DIVJE ŽIVALI

Fotografiranje divjih živali: profesionalni in ljubiteljski fotograf preizkušata objektiv Canon RF 200-800 mm F6.3-9 IS USM

Fotograf narave Guy Edwardes skupaj z ljubiteljskim fotografom Petom Lauom deli najboljše namige za zajemanje osupljivih posnetkov divjih živali s Canonovim objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.
Velika siva sova z osupljivo rumenimi očmi gleda neposredno v fotoaparatu na fotografiji, ki jo je posnel Guy Edwardes z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Prizori iz divjine je žanr kot noben drug – vsak trenutek je priložnost, da razkrijete nekaj izjemnega, njena resnična lepota pa se skriva v tem, da se lahko vsakdo preizkusi. Nekdanji gasilec Pete Lau, ki je postal strasten fotografski navdušenec, je to dokazal med individualnim fotografiranjem prizorov iz divjine s profesionalnim fotografom narave in pokrajine Guyem Edwardesom v parku Hawk Conservancy Trust v Hampshiru v Združenem kraljestvu.

Pete in Guy sta bila med prvimi, ki sta uporabila objektiv Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, lahek super telefoto objektiv z goriščno razdaljo do 800 mm, popoln za fotografiranje živali in ptic iz katerega koli položaja, ne da bi jih pri tem motila. Namenjen je resnim ljubiteljskim fotografom, ima razpon zaslonke f/6.3-9, optični stabilizator slike s 5,5 koraka in izjemno hitro, samodejno ostrenje, ki zagotavlja jasnost in ostrino ne glede na to, kako hitro mine trenutek. Objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM je zasnovan tako, da je odporen na spremenljivo vreme, prah in vlago, kar je enakovredno Canonovim profesionalnim objektivom serije L. Objektiv ima tudi bel odsevni premaz, ki zagotavlja zanesljivo optično zmogljivost pri fotografiranju na soncu.

"Najboljši del tega objektiva je njegov razpon," pravi Pete, ki je za fotografiranje oddaljenih predmetov prej uporabljal objektiva Canon RF 100-500mm F4.5–7.1L IS USM in RF 800mm F11 IS STM. "Razpon od 200 do 800 mm je neverjeten in možnost uporabe samo enega objektiva na subjektu, ki je lahko v enem trenutku oddaljen nekaj metrov, v naslednjem pa 40 m. To mi omogoča veliko več prilagodljivosti kot menjavanje dveh objektivov. Objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM ponuja osupljive rezultate, izjemno zmogljivost in pravo razmerje med kakovostjo in ceno."

Posnetek ljubiteljskega fotografa divjih živali Peta Laua.

Pete Lau

Po nesreči z gorskim kolesom leta 2014 je Pete ostal paraliziran od prsnega koša navzdol in zdaj uporablja invalidski voziček. Kljub nenehnim bolečinam je odkril strast do fotografiranje prizorov iz divjine in zdaj upravlja spletno stran z nasveti, kako se lahko ljudje, ki uporabljajo opremo za gibanje, približajo naravnemu svetu.

"Objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM je najprej presenetil s svojo težo oz. lahkotnostjo" doda Guy. "Objektiv je relativno kompakten in izjemno lahek za to goriščno razdaljo. Dejstvo, da fotografira do f/9, je dokaj dober kompromis glede vrste fotografije, ki jo lahko posnamete, glede na težo in velikost, ki jo prihranite."

Guy se je odločil, da bo objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM uporabil s fotoaparatom Canon EOS R5,, Pete pa je svojega uporabil s fotoaparatom EOS R7. Tukaj Guy in Pete delita svoje izkušnje s fotografiranjem čudes prizorov iz divjine. Čeprav sta za fotografiranje ujed uporabila objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, veljajo ti nasveti za fotografiranje vseh bitij.

Posnetek pokrajine in narave fotografa Guya Edwardesa.

Guy Edwardes

Guy že skoraj 30 let dela kot fotograf pokrajine in narave. Fotografira predvsem divje živali in divjino v Britaniji, vodi pa tudi delavnice po vsem svetu in je v galerije prispeval na tisoče slik.

1. Fotografirajte na višini oči živali

Na fotografiji, ki jo je posnel Pete Lau z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, južni sokol razprostre svoja krila, medtem ko stoji v travi.

Ker Pete ne more stati, klečati ali vstati z invalidskega vozička in sesti nazaj, je moral par poiskati ustvarjalen način za fotografiranje ptic na tleh, kot je ta južni sokol. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pri 800 mm, 1/1600 s, f/9 in ISO 1600. © Pete Lau

Canonov fotoaparat s pritrjenim objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, ki ga oseba v invalidskem vozičku drži blizu tal.

"Guy je predlagal, da razklopim vrtljiv zaslon na dotik na fotoaparatu Canon EOS R7 in vklopim ogled v živo," pojasnjuje Pete. "Fotoaparat sem previdno spustil na tla, z drugo roko pa sem ga upravljal. Ker je bil zaslon na dotik obrnjen navzgor proti meni, sem lahko posnel fotografijo."

Guy živali raje fotografira na višini oči. "Če je subjekt na travi, pesku ali v vodi, bom ležal na tleh oziroma fotografiral z najnižjega možnega kota," pojasnjuje. "V ospredju nastane lepa razpršitev, ozadje pa se veliko hitreje izostri. Tudi majhna prilagoditev 15–30 cm lahko bistveno spremeni videz slike. Prav tako vam pri fotografiranju ujed omogoča, da skrijete konopce [pritrjene na ptičje noge]."

Pete se tudi z Guyevo pomočjo ni mogel spustiti na tla. Na srečo je dvojec našel rešitev, in sicer z vrtljivim zaslonom na dotik fotoaparata Canon EOS R7. "Če je držal fotoaparat ob strani invalidskega vozička in uporabljal zaslon, je lahko Pete fotografiral z zelo nizkega kota," pravi Guy. "Mogoče je imel do tal 30 cm, kar je popolnoma spremenilo videz njegovih slik."

Pete, ki je bil več let navdušen ljubiteljski fotograf, pravi, da to ni nekaj, kar bi običajno počel. "To je odlično, saj mi je omogočilo veliko več prilagodljivosti," pravi.

2. Spremenite perspektivo, da poiščete boljše ozadje

Na jasi, obdani z drevesi, dva fotografa, od katerih je eden na invalidskem vozičku, uporabljata svoje Canonove fotoaparate z nameščenim objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Poleg tega, da je izjemno vsestranski, je objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM relativno kompakten in lahek s tem razponom povečave, zato ni primeren le za začetnike in ljubiteljske fotografe, temveč tudi za tiste, ki se soočajo s težavami z mobilnostjo, kot je Pete.

Na fotografiji, ki jo je posnel Guy Edwardes z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, velika siva sova sedi na drevesni veji in gleda v fotoaparat.

"Če želite ustvariti zanimivo ozadje, se vam ni treba veliko premikati," pravi Guy. "Pete je svoj invalidski voziček premaknil približno za centimeter v eno stran in to je bilo dovolj, da je spremenil ozadje in dobil uporaben posnetek." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pri 600 mm, 1/640 s, f/8 in ISO 3200. © Guy Edwardes

"Tudi če imate res odličen objekt, kot je sova, to včasih ni dovolj. Razmišljati morate o ozadju," pravi Guy, ki pojasnjuje, da je mogoče že tudi z majhnim premikom narediti veliko spremembo. "Doseg 800 mm objektiva RF 200-800mm F6.3-9 IS USM zagotavlja zelo ozko vidno polje, zato morate telo le malo premakniti in tako popolnoma spremenite ozadje."

Pete je bil prijetno presenečen, da je lahko z rahlim premikom njegovega invalidskega vozička dosegel opazno izboljšanje kompozicije njegovih posnetkov. "Mislil sem, da se bom moral premakniti daleč, vendar to ni res," pove. "Najprej sem dobival posnetke z nepreglednim ozadjem, kjer so tu in tam štrlele vejice, vendar je že premik za nekaj centimetrov levo ali desno pomenil veliko razliko."

3. Uporabite najdaljši možni doseg

Fotografija afriškega orla jastreba, posneta sredi leta z zamegljenim ozadjem. Njen avtor je Guy Edwardes, ki je uporabil objektiv Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

"Daljša kot je goriščna razdalja, hitreje se zgodi, da elementi v ozadju in ospredju niso izostreni, objekt pa ostane oster," pravi Guy. "Prav tako je manjša verjetnost, da boste motili subjekte, bolj ko ste oddaljeni od njih." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 200–800 mm F6,3-9 IS USM pri 455 mm, 1/2500 s, f/8 in ISO 1000. © Guy Edwardes

Fotografija karakare sredi leta z zamegljenim ozadjem. Fotografijo je posnel Pete Lau s Canonovim objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pokriva goriščne razdalje 200–800 mm, zato je idealen za fotografe, ki iščejo vsestranski objektiv za fotografiranje divjih živali. "Kot ljubiteljski fotograf resnično ne morem upravičiti stroškov namenskih objektivov s povečavo 500 mm, 600 mm in 800 mm," pravi Pete. "Objektiv RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pa mi daje prilagodljiv razpon in možnost zajemanja posnetkov, ki jih prej nisem mogel ustvariti." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pri 742 mm, 1/8000 s, f/9 in ISO 1250. © Pete Lau

