MAKRO FOTOGRAFIJA

Kako posneti neverjetne makro fotografije čebel

Trije profesionalni fotografi žuželk delijo svoje namige za spodbujanje čebel, da pridejo na vaš vrt, da jih lahko posnamete od blizu.
Bližnji posnetek čebele, ki se prehranjuje na vijoličnih cvetovih hijacinte, ki ga je s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III posnel fotoreporter za divje živali Christian Ziegler.

Čebele so neverjetna bitja. Poleg tega, da so ljubke in lepe, so tudi ključne za biotsko raznovrstnost našega planeta. Čebele oprašujejo rastline in pridelke in s tem ohranjajo ljudi in divje živali, a so žal ogrožene.

"V zadnjih 20 letih se veliko več vrst čebel sooča z izumrtjem," pravi fotoreporter za divje živali in Canonov ambasador Christian Ziegler, ki meni, da je zanj in za druge izjemno pomembno, da fotografira čebele in s tem poudari njihovo lepoto in pomen ter ozavešča o njihovi stiski.

Kako pa lahko sami fotografirate čebele? Ni preprosto, a je s pravo pomočjo dosegljivo – tudi za začetnike. Christian in makro fotografa divjih živali Matt Doogue in Ingo Arndt delijo nasvete za ustvarjanje žuželkam prijaznega okolja za fotografiranje čebel v osupljivih bližnjih posnetkih.

1. Ustvarite čebelam prijazen vrt

Bližnji posnetek čebele na cvetu gloga, ki ga je s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III posnel fotoreporter za divje živali Christian Ziegler.

Izberite avtohtone rastline za lonce in meje, saj vam bodo dale najboljše dolgoročne možnosti za privabljanje čebel. "Avtohtone rastline se razširijo in rastejo na pravih mestih in so močnejše od tujerodnih rastlin," pravi fotograf divjih živali Ingo Arndt. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III z objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/200 s, f/22 in ISO 1250. © Christian Ziegler

Čebelji hotel, ustvarjen z vrtanjem lukenj v palice in les, ki ga je z objektivom Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM posnel fotoreporter za divje živali Christian Ziegler.

Če želite privabiti čebele samotarke, ki ne živijo v panjih, lahko namestite "čebelji hotel" – gre za leseno škatlo z luknjami, ki posnema gnezda, ki si jih čebele naredijo same. © Christian Ziegler

Če se želite preizkusiti v fotografiranju čebel, vam ni treba oditi daleč. Če poskrbite, da bo vaš vrt čim bolj prijazen čebelam, bodo prišle k vam in vam dale veliko priložnosti za snemanje čudovitih fotografij. Še bolje, ukrepi, ki jih naredite za privabljanje čebel, bodo prav tako pomagali čebelam.

"Moj nasvet za ustvarjanje čebelam prijaznega vrta je, da gojimo avtohtone rastline z veliko cvetnega prahu in nektarja," pravi Christian. "Rastline, kot sta sivka in žajbelj, privlačijo čebele, saj cvetijo dlje. In ne kosite trate – tudi majhna zaraščena površina je čudovit življenjski prostor za čebele."

Matt pravi, da so avtohtone rože tisto, s čimer so se čebele hranile leta. "Pozanimajte se," nadaljuje. "Ugotovite, kaj vaš subjekt rad je, kje je rad, na katerih rastlinah se pari."

"Čebelji hoteli so sijajni," dodaja. "Lahko jih kupite v trgovinah ali pa jih naredite sami, tako da v les izvrtate luknje."

2. Ohranite razdaljo

Ne pozabite ostati varni. Pomembno je, da čebele spoštujete in med fotografiranjem v njihovem naravnem okolju ohranjate razdaljo, saj vas lahko pičijo. "Čebele odletijo, ko se preveč približate, vendar je lahko fotografiranje blizu čebeljega panja nevarno," pojasnjuje Ingo.

Najpreprostejši način za ohranjanje razdalje je uporaba telefoto objektiva. Objektivi z daljšo goriščno razdaljo, kot je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, ali objektivi s povečavo s telefoto dosegom, kot sta Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ali Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, vam omogočajo fotografiranje čebel, ne da bi se morali preveč približati.

Uporaben je tudi program Canon Camera Connect, ki omogoča upravljanje fotoaparata na daljavo.

