USTVARJALNO TISKANJE

Doma narejeni okraski: namigi in ideje za ustvarjanje s papirjem

Od ornamentov iz papirja do obročkov za prtičke in napisov z imeni udeležencev – s tiskalnikom PIXMA in programom Creative Park boste ustvarili čisto svoje okraske.
Bližinski posnetek jedilne mize, prekrite z lanenim prtom in okrašene s storži, listjem ter iz papirja ustvarjenimi predmeti.

Ne glede na to, ali gre za rojstnodnevno zabavo, praznično pogostitev ali srečanje širše družine, vsakdo rad pripravi mizo tako, da bo navdušila obiskovalce. Če sami izdelate okraske za mizo, s tem ne samo prihranite, temveč naredite tudi nekaj dobrega za okolje, saj lahko papirnate predloge kasneje reciklirate – ali shranite za ponovno uporabo na kakšnem drugem dogodku.

Canon je profesionalni stilistki Dani Tucker, ki na Instagramu upravlja profil The Social Kitchen, postavil izziv. Dobila je nalogo, naj okrasi mizo z medijem, ki ga še ni uporabljala – s papirjem. "Okrasitev čudovito polepša mizo," pojasnjuje Dani in dodaja, da ni treba, da je okrasitev pretirano draga. "Menim, da je dovolj, če smo pri okraševanju mize ustvarjalni ter ji hkrati dodamo še malce osebne note."

Oglejte si, kako se je Dani lotila naloge in odkrite najboljše nasvete za izdelavo svojih papirnatih okraskov za mizo.

1. Izberite temo

Ženska z dolgimi rjavimi lasmi postavlja storže na čudovito okrašeno jedilno mizo.

Navdih za okrasitev vaše mize se skriva povsod. Ustvarite lahko tudi ekstravagantno cvetlično dekoracijo za poletno večerno zabavo ali okrasitev za rojstnodnevno mizo, ki jo odenete v slavljenčeve najljubše barve ali motive. Dani tukaj dodaja storže na mizo, okrašeno v zimskem slogu.

Bližinski posnetek mize, okrašene s storži, svečami in papirnimi snežinkami, zvezdami, sovami in hiškami iz piškotov, ustvarjenimi s programom Creative Park.

Ko se zabava zaključi, lahko papirnate okraske podarite gostom kot darilo ob odhodu, jih odložite v posodo za zbiranje papirja ali pa jih spravite za naslednjo posebno priložnost.

Če želite ustvariti okrasitev za mizo, začnite s temo. Potrebujete samo nekaj papirja, tiskalnik in izbor oblikovnih motivov. Program in spletno mesto Creative Park sta polna brezplačnih predlog, od papirnatih zgradb in živali do okraskov ter celo držal za prtičke in napise z imeni, kar vam bo na začetku v veliko pomoč. Cvetlično mizo lahko na primer opremite s predlogami cvetlic in metuljev, ki jih zlepite skupaj ter ustvarite čudovit sredinski prt ali girlando, za osebno noto pa dodatno poskrbite z okrašenimi karticami z imeni.

Ob tej priložnosti smo izbrali temo zima. Dani svoj postopek začne z izbiro barvne palete. "Izbrala sem zlato, rumeno in rjavo, saj sem želela vnesti nekaj naravnih odtenkov. Nato sem zbrala elemente, s katerimi bom ustvarila želeni videz, pri čemer sem ostala znotraj prej izbrane barvne palete. Želela sem ustvariti občutek zime, zato sem dodala evkaliptus (ki se običajno uporablja v zimskih venčkih) in nekaj sveč, ki bodo ustvarile razpoloženje."

Ni vam treba veliko zapraviti, da bi okrasili mizo. Dani je pri svojem oblikovanju vedno pozorna, da uporablja vsakdanje predmete. "Vse, kar sem uporabila, je preprosto najti," pojasnjuje. "Stare kozarce za marmelado sem uporabila kot svečnike, medtem ko sem vaze napolnila z drugimi predmeti."

Dani je za začetek uporabila predlogi zlate zvezde in rumenih snežink, temu pa je dodala še miniaturne sove. Nato je dodala še natisnjene menije in kartice z imeni ter nabrane storže in listje, s čimer je ustvarila kontrast med zlatimi in zelenimi odtenki.

2. Natisnite predloge

Ženska z dolgimi rjavimi lasmi odstrani natisnjeno predlogo zvezde iz Canonovega tiskalnika.

"Predloge sem natisnila iz telefona v programu Creative Park – ko enkrat nastaviš tiskalnik, je uporaba zares enostavna," pove Dani.

Preden natisnete izbrane oblikovne motive, se prepričajte, da imate pri roki pravi papir. Pri vsaki predlogi iz zbirke Creative Park je navedena vrsta papirja, pri večini je priporočen Canonov matiran fotografski papir. To lahko resnično pomembno vpliva na končno strukturo, saj matiran fotografski papir zagotovi večjo trdnost modela kot običajen papir za tiskanje.

Tiskate lahko neposredno iz pametnega telefona, tako da uporabite spletno mesto Creative Park ali istoimenski program.

Ko natisnete vse predloge, je čas, da jih začnete sestavljati. Glede na to, koliko jih nameravate ustvariti, lahko sestavljanje porazdelite na več večerov. Tako ne boste hiteli in kakovost končnega rezultata bo višja.

