SNEMANJE VLOGA

Tehnike za izboljšanje vsebine

Če želite, da vaše vsebine na družbenih omrežjih izstopajo, to ni zelo težko. Izboljšajte kakovost objav s temi nasveti za fotografiranje in snemanje videodnevnikov.
Mlada ženska z modrimi kitkami se snema s fotoaparatom na ročnem nastavku pred železniško progo.
Platforme družbenih omrežij so preplavili razni ustvarjalci vsebin, ki želijo, da bi njihovo vsebino opazilo čim več ljudi. Kako ustvariti objave, ki bodo izstopale?

Po mnenju štirih umetnikov, ki so sodelovali v Canonovi kampanji Crew Create potrebujete le tri stvari: strast do tega, kar ustvarjate, željo po preseganju lastnih ustvarjalnih meja in objave najvišje možne kakovosti.

Prvi dve sta odvisni od vas, pri zadnji pa vam lahko pomagamo z nekaj fotografskimi namigi in video nasveti za začetnike ter izkušene vplivneže.

1. Priskrbite si držalo … in stativ

Ženska z modrimi lasmi sedi pred prenosnim računalnikom, medtem ko se snema s Canonovim fotoaparatom na majhnem stativu.
Snemanje videodnevnikov s fotoaparatom je klasična tehnika, ki so jo poenostavili najboljši Canonovi fotoaparati za snemanje videodnevnikov, kot sta Canon EOS M50 Mark II z vrtljivim zaslonom in fotoaparata Canon PowerShot G7 X Mark III z nagibnim zaslonom na dotik, ki vam omogoča, da se med snemanjem gledate. Z vlaganjem v držalo boste še bolj izpopolnili vsebino, ki jo boste posneli iz roke. Držala odpirajo nove in udobne kote kamere ter tako izboljšajo estetski videz vaših posnetkov. Nagibni nastavek za Canonov stativ HG-100TBR omogoča navpično fotografiranje, ki je popolno za snemanje zgodb za Instagram ali TikTok. Z dodatnim dosegom lahko dosežete višje in lepše kote za selfije, tako da bodo vaše objave še bolj dovršene.

Poleg tega se lahko Canonov nastavek za stativ HG-100TBR upogne kot stativ za ustvarjalno prilagodljivost in tako nudi stabilno osnovo za snemanje celega telesa, vadnice ali široke prizore, ki vključujejo okolico ali vaše prijatelje. Zvezdnica TikToka in plesalka Nifè uporablja to držalo za različno vsebino in pogosto kombinira vgrajeni daljinski upravljalnik Bluetooth fotoaparata EOS M50 Mark II s samosprožilcem za videoposnetke.

"Včasih snemam iz roke, včasih pa moram nastaviti fotoaparat in se umakniti nazaj. Videoposnetek mora morda zajeti moj trup ali celotno telo. Moram imeti možnost za premikanje in potrebujem čas, da se postavim v položaj, preden začnem," pravi. "Daljinski upravljalnik je zelo priročen. To pomeni, da so moji posnetki krajši. Ni mi treba urediti začetka ali ponovno začeti predvajati glasbe, ker se je skladba že zdavnaj začela."

2. S počasnim posnetkom nikoli ne zamudite trenutka

Oseba snema nastajanje grafitne podobe neonske jagode na steni s fotoaparatom Canon PowerShot G7 X Mark III.
Pomembno je, da sledilcem pokažete čim več osupljivih podrobnosti. Zato številni najboljši fotoaparati za ustvarjalce vsebin omogočajo zajem videoposnetkov v počasnem posnetku. S počasnim posnetkom poskusite povečati dramatičnost ali napetost v vsebini ali zagotoviti, da ne zamudite neverjetnih trenutkov, ki se zgodijo v sekundi.

V načinu za snemanje videoposnetkov lahko fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III snema s hitrostjo 120 sličic na sekundo v polni visoki ločljivosti. Počasen posnetek s 120 sličicami na sekundo samodejno predvaja film s hitrostjo 30 sličic na sekundo, kar je štirikrat počasneje kot med snemanjem. Fat Cap Sprays uporablja to tehniko za snemanje eksplozij intenzivnih barv, s čimer zajame živahnost in lepoto te umetnosti.