Preberite nakupovalni vodnik, če želite izvedeti več o najboljšem začetnem kompletu za makro fotografiranje.

3. Fotografirajte ob pravem času

Bližnji posnetek čebele na rumeni roži s cvetnim prahom, ki pokriva njeno glavo, ki ga je s fotoaparatom Canon EOS 6D posnel makro fotograf Matt Doogue.

Manj sreče boste imeli pri fotografiranju čebel, če boste poskušali fotografirati, ko je vroče, saj se premikajo hitreje, zaradi česar jih je težje fotografirati. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 6D Mark II) z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/125 s, f/9 in ISO 160. © Matt Doogue

Zlata ura – tik po sončnem vzhodu in tik pred sončnim zahodom, ko nizko sonce ustvari čudovito toplo svetlobo in dolge sence – je kot nalašč za fotografiranje čebel. To je tudi čas, ko so čebele počasnejše in mirnejše, zato jih je lažje fotografirati. "Čebele so najbolj aktivne, ko je toplo," pojasnjuje Ingo. "Opoldan je težava tudi zelo močna svetloba in kontrast, kar običajno ni dobro za fotografiranje. Moj najljubši čas je uro po sončnem vzhodu in uro pred sončnim zahodom."

Če se odpravite ven še prej, bodo čebele morda še spale. "Nekatere čebele spijo na rastlinah," pravi Matt. "Ugriznejo na konec in se ne premikajo, zato je to odlično za vadbo in združevanje različno izostrenih slik [glejte spodaj]. Čmrlji, na primer, so zgodaj zjutraj pogosto na grintu. Samo segrevajo se in se ne premikajo veliko, zato je pravi čas, da preizkusite makro."

4. Poiščite barve in teksture

Bližnji posnetek čebele, zvite okoli prašnika rdeče rože, ki ga je s fotoaparatom Canon EOS 6D posnel makro fotograf Matt Doogue.

"Pri fotografiranju širših posnetkov poskusite vključiti nekaj okolja, da bo gledalec dobil občutek, kje je bila fotografija posneta – v gozdu ali na cvetlični gredici," pravi Matt. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/160 s, f/9 in ISO 320. © Matt Doogue

Bližnji posnetek medonosne čebele, ki potopi svojo glavo v satovje, ki ga je s fotoaparatom Canon EOS 6D posnel makro fotograf Matt Doogue.

Oblika in tekstura satovja je zanimiva kulisa za fotografiranje čebel pri delu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/40 s, f/10 in ISO 320. © Matt Doogue

Kot pri vseh zvrsteh fotografije boste želeli poiskati in upoštevati elemente, zaradi katerih bodo vaše slike izstopale. Teksture rastlin in geometrijske oblike oči žuželk so popolne, Matt pa svetuje, da poiščete živahne barve, kot so odtenki rdeče, vijolične in modre. Pomislite na barvo cvetov, ko se odločate, katere čebelam prijazne rastline boste gojili, ali pa morda uporabite barvno ozadje na svojem vrtu ali balkonu, da boste lažje fotografirali žuželke v gibanju.

Po drugi strani pa Christian išče zanimive vzorce, teksture in svetlobo. "Toda vodi me vedenje žuželk," dodaja.

"Vedenje je odlično za fotografiranje," se strinja Matt. "To naredi dobro fotografijo. Lahko imate portret mravlje, kar je super, ali pa jo posnamete, kako nosi drugo mrtvo mravljo ali prinaša hrano nazaj na svoj kup, kar popolnoma spremeni fotografijo. To spremeni naš pogled in nas bolj zanima."

5. Ujemite čebele v letu

Bližnji posnetek orhidejske čebele, ki leti proti rumenemu cvetu orhideje, ki ga je z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L USM posnel fotoreporter za divje živali Christian Ziegler.

Objektivi s stabilizatorjem slike vam pomagajo ohraniti mirne posnetke, ko sledite čebeli in fotografirate iz roke. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D (ki ga je zdaj nasledil Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L USM (ki ga je zdaj nasledil Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM) pri 1/80 s, f/16 in ISO 400. © Christian Ziegler

Nekatere izmed najbolj osupljivih slik čebel prikazujejo žuželke v letu, vendar je to zaradi hitrosti gibanja težko zajeti. "Za zamrznitev gibanja morate biti hitri in uporabiti zelo velike hitrosti zaklopa," pojasnjuje Ingo.