3. Izdelajte svoje predloge

Slika, posneta od zgoraj, prikazuje osebo, ki sedi ob mizi ter si na zaslonu pametnega telefona ogleduje sliko papirnate zvezde na Canonovem spletnem mestu Creative Park. Enaka zvezda je v natisnjeni obliki tudi na mizi.

Na spletnem mestu Creative Park so na voljo predloge, ki so primerne za vse ravni spretnosti – od enostavnih oblik do zahtevnejših mojstrovin.

Ženska se nagiba čez leseno mizo ter na majhni rezalni podlagi prepogiba in izrezuje predloge papirnatih okraskov.

"Za povezovanje predlog skupaj sem uporabila majhne obojestransko samolepilne blazinice," pojasnjuje Dani. "Blazinice sem prerezala na pol, ker so bile nekatere predloge dokaj majhne in je že to zadostovalo."

Natančno upoštevajte navodila, saj boste pri nekaterih modelih morali oblikovni motiv pred rezanjem prepogniti. Nato izrežite predloge in prepognite morebitne zavihke, ki jih je treba zalepiti. Predloge lahko skupaj zlepite z lepilom, nato pa počakate, da se lepilo posuši in utrdi.

Oblikovne motive lahko celo prilagodite in ustvarite edinstvene okraske za praznično priložnost. "Predloge lahko osebno prilagodite tako, da na primer na predloge zvezd ali hiš napišete imena," predlaga Dani. "Ali pa v primeru rojstnega dneva nanje napišete starost slavljenca ali 'vse najboljše'. Mislim, da so besede, ki jih ročno zapišemo z dobrim peresom, lahko resnično lepa in učinkovita dekoracija." Druga možnost je, da oblikovne elemente dodate v programu.

Dani je za tematiko svoje mize originalne predloge nekoliko prilagodila. Predlogo zvezde je tako na primer prerezala na pol, da je lahko zvezde položila na mizo vodoravno, predloge hišic iz piškotkov pa je zlepila skupaj, da so nastali čvrsti modeli. Poleg tega je majhne kartice z menijem prilepila na večje barvne kartice, s čimer je ustvarila rob, medtem ko je predloge snežink obrnila na glavo, da se barve lepše skladajo s celotno barvno shemo mize.

4. Pripravite mizo

Čudovito okrašena jedilna miza, pokrita z lanenim prtom in okrašena s storži, listjem ter iz papirja ustvarjenimi predmeti.

Če sami izdelate okraske za svoj dom, lahko kadar koli spremenite temo okrasitve ali preprosto natisnete dodatne predloge. Tako na cenovno ugoden način prilagodite videz jedilne mize različnim dogodkom. Poleg motivov letnih časov lahko poskusite izdelati tudi papirnate okraske za priložnosti, kot so zabava pred porodom, silvestrovanje ali zabava pred odhodom na potovanje, kjer v programu Creative Park poiščete in natisnete značilne podobe in arhitekturne predloge različnih znamenitosti države ali pokrajine, kamor se odpravljate.

Ko imate vse predloge končane, je čas, da z njimi okrasite mizo. Najprej se prepričajte, ali imate pripravljene vse krožnike, pribor in kozarce, da lahko okraske postavite okrog njih.

Dani priporoča, da najprej postavite večje okrasne elemente, nato pa se postopoma pomikate k manjšim. "Začnem tako, da pogrnem prt," pojasnjuje. "Nato po mizi razporedim velike elemente, kot so rože in vaze z rožami, nato pa se posvetim še manjšim."

Najprej na sredino mize postavite osrednje dekorativne elemente. To so lahko rože, naplavljeni kosi lesa, storži ali celo sveže sadje, kot na primer cele pomaranče ali buče, odvisno od letnega časa. Nato dodajte še manjše elemente, kot so kartice z menijem in imeni, ki jih lahko enostavno postavite poleg vsakega krožnika.

Dani priporoča, da dekorativne elemente v skupine razporedite v neparnem številu. Sama za privlačnejši videz dekoracije vedno dodaja v skupkih po tri.

Ko je vse to na svojem mestu, je čas, da okrog razpostavite še manjše papirnate okraske, in sicer na mesta na mizi, kjer se vam zdi primerno. Zakaj ne bi na primer vsaki osebi poleg kozarca postavili miniaturne sove? Nato pa poskrbite še za končne poudarke, kot so obročki za prtičke in drugi drobni okraski.

Dani je bila navdušena nad izbiro brezplačnih predlog, ki so na voljo na spletnem mestu Creative Park, ter se je z veseljem prepustila ponujenemu navdihu. "Izziv se mi je zdel resnično zabaven. Omogočil mi je svobodo ustvarjanja s papirjem in doseganje res čudovitega videza. Česa takšnega doslej še nisem počela, zato sem lahko dala duška svoji ustvarjalnosti," je še dodala.

Če smo vas navdušili, da poskusite tudi sami, pobrskajte po ključniku #MadeWithPixma za več ustvarjalnih idej, nato pa ne pozabite deliti svojih papirnatih okraskov za mizo ter označiti @canonemea.

Kakršna koli že je priložnost – zakaj ne bi mize okrasili s papirnatimi okraski?

Napisala Tamzin Wilks

Povezani izdelki

Povezani članki