studio portrait of man in sunglasses

Posnemite boljše portrete

Ustvarjanje portretov ni tako enostavno, kot se zdi. Zbrali smo nekaj osnovnih nasvetov, s katerimi boste dobre fotografije spremenil v odlične ne glede na to, ali fotografirate deskarje ali sorodnike in prijatelje.

Fotografirajte z različnih zornih kotov

Ne glede na to, koga fotografirate, naj vas ne bo strah eksperimentirati z različnimi fotografskimi položaji. Pokleknite ali se spustite k tlom in poskusite fotografirati subjekt od spodaj. Lahko pa se previdno postavite na višje mesto, na primer na stopnice, in nato fotografirate subjekt od zgoraj. Če se oseba na fotografiji ukvarja s športom, pleza na plezalni steni ali deska po mestni reki, se ji s povečevanjem približajte in posnemite njen izraz na obrazu. Fotografije bodo tako izražale več osebnosti in občutkov.

Fotografirajte s široko zaslonko, ki zajame več svetlobe.

Ko fotografirate portrete na prostem, je najboljša uporaba široke zaslonke (nizka f-številka, okoli f/2,8–f/5,6). To omogoča zajemanje majhne globine polja, tako da bo ozadje za subjektom čudovito zamegljeno, subjekt pa bo na fotografiji izstopal.

Uporabite visoko hitrost zaklopa in ujemite dogajanje.

Tudi ko ljudje vedo, da jih fotografiramo, se običajno veliko premikajo. Škoda je, da je dobra fotografija uničena, ker je nekdo pomežiknil ali se namrščil.

Da bi se temu izognili in preprečili neželeno zamegljenost zaradi gibanja, uporabite visoko hitrost zaklopa – vsaj 1/125 sekunde ali več.

Subjekt naj zapolni prizor.

Preden začnete z delom, razmislite, kako boste fotografirali subjekt. Ali želite posneti živahen občutek mesta, minimalistično sliko ali sliko hitrega dogajanja? Prizor lahko zapolnite s približevanjem na osebo, kar lahko ustvari impresivno fotografijo.

Odlične rezultate lahko dosežete tudi tako, da postavite subjekt ob rob posnetka in v prizor vključite tudi okolico (npr. ulični prizor, zeleno polje ali njegov dom).

Igrajte se z ozadji.

Na fotografijah portretov mora biti oseba na fotografiji v središču pozornosti. Vzdušje fotografije pa lahko bistveno spremenite tako, da spremenite ozadje in tako izrazite osebnost subjekta ali okolice. Fotografija nekoga na živahni podzemni železnici bo na primer izražala drugačno vzdušje kot fotografija nekoga, ki sedi na klopi v mirnem parku. Včasih je dobra rešitev tudi minimalistično ozadje, kot na primer prazen zid ali zavesa. Bodite drzni in eksperimentirajte z različnimi ozadji in se tako odločite, katero vam najbolj ustreza.

Naj bodo portreti naravni ali načrtovani.

Načrtovani portreti so lahko včasih osladni, zato imejte fotoaparat vedno pri roki, da boste ujeli spontane nasmehe, koncentracijo ali druge izraze na obrazu.
Če pa želite, da je portret bolj načrtovan, poskusite postaviti subjekt bližje desnemu ali levemu robu posnetka, kar bo popestrilo fotografijo. Naročite subjektu, naj pogleda stran od fotoaparata in tako naredite posnetek zanimivejši.
Izraz na obrazu subjekta lahko spremeni dober portret v odličnega, zato med fotografiranjem eksperimentirajte z različnimi vzdušji in razpoloženji.