MAKRO FOTOGRAFIJA

Izbira najboljše opreme za začetek makro fotografiranja

Ne glede na to, ali gre za bližnje posnetke hroščev ali dojenčkov, hišnih ljubljenčkov ali slaščičarne, tukaj so funkcije fotoaparata in objektiva, na katere morate biti pozorni, ter najboljša dodatna oprema, ki jo lahko izberete.
Bližnji posnetek kačjega pastirja, ki sedi na travni bilki, posnet z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Če želite zajeti geometrijske vzorce očesa žuželke, kapljico jutranje rose na listu trave ali posamezne trepalnice na otrokovem obrazu, je najboljši način, da poudarite čudovite podrobnosti, z makro fotografijo.

Čeprav je makro fotografiranje preprosto in zagotavlja veliko zadovoljstva, prinaša tudi svoje izzive, kot je doseganje dovolj velike globine polja, da je celoten majhen motiv izostren.

Številni Canonovi fotoaparati in objektivi so opremljeni s funkcijami, ki izpolnjujejo posebne potrebe makro fotografije. Da bi vam pomagali izbrati pravo opremo, smo izbrali funkcije, na katere morate biti pozorni, ko izbirate najboljše fotoaparate in objektive za začetek vaše poti makro fotografiranja.

Ekstremni bližnji posnetek kapljic rose na rdeči vrtnici, posnet s fotoaparatom Canon EOS R7 z makro objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Makro fotografija je fotografiranje majhnih motivov od blizu pri 0,5-kratni ali večji povečavi, motiv pa je lahko različen – od rastlin in žuželk do hrane in celo gospodinjskih predmetov. Makro fotografije lahko snemate v zaprtih prostorih in na prostem. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/2000 s, f/1,8 in ISO 200.

Funkcije fotoaparata za makro fotografijo

Par rok drži Canon EOS R10, zaslon fotoaparata pa prikazuje nastavitve zajemanja zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata.

Fotoaparat Canon EOS R10 ima funkcijo zajemanja zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata, ki zajame niz slik pri samodejno povečanih goriščnih razdaljah. Slike lahko v fotoaparatu celo združite in ustvarite sestavljanje globine s popolno izostritvijo ospredja in ozadja.

Bližnji posnetek krožnika s hrano, vključno z izborom zelenjave in kuhanih jajc, posnet s fotoaparatom Canon EOS R10.

Pri zajemanju zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata lahko določite število slik, ki jih želite zajeti s fotoaparatom. Združevanje dobljenih slik ustvari ostro sliko s širšo globino polja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2000 s, f/5 in ISO 1600.

Napredno ostrenje

Pri makro fotografiji je ostrenje ključnega pomena. Fotoaparati sistema Canon EOS R so idealni za makro fotografijo, saj ponujajo številne zmogljive funkcije, s katerimi lahko vedno dosežete popolno ostrenje.

Bližje kot je predmet, manjša je globina polja pri dani zaslonki. Če je svetlobe premalo, kar se pogosto zgodi, ko fotografirate zelo blizu, morate zaslonko bolj odpreti, da omogočite več svetlobe, kar dodatno zmanjša globino polja. To pomeni, da bo slika imela izostren le majhen delček – kar ni idealno, če je cilj poudariti vse podrobnosti.

Zato več fotoaparatov sistema EOS R, kot sta EOS R10 in EOS R50, omogoča zajemanje zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata. Ta funkcija posname več fotografij istega prizora in samodejno postopno premika točko ostrenja, da zajame veliko drobnih delčkov, ki so ostro izostreni. Te slike je nato mogoče združiti, da ustvarite eno sliko, na kateri je izostrenega veliko več motiva, kot bi ga bilo v enem posnetku. To se imenuje zajemanje zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata ali sestavljanje globine, kar lahko številni fotoaparati samodejno ustvarijo v fotoaparatu. To lahko storite tudi ročno z orodji, kot je orodje za sestavljanje globine v Canonovi programski opremi Digital Photo Professional (DPP).

Fotoaparat EOS R50 gre še korak dlje z naprednim načinom Advanced A+. Ta samodejno zazna, kdaj je potrebno zajemanje zaporednih slik z ostrenjem fotoaparata, posname potrebne posnetke in uporabi tudi sestavljanje globine v fotoaparatu, tako da tega ni treba nastavljati vam.

Če želite, Canonovi brezzrcalni fotoaparati omogočajo tudi največji nadzor nad ostrenjem. Vsi fotoaparati sistema EOS R imajo možnost ročnega prikaza izostritve, ki s svetlimi barvami označi izostrena območja slike. Omogočajo tudi povečavo slike v ogledu v živo, da lahko ročno preverite ostrenje. Nekateri fotoaparati, kot sta EOS R10 in EOS R7, imajo tudi stikala AF/MF na ohišju, kar omogoča hiter preklop v način ročnega ostrenja in natančno izbiro želenega mesta ostrenja.

Najboljši fotoaparati z naprednim ostrenjem za začetek makro fotografiranja:

Ekstremni bližnji posnetek rumene rože z izostrenimi drobnimi podrobnostmi cvetnih listov, posnet s fotoaparatom Canon EOS R50.

Tipalo APS-C v fotoaparatu EOS R50 naredi manjše predmete večje v prizoru kot pri uporabi istih objektivov na fotoaparatu s tipalom polne velikosti. Fotoaparat omogoča tudi hitro neprekinjeno fotografiranje s hitrostjo do 15 sličic na sekundo z uporabo tihega elektronskega zaklopa, kar omogoča fotografiranje premikajočih se predmetov, kot so rože v vetru. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/8 in ISO 400.

Ekstremni bližnji posnetek rožnatih cvetov, posnet s fotoaparatom Canon EOS R50.

Zaradi kompaktne zasnove in lahke teže je fotoaparat EOS R50 popoln za fotografiranje iz roke. Ima enak nastavek za objektiv RF kot vsi drugi fotoaparati sistema EOS R, kar pomeni, da lahko dodate kateri koli objektiv RF ali RF-S, vključno s številnimi makro objektivi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/250 s, f/2,8 in ISO 800.

Velikost in ločljivost tipala

Nekateri fotoaparati sistema EOS R imajo tipalo polnega formata, nekateri pa tipalo APS-C. Obe vrsti tipal imata svoje prednosti za makro fotografijo. Tipala APS-C so manjša, kar pomeni, da so manjši motivi večji v prizoru kot pri tipalu polnega formata z enako goriščno razdaljo, tipala APS-C pa običajno zagotavljajo večjo globino polja kot pri polnem formatu. Zaradi tega so fotoaparati APS-C, kot sta EOS R10 in EOS R50, zelo primerni za makro fotografijo.

Če pa morate fotografirati majhen motiv v gibanju in zato potrebujete veliko hitrost zaklopa, zlasti če ni na voljo dovolj svetlobe in morate uporabiti tudi visoko vrednost ISO, potem lahko fotoaparat polnega formata, kot je EOS R8, zagotovi slike z manj šuma.

Ne glede na to, ali se odločite za APS-C ali polni format, je lahko izbira fotoaparata s tipalom z visokim številom slikovnih pik koristna tudi pri makro posnetkih. Več slikovnih pik pomeni več podrobnosti, zato bo slika še vedno videti ostra, tudi če obrežete sliko, da povečate majhen motiv v prizoru.

Najboljši fotoaparati s tipalom APS-C za začetek makro fotografiranja:

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM blizu šopka marjetic.

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM lahko izostri na razdalji 14 cm in motiv poveča za 0,5-krat. Širok zorni kot je idealen za zajemanje veliko podrobnosti v prizor, vgrajeni optični stabilizator slike pa pomaga odpravljati zamegljenost, ki jo povzroči tresenje fotoaparata, tudi pri fotografiranju iz roke.

Ekstremni bližnji posnetek marjetice, posnet z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Objektiv RF 24mm F1.8 MACRO IS STM omogoča hitro ostrenje s tihim koračnim motorjem, zato vam ni treba skrbeti, ali se predmet premika – vseeno boste zajeli čist posnetek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/4000 s, f/1,8 in ISO 100.

Povečava

Pri makro fotografiji je najpomembnejša lastnost objektiva njegova povečava. Če je povečava objektiva 0,5-kratna (ali 1 : 2), je slika na tipalu polovica dejanske velikosti. Če je povečava objektiva 1-kratna (ali 1 : 1), je slika na tipalu dejanska velikost. To razkrije izjemno visoke ravni podrobnosti, še posebej, ko si sliko nato ogledate na večjem zaslonu ali natisu.

Da bi dosegli takšno povečavo, morajo imeti makro objektivi krajše minimalne razdalje ostrenja, kar pomeni, da lahko izostrijo, ko so zelo blizu motiva. Takšna sta na primer Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, ki lahko izostri tudi do 14 cm, in RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, ki lahko izostri tudi do 17 cm. Oba objektiva imata 0,5-kratno povečavo s hitro največjo odprtostjo zaslonke, ki prepuščata veliko svetlobe, in ponujata stabilizator slike (IS), ki pomaga ohranjati posnetke brez zamegljenosti, ko fotografirate iz roke pri manjših hitrostih zaklopa.

Najboljši začetni makro objektivi z 0,5-kratno povečavo in kratkimi goriščnimi razdaljami:

Bližnji posnetek rožnate rože, posnet z objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

Objektiv RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ni izključno makro objektiv, ampak omogoča največjo 0,28-kratno povečavo in zmogljivo povečavo, kar vam pomaga pri ostrenju, ne da bi motili motiv, in zajema tudi najmanjše podrobnosti od daleč. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R50 z objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM pri 77 mm, 1/500 s, f/7,1 in ISO 100.

Ekstremni bližnji posnetek zelene cvetače romanesko, posnet z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Drugi objektiv s širokim razponom povečave je RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Omogoča največjo 0,59-kratno povečavo pri ročnem ostrenju, kar pomeni, da lahko zajamete motive od blizu z veličastnimi podrobnostmi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/200 s, f/10 in ISO 400.

Goriščna razdalja

Približevanje z objektivom s kratko goriščno razdaljo se morda zdi očitna izbira, vendar imajo tudi telefoto objektivi nekaj pomembnih prednosti. Če fotografirate iz malo večje razdalje, je manjša verjetnost, da boste motiv motili ali nanj metali neželene sence. Telefoto makro objektivi, kot je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, ki omogoča 0,5-kratno povečavo, vam omogočajo, da se postavite dlje od motiva, medtem ko bo še vedno zapolnil prizor. Objektiv ima optični stabilizator slike, tako kot modeli s širšim kotom, ki zagotavlja ostre posnetke pri manjših hitrostih zaklopa.

Uporabite lahko tudi telefoto objektiv s povečavo, kot je Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ali RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Čeprav to niso izključno makro (0,5-kratna povečava) objektivi, vam bodo njihove največje telefoto goriščne razdalje omogočile fotografiranje motiva od blizu in zapolnitev prizora od daleč.

Najboljši telefoto makro objektivi in telefoto objektivi s povečavo za začetek makro fotografije:

Posnetek zaslona iz videoposnetka, ki pojasnjuje makro osrednjo izostritev. Posnetek zaslona prikazuje uporabnikovo roko, ki prilagaja Canonov objektiv blizu majhnega modela človeške figure.

Makro osrednja izostritev

Nekateri Canonovi objektivi RF, vključno z zRF 24-105mm F4-7.1 IS STM in F 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, imajo možnost makro osrednje izostritve. Čeprav ti objektivi ne dosežejo makro povečave s samodejnim ostrenjem, je njihova najmanjša razdalja ostrenja v načinu ročnega ostrenja veliko manjša, kar pomeni, da lahko veliko bolj izostrijo in dosežejo vsaj 0,5-kratno makro povečavo.

Najboljši začetni objektivi z makro osrednjo izostritvijo:

Ali želite še več?

Če ste se zaljubili v makro fotografijo, ste morda pripravljeni odšteti več za profesionalne objektive z večjo povečavo, boljšo optično kakovostjo ali daljšimi goriščnimi razdaljami, tako da lahko posnamete posnetke motivov, ki se jim fizično ne morete približati. Oglejte si naš vodnik po profesionalnih objektivih za makro fotografijo (na voljo v izbranih jezikih).

Dodatki za makro fotografije

Trije pogledi programa Canon Camera Connect v pametnem telefonu, ki se uporabljajo za ročno ostrenje peclja zelenega jabolka na bližnjem posnetku.

S programom Canon Camera Connect lahko prilagajate nastavitve fotoaparata in sprožite zaklop iz pametnega telefona. Z združljivimi objektivi lahko celo preklopite in upravljate ročno ostrenje, ne da bi se dotaknili fotoaparata, kar zagotavlja ostre bližnje posnetke.

S programom Canon Camera Connect lahko fotoaparat upravljate na daljavo. S funkcijo ogleda v živo na zaslonu pametnega telefona lahko preverite izostritev in jo prilagodite ali pa nadzorujete osvetlitev in sprožite zaklop na daljavo, kar pomaga preprečiti tresenje fotoaparata in pomaga zagotoviti, da ne motite motiva.

Če uporabite stativ, bo fotoaparat stabilen, ko boste morali uporabiti manjšo hitrost zaklopa, vendar se morda ne boste dovolj približali motivom. Canonov nastavek za stativ HG-100TBR je majhen in vsestranski ter ima daljinski upravljalnik, ki preprečuje tresenje fotoaparata. Izdelate si lahko tudi lastno vrečko s polnilom, na katero položite objektiv za stabilnejše posnetke ali za oblazinjenje fotoaparata, ko delate nizko pri tleh.

Podaljševalne cevi se prilegajo med združljiv objektiv in ohišje fotoaparata ter povečajo povečavo objektiva brez popačenja ali izgube kakovosti slike.

Pri makro fotografiji je lahko problematična osvetlitev, vendar vam možnost uporabe ločene bliskavice, kot je Canon Speedlite EL-100 skupaj z brezžičnim oddajnikom Speedlite ST-E10, omogoča natančnejše in bolj usmerjeno osvetlitev motiva. Predani makro fotografi lahko bliskavico Canon Macro Ring Lite MR-14EX II pritrdijo na sprednji del združljivih objektivov, tako da popolnoma in nadzorovano osvetli vaš motiv pri fotografiranju od blizu.

To so ključne lastnosti, na katere morate biti pozorni pri nakupu opreme za makro fotografijo. Ne skrbite, če nimate celotne opreme – še vedno lahko posnamete čudovite bližnje posnetke. Najpomembnejša sestavina je vaša ustvarjalnost!Avtor Peter Wolinski

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

  S tem lahkim in vsestranskim telefoto objektivom APS-C s povečavo se boste lahko približali prizoru in odkrili novo dimenzijo fotografiranja potovanj, športnih dogodkov, družine in domačih živali.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Prilagodljiv, majhen in lahek objektiv s povečavo RF 100-400mm s stabilizatorjem slike s 5,5 koraka za priročno fotografiranje divjih živali in dogajanja.
 • Stativ

  Tripod Grip HG-100TBR

  S pomočjo tega edinstvenega stativa z odstranljivim daljinskim upravljalnikom lahko slikate dlje z več stabilnosti in kreativne prilagodljivosti.

Povezani članki