ULIČNA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje portretov na ulicah

Fotograf Kym Moseley pojasnjuje, kako pomembni so priprava, profesionalnost in tiskanje, ko gre za fotografiranje portretov neznancev.
Na leseni mizi so razporejeni pametni telefon s programom SELPHY Photo Layout, bel tiskalnik Canon SELPHY Square QX10, paket papirja za tiskanje in več natisnjenih portretnih fotografij, posneto od zgoraj.

"Fotografiranje ljudi, ki jih srečate na ulici, je lahko zelo zastrašujoča izkušnja, vendar ni treba, da je tako," pravi priljubljeni ustvarjalec s TikToka in fotograf/snemalec Kym Moseley, ki je na družbenem omrežju zbral že več kot 180.000 sledilcev.

Kymu ulični portreti niso tuji. Pravzaprav je k njegovemu spletnemu uspehu v veliki meri prispevalo prav to, da je večkrat pristopil k ljudem, ki jih ni poznal, in jih vprašal, ali lahko posname njihov portret. Ugotovil je, da so nekateri morda sramežljivi pri fotografiranju, drugim pa godi, da jih je vprašal in so z veseljem pozirali zanj, zlasti če jim je ponudil, da bo kasneje fotografijo delil z njimi, da dobijo nekaj v zameno.

Kym, ki uporablja fotoaparat Canon EOS R6, razpravlja o tem, kako je postal bolj samozavesten, da lahko pristopi do ljudi, o prednostih sprejemanja nepredvidljivosti in vrednosti iskrenih povratnih informacij. Prikazuje tudi, kako je s tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10 mogoče, da subjektom ne pokažete fotografije zgolj na zaslonu LCD fotoaparata, ampak jim podarite posamezne natise, ki jih lahko obdržijo in z njimi podoživijo izkušnjo.

Torba za opremo in nastavitve

Fotoaparat Canon EOS R6 je na pokrovu posode, ki je popackana s pisanimi barvami.

Zvezda TikToka Kym Moseley za fotografiranje uličnih portretov uporablja fotoaparat Canon EOS R6 ter fiksne objektive in objektive s povečavo, kot sta Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM in Canon RF 16mm F2.8 STM. "Zgrešiti posnetek, ker nimaš prave opreme, preveč boli," pravi.

Številni fotografi, ki šele začenjajo fotografsko pot, želijo potovati z malo prtljage, zato Kym priporoča nekaj najljubših objektivov, kot sta Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM in Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym uporablja fotoaparat Canon EOS R6, ki ga je izbral zaradi možnosti snemanja v ločljivosti 4K, visoke hitrosti zaklopa in vrhunskega samodejnega ostrenja, kar je bistvenega pomena za fotografiranje portretov. Pri portretih Kym rad zamegli ozadje, da usmeri pozornost na subjekt.

"Ne glede na to, kateri objektiv uporabljam, vedno izberem najmanjšo globino polja in temu prilagodim ostale nastavitve," pojasnjuje. "Zaslonka vedno ostane pri f/2,8 ali f/1,8, odvisno od objektiva. Naslednja prednostna naloga je ISO, ki jo poskušam ohraniti pri 100, in temu ustrezno prilagodim hitrost zaklopa. Pri dnevni svetlobi je hitrost zaklopa verjetno pri 1/2000 in ISO 100 ter f/2,8, ko pa postaja vse temneje, se hitrost zaklopa upočasni."

Da bo komplet za fotografiranje uličnih portretov popoln, je Kym v torbo za opremo dodal prenosni tiskalnik Canon SELPHY QX10, da bo lahko fotografije zajemal, tiskal in delil kar na poti.

Kako izbrati subjekte

Moški z urejeno belo brado, ki nosi usnjen plašč, zatemnjena očala in kapo iz tvida, sedi na klopi pred fotoaparatom.

Ko je Kym temu moškemu izročil natisnjeno fotografijo njega, je ta odgovoril s preprostim "Dobro. Lepo!", kar se je Kymu zdelo zabavno. "Pritegnili sta me njegova brada in kapa,“ pravi. "Videti je bil skrivnosten, kot da ima zgodbe, ki jih želi povedati. To fotografijo bi želel videti v črno-beli tehniki." Canonov program SELPHY Photo Layout omogoča, da pred tiskanjem fotografijo pretvorite v črno-belo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 pri 51 mm, 1/250 s, f/2,8 in ISO 1250. © Kym Moseley

Ženska z dolgimi svetlimi lasmi, ki nosi svetlo rdeč plašč nad črno delovno uniformo, stoji ob črni jekleni ograji in gleda v fotoaparat.