Guy za fotografiranje divjih živali pogosto uporablja objektiv Canon RF 600mm F4L IS USM s Canonovim telekonverterjem RF 1.4x, vendar ga je RF 200-800mm F6.3-9 IS USM navdušil z dosegom 800 mm. "Kar se tiče zaklepanja, je objktiv eRF 200-800mm F6.3-9 IS USM zelo dobro sledil, tudi pri šibki svetlobi," pravi. "Vendar pa je pri fotografiranju na tej razdalji odlična stvar hitrejše samodejno ostrenje. Predstavljajte si, da z 800-milimetrskim objektivom fotografirate ptico, ki leti proti vam. To bo daleč stran, samodejno ostrenje pa se bo moralo premakniti le malo, da ji bo sledilo. Če želite s 300-milimetrskim objektivom zajeti ptico enake velikosti, bo morala biti veliko bližje vam. To pomeni, da se mora element objektiva premikati naprej in hitreje, da jo izostri. Daljša kot je goriščna razdalja, lažje deluje ostrenje in učinkovitejše je."

800-milimetrska goriščna razdalja objektiva RF 200-800mm F6.3–9 IS USM je imela za Peta še druge dodatne prednosti. "Najbolj sem razočaran, če se ne morem približati subjektom," pravi. "Če sem na pešpoti ali stezi, sem fizično omejen na ta prostor. Če zaidem s steze, obstaja možnost, da padem z vozička, zato je ta goriščna razdalja neverjetna. Lahko se približam bolj kot kdaj koli prej."

Združitev objektiva RF 200-800mm F6.3-9 IS USM s fotoaparatom APS-C, kot je EOS R7, je še posebej koristna, saj manjše tipalo učinkovito obreže sliko in tako poveča doseg objektiva. Pri 800-milimetrskem razponu objektiva tipalo APS-C omogoča enako vidno polje kot pri fotografiranju s 1.280-milimetrskim telefoto objektivom na fotoaparatu polnega formata.

Guy dodaja, da je odlična lastnost objektiva tudi njegov razpon povečave. "Če poskušate najti ptico na nebu in ste povečali do 800 mm, boste težko natančno določili njeno lokacijo," pojasnjuje. "Začnite z objektivom s povečavo na 300 ali 400 mm, da najdete svoj objekt, nato pa povečajte na 800 mm, da dobite posnetek, ki zapolni celoten okvir."

4. Fotografirajte iz roke, da ostanete prilagodljivi

Fotograf Guy Edwardes drži v rokah Canonov fotoaparat s pritrjenim objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Guy pravi, da je postavitev rok ključnega pomena pri držanju dolgega objektiva, kot je Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM. Za največjo prilagodljivost predlaga, da objektiv primete čim nižje in ga z dlanjo podprete od spodaj, s prsti pa sežete naprej, da prilagodite obroč za povečavo.

Peter Lau drži Canonov fotoaparat s pritrjenim objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Guy in Pete sta bila prijetno presenečena nad kompaktno velikostjo objektiva RF 200-800mm F6.3-9 IS USM. "Običajno ne bi mogel dvigniti objektiva s povečavo 800 mm, saj je prevelik in pretežak, vendar je RF 200-800mm F6.3-9 IS USM neverjetno lahek," pravi Pete.

Guy priporoča, da za snemanje hitro premikajočih se bitij stativ pustite doma. "Fotografiranje iz roke vam omogoča prilagodljivost, če morate narediti hiter premik ali se premakniti na različna mesta," pojasnjuje. "Edina težava je, da fotografirate s težkim teleobjektivom – takšne teže ne morete držati zelo dolgo."

Petova običajna izbira stabilizatorja je monopod, ki mu pomaga tudi pri teži opreme, vendar mu je Guy pokazal novo tehniko. "Če pokrčim komolce in jih oprem na trebuh, mi to omogoča veliko več prilagodljivosti pri sledenju premikajočemu se objektu. Z monopodom sem omejen na to raven," pravi. "ObjektivRF 200-800mm F6.3-9 IS USM je tako lahek, da ga lahko upravljam z eno roko, medtem ko je pri nekaterih objektivih to bolj podobno dvigovanje uteži."

"Tudi zasnova je zelo dobro premišljena," dodaja. "S prstom in palcem je dosegljivo praktično vse, super telefoto objektiv pa je prijeten in kompakten."

5. Naučite se zamrzniti hitro gibanje

Na fotografiji je Verreauxova orlova sova, ujeta med letom, ki jo je posnel Pete Lau z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

Pete je lahko posnel to fotografijo Verreauxove orlove sove v letu z visoko hitrostjo zaklopa. "To je edina sova z rožnatimi vekami," pove. "S plastnicami na krilih lahko spremeni položaj letenja in smer, kar je bilo čudovito videti, zato sem bil še posebej hvaležen za fotoaparat EOS R7 in njegovo funkcijo samodejnega ostrenja z zaznavanjem živalskih oči, ki se je odlično obnesla." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pri 200mm, 1/2700 s, f/6.3 in ISO 100. © Pete Lau

Na fotografiji, ki jo je posnel Guy Edwardes z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, pegasta sova sredi leta razširi svoja krila.

Optični stabilizator slike s 5,5 koraki v objektivu RF 200-800mm F6.3-9 IS USM deluje skupaj s stabilizatorjem slike v ohišju fotoaparata EOS R7 in zagotavlja do 7,5 korakov stabilizacije, s čimer omogoča hitro odzivanje in zajemanje posnetkov ptic med letom brez tresenja, ko fotografirate iz roke. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pri 481 mm, 1/4000 s, f/8 in ISO 800. © Guy Edwardes

Pri fotografiranju divjih živali Guy priporoča uporabo visoke hitrosti zaklopa. "Fotografirajte s hitrostjo 1/2500 sekunde ali hitreje, tudi če je ptica na drogu," pravi. "Če bo nenadoma odletela, boste pripravljeni."

Ne le, da bo hiter čas zaklopa zamrznil gibanje živali, Pete pojasnjuje, da pomaga tudi pri kompenzaciji njegovega premikanja. "Po naravi sem precej nestabilen," pojasnjuje. "Od prsi navzdol nimam nadzora nad tem, kaj počne moje telo, zato se mi fotoaparat močno trese. Povečanje hitrosti zaklopa kompenzira premikanje ptice in mene. Optični IS na RF 200-800mm F6.3-9 IS USM je naravnost fantastičen; spreminja pravila igre za ljudi, kot sem jaz, ki imajo drugačne sposobnosti."

Guy pravi, da je za zagotovitev hitrega zaklopa udobno delal pri ISO 6400, zlasti v senčnih gozdovih, kjer je bilo malo svetlobe. "Mislim, da so ljudje preveč zaskrbljeni zaradi visokih vrednosti ISO in šuma," pravi. "Veliko raje imam ostro in jasno sliko, na kateri je morda nekaj šuma, ki ga lahko kasneje odpravim s programsko opremo, kot da bi v celoti zamudil posnetek." Poleg tega lahko s tehnologijami za zmanjševanje šuma v sodobnih fotoaparatih, ki omogočajo visoke vrednosti ISO, dosežete čistejše slike pri višjih vrednostih ISO, kot bi pričakovali.

Bližinski portret beloglavega orla z odprtim kljunom, ki ga je posnel Pete Lau z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

"Ogromni beloglavi orel je bil v svojem ograjenem prostoru, vendar blizu ograje, zato sem se odločil za portret, da bi preveril, kako bo objektiv opredelil podrobnosti," pojasnjuje Pete. "Rezultati govorijo sami zase, kot tudi barve, ki so vidne na fotografiji." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R7 z objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pri 338 mm, 1/400 s, f/8 in ISO 100. © Pete Lau

Ne glede na to, ali fotografirate ptice ali zveri, vam bodo Guyeve tehnike, Petovo pričevanje in objektiv, kot je Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, s svojim vsestranskim razponom povečave in impresivnimi zmogljivostmi, pomagali narediti korak bližje k zajetju neukročene lepote naravnega sveta. "Preprosto poskusite," pravi Pete. "To lahko stori vsak. Pojdite ven in preverite, kaj lahko naredite."


Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Objektivi RF

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Zmogljiv super telefoto objektiv s povečavo z goriščno razdaljo 200–800 mm je popoln za fotografiranje športnih dogodkov, prizorov iz divjine in hitrega dogajanja.
 • Objektivi RF

  RF 600mm F11 IS STM

  Revolucionarni super telefoto objektiv, ki je kompakten in lahek, popoln za fotografe divjih živali, safarija ali fotografiranje med gibanjem.

Povezani članki

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Namigi za fotografiranje prizorov divjine

  Profesionalna fotografinja Dani Connor deli svoje najboljše nasvete za uspeh v industriji z ambicioznim mladim fotografom prizorov divjine.

 • PRIZORI IZ DIVJINE

  Kako fotografirati ptice

  Nasveti in najboljša začetna oprema za fotografiranje ptic.

 • FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

  Najboljši objektivi za fotografiranje divjih živali

  S temi primarnimi objektivi in objektivi s povečavo posnemite osupljive fotografije divjih živali in ptic.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako izbrati objektiv

  Vse, kar morate vedeti o objektivih, od vrst objektivov do funkcij, ki jih želite iskati.