Ingo in Matt predlagata, da se osredotočite na območje, ki ga bo čebela najverjetneje prešla, na primer na cvet. "Predhodno izostrite območje z ročnim ostrenjem in počakajte," pravi Matt.

Za zajemanje čebel v letu brez bliskavice Christian predlaga uporabo načina prioritete zaklopa (Tv) in nastavitev hitrosti najmanj 1/500 s. Svetuje tudi nastavitev velike hitrosti zaklopa pri fotografiranju v ročnem (M) načinu in nato prilagoditev nastavitve ISO za uravnoteženo osvetlitev. "Ko ne uporabljate bliskavice, je ISO prava rešitev," pravi. "Brez bliskavice lahko nastavite ISO 8000. Uporabil sem že celo ISO 25.600 in dobro deluje."

6. Raziskujte z ročnim ostrenjem

Bližnji posnetek čebele med letom na rumenem ozadju, ki ga je posnel fotoreporter za divje živali Christian Ziegler.

Ingo predlaga, da eksperimentirate in tako zbudite zanimanje. "Poigrajte se, še posebej, ko se učite – dosežete lahko dobre rezultate," pravi. "Poskusite lahko z dolgo osvetlitvijo, namesto da bi zamrznili dogajanje, ali pa sledite leteči žuželki z daljšo hitrostjo zaklopa." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R3 z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/200 s, f/16 in ISO 1000. © Christian Ziegler

Posnetek čebel med satasto steno čebelnjaka od blizu, ki jo je makro fotograf Ingo Arndt posnel z objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM.

Objektiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM se ponaša z razmerjem povečave 1 : 1, kar pomeni, da je objekt fotografije v resnici enake velikosti, kot je videti na tipalu fotoaparata. Objektiv RF 100mm F2.8L MACRO IS USM je enakovreden RF, zato omogoča 1,4-kratno povečavo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5DS R (ki ga je nadomestil model Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pri 1/200 s, f/16 in ISO 250. © Ingo Arndt

Matt, Christian in Ingo predlagajo, da eksperimentirate z ročnim ostrenjem. "Bolje je, da se odločite, kje točno naj bo žuželka izostrena," svetuje Ingo, ki priporoča uporabo nastavljenega ročnega ostrenja, da se lahko hitreje odzovete na gibanje žuželke. "Večino časa moraš biti zelo hiter," nadaljuje. "Predhodno nastavim ostrenje, poiščem pravo razdaljo in nato grem do čebel ter premikam glavo naprej in nazaj, da dobim izostritev. Vedno premikam sebe ali fotoaparat, namesto da prilagajam ostrenje na objektivu. Veliko hitreje je."

Za pomoč pri preverjanju izostritve lahko uporabite poudarjanje ostrenja, ki poudari goriščno ploskev. Uporabite lahko tudi način ogleda v živo, da povečate okvir in preverite ostrenje med sestavljanjem. "To je super, da se lahko prepričate, ali je motiv izostren," pravi Matt. "Vedno dvakrat preverite, še posebej, ko fotografirate z ročnim ostrenjem."

S programom Canon Camera Connect lahko nastavite ročno ostrenje objektiva na pametnem telefonu.

7. Za osvetlitev uporabite razpršeno svetlobo iz bliskavice

Bližnji posnetek čebele na leseni mizi z njenim odsevom v vodi, ki ga je z objektivom Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM posnel fotoreporter za divje živali Christian Ziegler.

Ingo priporoča uporabo tradicionalnih bliskavic Speedlite, razpršenih s škatlo za mehčanje svetlobe za odseve v očeh žuželk. "Uporabite lahko okroglo bliskavico, vendar velike oči žuželk z obročem, ki se odseva v njih, izgledajo nenaravno," pojasnjuje. "Odsev sonca bi bil le majhna pika." To taktiko pri fotografiranju uporablja tudi Christian. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R3 z objektivom Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM pri 1/320 s, f/14 in ISO 320. © Christian Ziegler

Pri veliki povečavi je težko doseči dovolj široko globino polja, da zajamete celotno oko žuželk s popolnim ostrenjem. Najboljša rešitev je umetna osvetlitev, na primer bliskavica, ki omogoča zadostno osvetlitev, hkrati pa uporablja ozko zaslonko za široko globino polja, veliko hitrost zaklopa za preprečevanje zamegljenosti in nizko vrednost ISO za najčistejšo sliko.