Kym se spomni, da je najprej opazil ženskino uniformo, nato pa jo je opazoval med pogovorom s prijateljico. "Zdela se je zelo zgovorna in živahna,“ pravi. "Zanimivo je bilo videti njen odziv, saj bilo je očitno, da se svoji delovni uniformi ne počuti najbolje pripravljeno na fotografiranje." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 pri 40 mm, 1/320 s, f/2,8 in ISO 1250. © Kym Moseley

Sprehodite se v katero koli mestno središče in takoj boste opazili, da je na voljo veliko možnosti za fotografiranje ljudi. Kar koli vas pritegne na določeni osebi, je edinstveno za vas. Izbira subjekta je izjemno subjektivna.

Kym najprej poišče ljudi, za katere se mu zdi, da se bodo morda ustavili. "Običajno ne izberem ljudi, ki očitno hitijo ali nosijo slušalke," pravi. "Ne želim zmotiti ljudi.

Na začetku sem poskušal z vsemi, zato sem ugotovil, kako so videti ljudje, ki se bodo verjetno ustavili," nadaljuje. "Druga stvar je, da morajo imeti nekakšno edinstveno telesno značilnost. Njihov videz se mi mora zdeti zanimiv, nekaj mora izstopati. Opazil sem belca z oranžno afro pričesko, ki se je približeval temno zelenemu drevesu, in sem ga preprosto moral ustaviti. Vedel sem, da bodo temno zelena barva in njegovi lasje v odličnem kontrastu in imel sem prav. Ta videoposnetek je dobil okoli 300.000 ogledov."

Bistveno je, da najdete, kaj vas zanima. Za Kyma to ni običajna privlačnost, ampak mora ob tem nekaj začutiti.

Kako se približati neznancem

Moški v jakni z vpadljivim vzorcem in s temnimi lasmi, spetimi v figo, ima roke v žepih, glavo pa ima obrnjeno na stran.

Kym nenehno išče priložnosti za portrete. "Pri tem tipu sta mi bili všeč njegova jakna in lasje," pravi. "Videti je bil dostopen in skoraj, kot da bi nekoga čakal, zato ni mogel reči, da se mu nekam mudi." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 pri 70 mm, 1/400 s, f/2,8 in ISO 500. © Kym Moseley

Mlada ženska z dolgimi rjavimi lasmi, ki nosi težak plašč, okrog vratu pa ima slušalke, se previdno smehlja v fotoaparat.

"Ustavil sem se zaradi njenega vedenja," pravi Kym. "Zdela se je zelo dostopna, videti pa je bila precej sramežljiva in plašna. To me je pritegnilo. Želel sem ji pomagati, da bi prišla iz svoje lupine." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 pri 67 mm, 1/320 s, f/2,8 in ISO 1250. © Kym Moseley

Kym predlaga, da se, preden pristopite k ljudem, psihično pripravite in si rečete: "To ni nič takega za nikogar drugega, razen zame. Nihče si ne misli, da sem tako čudaški, kot se mi dozdeva."

Ko najde potencialen subjekt, se običajno predstavi z besedami: "Živijo, delam na projektu, v okviru katerega fotografiram neznance. Ali imate dve minuti časa za hiter portret?"

"Ta stavek je najboljši način, da nekoga takoj pomirite in v njem vzbudite dovolj zanimanja, da vam pomaga," pojasnjuje. "Če nekoga ustavite in se zapletate z besedami, bo ta oseba izgubila potrpljenje in odšla. Če ste sramežljivi, se poskušajte pretvarjati, dokler vam ne uspe. To sem počel na začetku, zdaj pa sem že veliko bolj samozavesten. Pristopanje k ljudem postane bolj naravno. Če se ne morejo odločiti, jim rečem: "Lahko vam na koncu pošljem fotografije po e-pošti," še doda.

Kako komunicirati s subjekti

Pametni telefon s programom SELPHY Photo Layout in natisnjeno portretno fotografijo je položen na leseno mizo, posneto od zgoraj.

Canonov programom SELPHY Photo Layout je združljiv s prenosnima tiskalnikoma Canon SELPHY Square QX10 in SELPHY CP1300 ter omogoča tiskanje neposredno iz pametnega telefona. Na voljo so tudi številne možnosti postavitve, da lahko na isti list papirja dodate več portretov.

