FOTOGRAFIRANJE PORTRETOV

Bodite ustvarjalni: ustvarjanje abstraktnih portretov

Portretom dodajte nov element in jih naredite fantastično abstraktne, tako da preizkusite različne osvetlitve, slikanje s svetlobo, igre senc in še več.
Več barvitih svetlobnih sledi se na črnem ozadju vije ob modelu z rokami na bokih.

Abstrakcije človeškega telesa so se skozi zgodovino umetnosti spreminjale – od Picassovih kubističnih oblik do kipov Henryja Moora. V fotografiji nam lahko abstrakten portret nariše drugačne vsakodnevne obraze in telesa, kot smo jih vajeni. V tem svetu ni pravil ali potrebe po izostritvi ali natančnosti. Namesto da bi ujeli natančno sliko subjektov, lahko skozi fotografije izražamo koncepte in čustva. To je tudi odličen preizkus naših fotografskih sposobnosti in priložnost za neskončno preizkušanje ter igrivost.

1. Igra s sencami

Na tej črno-beli sliki glava modela zaseda večino prostora na črnem ozadju. Senca vzorca mandale pada na njeno čelo in obraz.

Ta črno-bel potret odlično poudarja igro svetlobe in senc. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/500 s, f/4 in ISO 100.

Model sedi na sončni svetlobi pred črnim ozadjem in pred njo je na stativu vzorec mandale, ki meče senco na njeno kožo.

Okrogel vzorec mandale je postavljen med svetlo sonce in naš model, na katerega meče zanimiv senčni vzorec. Canon RF 85mm F2 Macro IS STM ima popolno goriščno razdaljo za te vrste portretiranja od blizu.

Zakaj ne bi po celotnem subjektu ustvarili zanimivih svetlobnih in senčnih vzorcev? Potrebujete le predmet z vrzelmi ali luknjami, ki prepušča svetlobo. Te vrste predmetov za blokiranje svetlobe se v angleščini imenujejo "gobos" (skrajšano za go-betweens – prehajanje svetlobe). Veliko primernih predmetov lahko verjetno najdete kar v stanovanju. Primerne so lahko ohlapno pletene odeje, pregrinjala za radiatorje, žaluzije, cedila ali celo drevesne veje in kovinske vrtne mize pred hišo. Tukaj smo uporabili šablono s krožnim vzorcem mandale. Iz kosa kartona lahko z nožem za papir ustvarite tudi svoje predmete za prepuščanje svetlobe.

Ključ za ustvarjanje dobro definiranih senc s predmetom za prepuščanje svetlobe je, da uporabite vir svetlobe z ostrimi robovi. Najbolj primerna je neposredna sončna svetloba, lahko pa uporabite tudi svetilko, golo žarnico ali bliskavico Speedlite. Manjši kot je svetlobni vir, izrazitejše in jasnejše bodo sence. Predmet za prepuščanje svetlobe čim bolj približajte obrazu. Če uporabljate umetno svetlobo, premaknite vir daleč stran in ugasnite vse druge luči. Prednost abstraktnih portretov je, da za kakovostne posnetke ne potrebujete profesionalne opreme. Popolna izbira je začetnikom prijazen fotoaparat DSLR, na primer Canon EOS 850D s kompletom objektiva ali portretnim objektivom. Nastavitve fotoaparata: uporabite način prioritete zaslonke (Av) in dodajte korak ali dva za negativno prilagajanje osvetlitve, da bodo sence lepe in globoke.

2. Zajemanje nadrealističnih odsevov

Fotoaparat je blizu tal in je usmerjen v skupino prekrivajočih se drobcev ogledala.

Za čudovite portrete lahko uporabite nekaj drobcev razbitega ogledala. Vrtljiv zaslon LCD fotoaparata Canon EOS R6 je za tako slikanje blizu tal zelo priročen.

Na tleh leži množica drobcev ogledala. V največjem je odsev glave in telesa moškega, ki je obrnjen stran.

Z razbitimi drobci ogledala povejte zgodbo o identiteti in posamezniku. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/60 s, f/22 in ISO 640.

Z ogledali lahko vzbudite močna čustva o identiteti in posamezniku, zato so popoln rekvizit za začetek ustvarjanja abstraktnih portretov. Izziv pri delu z ogledali je, da pravilno ujamete kote in subjekt postavite v odsev. Odločiti se morate za ostrenje osebe v ogledalu ali samega ogledala, saj bosta oba na različnih ravninah ostrenja. Če želite, da sta ostra oba, uporabite ozko zaslonko, na primer f/16, saj lahko tako razširite globino polja.

Z ogledalom lahko zajamete različne abstraktne slike, poskušate s samoportreti in spreminjate kote. Če imate majhno ročno ogledalo, ga lahko subjekt drži blizu obraza, da ustvarite nadrealističen portret. Uporabite lahko več velikih ogledal in ustvarite učinek neskončne slike.

3. Slikanje obrazov s svetlobo

Več barvitih svetlobnih sledi se na črnem ozadju vije ob glavi in telesu modela.

Barvite svetlobne sledi lahko ustvarijo dramatičen in domišljijski učinek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 in objektivom Canon RF 24–105 mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 8 s, f/16 in ISO 100.

Model z roko na boku stoji pred fotoaparatom in stativom. Za njo moški drži zavito večbarvno lučko LED.

Z baklo ali zavito lučko LED (ki jo je mogoče narediti doma ali kupiti na stojnici) lahko z dolgim časom osvetlitve ustvarite zavite svetlobne sledi okrog subjekta.

Človek lahko izkusi samo en trenutek naenkrat, fotoaparat pa lahko na eni sliki zajame različno dolga časovna obdobja. Dolg čas osvetlitve nam omogoča, da raztegnemo hitrost zaklopa in tako ustvarimo različne abstraktne učinke. Eden od najbolj privlačnih je slikanje s svetlobo.

Če vir svetlobe, kot je barvna svetilka, med časom osvetlitve nekaj sekund premikate po prizoru, lahko ustvarite osupljive svetlobne sledi. Če želite ustvariti s svetlobo poslikane portrete, jih morate fotografirati v temnem prostoru (ne nujno v popolni temi). Subjekt prosite, naj bo pri miru, in fotoaparat namestite na stojalo. Prave nastavitve osvetlitve so odvisne od moči svetilk in ostale osvetlitve okolja. Za začetek lahko poskusite z ročnim načinom (M) načinu s hitrostjo zaklopa 13 sekund, zaslonko f/16 in vrednostjo ISO 100. Pritisnite sprožilec, nato pa svetilko ali drug vir svetlobe z gladkimi in tekočimi gibi premikajte okoli subjekta, da ga poslikate s svetlobo. Poskusite slikati pred subjektom in za njim, da učinek poglobite. Svetlobo svetilke usmerite proti obrazu, da osvetlite tudi tega. To naredite s strani, da ne boste na končni sliki.

4. Fotografiranje skozi steklo

Moški drži fotoaparat pri obrazu in skozi steklena vrata, na katerih so vodne kapljice, fotografira model na drugi strani.

Fotografiranje skozi steklo lahko rahlo zamegli ali zakrije objekt, voda na steklu pa lahko fotografijo naredi čarobno.

Ženska z zaprtimi očmi je obrnjena vstran. Ni izostrena, fotograf pa jo gleda skozi steklo, po katerem polzijo vodne kaplje.

S široko odprtostjo zaslonke f/2.8 in izostritvijo z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM lahko kaplje na oknu postavite v ospredje, obraz za njim pa zameglite. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 pri nastavitvah 1/200 s, f/2.8 in ISO 320.

Prosojne površine so kot nalašč za abstraktne portrete. Če matirano steklo, tanko svilo ali drug polprosojen material postavite med subjekt in fotoaparat, boste zakrili podrobnosti, vendar pustili obris obraza in tako ustvarili portrete nebeške lepote. Subjekt naj bo na eni strani, obrnjen naj bo proti svetlobi, vi pa fotografirajte z druge strani stekla. Preizkusite različne točke ostrenja. Če želite, da je obraz v ozadju zamegljen, izostrite površino. S kapljicami vode na steklu lahko ustvarite čudovito melanholično razpoloženje, še posebej pri fotografiranju na oblačen dan.

5. Ustvarjanje večkratne osvetlitve

Obris ženskega obraza in ramen je zapolnjen z vrtinci rdeče in modre barve.

Če portret ustvarite na svetlem ozadju, lahko uporabite dvojno osvetlitev in zapolnite samo njegov oris. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri nastavitvah 1/250 s, f/5 in ISO 100.

Na zaslonu LCD fotoaparata so prikazani glava in ramena ženske pred svetlim nebom, ki jih prekrivata modra in rdeča barva.

Z načinom večkratne osvetlitve fotoaparata Canon EOS R6 lahko portrete spojimo s čimer koli želimo. Na živahni fotografiji smo zajeli niz barvnih potez.

Način večkratne osvetlitve Canonovega fotoaparata omogoča združevanje dveh ali več fotografij za ustvarjanje konceptualnih slik in abstraktnih učinkov. Zamisel za učinek smo dobili pri tehniki starih filmskih kamer, ki so isto sličico filma osvetlile dvakrat. S Canonovim fotoaparatom, kot je EOS R6, lahko ta postopek dvignete na novo raven. Ko v meniju fotoaparata izberete število osvetlitev, najprej zajamemo prvi posnetek. Med postavljanjem drugega prejšnji posnetek prekriva pogled v živo, kar vam pomaga, da ju uokvirite tako, da sestavljata celoto. Ta učinek lahko dosežete tudi pri končni obdelavi s programom Canon Digital Photo Professional (DPP).

Pri ustvarjanju portretov z dvojno osvetlitvijo subjekt fotografirajte s profila, za njim pa naj bo svetlo ozadje, kot je nebo ali okno. Ko zajamete drugi posnetek, se bo ta ujemal z drznim orisom glave. Pri drugem posnetku (ali tretjem, četrtem ali petem) je omejitev samo vaša domišljija. Izberete lahko prizor v mestu ali naravi, vključite predmet, ki ga ima subjekt rad, fotografirate žival ali v prizor dodate drugo osebo.

Ko boste naslednjič ustvarjali portret, razmišljajte drugače in se izrazite na katerega od zgoraj opisanih načinov.


Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Pravljični portreti

  Deset strokovnih nasvetov za ustvarjanje nepozabnih mističnih podob z Rosie Hardy.

 • USTVARJALNA FOTOGRAFIJA

  Poigrajte se s sedmimi različnimi slogi

  Popeljite svojo fotografijo v novo smer in z dnevnim preizkušanjem novih slogov ustvarite izjemne slike.

 • PORTRET

  Portretiranje z občutkom

  Nebinarni_a fotograf_inja Louis Painter spregovori o fotografiranju kvir skupnosti.

 • DOMAČI PROJEKTI

  Postavite svoj domači studio

  Odkrijte načine ustvarjanja z bliskavico in kako lahko tudi brez drage opreme posnamete osupljive portrete.