USTVARJALNO TISKANJE

Biofilni okraski: pustite, da narava vdihne življenje v vaš dom

Odkrijte, kako lahko s kombinacijo narave in oblikovanjem ter s Canonovimi tiskalniki in programi ustvarite pomirjujoče prostore za svoj dom.
Stenski viseči okrasek, ki je narejen iz tropskih listov, je odrezan iz barvitega papirja v odtenkih rožnate, zelene in tropskih vzorcih.

Ni skrivnost, da se po preživetem času v naravi boljše počutimo, zato lahko z naravno svetlobo, naravnimi barvami, čutili in hišnimi rastlinami pomirjajoče vplivate na svoje počutje v zaprtih prostorih. Če želite vključiti ta oblikovalski trend, ne potrebujete razgleda na gozd in lesenih oblog na vsakem pogledu. Pri ustvarjalni uporabi sten je biofilno oblikovanje, ki poudarja povezavo z naravnim okoljem, lahko v različnih oblikah od stenskih oblog do okvirjev za fotografije in je lahko zanimiv način za postavitev prizora za sproščujoč prostor.

Notranja oblikovalka Jasmin Robertson živi v edvardijanski hiši v mestu Hove v Angliji in na TikToku in Instagramu deli izseke prenavljanja in notranjega oblikovanja. "Obožujem koncept biofilnega oblikovanja in v domu smo prevzeli številna načela," pravi. "Ker smo ustvarili več možnosti za povezavo z naravo, je naš dom umirjen in poživljajoč. Trenutno sem tukaj najbolj srečna, kot kadar koli prej."

Ustvarjalka Emma Jewell, ki je na Instagramu znana kot @EmmaJewellCrafts, tudi rada ustvarja s papirjem za zabavo in popestri bivalne prostore.

Zdaj je popoln čas, da s Canonovim tiskalnikom in zasnovami, ki jih je navdihnila narava, začnete ustvarjati svoje stvaritve. Jasmin in Emmo smo povprašali po najboljših namigih pri ustvarjanju preprosto biofilno dekoracijo.

1. Poiščite navdih okoli sebe

Ploska postavitev tiskalnika Canon SELPHY Square QX10, obdana s cvetjem, vrvico iz jute, majhnimi klini, kavlji in majhnimi natisnjenimi fotografijami z zelenjem.

"Preprosto lahko natisnem fotografije iz telefona, ki jih lahko izobesim v svojem domu," pravi notranja oblikovalka Jasmin Robertson. "Moj album fotografij v telefonu je zelo poln, zato so bili moji najljubši posnetki skriti in premalo cenjeni." © Jasmin Robertson

Veja visi na steni nad črnim kaminom. Iz veje visi več pramenov iz jute, na katere so pritrjene majhne natisnjene fotografije.

"Zelo sem zadovoljna, kakšen je končni izdelek in vidim, da bo imel stalno mesto v hčerkini sobi," pravi Jasmin o tem privlačnem stenskim visečim okraskom. "Prav tako jo bom lahko zelo preprosto posodobila z novimi fotografijami in jo uskladila z letnimi časi." © Jasmin Robertson

Družbeno omrežje Pinterest nudi neskončno število zamisli za biofilno oblikovanje za vse vrste domovanj, sob in prostorov, in sicer od dreves v stavbah do razkošnih zelenih rastlinskih zidov. Prav tako lahko natise kombinirate z zelenjem in ustvarite lastne stvaritve, kot jih je Jasmin naredila za hčerino spalnico.

"S tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10 sem ustvarila stensko obešalo s fotografijami spomladanskih prizorov, ki so visele nad kaminom," pojasnjuje. "Fotografije visijo iz veje na vrvici vrvici iz jute. Preprosto, a resnično učinkovito. Poleg tega je to preprosto narediti in je zelo ugodno."

Jasmin je navdih našla v lokalnem parku: "Po nevihti sem sprehajala psa v enem izmed naših najljubših lokalnih parkov, medtem ko sem iskala vejo za obešanje, ki je prave velikosti. Veliko jih je bilo, zato ni dolgo trajalo. Medtem ko sem bila tam, sem posnela nekaj fotografij spomladanskega cvetja in svežega zelenega listja. Uspelo mi je celo posneti fotografijo mojega psa, ki je vohal narcise."

2. Uporabite orodja za oblikovanje, kot je Creative Park

Canonov tiskalnik tiska list papirja z vzorcem listov. Poleg tiskalnika je še en barvit natis in več listov, ki so ročno izrezani iz papirja.

"Pri ustvarjanju abstraktnih umetnin se zabavajte in začnite tako, da natisnete izbor papirja z vzorci," pravi ustvarjalka Emma Jewell, ki je za stensko umetnino z listi uporablja Canonov program Creative Park, ki je brezplačen in z navdihom poln spletni vir. "Izberite mešanico vzorcev in barv ter s škarjami iz papirja izrežite naravne oblike." © Emma Jewell

Stenski viseči okrasek, ki je narejen iz tropskih listov, je odrezan iz barvitega papirja v odtenkih rožnate, zelene in tropskih vzorcih.

"Ko je okrasek končan, začnite z lepljenjem vseh kosov na vrvico," pravi Emma. "Nato svojo čudovito umetnino obesite, da bo vsem na očeh." © Emma Jewell

Ustvarjanje je čudovita dejavnost, ki jo lahko počnete med preživljanjem kakovostnega časa s prijatelji in družino. Če potrebujete navdih, je v Canonovem programu Creative Park na voljo veliko predlog za ustvarjanje s papirjem, vključno z okrasnimi visečimi rastlinami, lonci s sukulentami, cvetličnimi šopki in lepimi venci. Na spletnem mestu in v programu Canon Creative Park lahko raziščete na stotine različnih zasnov ne glede na to, ali ste strokovnjak za ustvarjanje prefinjenih cvetličnih okraskov za mize, police in okna ali popoln začetnik, ki si želi preizkusiti preproste naravne zasnove.

Ema, ki je obsedena z barvami in se navdušuje nad ustvarjalnimi projekti, pravi: "Za iskanje vzorčnih papirjev in elementov, ki jih uporabim pri tiskanju in pri projektih, rada uporabljam storitev Creative Park. Enostavno lahko poiščete nekaj osupljivih vzorčnih papirjev in ustvarite okraske, ki se ujemajo z letnim časom, ne da bi pri tem zapravili denar za nove zaloge."

Ko izberete predloge, boste potrebovali dober tiskalnik. Emma je izbrala dve tropski predlogi, ena z zeleno aro, druga pa je monstera. Emma uporablja brezžično serijo Canon PIXMA TS6350a je vsestranski tiskalnik, ki je popoln za vse od delovnih dokumentov do družinskih projektov.

"To fotografsko ozadje lahko ustvarite na povsem preprost način. Natisnite izbor vzorčenega papirja s tropsko tematiko, nato pa s papirja izrežite tropske oblike listov. Tropske liste zmešajte tudi z enobarvnimi listi. Liste nato z lepilno pištolo prilepite po dolžini vrvice. Ko ste zadovoljni z vrvico, jo obesite, da ustvarite ozadje.

"S tiskalnikom serije Canon PIXMA TS6350a je tiskanje kakovostnih natisov za ustvarjalne projekte tako preprosto," nadaljuje Ema. "Canonov matirani fotografski papir je tako vsestranski in preprost za uporabo."

3. Olepšajte svoje umetnine in dosezite še večji učinek

Ženska v rumeni obleki se nagne čez mizo in privezuje vrvico iz jute na vejo.

"Ustvarjanje je dobro za dušo in vsi bi lahko posvetili več časa ustvarjalnim dejavnostim," pravi Jasmin. "Ustvarjanje nečesa lepega je izpolnjujoče, domu doda osebnost in individualnost ter ustvari izstopajočo točko v vašem domu." © Jasmin Robertson

Ženska je fotografije zelenja pritrdila na vrvice iz jute, ki so privezane na vejo, poleg tiskalnika Canon SELPHY Square QX10.

"Uživam v okraševanju z barvami in moj dom je precej eklektičen," pravi Jasmin. "Zelena je zagotovo moja najljubša barva in v večini sob je prisotna vsaj v enem odtenku." © Jasmin Robertson

Jasmin je s prenosnim tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10 natisnila živahne kvadratne natise neposredno iz pametnega telefona. "Vključila sem fotografije, ki sem jih posnela v parku, na nekaterih je moja hči, ki raziskuje naravo, in na nekaterih je prelepo cvetje na vrtu svoje babice. V trenutku se je posušila in štiri različno dolge vrvice iz jute sem pritrdila vzdolž veje," pojasnjuje.

Z naslednjimi koraki boste ročno izdelanim okrasnim elementom dodali posebno bleščico in naravno teksturo. "Okrog veje sem ovila niz lučk LED in na en konec zavila baterijski sklop, ki sem ga nato prekrila s šopom evkaliptusa, zvezanim z juto vrvico," pravi Jasmin. "Za obešanje veje na strop nad kaminom v hčerinski sobi sem uporabila medeninaste kavlje in čisto ribiški laks. To je čudovit dodatek njenemu prostoru in izjemno ga je vesela."

4. Natančno razmislite o tem, kam boste postavili svoje stvaritve

Veja z majhnimi natisnjenimi fotografijami, ki visijo z nje, je postavljena nad mizo z računalnikom, zvezkom, svečo in vazo narcis.

"Okrasek sem obesila tudi na steno za mizo v domači pisarni," pravi Jasmin. "Ta prostor je obrnjen proti severu, zato je pozimi precej temen, spomladanske fotografije pa so resnično popestrile prazno steno in prostoru vdihnile malo barve. Svetle barve me napolnijo z optimizmom in se veselim daljših, svetlejših prihajajočih dni." © Jasmin Robertson

Fotografija več pramenov jute z majhnimi tiskanimi fotografijami, ki so pritrjene nanje, ob beli steni.

"Pri natisnjeni fotografiji je nekaj precej nostalgičnega," pravi Jasmin. "Sem velika oboževalka." © Jasmin Robertson

"Prostori, v katerih preživljamo čas, vplivajo na naše razpoloženje in splošno dobro počutje, zato menim, da je pomembno, da notranje prostore oblikujemo tako, da nas podpirajo in negujejo," pravi Jasmin. "Všeč mi je, kako notranje oblikovanje lahko sproži različne občutke. Nekaterim se zdi nekoliko neresno, vendar glede na čas, ki ga preživimo v zaprtih prostorih, ne smemo podcenjevati vpliva notranjega oblikovanja."

Ob tem razmislite, kam boste postavili svojo zasnovo, saj bo postala zanimiva umetnina za vašo sobo. Jasmin vam svetuje: "Takšne okraske lahko obesite, kjer želite ustvariti osrednjo točko ali dodati zanimanje. Dobro je videti predvsem na sredini nad kosom pohištva, vendar bi lahko prav tako popestril prazno steno. S kavlji ga lahko obesite na strop ali obesite z zaključnih vodil. Če visi s stropa, pritrdite kavlje približno dva palca stran od stene."

Jasmin misli, da tako kopalniške ploščice z listi in botanični natisi kot tudi stenske poslikave dodajo poseben učinek. Prav tako meni, da naravno tematiko lahko izrazite tudi z drznimi dekorativnimi izbirami.

5. Sproščen dom pomeni mirni um

Fotografija mize z računalniškim zaslonom, tipkovnico, vazo narcis in tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10.

Z umetninami, ki jih je navdihnila narava, si lahko resnično izboljšate svoje razpoloženje. Za dodatno dobro počutje razmislite o tem, da bi vašemu oblikovanju ter mehki osvetlitvi dodali veliko rastlin in cvetja – tako pravih kot lažnih. "Zame ni boljšega občutka, kot da prostor spremenite v nekaj čudovitega," pravi Jasmin. © Jasmin Robertson

Na beli steni visi pastelna abstraktna umetnina. Pod njo sta lončnica in siva blazina.

Emma je med svoje stvaritve vključila uokvirljeno pastelno abstraktno umetnino, ki jo je naredila z velikim listom iz bele kartice, Canonovega premazanega fotografskega papirja, lepila in škarjami. © Emma Jewell

Če v svojem življenjskem prostoru potrebujete spokojnost, poskrbite za mehko osvetlitev in poiščite navdih v naravi. "Če želite doma ustvariti umirjeno vzdušje, ga okrasite s pridušenimi zemeljskimi barvami, naravnimi materiali in številnimi rastlinami," pravi Jasmin. "Obožujem uporabo rastlin kot notranje opreme. Ne le, da so videti dobro, temveč tudi ustvarjajo dobro počutje, saj omogočajo povezavo z naravo in pomagajo ohranjati čist zrak v zaprtih prostorih.

"Raziskave kažejo, da se ljudje celo ob pogledu na sliko, ki prikazuje naravo, počutijo mirnejše," nadaljuje Jasmin. "Tudi umetne rastline lahko podpirajo dobro počutje, kar je dobra novica za tiste, ki niso spretni pri vzgoji rastlin.

"Ustvarite plasti svetlobe – namizne in talne svetilke ter stenske in viseče svetilke, vse pa lahko zatemnite," zaključuje. "Pri prenovi upoštevajte večja okna in stropne luči, saj si boste tako zagotovili čim več naravne svetlobe in prezračevanja. Prižgite dišečo svečo in predvajajte sproščujočo glasbo. Pomislite na vse čute, ne samo na to, kar vidite."


Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki