FOTOGRAFIRANJE PORTRETOV

Najboljši nasveti za ustvarjanje čudovitih portretov

Z našim celovitim seznamom najboljših nasvetov in tehnik portretne fotografije lahko izboljšate svoje veščine portretne fotografije.
Stranski profilni portret moškega brez majice v zatemnjeni sobi, ki gleda proti fotoaparatu.

Fotografiranje odličnih portretov je lahko pravi izziv. Upoštevati morate veliko okoliščin, med drugim morate zagotoviti pravilno osvetlitev, se ustrezno približati in znati dobro uporabljati fotoaparat. Dobre portrete lahko posnamete s katerim koli fotoaparatom, čeprav mnogi fotografi raje uporabljajo brezzrcalni model fotoaparata, kot je Canon EOS R6, ali model DSLR, kot je Canon EOS 850D, saj imajo tako več nadzora in lahko izrazijo ustvarjalnost.

Ne glede na to, kakšen fotoaparat imate, upamo, da vam bodo ti nasveti pomagali pri fotografiranju boljših portretov – ali fotografirate prijatelje, družino, zanimive like, ki jih srečate na ulici ali celo domače ljubljenčke.

Izberite pravi objektiv, da bo subjekt lahko izstopal

Portret ženske v puliju gorčične barve in modri jakni, ki roko drži tako, da ji meče senco na obraz.

Izberite pravi portretni objektiv za kompozicijo: daljše goriščne razdalje za posnetke obrazov ali široke kote za portret, ki vključuje tudi ozadje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/1250 s, f/4 in ISO 100. © Ejiro Dafé

Ženska v črno-vijolični karirasti jakni z belimi rokavi sedi postrani na stopnicah in gleda skozi belo leseno stopniščno ograjo.

Poleg tega, da izberete pravo opremo za posnetek, lahko za okvirjanje subjekta uporabite tudi pripomočke in okolico v kompoziciji, kot je na primer to stopnišče. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je nadomestil fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri nastavitvah 24 mm, 1/180 s, f/2.8 in ISO 100.

Ko fotografirate s fotoaparatom Canon EOS, ki uporablja izmenljive objektive, kot sta Canon EOS M200 ali Canon EOS RP, boste z izbiro objektiva z največjo odprtostjo zaslonke, kot je Canon EF-M 32mm f/1.4 STM ali RF 50mm F1.8 STM, lažje ločili subjekt od ozadja. Fiksni objektivi z goriščno razdaljo od 50 mm do 100 mm so popolni za portrete, uporabite pa lahko tudi objektive s povečavo. Če želite kar najbolje izkoristiti široke zaslonke, uporabite način prioritete zaslonke (Av) ali ročni način (M), prav tako pa poskusite uporabiti način samodejne nastavitve ISO, da bo osvetlitev vedno pravilna.

Če namesto objektiva s povečavo uporabite standardni ali širokokotni glavni objektiv, se boste morali približati subjektu in z njim tesneje sodelovati. Poleg tega pa manjši objektiv deluje manj zastrašujoče.

Objektivi s povečavo, kot je Canon RF 70-200mm F4L IS USM, so neverjetno vsestranski, saj omogočajo, da posnamete portrete z različnimi goriščnimi razdaljami in vse to le z enim objektivom. Ko osvojite osnove glavnih objektivov, je objektiv s širokim obsegom povečave, kot je Canon RF 24-105 F4L IS USM, opremljen z notranjim stabilizatorjem slike, odličen za fotografiranje iz roke, saj omogoča premikanje okoli subjekta in spreminjanje goriščne razdalje, da dosežete različne učinke. S telefoto goriščno razdaljo lahko ustvarite čudovite portrete, največja dolžina 105 mm pa je popolna za fotografiranje obrazov od blizu.

Sprejmite zahtevne svetlobne pogoje

Stranski profilni portret mlade ženske v sivem puliju, ki gleda proti fotoaparatu.

Pomislite na vir svetlobe, kot je na primer neposredno sonce, senca, notranji prostori ali okno. Subjekt postavite tako, da čim bolj izkoristite naravno svetlobo. Če je svetloba premočna, preprosto zaprite zaslonko ali povečajte hitrost zaklopa. V oblačnem vremenu poskusite uporabiti umetni vir svetlobe v notranjih prostorih ali pa poiščite več informacij o nasvetih za domačo izdelavo osvetlitve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 85mm F2 Macro IS STM pri nastavitvah 85 mm, 1/100 s, f/5.6 in ISO 100.

