DIVJE ŽIVALI

Najboljši nasveti in najboljša oprema: uvod v fotografiranje ptic

Ptice so čudovite, vendar jih je težko fotografirati. Oglejte si našo priporočeno opremo, da posnamete osupljive fotografije in prisluhnite nasvetom fotografa prizorov iz divjine, Aarona Sterlinga.
Na fotografiji, ki jo je s fotoaparatom Canon EOS R6 posnel fotograf prizorov iz divjine Aaron Sterling, je ptica s svetlo oranžnimi vzorci perja in ozadje fotografije ni izostreno.

Fotografiranje živali in ptic v njihovem naravnem okolju zagotavlja veliko zadovoljstva, a prinaša tudi svoje izzive. Ptice so še posebej nepredvidljive in lahko pobegnejo takoj, ko zaznajo najmanjše premike, vendar jih je osupljivo fotografirati.

Kako posnamete uspešno fotografijo ptic? Potrpežljivost, vztrajnost in osnovno razumevanje o vedenju ptic so pomembni, vendar je ključnega pomena tudi prava oprema za fotografiranje teh relativno majhnih, hitro premikajočih se živali.

Fotograf prizorov iz divjine Aaron Sterling že dolgo opazuje in fotografira ptice. Tukaj deli svoje namige za fotografiranje ptic, ne da bi jih pri tem motili, in funkcije, na katere je treba biti pozoren pri izbiri fotoaparatov in objektivov za prve fotografije ptic.

Vedeti morate, kam iti in kaj iskati

Dva fotografa, ki sedita eden zraven drugega v zatočišču.

Pri fotografiranju ptic lahko izberete enega od dveh pristopov, svetuje Aaronu. "Počakate lahko, da se vam približajo divje živali, kar omogoča priložnost, da opazite res nekaj redkega. Lahko pa se premikate in v tem primeru boste videli veliko več, vendar tvegate, da boste med premikanjem prestrašili ptice." Če želite ostati na enem mestu, je skrivališče za fotografiranje popolna možnost.

Fotografija fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS na modrem nahrbtniku ob pohodnih palicah je posneta od zgoraj.

Pomembno je, da ste dobro pripravljeni, ko se odpravite fotografirati ptice. Nosite udobne čevlje, s seboj imejte dežnik in v nahrbtniku imejte nekaj prigrizkov, da upravljate ravni energije.

Aaron pravi, da je izbira lokacije ključna. "Poiščite mesto, kjer so živali navajene ljudi, da niso tako plašne, kot bi lahko bile," predlaga. "Na začetku fotografske poti pojdite v naravni rezervat, da se navadite na to okolje."

Fotografiranje iz skrivališča je popolno, da ne prestrašite ptic. "Uporabljam majhen šotor s kamuflažnim vzorcem, ki ima luknje," nadaljuje. "V njem samo sedim in čakam. Ko več časa preživite na prostem, lažje boste našli dobro mesto za fotografiranje."

Če nimate dostopa do naravnega rezervata, lahko ptice fotografirate v bližnjem parku ali celo na vrtu. "Namestite ptičjo krmilnico," Aaron svetuje. "To je sijajno, saj privablja različne vrste ptic. V ptičjo krmilnico položite majhno palico, da bo videti naravno, ptice pa bodo pristale na njej in tako bo videti, kot da ste fotografijo posneli zunaj." Poigravajte se s kadriranjem, da se hranilnice ne bo videlo na končnem posnetku.

Naučiti se moraš prilagoditi spreminjajočemu se vremenu in pomembno je, da se seznanite z osnovnimi načeli fotografije. "Izvedite vse, kar lahko, o hitrosti zaklopa, zaslonki, vrednosti ISO in o tem, kako najboljše posneti želeni posnetek," pravi Aaron.

Prav tako se morate naučiti o svojem subjektu, vendar to ni nujno zastrašujoče. "Več ko boste opazovali ptice, bolj vas bodo zanimale," pravi Aaron. "Začeli boste prepoznavati oglašanje ptic in spoznali boste, da so manjše ptice pogosto v grmovju, medtem ko so ptice roparice na visokih drevesih."

Funkcije fotoaparata za fotografiranje ptic

Teža in prenosljivost

Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je na podrtem drevesu, gozdnata pokrajina v ozadju pa ni izostrena.

"Fotoaparat Canon PowerShot ZOOM je manjši od mojega telefona, lahko ga spravim v žep in opravi enako dobro delo kot s pravi fotoaparat, zato lahko uživam, ne da bi se počutil obteženo," pravi Aaron.

Roka uporablja program Canon Camera Connect v pametnem telefonu, da si ogledate in delite fotografije prizorov iz divjine, posnete s Canonovim fotoaparatom.

Aaron svoje fotografije rad deli na družbenih omrežjih, program Canon Camera Connect pa olajša postopek. Z njim lahko prenašate slike med fotoaparatom Canon in pametnim telefonom. Slike lahko tudi geografsko označite in tako nikoli ne boste pozabili, kje ste opazili taščico ali srpično trstnico.

Če nameravate biti ves dan na poti, potrebujete opremo, ki jo lahko preprosto prenašate. Canon PowerShot ZOOM je fotoaparat z enim okularjem žepne velikosti in povečavo veliko povečav, ki je popoln za fotografiranje ptic, saj omogoča fotografiranje z ločljivostjo 12,1 milijona slikovnih pik in snemanje videoposnetkov polne visoke ločljivosti. Kompaktno ohišje zmanjšuje nevarnost, da bi se ptice prestrašile, in ima 3-stopenjsko povečavo z goriščnimi razdaljami 100 mm, 400 mm in 800 mm, zato lahko večji del kadra predstavlja subjekt. Fotoaparat PowerShot ZOOM ima tudi popolnoma samodejni način, zaradi česar ne boste zapravljali časa s spreminjanjem nastavitev.

Aaron je fotoaparat Canon PowerShot ZOOM preizkusil v naravnem rezervatu preizkusil Christopher Cadbury Wetland Reserve na obrobju Birminghama v Združenem kraljestvu. Všeč mu je bil način, kako je lahko fotoaparat preprosto pospravil v žep in ga izvlekel takoj, ko je opazil ptico. "Obožujem pašček, saj pomaga pri preprosti nošnji," je Aaron. "Ni vam treba skrbeti, da vam bo zdrsnil iz rok, še posebej, ko se vam mudi."

Fotoaparat Canon PowerShot SX740 HS, ki ima vgrajeno 40-kratno optično povečavo in s tipalom CMOS z 20,3 milijona slikovnih pik omogoča preprosto fotografiranje v visoki ločljivosti.

Če iščete fotoaparat z izmenljivimi objektivi, je fotoaparat Canon EOS R50 s 24,2 milijona slikovnih pik majhen in diskreten ter tehta samo 375 g.


Hitro in tiho fotografiranje

Fotografija dveh majhnih ptic na veji, ena drugi podaja hrano v usta, ki jo je posnel Aaron Sterling.

Aaron ve, da so pri fotografiranju posebnega trenutka pomembne milisekunde. Ko se pojavi ptica, je najbolje, da posnamete več neprekinjenih zaporednih posnetkov, saj lahko na ta način izboljšate svoje možnosti za popolno sliko. V tem primeru uporabite način za zaporedne posnetke RAW v Canonovem fotoaparatu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/320 s, f/11 in ISO 2500. © Aaron Sterling Photography

Rafalni način je verjetno najboljši pristop za fotografiranje hitrih subjektov, kot so ptice. S fotoaparatom Canon EOS R50 lahko ujamete trenutke pri hitrosti 12 sličic na sekundo (15 sličic na sekundo z elektronskim zaklopom), medtem ko fotoaparat EOS R10 lahko posname zaporedne posnetke pri hitrosti do 15 sličic na sekundo (23 sličic na sekundo z elektronskim zaklopom).

Če ne želite motiti ptic, fotografirajte od blizu s čim manj šuma, s fotoaparati z načinom tihega elektronskega zaklopa pa omogočajo tiho snemanje.

Način za zaporedne posnetke RAW s predhodnim zajemom, ki je v fotoaparatih, kot je Canon EOS R7, je še ena uporabna funkcija za fotografiranje nepredvidljivih predmetov. Fotoaparat začne zajemati datoteke RAW, ko na pol pritisnete gumb zaklopa, nato pa posnetke, dolgih pol sekunde, shrani v medpomnilnik, ko gumb zaklopa pritisnete do konca. "To je zelo pomembno pri fotografiranju ptic, ker nikoli ne veš, kdaj bi lahko odleteli," pojasnjuje Aaron.

Odličen način za fotografiranje ptic v udobju svojega doma je, da v bližino ptičje krmilnice namestite fotoaparat na stativ in se postavite izven pogleda in fotografirate na daljavo. Širok nabor Canonovih fotoaparatov omogoča povezljivost Wi-Fi, vsi fotoaparati sistema EOS R, pa imajo tudi tehnologijo Bluetooth. Program Canon Camera Connect omogoča, da upravljate številne nastavitve in sprožite zaklop neposredno v pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Canonova programska oprema EOS Utility, ki je vključen v začetno nastavitev programske opreme z vsemi fotoaparati EOS, omogoča tudi upravljanje fotoaparata z računalnikom in ogled slik na večjem zaslonu.


Sledenje s samodejnim ostrenjem za premikajoče se subjekte in samodejno ostrenje z zaznavanjem živalskih oči

Majhna ptica pevka je bila na drevesni veji, obdana s tankimi vejicami in svetlo modrim nebom. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10.

Samodejno ostrenje s sledenjem subjektu omogoča izostritev ptice tudi čez listje. Posneto s fotoaparatom EOS R10 z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 500 mm, 1/1000 s, f/8 in ISO 400.

Fotografija majhne ptice na veji pred temnim zamegljenim ozadjem, ki jo je posnel Aaron Sterling.

"Fotografiranje ptic je odličen način za osvečanje o vplivu, ki ga imamo na naše okolje," pravi Aaron. "To je eden od razlogov, zakaj to počnem, je, ker so mi všeč ptice in želim deliti njihovo lepoto z ostalimi." Fotoaparat Canon EOS R6 ima objektiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/250 s, f/8 in ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Tehnologija samodejnega ostrenja CMOS AF II z dvojnimi slikovnimi pikami v fotoaparatih sistema EOS R, kot sta EOS R50 in EOS R10, deluje skupaj s procesorjem DIGIC X in omogoča hitro sledenje predmetom, s čimer se lahko takoj osredotočite na premikajoče se ptice. Samodejno ostrenje z zaznavanjem živalskih oči je ena od naprednih funkcij samodejnega ostrenja, s katerimi lahko posnamete ostre posnetke ptic med letom. Samodejno ostrenje poišče ptice v kadru in jih določi kot glavne subjekte, ki jim sledi, ter jih izostri, če jih lahko zazna. To pomeni, da vam ni treba žrtvovati izjemnega ostrenja, ko fotografirate ptico med letom.


Zmogljivost pri šibki svetlobi

Fotografija čaplje na delno potopljeni veji ob robu slabo osvetljene reke je bila posneto s fotoaparatom Canon EOS R10.

Aaron raje fotografira podnevi, ko je osvetlitev ugodnejša, s fotoaparati, kot je Canon EOS R10, pa lahko zajamete osupljive slike ptic pri šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom EOS R10 z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 343 mm, 1/800 s, f/5,6 in ISO 100.

Veliko ptic, kot so sove, se giba samo ponoči ali zgodaj zjutraj, ko svetlobne razmere niso najboljše za fotografiranje. Fotoaparat Canon EOS R10 s 24,2 milijona slikovnih pik zagotavlja ostrenjem pri šibki svetlobi -4 EV in največjo občutljivostjo vrednostjo ISO 32.000, ki jo je mogoče razširiti na ISO 51.200, kar omogoča fotografiranje tudi v mesečini.

Kaj iskati pri objektivu za fotografiranje ptic

Fotografija pegama na veji med zamegljenimi travnatimi bilkami je bila posneta s Canonovim objektivom RF 800mm F11 STM.

Fotografiranje iz zatočišča zagotovi varno razdaljo od subjektov, zato je uporaben večji objektiv. Objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM lahko s Canonovim telekonverterjem RF 2x podaljšate na 1600 mm. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/1000 s, f/11 in ISO 1600.

Fotografijo majhne ptice na veji z neizostrenim ozadjem je s Canonovim objektivom RF 100-400mm F5.6-8 IS USM posnel Aaron Sterling.

Ozek zorni kot, ki ga omogoča telefoto objektiv, kot je Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, olajša zajemanje popolnega mehkega ozadja za fotografiranje ptic. Posneto s fotoaparatom EOS R6 z objektivom Canon RF 100-400mm F.5.6-8L IS USM pri 400 mm, 1/250 s, f/8 in ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Ptice so običajno manjše in se jim je težje približati kot drugim divjim živalim, zato za njihovo fotografiranje pogosto potrebujete daljšo goriščno razdaljo. Objektiv Canon RF 600mm F11 IS STM, ki je Aaronova ljubša goriščna razdalja za fotografiranje ptic, je lahek super telefoto objektiv, kar omogoča, da kader napolnite s čudovito podrobnimi slikami. Ima tudi s 5-stopenjskim optičnim stabilizatorjem slike, ki preprečuje zamegljenost zaradi tresenja fotoaparata.

Objektivi s povečavo vam nudijo več možnosti za kadriranje. Z njimi lahko naredite vse od širokih posnetke, ki prikazujejo ptice v njihovem naravnem okolju, do približanih portretov, ki poudarjajo specifično lastnost upodobljene ptice. Z zmogljivim razponom povečave (enakovredno 29–240 mm pri fotoaparatu polnega formata) je objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kompakten, lahek in tih s 4,5 koraki optičnega stabilizatorja slike. Objektiv Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM s kompaktno povečavo in z razponom goriščne razdalje je primeren za fotografiranje ptic. Skoraj krožna zaslonka s 7 lopaticami zagotovi prijeten videz neizostrenih območij in izolira subjekt za bolj jasne slike. Več informacij najdete v vodniku po najboljših začetih objektivih za fotografiranje prizorov iz divjine.

Da bi uživali, vam ni treba biti strokovnjak za fotografiranje ptic in ne boste opazili nobene slabosti. "Opazovanje ptic je lahko precej zasvojljivo," pravi Aaron. "To je kot video igra, kjer dokončate eno raven in se želite takoj lotiti naslednje. Ti opaziš eno ptico in potem želiš še eno. Izkoristiti priložnost in se povežite z naravo, da boste lahko še bolj cenili naš čudovit planet. In ne pozabite, opazovanje ptic je pravi privilegij."


Napisala: Nikita Achanta

Povezani izdelki

 • Kompaktni digitalni

  PowerShot ZOOM

  S fotoaparat PowerShot, ki se prilega v dlan, zajemite čarobne trenutke v krogu družine ali narave pri razdalji 100 mm, 400 mm2 ali digitalni razširitvi 800 mm.
 • Kompaktni digitalni

  PowerShot SX740 HS

  Zajemite vsako podrobnost s 40-kratno optično povečavo in izjemno visoko ločljivostjo 4K, ki se skrivata v kompaktnem fotoaparatu žepne velikosti.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

  S tem lahkim in vsestranskim telefoto objektivom APS-C s povečavo se boste lahko približali prizoru in odkrili novo dimenzijo fotografiranja potovanj, športnih dogodkov, družine in domačih živali.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Prilagodljiv, majhen in lahek objektiv s povečavo RF 100-400mm s stabilizatorjem slike s 5,5 koraka za priročno fotografiranje divjih živali in dogajanja.
 • Objektivi RF

  RF 600mm F11 IS STM

  Revolucionarni super telefoto objektiv, ki je kompakten in lahek, popoln za fotografe divjih živali, safarija ali fotografiranje med gibanjem.
 • Objektivi RF

  RF 800mm F11 IS STM

  Kompakten, lahek in zmogljiv super telefoto objektiv je namenjen predvsem navdušencem nad divjimi živalmi, ki iščejo najboljši doseg.

Povezani članki

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Fotoaparati z enim okularjem proti daljnogledom – kaj je najboljše za opazovanje ptic?

  Canonov fotoaparat PowerShot ZOOM je fotoaparat z enim okularjem žepne velikosti, ki je popoln za opazovanje ptic – toda kakšen je v primerjavi s Canonovim daljnogledom?

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Namigi za fotografiranje prizorov divjine

  Profesionalna fotografinja Dani Connor deli svoje najboljše nasvete za uspeh v industriji z ambicioznim mladim fotografom prizorov divjine.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Potopite se v naravo

  Fotograf divjih živali Tolga Aktas o tem, kako vam lahko fotoaparat PowerShot ZOOM pomaga, da ostanete v trenutku.

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Fotografiranje ptic z objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Profesionalni fotograf in ljubiteljski fotograf skupaj preizkušata objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.