FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Ko pade tema: fotografiranje prizorov divjine ponoči

Ni vam treba potovati daleč, da bi posneli drzne fotografije divjine v temi – naučite se snemati osupljive fotografije pri šibki svetlobi na pragu s temi vrhunskimi nasveti Marca Albiaca, najboljšega mladega fotografa prizorov divjine leta 2014.
Obrisa dveh koz z rogovi, pri čemer ena stoji na zadnjih nogah in je obrnjena proti drugi, pred modrim nebom ob mraku.

Fotografiranje prizorov divjine ponoči je izjemna priložnost, da ujamete skrita življenja živali, ki jih običajno ne vidimo, ko sonce zaide. Ne potrebujete izleta v Amazonski deževni gozd ali Serengeti, da bi bili del tega. Če se lotimo bolj lokalnega pristopa, lahko zajamemo neverjetne prizore, tega pa se lahko lotijo vsi, ki imajo čas, opremo in potrpežljivost.

Canonov ambasador in dobitnik nagrade za najboljšega mladega fotografa prizorov divjine leta 2014 Marc Albiac deli najboljše namige za fotografiranje prizorov divjine pri šibki svetlobi s praga.

1. Izbira lokalne okolice lahko ustvari čudovite posnetke, če se potrudite

Lisica, ki ponoči gleda v kamnito jamsko območje.

Iskanje prizorov divjine za fotografiranje je lahko težavno, zato nekateri fotografi uporabljajo določene vonje, da privabijo živali. Strokovnjak za fotografiranje divjine Marc Albiac raje gleda in čaka, vendar ima nasvet za vse, ki želijo poskusiti ta pristop. "Za lisice ali druge sesalce lahko na primer uporabite ribje olje," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III z objektivom Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM pri 15 mm, 1/30 s, f/7,1 in ISO 1600. © Marc Albiac

Marc meni, da vam fotografiranje v lokalnem območju daje priložnost, da se popolnoma prepustite. Ni skrivnost, da najboljše delo na tem področju pogosto opravljajo profesionalci, ki preživljajo več mesecev na lokaciji, zato tako ravnajte z lokalnim območjem. Vzemite ga resno in dobili boste dobre rezultate.

Marcu se zdi najpomembnejše, da kar najbolje izkoristite svoje območje. "Verjetno boste imeli več časa in se boste bolje zavedali teh živali, kot če bi en teden preživeli v Afriki in fotografirali slone."

Marc pojasnjuje, da se lahko tisti, ki so željni izziva, naučijo, kako se obnašajo lokalne divje živali, kje se družijo določene pasme in kako je videti njihova pot skozi mesto ali gozd. "Raziskovanje živali, ki jih boste fotografirali, je prav tako pomembno kot vaše rokovanje z opremo," pravi.

Marc pravi, da ga je navduševanje nad sesalci kot najstnika spodbudilo k nočnemu fotografiranju. "Divje živali sem začel fotografirati pri sedmih letih. Toda šele pri 14 ali 15 letih sem začel fotografirati divje živali ponoči. Zelo so me zanimali sesalci, ki jih je treba ujeti ponoči, saj se takrat ne skrivajo!"

2. Lokacija in prava osvetlitev sta ključni

Jazbec, ki stoji na hlodu nad ribnikom, odsev njegovega obraza pa je viden v temni vodi.

Marc se je v svojih letih na terenu naučil, da lahko živali najdemo povsod. "Ko pade noč, na plan pridejo tudi divje živali – zlasti v mestih, kjer iščejo hrano," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark III (ki ga je nadomestil fotoaparat Canon EOS 5D Mark IV) z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM pri 28 mm, 1/160 s, f/4 in ISO 1600. © Marc Albiac

Obris divjega prašiča, ki teče ob klopi, na kateri sedijo ljudje, pred obzorjem mesta ob mraku.

Če želite dobre nočne fotografije, morate dobro poznati delovanje fotoaparata. "Ko je svetlobe vedno manj, je najbolj pomembno vedeti, kje najdete nastavitve, zlasti nastavitve ISO in zaslonke," pravi Marc. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 168 mm, 1/25 s, f/2,8 in ISO 6400. © Marc Albiac

Marc se pogosto obrne na druge priznane fotografe za ideje in koncepte. "Veliko navdiha dobim na tekmovanjih in podelitvah nagrad, saj se poglobim v profile vseh sodelujočih umetnikov," pravi, "zlasti pri podelitvi nagrade za najboljšega fotografa prizorov divjine leta v Londonu v Angliji."

Naslednji korak je iskanje prave lokacije. Uporabite svoje znanje o lokalnem okolju in poiščite mesta, kjer bi se želena žival lahko pojavila, ter se vračajte na isto mesto. "Dan za dnem se vračajte na isto lokacijo, saj prvič morda ne boste opazili, da so živali tam," pojasnjuje Marc. "Toda običajno je po treh zaporednih dneh že mogoče opaziti kakšno žival."

Ko najdete pravo lokacijo, morate upoštevati osvetlitev. "Če želite osvetliti samo žival, za fotografiranje uporabite hitrost zaklopa približno 1/100," pravi Marc. "Če pa želite fotografirati tudi del življenjskega prostora, morate fotoaparat nastaviti na dolgo osvetlitev."

Eksperimentiranje z daljšimi hitrostmi zaklopa ni samo praktična izbira. Če se znajdete v mestu s prometom ali imate pri roki svetilko, je to lahko odlična priložnost za eksperimentiranje s svetlobnimi sledmi.

"Če uporabljate naravno svetlobo ali neprekinjeno svetilko, morate uporabljati daljše hitrosti zaklopa in najširšo zaslonko, ki jo lahko upravljate, hkrati pa ohranjati kakovost," pravi Marc. "Če uporabljate umetno svetlobo, fotoaparat nastavite na možnost 1/100. Če želite delati usklajeno z bliskavico, mora biti nastanitev vsaj nižja od 1/250."

Objektiv, kot je Canon RF 50mm F1.8 STM, ima široko zaslonko, ki je popolna za to vrsto fotografiranja.

Del opreme, ki ga Marc rad uporablja, je razpršilnik svetlobe, zlasti ko gre za makro fotografiranje. "Ko fotografiram žabe, krastače ali močerade, je njihova koža lahko mokra zaradi okolja," pojasnjuje. "Ustvari lahko nenaraven odsev, zato je dobro imeti pri sebi razpršilnik svetlobe za mehčanje svetlobe."

"Ko gre za razpršilnike svetlobe, so večji boljši, a ker gre v tem primeru za makro fotografije in majhne živali, ne potrebujete zelo velikega razpršilnika svetlobe," pravi.

Če nimate svojega, lahko improvizirate in uporabite drug predmet, ki bo deloval kot razpršilnik svetlobe, ali pa ga naredite doma iz papirja. "Pred leti sem ga kupil na spletu, vendar sem v nekaterih primerih, ko ga nisem imel pri sebi, uporabil stvar, ki jo daš na vetrobransko steklo avtomobila, da bi se poleti izognil sončni svetlobi. Pomembno je, da je bliskavica mehkejša, zato potrebujete nekaj, kar razširi svetlobo," pojasnjuje Marc.

3. Začnite s fotografiranjem manjših živali

Netopir, ki leti skozi lesena vrata v zapuščeni hiši, v ozadju pa je viden velik kamin.

Nočni trenutki divjine, zlasti tisti v mestnih središčih, se lahko pogosto zgodijo v nepričakovanih in malo verjetnih situacijah, zato bodite pripravljeni. "Vedno imejte s sabo fotoaparat." pravi Marc. Posneto s fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark III z objektivom Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM pri 15 mm, 1/5 s, f/9 in ISO 800. © Marc Albiac

Marc pravi, da je fotografiranje manjših živali preprostejše kot fotografiranje večjih sesalcev. "Mislim, da je to preprost uvod v fotografiranje divjih živali, saj lahko to naredite že samo z makro objektivom, fotoaparatom in bliskavico," pravi.

Preprosta oprema je koristna tako za nadobudnega fotografa prizorov divjine kot tudi za živali same. Za to vrsto dela Marc uporablja preprosto bliskavico ter Canon EOS R6, Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM in nastavek EF-EOS R.

"Pri makro fotografijah uporabljam samo opremo, ki jo zares potrebujem," pravi. "Čim manj časa želim biti v prostoru živali – to je bolje tako zanje kot tudi za čim bolj naravno fotografijo."

Za tiste, ki resnično želijo premakniti svoje ustvarjalne meje, Marc predlaga fotografiranje manjših bitij s širokokotnim objektivom. Sam se je odločil za Canon EF 16-35mm F2.8 III USM zaradi široke zaslonke pri šibki svetlobi, lahko pa poskusite tudi Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Z lahko zasnovo, široko odprtostjo zaslonke f/1,8 in makro povečavo do 1 : 2 je popoln pripomoček za fotografiranje od blizu.

"Upoštevati morate vse stvari, ki se pojavijo v prizoru," pojasnjuje Marc. "Čeprav je to težje, se mi zdi dobro, da na fotografiji zajamemo tudi življenjski prostor živali."

Vendar pa širokokotni pristop zahteva več osvetlitve. "Če osvetlite samo žabo, kot bi to storili v makro slogu, bo preostali del prizora temen," pravi Marc. "Osvetliti morate več območij, kot je na primer drevo, ali pa potrebujete dolgo osvetlitev, da zajamete več naravne svetlobe."

Ko se navadite dela z manjšimi, bolj obvladljivimi živalmi, je morda čas, da preidete na večje nočne živali. "Prva stvar, ki jo morate vedeti, je lokacija – kje se bo pojavila žival? Kako lahko osvetlite prizor in ujamete gibanje? Kaj bo po vašem mnenju storila žival?" pojasnjuje Marc. Ko veste, kako bi lahko žival delovala v tem prostoru, lahko le ostanete pripravljeni, imate ustrezno opremo in uredite svoje nastavitve.

4. Izberite pravi fotoaparat in nastavitve

Obris skalnate pokrajine z rogato živaljo, vidno v daljavi na desni.

Zgodnji prihod na lokacijo vam daje čas, da se pripravite na posnetek, vendar bodite pripravljeni na prilagajanje nastavitev, ko se svetloba spreminja. "Če ste s pohodom začeli ob 17. uri, boste nenehno spreminjali nastavitve osvetlitve, ko sonce zahaja," pravi Marc. "Zato bodite potrpežljivi!" Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon EF 70-200mm f/4L USM in nastavkom EF-EOS R pri 200 mm, 1/3200 s, f/4 in ISO 800. © Marc Albiac

Za Marca je izbira pravega fotoaparata ključnega pomena, Canon EOS R6 pa je popoln partner kot vsestranska možnost pri šibki svetlobi. Z revolucionarnim samodejnim ostrenjem z zaznavanjem oči lahko EOS R6 prepozna in sledi motivom z novo stopnjo natančnosti, kar pomeni, da lahko kljub premikajočemu se motivu, na primer ptici med letom, vseeno dobite ostro sliko. Stabilizator slike v ohišju prav tako v veliki meri odpravlja potrebo po uporabi stojala, kar Marcu omogoča okretno in preprosto postavitev.

"Zaradi stabilizatorja slike v ohišju v EOS R6 je ta fotoaparat popoln za fotografiranje prizorov divjine ponoči, saj omogoča fotografiranje pri šibki svetlobi pri nizkih hitrostih zaklopa," pravi. "Ko se na primer odpravite na pohod za fotografiranje, lahko vidite, kako dihanje vpliva na to, kako držite fotoaparat. Če niste mirni in fotografirate v temi z zelo nizko hitrostjo zaklopa, potem je stabilizator slike v ohišju neprecenljiv."

Poleg stabilnosti je EOS R6 pravi fotoaparat za Marca, saj tudi pri fotografiranju z visoko nastavitvijo ISO še vedno zagotavlja čiste slike. "To je noro. Ne uporabljam vrednosti ISO, ki so manjše od 6400, in vedno dobim popolne rezultate. Če je treba, izberem nastavitev celo do 8000," sklene.

Kateri objektivi so najboljši za fotografiranje prizorov divjine? Objektivi, kot je Canon RF 50mm F1.2L USM, ki se odlično obnese pri šibki svetlobi, se dobro ujemajo s fotoaparatom Canon EOS R6 za fotografiranje narave.

Fotografiranje prizorov divjine pri šibki svetlobi odpira popolnoma nov svet vedenja živali in lahko ustvari drzne in vznemirljive slike. Uporabite Marcove nasvete in si oglejte, kaj lahko fotografirate na vašem lokalnem območju.Avtor Jack Fittes

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6

  Kar koli fotografirate, kakor koli fotografirate – fotoaparat EOS R6 vam omogoča, da ste ustvarjalni kot še nikoli doslej.
 • Objektivi RF

  RF 70-200mm F2.8L IS USM

  RF 70-200mm F2.8L IS USM je nepogrešljiv objektiv v triju povečav za profesionalno uporabo in je idealen spremljevalec za fotografiranje novic in športnih dogodkov ter na potovanjih.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Objektivi RF

  RF 800mm F11 IS STM

  Kompakten, lahek in zmogljiv super telefoto objektiv je namenjen predvsem navdušencem nad divjimi živalmi, ki iščejo najboljši doseg.
 • Telefoto objektiv s povečavo

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Prilagodljiv, majhen in lahek objektiv s povečavo RF 100-400mm s stabilizatorjem slike s 5,5 koraka za priročno fotografiranje divjih živali in dogajanja.
 • Objektivi za DSLR

  EF 8-15mm f/4L Fisheye USM

  Objektiv z učinkom ribjega očesa s povečavo serije L vam omogoča izbiro med sliko polne velikosti in okroglo sliko ter širokokotni pogled.

Povezani članki