"Ljudje se bolje odzivajo na kakovostno vsebino, če barve na zaslonu izstopajo na enak način kot bi, če bi videli moja umetniška dela na ulici," pojasni. "Ko ustvarjam učinke s sijajem, se zelo praši. Nastane en velik plamen. Fotoaparat PowerShot G7 X Mark III snema s hitrostjo 120 sličic na sekundo, kar mi omogoča, da ujamem lepoto teh prašnih plamenov. Lahko pokažem neverjetne podrobnosti svoje umetnosti, vi pa ste lahko priča celotnemu dogajanju."

3. Samodejno ostrenje za nepremagljivo ostrino

Canon EOS R6 z odstranjenim mikrofonom na travi – oseba v ozadju izvaja nogometni trik.
Da bo vsebina videti kot del celote, s sistemom samodejnega ostrenja fotoaparata poskrbite, da bodo vsi posnetki ostali ostri.

Fotoaparata Canon EOS RP in Canon EOS R6 sta opremljena s samodejnim ostrenjem CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami ter sledenjem obrazu in očem, zato se odlično obneseta pri snemanju samostojne vsebine doma ali sledenju hitrim gibom. Omogočite servo samodejno ostrenje za videoposnetke na nadzorni plošči fotoaparata, tako da bo fotoaparat med snemanjem ves čas iskal ostrino. Če nastavite način samodejnega ostrenja na zaznavanje obrazov in sledenje, bo kamera samodejno zaznala, izostrila in sledila obrazom v kadru, predmetom pa lahko sledite s preprostim dotikom zaslona na dotik.

Ewan Baggott, ustvarjalec videoposnetkov o nogometnih veščinah (tudi EABSkills) uporablja svoj fotoaparat Canon EOS R6, ki sledi izostrenim točkam v celotnem kadru, zato da ostaja on ves čas izostren ne glede na to, kako hitro se premika.

"Ena od funkcij, ki je zame ključnega pomena, je samodejno ostrenje," pravi. "Ponavadi se gibam zelo hitro in moji posnetki gredo desno, levo, naprej, nazaj. Tudi pri gibanju v kader in iz njega se ostrina ne spremeni in ostaja enaka."

4. Prilagajanje posamezne fotografije

Če želite sledilcem ponuditi vsebino, ki jo želijo, so fotografije enako pomembne kot videoposnetki. Zato mora vsebina, ki jo objavite na družbenih omrežjih odražati vašo ustvarjalnost.

Vsi fotoaparati Canon EOS imajo funkcijo prilagajanja slogov slik po meri, s katero lahko prilagodite parametre vaše fotografije. Prenesite ali ustvarite sloge slike po meri, jih prenesite v fotoaparat in zbirajte všečke z edinstvenimi posnetki.

Glasbenik in producent, nagrajen z nagrado Brit Award, Jack Garratt, se rad izraža skozi fotografijo in s slogi slik individualizira svoje fotografije. "Za svoj fotoaparat Canon EOS RP sem ustvaril črno-belo prednastavitev, zato je vsaka fotografija, ki jo posnamem, čudovita. Veliko fotografiram svojega psa in vsaka fotografija, ki sem jo posnel do zdaj, je videti kot umetnina Annie Leibovitz," pravi.

5. Z goriščno razdaljo do večjega učinka kot s povečavo

Mlad moški v belem puloverju prilagaja nastavitve na fotoaparatu.

Goriščne dolžine niso namenjene samo povečavi od blizu ali od daleč, temveč jih lahko uporabite tudi kot orodje za ustvarjalno izražanje. Celoten občutek vsebine lahko spremenite tako, da preprosto izberete pravo dolžino objektiva.

Goriščna razdalja lahko močno spremeni umetniški vtis vaše vsebine. Eksperimentirate lahko z različnimi objektivi in tako natančno prilagodite vzdušje ter učinek.

Širokokotni objektivi spremenijo pri gledalcu njegovo dojemanje razdalje, tako da povečajo predmete v ospredju, kar poveča navidezno globino prizora. Na ta način dodate posnetkom osebno noto, ki pritegne gledalce, saj se jim zdi, da sedijo v sobi skupaj z vami, kar je odlično za ustvarjanje samostojne vsebine doma, kot so vadnice.

