko vaš profil izstopa. Družbena omrežja niso le za objavljanje, temveč tudi za sodelovanje. Ko objavite slike, komunicirajte s sledilci in bodite pozorni na vplivneže in modne ikone, da se prilagajate in razvijate s hitrimi trendi v družbenih omrežjih. Ne pozabite, da z modnimi portreti ne kažete samo oblačil, temveč tudi del sebe. Če želite več informacij o ujemanju izrazitega sloga in doslednosti, si oglejte naš vodnik po fotografiranju estetskih fotografij.

Eksperimentirajte in kljubujte običajnim situacijam

Črno-bel posnetek matere in otroka od zgoraj, ki bereta knjigo. Otrok gleda navzgor proti fotoaparatu, medtem ko iztegne roko naprej, da bi obrnil stran.

Eksperimentirajte s portreti in pri tem uporabite različne nastavitve sloga slike. Ta črno-bela slika je tudi tako drzna in skoraj tako osupljiva kot barvna slika. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri nastavitvah 1/1250 s, f/2.2 in ISO 1000. © Helen Bartlett

Stranski profilni portret ženske s temno rdečo šminko, ki gleda proti fotoaparatu. Za njo so črte zamegljenih luči.

Pomislite, kako lahko z nastavitvami fotoaparata, kot sta osvetlitev in globina polja, dosežete želen videz. Kar pogumno eksperimentirajte in se poigravajte s tem videzom, da dosežete različne učinke. Lahko poskusite tudi tako, da sliki dodate učinek zameglitve in dosežete dinamičen element kot pri teh lučeh. Če bi bili vsi portreti videti enaki, bi svet bil prav dolgočasen. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/125 s, f/1.8 in ISO 1250. © Ejiro Dafé

Poleg tega, da lahko prilagodite nastavitve fotoaparata, lahko preprosto vzbudite zanimanje in ustvarite dodatne učinke pri portretnih fotografijah. Subjekt naj gleda stran in ne v fotoaparat, torej v nekaj, kar je v kadru ali v oddaljeno stvar. Zakaj ne bi poskusili fotografirati subjekta od zgoraj tako, da stopite na pručko? Zakaj se ne bi sklonili in fotografirali z višine pasu? Prekrši pravila kompozicije in naj subjekt popolnoma zapolni središče kadra. Portreti bodo še zanimivejši, če boste subjekt osvetlili od zadaj, ga osenčili in upočasnili hitrost zaklopa.

Postavite lasten domači studio in eksperimentirajte z različnimi tehnikami ali izvedite več o tem, kako uporabljati različne ustvarjalne nastavitve za fotografiranje portretov*. Vaš cilj naj bo eksperimentirati, se učiti in dosegati rezultate, s katerimi boste zadovoljni.

Avtorji: Peter Wolinski, Tamzin Wilks in Jeff Meyer

*Na voljo samo v angleščini.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R100

  Ustvarite popolne spomine na fotografijah izjemne kakovosti z vedno pripravljenim in intuitivnim fotoaparatom EOS R.
 • CANONOVI OBJEKTIVI

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanek in lahek ploski objektiv za potovalno in ulično fotografijo z vsestransko goriščno razdaljo 28 mm in hitro največjo zaslonko f/2,8.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 70-200mm F4L IS USM

  Osnovni kompakten in lahek telefoto objektiv s povečavo družine L RF 70-200mm F4L IS USM je popoln za potovanja, šport/divje živali in portrete.
 • Povezani članki

 • A close-cropped photo taken on a Canon EOS R10 of a baby raising its head from a fluffy blanket and looking intently to one side.

  PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najboljša osnovna oprema za portrete

  Fotoaparati in objektivi za vse vrste portretnih fotografij.

 • Ženska z dolgimi svetlimi lasmi, ki nosi rožnato obarvana sončna očala, pozira ob rožnati zavesi in nizih kroglic. Njena slika je vidna na zadnji strani fotoaparata na mizi pred njo.

  PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ponesite selfije na višjo raven

  Zvezda TikToka Nina Collins pojasnjuje, kako posneti ustvarjalne avtoportrete doma.

 • FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

  Namigi za fotografijo dojenčkov

  Naj bo fotografija dojenčkov zabavna in rezultati odlični.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Portreti za natise

  Fotograf in ustvarjalec s TikToka Kym Moseley deli nasvete za zajemanje in deljenje osupljivih posnetkov neznancev.