Nekateri ulični fotografi usmerjajo subjekte, drugim pa je ljubši bolj spontani pristop. Kym ima raje manj navodil. "Poskušam dajati čim manj navodil, saj ne želim nekomu vzeti preveč časa," pravi Kym. "Podam jim nekaj povratnih informacij, vendar običajno nisem preveč natančen. Če nisem zadovoljen s pozo, jim rečem morda: "Poskusimo kaj drugega," vendar ne dajem natančnih navodil, kot na primer: "Roko položite tja". Prosim jih samo, naj se sprehodijo od točke A do B in uporabim rafalni način ali pa naredim pest in jih prosim, naj ji sledijo, da se obrnejo v določeno smer, ne da bi se jih pri tem dotaknil. Tega sem se naučil pri poročnem fotografiranju."

Vtis, ki ga naredite, je izjemno pomemben in lahko celo vodi do prihodnjih priložnosti. Kym se spominja, da je enkrat dobil službo, potem ko je pristopil k neznancu, da bi ga fotografiral. "Nekoč sem ustavil moškega, ki je nosil neverjetno obleko, in izkazalo se je, da je imel svojo krojaško dejavnost in je potreboval snemalca. Vzel je moje podatke, ker mu je bila všeč najina komunikacija v tem kratkem času, ki sva ga preživela skupaj."

Tiskanje in skupna raba fotografij

Na leseni površini je tiskalnik SELPHY QX10, iz njega gleda napol natisnjena fotografija.

Prenosni tiskalnik Canon SELPHY Square QX10 je opremljen s priročnim polnilnikom USB in omogoča tiskanje obstojnih fotografij velikosti 68 x 68 mm v bogatih in živih barvah.

Roka drži majhen natisnjen portret mladega moškega, ki nosi jakno z vpadljivim vzorcem, glavo pa ima obrnjeno na stran.

Pri polnih baterijah lahko natisnete 20 listov, kar pomeni, da če subjekt ni zadovoljen s prvim poskusom, lahko vedno poskusite znova. "Če vidim, da jim fotografija ni všeč, se bom potrudil in posnel še eno," pravi Kym.

Ko posnamete fotografijo, nikoli ne veste, kako se bo nekdo odzval. Kym je dobil že precej pozitivnih in negativnih odzivov. "Ljudem sliko vedno najprej pokažem na zaslonu fotoaparata, potem pa jim ponudim, da jim jo pošljem," pravi. "Tudi jaz jih prosim za povratne informacije. Zame je najpomembnejša iskrenost."

Tiskalnik SELPHY Square QX10 je v Kymovo delo vnesel še eno dimenzijo, saj lahko subjektom da nekaj, kar lahko odnesejo s seboj. "Tiskalnik SELPHY Square QX10 je zelo hiter glede na to, da tiska fotografijo," pravi.

Z vdelano možnostjo vzpostavitve povezave Wi-Fi je Kym prenesel fotografijo iz fotoaparata EOS R6 v pametni telefon in jo naložil v program SELPHY Photo Layout za tiskanje. "Celoten postopek traja približno 60 sekund," pravi. "Neverjetno je, da lahko natisnem kakovostno sliko brez kablov ali pisarne, pa tudi ljudi ni treba prositi, da se srečamo pozneje, da jim izročim fotografijo," pravi.

Upamo, da so vam Kymovi namigi in nasveti vlili samozavesti, da se odpravite ven in se preizkusite v ustvarjanju uličnih portretov, saj nikoli ne veste, kaj lahko dosežete. Ne pozabite deliti svojih rezultatov s ključnikom #FreeYourStory in označite profil @canonemea.

Avtorica: Natalya Paul

Povezani izdelki

Povezani članki

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Nasveti za ulične portrete

  Najboljši nasveti za izjemno ulično portretno fotografijo s strani poklicnega fotografa Juliana Lova.

 • MODNA FOTOGRAFIJA

  Kako fotografirati prijatelje kot modne fotomodele

  Londonska modna in lepotna fotografinja Jade Keshia Gordon predstavlja 6 preprostih nasvetov za ustvarjanje stilskih posnetkov za objavo na družbenih omrežjih.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Popoln objektiv za portrete

  Kaj je treba upoštevati pri izbiri objektiva za fotografiranje portretov.

 • PORTRET

  Portretiranje z občutkom

  Nebinarni_a fotograf_inja Louis Painter spregovori o fotografiranju kvir skupnosti.