Bliskavica vpliva tudi na barve in učinek fotografij. "Veliko bolje je imeti umetno svetlobo namesto naravne svetlobe, da pokažemo oči žuželke," pojasnjuje Ingo. "Včasih so svetleče ali mavričnih barv. Ko uporabljate bliskavico, dobite več barv."

Ingo svetuje, da bliskavico uporabite od zgoraj, saj s tem posnema svetlobo, ki prihaja od sonca. "Če fotografirate ležeče, pustite bliskavico na fotoaparatu. V pokončnem položaju držite bliskavico v roki, nameščeno zgoraj," pravi.

Bliskavico lahko postavite tudi ob stran, kar na motiv meče stranske sence za ustvarjalen videz. Ne glede na nastavitev Matt priporoča razpršeno svetlobo bliskavice. "Če tega ne storite, dobite ostro svetlobo," pravi. "Želimo si dobro kakovost svetlobe. Razpršitev odstrani tisto trdo razhajanje med svetlobo in senco."

Številne Canonove bliskavice Speedlite so opremljene z razpršilniki svetlobe, ki zmehčajo svetlobo, vendar ga lahko ustvarite tudi sami, tako da pred bliskavico postavite list belega papirja.

8. Poskusite združevanje različno izostrenih slik

Bližnji posnetek čebele, ki sedi na rožnati roži in gleda naravnost v kamero, kar kaže na majhno globino polja. Posnel makro fotograf Matt Doogue.

Globina polja vam omogoča, da nadzirate, kolikšen del slike je izostren in kolikšen zamegljen, zaradi česar je eno najpomembnejših ustvarjalnih orodij za fotografe, zlasti pri makro fotografiranju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/180 s, f/4 in ISO 100. © Matt Doogue

Globino polja lahko upravljate tudi z združevanjem različno izostrenih slik, a to deluje samo za mirujoče subjekte, kot so speče čebele.

"Pomanjkanje svetlobe lahko premagate tako, da odprete zaslonko in združujete slike," pojasnjuje Matt. Združevanje različno izostrenih slik je način, ko vaš fotoaparat posname niz slik in za vsako premakne žariščno točko, tako da lahko izostrene odseke združite v plasteh. To vam omogoča, da uporabite veliko hitrost zaklopa in široko zaslonko, vendar imate še vedno široko goriščno ploskev, ne da bi potrebovali bliskavico ali visoko vrednost ISO.

Fotoaparati Canon EOS R10, EOS R8 in EOS R7 imajo funkciji združevanja različno izostrenih slik in sestavljanja globine, ki združuje slike z različno izostritvijo, tako da je končna slika v celoti ustvarjena v fotoaparatu.

Bližnji posnetek čebele na satovju, ki ga je s fotoaparatom Canon EOS 6D posnel makro fotograf Matt Doogue.

Za zajemanje izjemnih makro fotografij so potrebna leta prakse, spretnosti in predanosti. Matt ima na primer več kot desetletje izkušenj na tem področju in zdaj uporablja svojo platformo za ozaveščanje in podporo okoljskim vprašanjem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D z objektivom Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo pri 1/40 s, f/11 in ISO 320. © Matt Doogue

Ne bodite prestrogi do sebe, če vaše fotografije ne bodo takoj videti tako impresivne kot slike v tem članku. Ne pozabite, da je za obvladanje katere koli vrste fotografije potreben čas. Pomembno je, da ste ustvarjalni, izboljšujete svoje sposobnosti in zajemate slike, s katerimi ste zadovoljni.

"Težko je, zlasti zaradi družbenih omrežij, da ne bi primerjali svojih fotografij z osupljivimi posnetki drugih ljudi," priznava Matt. "Če pa boste vztrajali, vadili in si postavljali izzive, boste dobili čudovite fotografije."Avtor Peter Wolinski

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM

  Objektiv EOS serije R APS-C s široko do telefoto povečavo, ki je popoln za fotografiranje potovanj, divjadi, športnih dogodkov in življenjskega sloga.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

  S tem lahkim in vsestranskim telefoto objektivom APS-C s povečavo se boste lahko približali prizoru in odkrili novo dimenzijo fotografiranja potovanj, športnih dogodkov, družine in domačih živali.

Povezani članki