DOMAČI PROJEKTI

Kako postaviti svoj domači studio

Postanite ustvarjalni pri fotografiranju z bliskavico in spoznajte, kako brez drage opreme posneti osupljive portrete.
Portret ženske z veliko zeleno ogrlico in modro baretko, posnet pred vijoličnim ozadjem.

Za izpopolnjene studijske posnetke profesionalnega videza ne potrebujete vedno namenskega studijskega prostora in dragih bliskavic. Osnovni studio lahko vsakdo postavi kar doma. Zadošča že, če imate nekaj preprostih kosov opreme in malce prostora. Tukaj bomo razložili, kako lahko to storite z minimalno količino opreme in z minimalnimi stroški. Ob tem boste spoznali tudi nekaj osnov studijske fotografije, kot na primer uporabo rešitev za spreminjanje svetlobe in nastavljanje osvetlitve z bliskavico. S preprostimi spretnostmi in pravo opremo lahko posnamete najrazličnejše osupljive fotografije – od vrhunskih portretov do izpopolnjenih fotografij izdelkov, tihožitij in še mnogo drugega.

1. Seznam osnovne opreme

Fotoaparat Canon EOS RP, dve bliskavici Canon Speedlite, stativ in bel dežnik, razporejeni po površini pisalne mize.

Če želite začeti s studijskim fotografiranjem doma, potrebujete nekaj enostavnih kosov opreme – tukaj imamo dve bliskavici Canon Speedlite – modela 470EX-AI in 600EX II-RT, fotoaparat Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM stojalo za luč, bel prosojen dežnik in držalo dežnika.

Moški gleda skozi iskalo fotoaparata Canon EOS RP z nameščeno bliskavico Speedlite.

Za proženje oddaljene bliskavice lahko uporabite drugo bliskavico Canon Speedlite, brezžični sprožilec bliskavice ali vgrajeno dvižno bliskavico fotoaparata (če je združljiva).

Za preprosto postavitev domačega studia, kot je ta, vam ne bo treba postrgati vseh prihrankov. Poleg tega boste takšen studio zlahka pospravili in vam tako ne bo odžiral prostora v stanovanju. V osnovi poleg fotoaparata potrebujete še eno ali dve bliskavici Speedlite, ki ju lahko postavite stran od fotoaparata in sprožite na daljavo. Idealno je imeti stojalo za bliskavico, ni pa nujno, saj lahko bliskavico namestite tudi na dodaten stativ (plastično stojalo, ki je priloženo večini bliskavic Speedlite lahko privijete na glavo stativa). Drug cenovno ugoden, a zelo učinkovit del opreme je preprost bel dežnik, s katerim boste lahko ustvarili prijetno mehko svetlobo. V tem primeru boste potrebovali še držalo, s katerim boste dežnik pritrdili na stojalo. Na koncu morate poskrbeti še za proženje oddaljene bliskavice, in sicer z brezžičnimi sprožilcem. Če imate dve medsebojno združljivi bliskavici Speedlite, lahko namesto brezžičnega sprožilca uporabite tudi proženje bliskavice z drugo bliskavico, pri čemer eno namestite na fotoaparat in z njo prožite oddaljeno bliskavico. Dodatna prednost tega je, da lahko moč oddaljene bliskavice upravljate na daljavo. Če ima vaš fotoaparat Canon vgrajeno združljivo dvižno bliskavico, lahko za proženje in upravljanje oddaljenih bliskavic Canon Speedlite uporabite tudi to.

2. Izbira prostora

Moški fotografira portrete v domačem studiu, pri čemer uporablja sivo ozadje in bel dežnik za mehčanje svetlobe iz bliskavice.

Za preprosto, čisto ozadje uporabite veliko svetlo steno ali doma narejeno ozadje.

Za postavitev studia je idealen prostor, ki ima stene v beli ali bež barvi. Če nimate enobarvnih in nevtralnih sten, si lahko pomagate tako, da obesite belo rjuho ali – še bolje – kupite zložljivo ozadje, kot je to. Ko izbirate prostor, v katerem boste fotografirali, upoštevajte tudi višino stropa. Višji strop vam bo omogočil višjo postavitev svetil pri osvetljevanju z vrha, kar je običajno prijetnejše za oko. Upoštevajte, da se svetloba navzame barve vseh površin, od katerih se odbije. Če so stene odete v izrazitejše barve, bo lahko tudi svetloba, ki bo osvetlila subjekt, imela takšen odtenek.

Toda ne omejite se na samo en prostor. Če imate fotogenične stopnice, so te lahko odlično mesto za skupinske fotografije. Če jih uporabite za fotografiranje s pogledom na subjekt od zgoraj, pa lahko na ta način ustvarite resnično lepe in sproščene portretne posnetke.

3. Izberite portretni objektiv

Fotoaparat Canon EOS RP z nameščenim 85 mm objektivom.

Objektiv z goriščno razdaljo 85 mm, kot je RF 85mm F2 Macro IS STM, ki ga uporabljamo tukaj, je idealen za portrete, saj njegova goriščna razdalja ustvari prijetno perspektivo za fotografiranje obrazov.

Različne goriščne razdalje objektivov lahko znatno vplivajo na to, kako bo videti vaš subjekt. Širokokotni objektiv lahko pretirano poudari značilnosti obraza, saj lahko nenaravno podaljša nos in poveča čelo – še zlasti pri posnetkih od blizu. S pretirano poudarjenimi perspektivami je včasih mogoče doseči dober učinek, toda na splošno velja, da so daljše goriščne razdalje prijaznejše do portretiranca. Če uporabljate objektiv s povečavo, ki ste ga dobili v kompletu s fotoaparatom, stopite nekaj korakov nazaj in približajte sliko tako, da povečate goriščno razdaljo objektiva. Če boste veliko fotografirali portrete, razmislite tudi o namenskem portretnem objektivu. Goriščna razdalja 85 mm (ali 50 mm pri fotoaparatu s tipalom manjšega formata) velja za idealno za fotografiranje portretov, saj ustvari najlepše proporce obraza.

4. Povečajte vir svetlobe

Moški v zelenem puloverju drži bliskavico Canon, nameščeno na stativu in usmerjeno proti belemu dežniku.

Bel prosojen dežnik je cenovno ugodna, vsestranska in idealna rešitev za začetnike, ki želijo zmehčati svetlobo za fotografiranje portretov.

Tako kot gola žarnica je tudi bliskavica Speedlite relativno majhen vir svetlobe. Svetloba, ki jo ustvari, je zato ostra, posledica pa so močne sence in velik kontrast. Pri portretih običajno želimo svetlobo razpršiti, da mehkeje osvetljuje obraz. To lahko dosežemo z rešitvijo za spreminjanje svetlobe. Tako kot veliko okno, bosta tudi dežnik ali škatla za mehčanje svetlobe povečala vir svetlobe ter omogočila, da svetloba oblije subjekt in nežno zapolni sence.

Dežnik lahko usmerite proti subjektu ali pa ga obrnete stran in fotografirate z odbito svetlobo. Pri portretih se pogosto najbolje obnese, če svetlobo pripeljemo bliže obrazu, saj s tem povečamo vir svetlobe v primerjavi s subjektom.

Portret ženske z rjavimi lasmi, njen obraz osvetljuje bliskavica.

Na tej fotografiji vidimo ostrejše sence, saj je bila bliskavica uporabljena neposredno, brez dodatkov za mehčanje svetlobe. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/11 in ISO 100.

Stranski profilni portret mlade ženske v sivem puliju, ki gleda proti fotoaparatu.

Pomislite na vir svetlobe, kot je na primer neposredno sonce, senca, notranji prostori ali okno. Subjekt postavite tako, da čim bolj izkoristite naravno svetlobo. Če je svetloba premočna, preprosto zaprite zaslonko ali povečajte hitrost zaklopa. V oblačnem vremenu poskusite uporabiti umetni vir svetlobe v notranjih prostorih ali pa poiščite več informacij o nasvetih za domačo izdelavo osvetlitve. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 85mm F2 Macro IS STM pri nastavitvah 85 mm, 1/100 s, f/5.6 in ISO 100.

5. Nastavitev osvetlitve in moči bliskavice

Zaslon z nastavitvami na fotoaparatu Canon EOS RP.

Najprej ročno nastavite osvetlitev in ji nato prilagodite moč bliskavice.

Oseba prilagaja nastavitve na hrbtnem delu bliskavice Canon Speedlite za fotografiranje portreta.

Bliskavico Canon Speedlite prestavite v ročni način delovanja (M). Morda boste morali eksperimentirati z različnimi močmi, a za začetek izberite ¼.

Uporaba bliskavice vam prinese izjemno svobodo prilagajanja osvetlitve. Bliskavico lahko nastavite tako, da preglasi svetlobo iz okolja ali pa povežete dve bliskavici, da delujeta usklajeno. Enostaven nasvet za izhodiščno nastavitev osvetlitve z bliskavico: bliskavico prestavite v ročni način (M), moč bliskavice pa nastavite na ¼. Osvetlitev v fotoaparatu nastavite tako, da izberete ročni način osvetlitve, hitrost zaklopa pa nastavite na 1/160 s. oziroma na najvišjo hitrost sinhronizacije bliskavice.

Občutljivost nastavite na ISO 100, zaslonko pa na f/8. Posnemite poskusni posnetek. Če rezultat (še) ni takšen, kot bi ga želeli, prilagajajte moč bliskavice toliko časa, dokler ne dosežete želene osvetlitve obraza. Moč bliskavice lahko spreminjate s prilagajanjem izhodne moči ali s povečevanjem/zmanjševanjem razdalje med bliskavico in subjektom.

6. Postavitev bliskavice

Portret ženske v sivem puliju, posnet pred sivim ozadjem in osvetljen s strani.

Če vir svetlobe postavite na eno stran, bo druga stran subjekta v senci. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/8 in ISO 100.

Portret ženske, ki nosi siv puli, posnet pred sivim ozadjem, osvetljen z zgornje leve strani, kar ustvari trikotnik svetlobe na njenem licu.

Usmeritev bliskavice z vrha navzdol ustvari t.i. učinek Rembrandtove osvetlitve s privlačnim trikotnikom svetlobe na desnem licu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/8 in ISO 100.

Portret ženske v sivem puliju, posnet pred sivim ozadjem in osvetljen z vrha.

Proženje bliskavice neposredno nad obrazom ustvari učinek metuljaste osvetlitve in poudari ličnice. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/8 in ISO 100.

Portret ženske v sivem puliju z osvetlitvijo od spodaj.

Osvetlitev od spodaj deluje nenaravno, saj smo navajeni na dnevno svetlobo, ki prihaja od zgoraj. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/8 in ISO 100.

Ena najboljših stvari, ki jih pri portretni fotografiji prinaša uporaba bliskavice, ki ni nameščena na fotoaparatu, je nadzor nad svetlobo. Glede na to, kam postavite bliskavico, lahko pri osvetlitvi obraza dosežete dramatičen učinek.

7. Eksperimentirajte z razmerji

Portret ženske pred sivim ozadjem, posnet s strani.

Z osvetlitvijo subjekta od zadaj lahko dosežete skrivnostnejši, nekoliko temnejši portret s t.i. videzom "low-key". Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/8 in ISO 100.

Portret ženske z veliko zeleno ogrlico, posnet pred sivim ozadjem, ki ga osvetljuje bela točkovna luč.

Z drugo bliskavico, ki jo postavite za subjekt, lahko na ozadju ustvarite učinek točkovne luči. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/5 in ISO 100.

Če želite fotografiranje z bliskavico ponesti na višjo raven, uporabite še eno bliskavico in eksperimentirajte z razmerji. Poskusite eno bliskavico usmeriti proti ozadju, drugo pa proti subjektu. Če bliskavici za osvetljevanje ozadja nastavite nizko izhodno moč, bo ustvarila nežno točkovno osvetlitev ozadja. Povsem nasproten učinek boste dosegli, če izberete visoko izhodno moč. V tem primeru bo bliskavica nadosvetlila ozadje in dosegli boste učinek želene preosvetlitve oziroma t.i. videz "high-key". Seveda lahko drugo bliskavico uporabite tudi za poudarjanje določenih delov subjekta. Če jo na primer usmerite proti subjektu od zadaj, lahko ustvarite zanimivo svetlobo obrobo.

Portret ženske z veliko zeleno ogrlico in belo majico, posnet pred belim ozadjem.

Druga bliskavica, ki jo postavite za subjekt, lahko močno osvetli ozadje, s čimer dosežete učinek želene preosvetlitve oziroma t.i. videz "high-key". Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/5 in ISO 100.

Portret ženske z veliko zeleno ogrlico in belo majico, posnet pred temno sivim ozadjem.

Če drugo bliskavico postavite za subjekt in jo usmerite proti hrbtu subjekta, lahko ustvarite učinek svetlobne obrobe. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/4,5 in ISO 100.

8. Uporabite gel-filtre

Bliskavica Canon Speedlite z nameščenim roza gel-filtrom.

Tukaj je bliskavica Speedlite z roza gel-filtrom nameščena na stojalo neposredno za subjektom in usmerjena proti ozadju.

Portret ženske z modro baretko, posnet pred vijoličnim ozadjem.

Uporaba barvnega gel-filtra je enostaven in učinkovit način, kako posnetku dodati malce živahnosti. Če uporabite barve, ki se tepejo s subjektom, lahko sliki na ta način tudi povečate kontrast. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom RF 85mm F2 Macro IS STM pri 1/100 s., f/5 in ISO 100.

Za drznejše barve lahko pred bliskavico namestite gel-filter. Te cenovno ugodne kose barvanih acetatnih plošč namestite pred bliskavico ter jih uporabite bodisi za obarvanje svetlobe, s katero osvetljujete subjekt, bodisi za ustvarjanje drznih barv ozadja na vaših studijskih posnetkih. Ko eksperimentirate z barvami, pomislite tudi na to, s kakšnimi rekviziti in oblačili bi lahko dopolnili barvno podobo slike. Pri izbiri optimalne kombinacije si pomagajte z barvno lestvico. Tukaj je baretka v drzni modri barvi posnetku dodala dodatno barvno dimenzijo. Doma boste zagotovo našli številne rekvizite in dodatke, s katerimi boste lahko portretom dodali poudarek, ki pritegne pogled in ustvari želeno vzdušje. Prav tako boste med stvarmi, ki jih imate doma, zagotovo lahko našli tudi predmete, ki vam bodo pomagali oblikovati svetlobo. Članek o dodatkih za fotografiranje, ki jih lahko izdelate doma prikazuje, kako lahko iz kartonaste škatle izdelate škatlo za mehčanje svetlobe, iz embalaže za čips v obliki tulca pa cev za točkovno usmerjanje svetlobe. Še preprostejša je izdelava odbojnika, za kar potrebujete nekaj kartona in alu-folije. Z njim boste lahko odbijali svetlobo iz bliskavice Speedlite in odstranili sence na subjektu.Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki

 • DOMAČI PROJEKTI

  Trije kosi dodatne fotografske opreme, ki jih lahko izdelate sami

  Izdelajte svoj odbojnik za mehčanje svetlobe, cev za usmerjeno svetlobo in vrečko s polnilom za stabiliziranje fotoaparata.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjanje abstraktnih portretov

  Preizkusite različne osvetlitve, slikanje s svetlobo, igre senc in še več.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Kako pri portretih zajeti popolne odtenke kože

  Osvojite zahtevno umetnost upodabljanja naravnih odtenkov kože, kar vas bo naučila profesionalna modna fotografinja Jade Keshia Gordon.

 • OPREMA

  Zakaj nadgradnja na sistem EOS R spreminja kariere

  Fotoaparati in objektivi Canon EOS R že pet let povzdigujejo delo fotografov na višjo raven. Odkrijte, zakaj so se profesionalci odločili zamenjati sistem.