Nočni portreti so lahko zahtevni, saj boste za dovolj svetlobe morda potrebovali bliskavico. Vendar je lahko osvetlitev okoli subjekta pogosto zelo čarobna in nekaj, kar želite ohraniti v portretu. Canonovi brezzrcalni fotoaparati polne velikosti, kot je Canon EOS R6, ki ima sistem samodejnega ostrenja AF II z dvojnimi slikovnimi pikami in tipalom CMOS, se lahko samodejno izostrijo do EV –6,5, kar pogosto omogoča fotografiranje brez bliskavice tudi v zatemnjeni osvetlitvi.

Če uporabljate bliskavico v načinu nočnega portreta, ki je na voljo pri večini Canonovih fotoaparatov EOS, vključno s fotoaparatoma Canon EOS M200 in Canon EOS RP, vam to poenostavi vse, saj spremeni način fotografiranja. Uporablja vgrajeno bliskavico ali registrira vašo bliskavico Speedlite na nastavku za bliskavico za osvetlitev glavnega subjekta ter tako zagotovi dovolj časa, da se osvetlitev prilagodi prizoru za sliko. To stori tako, da uporabi počasnejšo hitrost zaklopa in samodejno prilagodi nastavitev časa bliskavice. Subjekt namestite tako, da ga osvetli bliskavica in ne osvetlitev okolja. Če želite doseči najboljše rezultate, uporabite stojalo, ki zmanjša tresenje fotoaparata.

Zaradi močne svetlobe bodo portreti morda preveč kontrastni. Ko je subjekt osvetljen z močno sončno svetlobo, vam lahko bliskavica pomaga. Pritrdite bliskavico Speedlite na nastavek za bliskavico fotoaparata ali pa vgrajeno bliskavico nastavite tako, da se sproži za vsako sliko. Fotoaparat bo izravnal bliskavico in dnevno svetlobo za izrazitejšo sliko, kjer sta oba elementa – oseba in ozadje – optimalno osvetljena.

Ko uporabite načine samodejnega fotografiranja, kot je prioriteta zaslonke (Av), ali ko uporabite samodejno nastavitev ISO, lahko z izravnavo osvetlitve hitro prilagodite fotoaparat, če se svetloba spreminja oziroma so svetlobni pogoji zahtevni. Čeprav se sliši zapleteno, je izravnava osvetlitve le en način, kako dosežete, da subjekt na fotografiji osvetlite ali potemnite. Posebej uporabno je za zajemanje svetlih odtenkov kože, pri čemer subjekti niso presvetli, in za zajemanje temnih odtenkov kože, pri čemer so subjekti čim bolj naravni. Skoraj vsi Canonovi fotoaparati imajo nastavitev izravnave osvetlitve. V priročniku preverite, če ima vaš fotoaparat to nastavitev.

Vadite spontano fotografiranje

Otrok v plašču žive barve in lisičjem klobuku se smeji in brca z nogami, medtem ko se igra na gugalnici v parku.

Potrudite se, da bo oseba med fotografiranjem zainteresirana in sproščena. Tako boste lahko posneli več spontanih fotografij. Pomagala vam bo tudi uporaba objektiva z majhnim profilom, saj se subjekt ne bo tako prestrašil, kot bi se večjega objektiva. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M50 (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS M50 Mark II) z objektivom Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM pri nastavitvah 15 mm, 1/800 s, f/3.5 in ISO 100.

Aplikacija Canon Camera Connect omogoča, da številne Canonove fotoaparate, kot je Canon PowerShot G1 X Mark III, upravljate na daljavo s pametnim telefonom prek omrežja Wi-Fi.

Pri nekaterih modelih ta možnost upravljanja na daljavo vključuje pogled fotoaparata v živo in možnost zajemanja fotografij z dotikom telefona. Fotoaparat postavite na površino, nato si sliko oglejte v pametnem telefonu in fotografirajte v pravem trenutku. S to tehniko se lahko subjekt sprosti, saj ne gledate neposredno vanj oziroma vanjo.

Če želite zajeti naraven videz, spontane portrete, najprej poskusite narediti nekaj posnetkov pred pripravo subjekta in potem. Tako bodo ljudje bolj sproščeni, vi pa boste lažje ujeli njihov naravni nasmeh ali nagajiv otroški pogled tako, da pritisnete na zaklop, ko ne pričakujejo. Če uporabljate brezzrcalni fotoaparat, kot je Canon EOS R6, lahko za tiho fotografiranje uporabite tudi način elektronskega zaklopa. Če ima fotoaparat rafalni način ali način neprekinjenega fotografiranja, ju preizkusite. Uporabite lahko tudi objektiv s povečavo in fotografirate od daleč, da so portreti videti manj prisiljeni in naravnejši.

Če želite vaditi, prosite družinske člane ali prijatelje, da pozirajo. Če želite fotografirati portrete neznancev, jih prosite za dovoljenje. Velikokrat jim laska, da jih vprašate, prav tako pa imate več časa, da nastavite kader.

Eksperimentiranje z avtoportreti je odličen način, da se spoznate z nastavitvami in slogi kompozicije.

Zgodbo osebe prikažite tako, da jo fotografirate v kontekstu

Ulični prodajalec v belem plašču streže hrano.

Ta slika uličnega prodajalca, ki streže hrano, je odličen primer za ustvarjanje konteksta pri fotografiranju portretov. Za več nasvetov in informacij o fotografiranju portretov ljudi v njihovem okolju preberite naš vodnik. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M5 z objektivom Canon EF-M 32mm F/1.4 STM pri nastavitvah 1/4000 s, f/2 in ISO 200. © Richard Walch

Nevesta, oblečena v tradicionalen sari, nosi zlat nakit in ima roko poslikano z dekorativno kano.

Ko v širše portrete vključujete kontekst, razmislite o lokaciji. Pred fotografiranjem si oglejte ozadje in se izogibajte motečim elementom. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri nastavitvah 70 mm, 1/1000 s, f/2 in ISO 1600. © Sanjay Jogia

Portret nekoga v svojem običajnem okolju pogosto pove več kot le preprost posnetek obraza. Če fotografirate kuharja v kuhinji ali kmetovalca na polju, kjer se pasejo krave, lahko na primer uporabite širokokoten objektiv, kot je Canon EF-M 11-22mm f/4–5.6 IS STM ali Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM. Zakaj ne bi fotografirali prijatelja glasbenika z zamegljeno trgovino s kitarami v ozadju? Razmislite o tem, kaj želite v ozadju fotografije in zakaj. Cilj je zajeti dobro vizualno sliko, ki ji dodate pomen in spodbudite vaše gledalce, da vidijo še več.

Eksperimentirajte in kljubujte običajnim situacijam

Črno-bel posnetek matere in otroka od zgoraj, ki bereta knjigo. Otrok gleda navzgor proti fotoaparatu, medtem ko iztegne roko naprej, da bi obrnil stran.

Eksperimentirajte s portreti in pri tem uporabite različne nastavitve sloga slike. Ta črno-bela slika je tudi tako drzna in skoraj tako osupljiva kot barvna slika. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri nastavitvah 1/1250 s, f/2.2 in ISO 1000. © Helen Bartlett

Stranski profilni portret ženske s temno rdečo šminko, ki gleda proti fotoaparatu. Za njo so črte zamegljenih luči.

Pomislite, kako lahko z nastavitvami fotoaparata, kot sta osvetlitev in globina polja, dosežete želen videz. Kar pogumno eksperimentirajte in se poigravajte s tem videzom, da dosežete različne učinke. Lahko poskusite tudi tako, da sliki dodate učinek zameglitve in dosežete dinamičen element kot pri teh lučeh. Če bi bili vsi portreti videti enaki, bi svet bil prav dolgočasen. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/125 s, f/1.8 in ISO 1250. © Ejiro Dafé

Poleg tega, da lahko prilagodite nastavitve fotoaparata, lahko preprosto vzbudite zanimanje in ustvarite dodatne učinke pri portretnih fotografijah. Subjekt naj gleda stran in ne v fotoaparat, torej v nekaj, kar je v kadru ali v oddaljeno stvar. Zakaj ne bi poskusili fotografirati subjekta od zgoraj tako, da stopite na pručko? Zakaj se ne bi sklonili in fotografirali z višine pasu? Prekrši pravila kompozicije in naj subjekt popolnoma zapolni središče kadra. Portreti bodo še zanimivejši, če boste subjekt osvetlili od zadaj, ga osenčili in upočasnili hitrost zaklopa.

Postavite lasten domači studio in eksperimentirajte z različnimi tehnikami ali izvedite več o tem, kako uporabljati različne ustvarjalne nastavitve za fotografiranje portretov*. Vaš cilj naj bo eksperimentirati, se učiti in dosegati rezultate, s katerimi boste zadovoljni.Napisala Peter Wolinski in Tamzin Wilks*Na voljo samo v angleščini.

Povezani izdelki

Povezani članki