A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Ustvarjalna makro fotografija: fotografiranje odsevov cvetlic v vodnih kapljicah

Z makro objektivom in močjo lomljenja svetlobe za ustvarjanje osupljivih fotografij spremenite svoj pogled na fotografiranje cvetlic. Fotografirajte podrobnosti v vodni kapljici in eksperimentirajte z odsevi. Za to tehniko potrebujete makro objektiv, kot nalašč zanjo pa sta tudi stativ in daljinsko upravljanje sprožitve zaklopa. Če imate fotoaparat z brezžično povezavo, kot je Canon EOS 90D, lahko uporabite aplikacijo Canon Camera Connect v pametnem telefonu, da uokvirite fotografijo in sprožite zaklop. Za najboljši nadzor nad osvetlitvijo je na voljo priročna zunanja bliskavica, kot so bliskavice iz ponudbe Canon Speedlite.

Postavitev

S to preprosto tehniko lahko posnamete resnično osupljive fotografije s podrobnimi odsevi subjektov v drobni vodni kapljici.

To tehniko lahko uporabite na prostem (če imate to možnost) ali v zaprtih prostorih. Prednost postavitve v zaprtem prostoru je dodaten nadzor nad svetlobo in manjša možnost, da bi veter motil vodne kapljice. Poleg tega vam ni treba zgodaj vstati, da bi fotografirali jutranjo roso.

Poleg makro objektiva in stativa, ki stabilizira fotoaparat in preprečuje tresenje, boste potrebovali nekaj cvetlic in nekaj glicerina (na voljo v lekarni, na oddelku trgovine s pripomočki za peko ali v spletu) za ustvarjanje obstojnih in izjemno odsevnih kapljic. Potrebovali boste tudi močan vir svetlobe, na primer okno ali zunanjo bliskavico Canon Speedlite.

Povečava

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Za to tehniko je primeren kateri koli makro objektiv – fotografije na tej strani so bile posnete z objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, odlična alternativa za fotoaparate DSLR s tipali APS-C pa je tudi Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM.

Za največjo povečavo izostrite makro objektiv na najmanjšo razdaljo ostrenja. Tudi pri naravni velikosti oziroma povečavi v razmerju 1 : 1 so vodne kapljice v okvirju videti majhne, zato lahko fotografijo pozneje obrežete s programsko opremo za urejanje. Objektiv mora biti blizu kapljic, zato morate biti pozorni, da ne meče sence na sliko. Če uporabljate žarnico ali zunanjo bliskavico Canon Speedlite, boste imeli več nadzora nad smerjo svetlobe. Senco lahko preprečite tudi z makro objektivom z vgrajeno tehnologijo Macro Lite, kot je Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ali Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Dodajanje kapljic

Povezani članki
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Abstraktna makro fotografija: fotografiranje milnih mehurčkov

S tem preprostim vodnikom odkrijte, kako lahko fotografirate osupljive in barvite abstraktne makro fotografije milnice.

Papercraft landmarks

MAKRO FOTOGRAFIJA

Makro fotografije hrane

S Canonovimi makro objektivi ustvarjajte zanimive abstraktne fotografije hrane.

Macro photography tips and techniques

MAKRO FOTOGRAFIJA

Namigi za makrofotografiranje

Poenostavite makro fotografijo – odkrijte najboljšo opremo, namige in tehnike.

Fotografiranje v načinu prioritete zaslonke (Av) vam daje več nadzora nad globino polja, toda pripravite se na eksperimentiranje z zaslonko za spreminjanje izostrenih in neizostrenih delov slike. Približajte cvetlico, da spremenite kompozicijo v vodni kapljici, pred pritiskom sprožilca pa uporabite gumb za predogled globine polja in si oglejte, kakšen vpliv bo to imelo na fotografijo.

Če namesto vode uporabite glicerin, nastanejo bolj sijoče in gostejše kapljice, ki se dlje držijo opore, zato boste imeli več časa, da posnamete popolno fotografijo. Z višjo hitrostjo zaklopa pa boste lahko v kratkem času posneli poljubno število fotografij. V glicerin pomočite iglo ali zobotrebec in tako prenesite tekočino. Na ta način boste lahko kapljice postavili na želeno mesto in jih dodali toliko, kot jih boste želeli. Eksperimentirajte z različnimi velikostmi kapljic in grozdov kapljic, da nastanejo še ustvarjalnejše kompozicije.

Tehnika

Kompozicijo slike ustvarite s širokim fotografiranjem, da bo ozadje zamegljeno, vodne kapljice pa zelo izostrene.

Ročno izostrite kapljice in približujte cvetlico v ozadju, dokler lomljena svetloba ne upodobi izostrene slike v tekočini. Fotografirajte v načinu prioritete zaslonke (Av), da boste imeli več nadzora nad globino polja, in za začetek izberite zaslonko f/8. Skrivnost je v tem, da cvetlica v ozadju ostane zamegljena, medtem ko je njen odsev, ki ga ustvari lomljena svetloba, izostren, zato se pripravite na preizkušanje različnih postavitev cvetlice in zaslonke. Vse kapljice naj bodo vzporedne s fotoaparatom, da bodo izostrene.

Če želite izboljšati izostritev, uporabite način Live View, da premikanje ogledala ne bo motilo fotoaparata, in fotografirajte s samosprožilcem fotoaparata, daljinskim upravljanjem sprožitve zaklopa ali aplikacijo Canon Camera Connect v pametnem telefonu, če fotoaparat deluje z njim. Za več nasvetov o spoznavanju makra in več navdiha pri preizkušanju novih trikov prenesite aplikacijo Canon Photo Companion za iOS ali Android.


Napisala Marcus Hawkins in Tamzin Wilks

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike