USTVARJALNO TISKANJE

Odkrijte svet umetniškega ustvarjanja s papirjem s Canonovim programom Creative Park

Oglejte si, kako nadarjeni umetnik s tiskalnikom Canon PIXMA dvigne predlogo vodomca iz programa Canon Creative Park na višjo raven.
Svetel vodomec iz papirja sedi na dlani osebe, v ozadju pa so vidne rastline in slike.

Izbirate lahko med več tisoč idejami in predlogami za ustvarjanje iz papirja v programu Canon Creative Park, od arhitekture do sezonske okrasitve. Izberite predlogo in upoštevajte navodila. Kaj pa, če želite preiti na višjo raven? Tu s svojimi nasveti nastopi umetnik in ilustrator Zack Mclaughlin iz podjetja Paper & Wood.

Zack ima dolgoletno ljubezen do narave in posebno zanimanje za ptice, ki jih opazuje in fotografira s fotoaparatom Canon EOS 90D. Ustvaril je instalacije za znane veleblagovnice, muzeje in celo za sira Davida Attenborougha. Zacka odlikuje pozornost do podrobnosti, njegovo občudovanje narave pa se kaže v vseh njegovih stvaritvah.

Zato se zdi primerno, da Zack, navdušenec nad pticami, sprejme ta izziv 3D izdelave iz papirja in si za svoj cilj izbere vodomca.

Začetek

Tiskalnik Canon PIXMA stoji na delovnem pultu poleg odprtega prenosnega računalnika in tiska predlogo programa Canon Creative Park, ki je prikazana na zaslonu prenosnega računalnika.

3D-ustvarjanje iz papirja za odrasle je lahko zahtevno in hkrati zagotavlja veliko zadovoljstva, v programu Canon Creative Park pa lahko najdete številne ideje, s katerimi se lahko podate v svet ustvarjanja iz papirja.

Moški se nagiba nad mizo in s skalpelom previdno izrezuje predloge iz listov papirja na rezalni podlogi.

Ustvarjanje iz papirja je lahko odličen način, da se izgubite v ustvarjalnem procesu, od tiskanja predlog do njihovega rezanja in sestavljanja. "Po navadi se zelo osredotočim na projekt in šele nekaj ur pozneje ugotovim, da sem resnično lačen ali žejen – izgubiš se v tem," pravi Zack. "Vedno imam prižgan radio ali pa poslušam domišljijsko zvočno knjigo. Zelo sem navdušen nad tem."

Prvi korak vsakega ustvarjalnega procesa bi morala biti opazovanje in priprava. Zack je v lokalnih močvirjih opazil in fotografiral nekaj vodomcev. "Rad grem ven in fotografiram naravo, še posebej v tihih, zgodnjih jutrih, ko je tako mirno," pravi Zack. "Ta občutek želim prenesti v zaprte prostore."

Poleg lastnih slik Zack pogosto preučuje knjige in spletne risbe, da se pripravi na ustvarjanje. Potem ko je izbral predlogo vodomca v programu Canon Creative Park – ki je na voljo kot aplikacija za pametni telefon in spletna stran – jo je skupaj z drugimi slikami za navdih natisnil s tiskalnikom serije Canon PIXMA TS5350a.

Da bi zagotovil popoln natis z natančnimi barvami in obrisi, je Zack upošteval hiter in preprost postopek vzdrževanja tiskalnika v nastavitvah in opravil vse potrebne preglede šob. Prav tako je način preklopil na najboljšo kakovost, namesto na osnutek ali standardni način. Ko je to končal, je bil čas, da postane ustvarjalen.

"Navdušen sem nad izzivom, kako z materialom, kot je papir, poustvariti nekaj tako lepega, kar obstaja v naravi," pravi Zack. "S papirjem lahko naredite toliko stvari, kot je na primer relief, Canonov matiran fotografski papir pa je popoln material zanj. Ves papir je nekoliko mehak, tako da s pritiskom pustite vdolbino. Dobro je, da ljudje papirja ne dojemajo kot le nekaj ploskega; ima še veliko drugega potenciala!"

Načrtovanje in postopek

Veliko različnih sestavnih delov predloge vodomca iz papirja, nekateri sestavljeni in nekateri še vedno v pripravi, ležijo poleg škarij na mizi.

Zack je študiral ilustracijo in leta ilustriral otroške knjige, preden je spoznal, da ga privlačijo 3D-stvaritve. "Smešno je, saj zdaj ne ilustriram veliko; vse je 3D," pravi. "To je nekaj, o čemer v mladosti nisem niti sanjal. Niti pomislil nisem, da je to mogoče."

Par rok uporablja škarje za rezanje papirnatega perja.

"Naredim velik kup perja, vendar gre vedno za igro ugibanja," pravi Zack. "Pridem čisto do konca in potem ugotovim, da jih potrebujem še več. Začnem precej pripravljen, a včasih lahko postane nekoliko kaotično."

Ni presenetljivo, da je bila izdelava standardne predloge vodomca v programu Canon Creative Park za Zacka dokaj preprosta, vendar je dodal nekaj osebnih potez, ki so podprle njegovo končno motivacijo – oživeti svoje papirnate ptice.

"Vedno si prizadevam, da so moji modeli realistični," pojasnjuje. "Čarobnost je v podrobnostih, šele ko pogledaš res natančno, lahko začneš razumeti, kako so narejeni."

Ko je Zack natisnil vse ploske elemente in jih izrezal s skalpelom, je dodal še papirnata peresa, preden je dele pritrdil skupaj. Zack je s teksturiranim barvnim papirjem s težo 160 g/m2 odrezal osnovno obliko lista in jo držal med prstom in palcem. Škarje je naslonil na drug prst, nato je obrezal rob in obrobil vsak kos. Pri vseh svojih projektih to počne z veliko spretnostjo. "Nikoli se nisem urezal," pravi. "Na zadnji strani imam prst za varnost, da lahko ves čas čutim, kje je rezilo."

Zack ocenjuje, da je za tega vodomca porabil približno 400 papirnatih peres, in svetuje, da vedno začnete pri repu in nato nanašate plasti. Zaradi dodatnega perja je Zack vedel, da morajo biti kljun in noge za približno 10 % večje, sicer ne bo videti sorazmerno.

Pozornost do podrobnosti

Ena roka drži vodomca iz papirja, medtem ko druga roka s tankim čopičem barva glavo vodomca.

"Uporabljam akrilne barve, ki jih razredčim, nato pa z debelejšimi kapljicami barve poskrbim za močnejše barvne odtenke," pravi Zack. "Rad uporabljam mavrične barve, ki se dobro ujemajo s teksturo ptic."

Ko je imela ptica perje ter je bilo vse zlepljeno in posušeno, je Zack z akrilnimi barvami dodal podrobnosti. "Na srečo so predloge v programu Creative Park res podrobne, tako da so mi pomagale pri barvanju ptice," pravi.

Kljun je po slikanju prelakiral, da je dobil sijoč realističen videz, oči pa je prilagodil, da bi bile bolj realistične, tako da je uporabil akrilne kroglice in jih pobarval. Nato je iz druge predloge ustvaril sekundarno veko, tako da so bile oči videti rahlo vdrte.

Za Zacka je umetnost izdelovanja in ustvarjanja meditativna. "Preprosto pozabiš na vse ostalo na svetu, tudi ko izdelava ne gre po načrtih," pravi. "Ne moreš razmišljati o drugih težavah v svojem življenju. Ni motečih zaslonov, saj uporabljaš roke. Res je otipljivo delo in te odpelje stran od vsega drugega."

Končni izdelek

Dokončan vodomec iz papirja sedi na veji v stekleni kupoli, ki stoji poleg lončnice na mizi.

Projekt izdelave vodomca, ki je trajal štiri dni, je postal za Zacka delo ljubezni, tako kot vsi njegovi projekti. "Vse, kar imam v glavi, je končni rezultat in vedno želim, da mi uspe," pravi.

Ko je bil projekt skoraj dokončan, je bilo opravljenih še nekaj popravkov, kot je na primer usmeritev glave rahlo navzdol, da je bilo videti, kot da je ptica pripravljena na napad na nič hudega slutečo ribo. Nazadnje se je Zack odločil, da ga bo razstavil na veji v stekleni kupoli. "Na podlago sem pritrdil kovinsko žico in jo oblikoval z modelarskim kitom in zobotrebcem, da sem ustvaril teksturo, preden sem jo pobarval," pojasnjuje.

Za mnoge, ki vidijo Zackove stvaritve, je to morda edini način, da se približajo nekaterim pticam in si jih ogledajo. "Ljudem želim pomagati, da bi se bolj zavedali narave in jo cenili; prav tako si prizadevam, da bi naravo vnesli v zaprte prostore, vendar jo pustili neokrnjeno v naravnem svetu. To, kar počnem, so že primerjali z vegansko taksidermijo," se šali.

Če so vas navdihnile Zackove čudovite stvaritve iz papirja, zakaj se ne bi preizkusili v kateri od predlog, ki so na voljo v programu Canon Creative Park? In ne pozabite deliti svojih umetnin iz papirja na družabnih omrežjih s ključnikom #MadeWithPIXMA.

Avtorica: Natalya Paul

Povezani izdelki

 • Brizgalni tiskalniki

  Matte Photo Paper MP-101D

  S tem vsestranskim medijem bodo vaše zamisli postale resničnost. Idealen je za ustvarjalce po duši ter popolna izbira za izdelovanje voščilnic, okraševanje slikanic ali ustvarjanje s spletnega mesta Creative Park.
 • Tiskalniki za uporabo doma

  PIXMA TS5350a Series

  Po zaslugi vsestranskega upravljanja medijev, super ustvarjalnih aplikacij in preproste povezave s pametnimi telefoni tiskalnika serije PIXMA TS5350a bodo do izraza prišle vaše oblikovalske sposobnosti
 • Brizgalni tiskalniki

  Matte Photo Paper MP-101

  Matiran fotografski papir omogoča tiskanje matiranih kakovostnih fotografij, slik in besedila. Primeren je tudi za bolj ustvarjalno uporabo, na primer za voščilnice, panoje in zgibanke.

Povezani članki