USTVARJALNO TISKANJE

Kako na pozoren način preoblikovati svoj dom: spoznajte umetnost rezanja papirja

Umetnica in oblikovalka izdelkov iz papirja Aimee Graham po korakih razloži, kako lahko iz papirja izrežete privlačne umetnine.
Tiskalnik Canon PIXMA serije TS8350, prikazan na mizi z uokvirjeno umetnino iz papirja.

Za oblikovalko izdelkov iz papirja Aimee Graham je ustvarjanje s škarjami in papirjem pomirjujoče – pozoren način ustvarjanja čudovitih barvitih umetnin, ki so osebne in domiselne. Od abstraktnih oblik in vzorcev do živalskih silhuet in prizorov s plaže, z večplastnimi izrezki iz papirja se lahko zabava vsa družina in ustvari izvirne stenske umetnine ali celo voščilnice.

Aimee se je tega lotila po obisku Japonske, kjer jo je očarala starodavna umetnost origami. V nadaljevanju razloži, kako lahko s tiskalnikom Canon PIXMA serije TS8350 in rezanjem papirja ustvarite umetnine, ki bodo poživile vaš dom.

1. Zamislite si izvirno in ustvarjalno zamisel

Uokvirjen gozdni prizor iz papirja z oranžnim ozadjem.

Aimee je najprej morala dobiti zamisel za izdelek. Navdih poišče v naravi in je zagovornica tega, da v spletu poiščete zanimive slike in silhuete, ki jih lahko obrišete.

"Rada delam s papirjem, saj je tako vsestransko uporaben," pove Aimee. "Je naravni proizvod, iz katerega lahko ustvarjate dvo- ali tridimenzionalne umetnine, poleg tega pa lahko začnete ustvarjati brez posebnih spretnosti."

Aimee je začela tako, da je v spletu poiskala enostavne oblike, ki so delovale kot silhuete. "Živim ob morju in sem rada v naravi, zato sem za začetek iskala podobe oceana in gozdov," še razloži.

"Proces se vedno začne z iskanjem navdiha. Zamisli postanejo izvirne, ko se izgubite v procesu in vas prevzame ustvarjalna žilica. Tedaj lahko nastane nekaj čarobnega."

2. Izberite predloge za tiskanje

Ženska s pomočjo telefona postavlja dve sliki na kos papirja, ki ga želi natisniti

Aimee je z aplikacijo Easy-PhotoPrint Editor svoje natise hitro postavila na papir kar v pametnem telefonu.

Ženska iz tiskalnika vzame list papirja z natisnjenimi slikami

"Tiskalnik je zelo enostaven za uporabo," pove Aimee. "Nastavitev aplikacije Canon PRINT v telefonu in vzpostavitev povezave z omrežjem Wi-Fi sta zelo enostavna postopka."

Aimee je svoje silhuete živali, ljudi, dreves in sončnih žarkov našla v spletu, navdih pa lahko poiščete tudi prek aplikacije Creative Park.

Aimee je slike na strani razporedila z aplikacijo Easy-PhotoPrint Editor, natisnila pa jih je s tiskalnikom Canon PIXMA serije TS8350. "Tiskalnik mi je bil v veliko pomoč. Takoj, ko sem našla silhuete, ki so mi bile všeč, sem jih lahko v aplikaciji razporedila in jih nato natisnila. Če imaš pred seboj fizične natise, je lažje začeti. Projekt je na začetku predstavljal izziv. Običajno delam s papirjem v 3D-obliki, tako da je bilo malce drugače, ker sem morala razmišljati v dveh dimenzijah."

3. Izberite pravi papir za svojo umetnino

Tiskalnik Canon PIXMA na kamnitih tleh z desko za rezanje in različnim papirjem ter pisarniškimi potrebščinami.

Aimee je uporabila matiran fotografski papir, saj je ugotovila, da je kot nalašč za rezanje, saj je odporen in se ne pregiba ali trga, lahko pa uporabite tudi svetleč papir ali celo kombinirate oba.

Za ustvarjanje umetnin iz papirja boste potrebovali desko za rezanje, nož ali skalpel za izrezovanje, škarje in kombinacijo papirja ali kartona.

"Papir mora biti dovolj debel, da obdrži obliko, ko ga režete, in dovolj odporen, da se ne pretrga, hkrati pa ne predebel za rezanje," pojasni Aimee. "Sama sem za tiskanje silhuet uporabila matiran fotografski papir, saj je dovolj trpežen, da lahko delate z njim, in ni pretrd za rezanje."

4. Previdno ustvarite svoje izreze

Oseba, ki sestavlja izdelek iz papirja s polaganjem izrezanih podob snega na vrhove gora.

Aimee se je prilagodila ustvarjanju v dveh dimenzijah tako, da je z več plastmi različnih izrezanih oblik drznih barv dosegla večjo globino svojih izdelkov.

Oseba, ki previdno izrezuje silhueto ženske.

Začnete lahko z enostavnejšimi oblikami, nato pa preidete na bolj podrobno izrezane silhuete, ki zahtevajo natančnost.

"Vedela sem, da hočem ustvariti več različnih prizorov, ki bi bili prikazani v okvirjih," pove. "Začela sem zlagati izrezane kose papirja v plasteh, pri čemer mi je okvir služil kot model za velikost. Poigravala sem se s kompozicijo in izbirala barvne sheme."

Če želite biti natančni pri rezanju, morate biti potrpežljivi in imeti veliko prakse, zato Aimee svetuje, da najprej začnete z enostavnimi oblikami, zlasti če prvič uporabljate nož za rezanje papirja.

"Izdelujem cvetlice iz krep papirja, zato imam škarje efilirke, ki so tanke in zelo ostre – kot nalašč za ta projekt. Začela sem tako, da sem najprej izrezala najenostavnejše oblike, pri čemer sem uporabila tako škarje kot nož za papir," še doda.

"Prednosti noža pred škarjami so v tem, da lahko poleg izrezanega dela ohranite tudi papir okoli njega, če ste pri rezanju natančni. To sem naredila z belimi brezami in dobila navdih za povsem drug izdelek – družinsko drevo," doda.

5. Dopolnite svoje izdelke

Bel list papirja na mizi z izrezanimi belimi brezami.

Ko izrežete drevesa, lahko ostanke papirja uporabite tudi kot ozadje drugega izdelka.

Gozdni prizor iz papirja v zeleni in beli barvi z imeni ob drevesih.

Med njenimi zamislimi je tudi gozdni prizor z imeni družinskih članov, ki predstavlja sodobno različico "družinskega drevesa".

Aimee je s papirjem, iz katerega je izrezala oblike, dodala novo dimenzijo svoji zasnovi družinskega drevesa.

"Na sredini osnovnega papirja sem nanesla tanek sloj bele in rjave barve, nato pa čez položila obris drevesa in dodala ločen izrez drevesa. V tej fazi ustvarjanja sem si zamislila neke vrste družinsko drevo, zato sem izrezala imena in ročno obrisala drevesa, ter tako dokončala izdelek."

6. Naj se zabava vsa družina

Vrsta uokvirjenih umetnin iz papirja različnih velikosti na mizi.

"S tem projektom je prikazano, kako lahko ustvarjate preproste umetnine z izrezovanjem osnovnih oblik, nato pa postopoma preidete na bolj zahtevne oblike, kot so na primer natančno izrezane silhuete," pove Aimee.

Aimee je pri svojih izdelkih uporabila zapletene oblike, ki jih je natančno izrezala z nožem za papir. Do zavidanja vrednih rezultatov pa lahko pridete tudi z enostavnejšimi oblikami in navadnimi škarjami, kar pomeni, da je lahko rezanje papirja odlična družinska dejavnost.

"Pri otrocih lahko izrezovanje oblik pomaga izboljšati senzorične in motorične sposobnosti, tako da jim to lahko samo koristi, dokler je takšno početje varno.

"Odkar pomnim, sem rada ustvarjala. Odrasla sem z mamo, ki je bila umetnica, in očetom, ki je znal izdelati vse," še pove. "Ko ustvarjam, se povsem prepustim sama sebi. Otrok v meni ima dobro osnovo, kar je zadovoljujoče."

Če si želite še več navdihujočih idej za ustvarjanje s papirjem, nas lahko spremljate na Pinterestu. In ne pozabite deliti svojih izdelkov na družabnih omrežjih s ključnikom #MadeWithPIXMA.Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TISKANJE

  Najboljši tiskalniki za ustvarjanje

  Canon ima popoln tiskalnik za vas – od družinskih projektov do profesionalnega zaključka.

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Ideje za mini slike s tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10

  Ustvarite mini umetniško galerijo z nasveti in triki strokovnjakov za diorame Oleja Friedricha in Esther Mora Chavarria.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Papirnati okraski za okrasitev mize

  S programom Creative Park ustvarite čudovite namizne okraske za vse priložnosti.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Znamenitosti iz papirja

  S tiskalnikom Canon PIXMA in programom Creative Park obeležite posebna območja.