Telefoto objektivi imajo ožje vidno polje. Stvari so zato videti bližje, kot so, saj je globina na sliki stisnjena. Srednje dolg telefoto objektiv, enakovreden velikosti 85 mm, lahko da obrazom privlačen videz, daljši telefoto objektiv pa je odlična izbira, če želite posneti akcijo, kot so nogometni triki, in ne želite, da je fotoaparat napoti. Objektivi prav tako stisnejo razdaljo, kar daje videz plitvejše globine polja, saj se zdi gosto zamegljeno in neizostreno ozadje bližje izostrenim prizorom. Z daljšimi objektivi lahko nadzirate svoje okolje, z zameglitvijo pa izolirate in poudarite pomembne vidike kadra, da dobijo posnetki profesionalen vtis.

Ewan uporabi s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM stiskanje slike v načinu telefoto, da je upodobljen znotraj gola. "Fotoaparat postavim zelo daleč nazaj," pojasni. "Postavim ga na črto, ki označuje polovico igrišča, in približam v kader pri 200 mm. Tako ustvarim prijeten učinek plitve globine igrišča."

S tem ne ustvari samo drznega posnetka, ampak tudi poskrbi, da fotoaparat ni v napoto, ko izvaja svoje trike.

6. Pretakanje v živo

Mlajši moški z brado sedi na rumenem kavču in pripravlja Canonov fotoaparat, da se bo posnel.
Povezovanje in interakcija z občinstvom v živo predstavlja velik del uspešnega spletnega ustvarjanja, ki vam omogoča, da svojo ustvarjalnost delite z drugimi že takrat, ko jo razvijate. Na srečo lahko večina Canonovih brezzrcalnih fotoaparatov in fotoaparatov DSLR uporablja pomožno programsko opremo za spletno Canonovo kamero EOS za pretakanje vsebine v živo prek vašega osebnega računalnika ali računalnika Mac. Vaš fotoaparat je vaša povezava z občinstvom, zato ga preizkusite.

"Vedno poskušam najti načine, kako bi lahko že med ustvarjanjem predvajal svojo glasbo preostalemu svetu, in eden najboljših, najhitrejših in najpreprostejših načinov je pretakanje," pravi Jack, ki namerava prek fotoaparata Canon EOS RP oddajati svojim oboževalcem. "Začel sem razmišljati o tem, kako bi lahko vključil več pretočnih vsebin, zlasti iz studia."

Če želite izvedeti več o Canonovem kompletu, ki ga uporabljajo naši štirje ustvarjalci in zakaj, preberite več tukaj.


Avtor Peter Wolinski

Povezani izdelki

Povezani članki

 • Glasbenik, plesalec in nogometaš, ki stoji pred zidom z neonskim grafitom sove.

  SNEMANJE VLOGA

  Ustvarjalno sodelovanje

  Štirje Canonovi umetniki, ki uporabljajo tak komplet, so združili moči in z različnimi veščinami ustvarili izjemen kratki film.

 • Canon PowerShot G7 X Mark III z nameščenim ročnim stabilizatorjem ob steni poleg pločevink z razpršilno barvo.

  SNEMANJE VLOGA

  Vrhunska oprema za ustvarjanje vsebine

  Odkrijte opremo, ki jo uporabljajo ti štirje med seboj zelo različni ustvarjalci spletnih vsebin, in kako jim pomaga, da svojo vsebino povzdignejo na novo raven.

 • Ženska, ki postavlja fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ob svoj prenosni računalnik, da bi v živo iz svoje dnevne sobe prenašala seanso joge.

  KOMPAKTNI FOTOAPARATI

  Najboljši kompaktni fotoaparati za ustvarjanje vsebin

  Oglejte si, kako lahko s fotoaparatom PowerShot G7 X Mark III odkrijete ustvarjalno žilico v svojem vsakdanjem življenju.

 • SNEMANJE VLOGA

  Snemanje popotniških vlogov z izjemno širokokotnimi objektivi

  Popotniška vlogerka Chloe Gunning snema celodnevni izlet po mestu s Canonovim objektivom RF 16mm F2.8 STM.