A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

DOMAČI PROJEKTI

Nasveti za domačo izdelavo: kako izdelati lastno dodatno fotografsko opremo

Bi želeli imeti studijsko postavitev s profesionalno osvetlitvijo, na primer z odbojnikom za mehko, razpršeno svetlobo in reflektorjem z natančno usmerjenim svetlobnim snopom? Si želite, da bi pri fotografiranju narave na lastnem vrtu imeli vsestransko uporabno stojalo, ki bi stabiliziralo vaš fotoaparat na vsaki podlagi? V dodatno opremo vam ni treba vložiti veliko denarja, saj jo lahko izdelate sami.
V tem članku vam bomo pokazali, kako lahko iz vsakdanjih predmetov izdelate dodatno opremo, ki jo lahko uporabljate s svojim fotoaparatom Canon in obstoječo opremo, ter tako dodate ustvarjalne učinke in ponesete svojo fotografijo na višjo raven.

1. Izdelava odbojnika svetlobe

Pri fotografiranju portretov potrebujete odbojnik. Ta razprši vir svetlobe in tako ustvari vizualno privlačnejše portrete.

Potrebujete:

 • Kartonasta škatla
 • Trden karton
 • Svinčnik
 • Škarje
 • Lepilni trak
 • Elastike
 • Folija
 • Papir za peko (najbolje deluje prosojen papir)
Odbojnik je kot nalašč za fotografiranje privlačnejših portretov z virom mehkejše svetlobe. Toda ni vam treba takoj kupiti novega odbojnika svetlobe. Iz kartonaste škatle, nekaj kosov folije in papirja za peko lahko izdelate lasten odbojnik v samo pol ure. Pri tem boste morali opraviti minimalno količino rezanja in uporabiti praktičen trik, s katerim boste izkoristili plastično stojalo bliskavice Speedlite. Sledite navodilom in v samo nekaj trenutkih boste lahko ustvarili bolj dodelane portrete s svojim novim odbojnikom.

1. korak - izdelava pravokotne cevi

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Kartonsko škatlo zaprite na zgornji strani bliskavice Speedlite in jo varno pritrdite z lepilnim trakom.
Naredite zareze na vseh štirih vogalih in razprite ploskve.

Iz močnega kartona izrežite kos, ki ga boste lahko namestili tesno okrog svoje bliskavice Speedlite. V dolžino naj meri enkrat več od pregibnega dela bliskavice. Čvrsto ga pritrdite z lepilnim trakom. Odstranite bliskavico Speedlite in zarežite ob štirih vogalih do polovice dolžine, nato pa jih odprite, da se razprejo navzven.

2. korak - pritrditev stojala bliskavice Speedlite

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Plastično stojalo bliskavice Speedlite z lepilnim trakom prilepite na zunanjo stran škatle in skozi lepilni trak naredite luknjo, skozi katero boste privili vijak. Potrebovali ga boste za pritrditev odbojnika na trinožno stojalo.
Prek dveh poklopcev kartonske škatle namestite dve elastiki.

Plastično stojalo bliskavice Speedlite z lepilnim trakom pritrdite na kartonasto cev (lepilni trak nekajkrat ovijte okrog, nato pa ga preluknjajte, da boste pozneje lahko plastično stojalo pritrdili na trinožno stojalo). Nato nataknite dve elastiki prek razprtih poklopcev kartonaste škatle, da boste lahko z njima pritrdili bliskavico Speedlite v kartonasti cevi.

3. korak - pritrditev cevi na škatlo

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Bliskavico Speedlite potisnite skozi odprtino v kartonski škatli in z lepilnim trakom prilepite štiri razprte poklopce.
Enega od poklopcev na zunanji strani škatle z lepilnim trakom prilepite na cev.

Konec cevi namestite na sredino velike kartonaste škatle (večja škatla bo bolj razpršila svetlobo) in označite njen položaj. Odrežite okrog treh strani označenega mesta, nato prepognite četrto stran navznoter, da boste imeli samo en poklopec. Cev bliskavice Speedlite potisnite skozi odprtino iz notranje strani (pri tem morate povleči skozi tudi elastiki). Štiri razprte poklopce na cevi bliskavice Speedlite z lepilnim trakom prilepite na notranjo stran škatle, nato pa en poklopec kartonaste škatle z lepilnim trakom prilepite na zunanjo stran cevi.

4. korak - pokrivanje škatle

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Iz kuhinjske folije izdelajte odsevno oblogo za doma izdelan odbojnik, s še enim nepogrešljivim kuhinjskim pripomočkom – papirjem za peko – pa prekrijte odbojnik.

Notranjost škatle obložite z odsevno folijo. Najprej ovijte in prilepite folijo na zgornji in spodnji del škatle, nato oblikujte dve stranski ploskvi tako, da z lepilnim trakom prilepite konca dveh kosov folije blizu sredine škatle na vsaki strani. Povlecite folijo, ki štrli iz škatle, in jo pritrdite tako, da dobite trikotno odprtino med folijo in škatlo. Koti bodo pomagali usmerjati svetlobo. Na sprednjo stran škatle z lepilnim trakom prilepite papir za peko. Vaš doma izdelan odbojnik je zdaj pripravljen na uporabo. S pomočjo plastičnega stojala bliskavice Speedlite ga privijte na stojalo ali trinožno stojalo, bliskavico Speedlite pa pritrdite na cev z elastikama.

5. korak - postavitev luči

Čas je, da preskusite svoj odbojnik – postavite ga ob stran in rahlo nad višino obraza subjekta, nato pa sprožite bliskavico Speedlite, da osvetlite sliko.
A portrait of a boy against a black background.
Z odbojnikom omehčate svetlobo na obrazu in končnemu posnetku dodate vzdušje.

Odbojnik postavite na eno stran in nekoliko nad višino obraza subjekta. Bliskavico Speedlite lahko v odbojniku sprožite z drugo bliskavico Canon Speedlite, ki je pritrjena na priključek fotoaparata, ali z brezžičnim sprožilcem (kot je Canon ST-E3-RT), lahko pa uporabite tudi izskočno bliskavico (na združljivih fotoaparatih Canon). Za začetek nastavite osvetlitev tako, da preklopite fotoaparat na ročni način z osvetlitvijo pri 1/200 s, ISO 100 in zaslonko f/5.6. Bliskavico nastavite na ročno nastavitev jakosti pri eni osmini jakosti in naredite poskusni posnetek. Če je posnetek presvetel ali pretemen, prilagodite jakost bliskavice ali zaslonko in poskušajte, dokler ne dosežete ustrezne svetlobe.

2. Izdelava cevi za usmerjeno svetlobo

Usmerjen reflektor se uporablja za ustvarjanje raznovrstnih dramatičnih učinkov pri fotografiji.

Potrebujete:

 • Valjasta, s folijo obložena cev embalaže za čips
 • Olfa nož ali škarje
 • Zaščitni lepilni trak
Preprosta cev embalaže za čips je lahko zelo praktična rešitev za usmerjanje svetlobe bliskavice Speedlite. K sreči je ta cevasta embalaža podobnega premera kot večina bliskavic Speedlite, tako da jo lahko v hipu poveznete prek bliskavice. Na ta način lahko omejite razpršitev svetlobe in ustvarite snop žarometa ali tanek svetlobni žarek, če pa bliskavico postavite na eno stran za subjekt, lahko poudarite robove subjekta in tako ustvarite bolj dramatičen videz.

1. korak - razrez cevi

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Kovinska obloga cevke bo pripomogla k temu, da se bo svetloba bliskavice Speedlite odbijala proti subjektu.

Potrebujete valjasto cev, ki je dovolj velika, da jo lahko poveznete prek konca bliskavice Speedlite, na primer embalažo za čips ali, kot je to v našem primeru, za grisine. Idealno je, če ima embalaža kovinsko oblogo, saj to pripomore k odbijanju svetlobe vzdolž cevi. Z olfa nožem ali škarjami odrežite konec cevi.

2. korak - namestitev prek bliskavice Speedlite

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Cev potisnite prek bliskavice Speedlite. Tesno se mora prilegati – če se ne, jo pritrdite z zaščitnim trakom.
Vaša cev za usmerjeno svetlobo bo osvetlila subjekt kot baterijska svetilka.

Cev poveznite prek bliskavice Speedlite. Če premer ne ustreza najbolje in se ne prilega tesno ter se embalaža premika, jo pritrdite z lepilnim trakom. Nato pritrdite bliskavico Speedlite na njen plastični podstavek in ga privijte na stojalo za luč ali ploščo trinožnega stojala.

3. korak - sprožitev bliskavice

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Svoj novi reflektor preizkusite z nekaj poskusnimi posnetki, da se prepričate, da deluje, kot želite.

Bliskavico Speedlite moramo sprožiti na daljavo, in sicer z drugo bliskavico Speedlite, ki je nameščena na fotoaparatu, ali z brezžičnim sprožilnikom. Mnogi modeli fotoaparatov Canon vam omogočajo upravljanje bliskavic Speedlite z izskočno bliskavico – na samo za sprožitev bliskavice Speedlite, pač pa tudi za nastavitev jakosti. Naredite nekaj poskusnih posnetkov, da se prepričate, da bliskavica deluje.

4. korak - postavitev luči

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Reflektor postavite ob subjekt in naredite nekaj poskusnih posnetkov. Soj žarometa je dokaj ozek, zato boste morda morali večkrat popraviti položaj reflektorja.
Obesite ozadje – rjuho ali zaveso – kontrastnih barv, da bo vaš subjekt izstopal.

Za osvetlitev iz ozadja postavite bliskavico Speedlite na eno stran za subjekt tako, da bo pod kotom obrnjena nazaj proti subjektu in fotoaparatu. Ker je naš snop svetlobe dokaj ozek, je pomembno, da je kot ustrezen. Morda vam bo pomagalo, če uporabite funkcijo modelirne luči na bliskavici Speedlite (pridržite gumb za poskusni posnetek) ali pa uporabite program Canon Camera Connect za sprožitev poskusnih posnetkov na daljavo prek pametnega telefona, medtem ko skušate najti ustrezen položaj bliskavice. Svoj subjekt fotografirajte pred preprostim ozadjem – zaveso ali rjuho – in pri tem uporabite kontrastno barvo, da bo subjekt izstopal.

5. korak - nastavitev osvetlitve

The settings display on the back of a Speedlite.
Naredite nekaj poskusnih posnetkov in prilagodite nastavitve na fotoaparatu, da dosežete želene rezultate.

Dobra izhodiščna osvetlitev: fotoaparat nastavite na ročno nastavitev osvetlitve in nastavite ISO na 100, hitrost zaklopa na 1/200 s, zaslonko pa na f/8. Nato nastavite bliskavico na ročni način in pomanjšajte jakost na 1/32. Naredite poskusni posnetek. Če je posnetek presvetel ali pretemen, pomanjšajte ali povečajte jakost bliskavice in poskušajte, dokler ne dosežete ustrezne svetlobe. Subjekt obrnite tako, kot bi želeli posneti dramatični posnetek iz profila, nato pa začnite fotografirati.

3. Izdelava vrečke s polnilom

Pri makro posnetkih ne morete vedno uporabiti stojala, zlasti ne nizko pri tleh, toda nekaj vsestransko uporabnega, kot je na primer vrečka s polnilom, lahko stabilizira vaš fotoaparat in vam pomaga doseči boljše rezultate.

Potrebujete:

 • Odslužene hlače
 • Igla in sukanec ali šivalni stroj
 • Zavojček leče/riža ali drugega podobnega suhega živila
Vrečka s polnilom pride prav v najrazličnejših fotografskih situacijah. Nanjo lahko položite objektiv za stabilnejše posnetke ali pa jo uporabite za blaženje tresljajev fotoaparata nizko pri tleh, lahko pa jo postavite tudi na odprto okno avtomobila in tako izdelate improvizirano ptičjo opazovalnico. Iz odsluženih hlač lahko zlahka sami z iglo in sukancem (še bolje je imeti šivalni stroj) ter zavojčkom leče ali podobnega suhega živila izdelate vrečko s polnilom.

1. korak - rezanje hlačnice

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
S škarjami odrežite spodnji del odsluženih hlač – potrebovali boste približno 30 cm dolžine.
S šivalnim strojem ali šivanko in sukancem zašijte odprtino na eni strani.

Na odsluženih hlačah odrežite eno hlačnico. Potrebovali boste približno 30 cm dolg kos. Nato vzemite iglo in sukanec (ali šivalni stroj) in zašijte odprtino na enem koncu. Zašijte tudi odprtino na drugem koncu, vendar pustite nekaj centimetrov veliko odprtino.

2. korak - polnjenje s suhim živilom

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Vrečko s polnilom skoraj povsem napolnite z manjšimi semeni stročnic ali riževimi zrni.

Vzemite zavojček leče ali drugega podobnega suhega živila, kot je na primer riž, in ga pretresite skozi odprtino (priročno je uporabiti lijak – lahko ga po potrebi sami izdelate iz lista papirja formata A4). Napolnite vrečko skoraj do vrha, nato znova vzemite iglo in sukanec ter zašijte odprtino, da v vrečki zatesnite živilo. Vaša doma izdelana vrečka s polnilom je pripravljena na uporabo.

3. korak - stabiliziranje objektiva

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Vaša doma izdelana vrečka s polnilom je kot nalašč za mirno fotografiranje z objektivi za večje razdalje in za odpravljanje tresljajev fotoaparata.

Vaša vrečka s polnilom je kot nalašč za stabilizacijo objektivov za fotografiranje z velikih razdalj. Objektive za fotografiranje z velikih razdalj je težko dolgo držati pri miru, poleg tega pa daljša, kot je goriščna razdalja, ožji je vidni kot, tako da so vsi premiki objektiva še bolj vidni. Vaša vrečka s polnilom bo pomagala odpraviti tresljaje pri fotografiranju pri daljših goriščnih razdaljah. Če ima vaš objektiv stabilizator slike kot na primer ta objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, je najbolje, da ga vklopite, ko fotografirate iz roke.

4. korak - uporaba nizko pri tleh

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Doseči položaj za fotografiranje s tal zna biti zahtevno, toda vrečka s polnilom je idealna prilagodljiva blazina.

Če fotoaparat postavite bližje k tlom, pogosto dobite nenavadno perspektivo, toda pod takim zornim kotom zna biti fotografiranje težavno. Vaša doma izdelana vrečka s polnilom vam je lahko v pomoč, saj vanjo med iskanjem kadra namestite objektiv, poleg tega pa lahko z oblikovanjem vrečke dobite tudi želeni kot. Tudi fotoaparat s preklopnim zaslonom, kot je Canon EOS 250D, lahko pomaga, saj je zahtevno izbrati kompozicijo posnetka ob uporabi iskala pod takšnim nizkim kotom. Lahko uporabite tudi program Canon Camera Connect, s katerim upravljate fotoaparat na daljavo prek telefona.

5. korak - sledenje premikajočim se subjektom

S pomočjo vrečke s polnilom boste lahko sledili letu čebele ...
… hkrati pa odpravili tresljaje fotoaparata.

Sledenje premikajočim se subjektom zna biti zahtevno, zlasti organizmom na manjšem vrtu, kot so na primer čebele. Ker vrečka s polnilom podpira vaš fotoaparat, pri tem pa ga ne zaklene v položaju, bodo posnetki brez tresljajev, hkrati pa boste lahko fotoaparat prosto premikali med sledenjem gibanju. Pomembno je tudi, da za premikajoče se subjekte nastavite samodejno ostrenje. Funkcija sledenja subjektu z ogledom v živo v fotoaparatu Canon EOS 250D olajša izostritev čebel.

Napisal James Paterson

Povezani članki
Set up your own home studio

DOMAČI PROJEKTI

Postavite svoj domači studio

Odkrijte načine ustvarjanja z bliskavico in kako lahko tudi brez drage opreme posnamete osupljive portrete.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

FOTOGRAFIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH

Tri ideje za fotografiranje v zaprtih prostorih, s katerimi lahko doma sprostite svojo ustvarjalnost

Spoznajte svoj fotoaparat in se naučite snemati kinematografske portrete, makro slike in videoposnetke s časovnim zamikom.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

FOTOGRAFIRANJE KOMERCIALNIH IZDELKOV

Kako izboljšati fotografije komercialnih izdelkov

Odkrijte, kako je nagrajena lastnica malega podjetja Sophie Sellu fotografiranje komercialnih izdelkov izkoristila sebi v prid.

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike