TEHNOLOGIJA

Razlaga razlik med APS-C in polnim formatom

Kaj je fotoaparat polnega formata in kakšna je razlika med slikovnim tipalom polnega formata in slikovnim tipalom APS-C? Tukaj najdete njune ključne razlike in tudi največje prednosti.
Razdeljena slika, ki prikazuje Canon EOS R6 na veliki skali, porasli z mahom, in Canon EOS R7, ki je tudi položen na skalo.

Kakšne so razlike med slikovnim tipalom velikosti APS-C in senzorjem polnega formata?

Glavna razlika med velikostjo APS-C in polnim formatom je fizična velikost slikovnega tipala. Pri polnem formatu je namreč tipalo večje. Vse ostale razlike med obema vrstama fotoaparatov nato izhajajo iz tega. Kot pri večini stvari, večje ni nujno boljše. Vsaka velikost slikovnega tipala ima namreč svoje prednosti.

EOS R6 poleg fotoaparata EOS R7, oba pa sta brez nameščenega objektiva.

Pogled na dva fotoaparata sistema EOS R brez nameščenega objektiva jasno pokaže razliko v velikosti slikovnega tipala. Levo fotoaparat polnega formata EOS R6; desno fotoaparat EOS R7 velikosti APS-C. Nastavek za objektiv RF je enak pri obeh modelih.

Tipalo APS-C pred tipalom polne velikosti, vidna je razlika v njuni velikosti.

Primerjava tipala polnega formata in tipala velikosti APS-C. Razlika v velikosti pomaga pojasniti, zakaj so lahko fotoaparati APS-C manjši in kompaktnejši od fotoaparatov polnega formata.

Kaj je APS-C?

Aktivno območje Canonovih slikovnih tipal APS-C meri 22,2 x 14,8 mm, kar je popolnoma enako, kot znaša površina fotografskega filma APS-C.

Format APS (Advanced Photo System) je bil prvič predstavljen leta 1996 kot nova vrsta fotografskega filma. Pri večini takratnih fotoaparatov na film ste lahko pri fotografiranju izbirali med različnimi razmerji stranic, vključno s formatom C (Classic) z enakim razmerjem 3 : 2 kot pri običajnih 35-milimetrskih fotoaparatih, formatom H (visoka ločljivost) s širokim razmerjem stranic 16 : 9 ter formatom P (panorama) z razmerjem stranic 3 : 1.

Velikost APS-C ustreza tudi filmskemu formatu Super 35 ter je kmalu postal priljubljena izbira za velikost slikovnega tipala v digitalnih zrcalnorefleksnih (DSLR) fotoaparatih Canon EOS, pa tudi v brezzrcalnih fotoaparatih serije EOS M.

Plesalki flamenka, oblečeni v dolge nabrane obleke pozirata pred fotoaparatom na barvitem dvorišču s številnimi oboki.

Pri enaki zaslonki in ekvivalentni goriščni razdalji bo fotoaparat APS-C, kot je Canon EOS R10 običajno ustvaril večjo globino polja kot fotoaparat polnega formata. To je idealno za primere, ko želite doseči, da je izostreno vse, kar se nahaja na sliki – od ospredja do ozadja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 in objektivom EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM pri 10 mm, 1/320 s, f/5 in ISO 1600. © Diana Millos

Portret mlade ženske z dolgimi temnimi lasmi pred zamegljenim ozadjem.

Fotoaparat polnega formata z objektivom z veliko odprtino zaslonke ustvarja manjšo globino polja, kar omogoča, da zameglite ozadje, s čimer glavni subjekt v prizoru izstopa. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/500 s, f/1.8 in ISO 1600. © Javier Cortes

Kaj je polni format?

Canonova slikovna tipala polnega formata imajo aktivno območje, ki meri 36 x 24 mm, kar je enako, kot znaša velikost posamezne slike na 35-milimetrskem filmu.

Začetek uporabe 35-milimetrskega filma sega v leto 1889, ko je bil uveden kot standardna širina filmskega traku. Nato je kmalu postal standard za fotografiranje, enaka velikost pa je bila prenesena tudi na slikovna tipala polnega formata digitalnih fotoaparatov, vključno s Canonovimi zrcalnorefleksnimi fotoaparati EOS in brezzrcalnimi fotoaparati sistema EOS R.

Tako tipala velikosti APS-C kot tipala polnega formata ustvarjajo sliko s standardnim razmerjem stranic 3 : 2, pri čemer imata lahko obe velikosti tipal enako število slikovnih pik. Ključna razlika je, da je slikovno tipalo polnega formata za 63 % ali 1,6-krat večje od slikovnega tipala velikosti APS-C.

Pogled na mesto Sevilja z zvonikom cerkve oznanjenja v sredini.

"Faktor izreza" tipala APS-C omogoča, da subjekt zapolni več prostora na sliki, kar ustvari učinek, kot če bi objektiv imel daljšo goriščno razdaljo. Ta fotografija, ki prikazuje pogled, usmerjen proti cerkvi oznanjenja v Sevilji, je bila posneta s fotoaparatom polnega formata EOS RP z objektivom Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM pri 84 mm, 1/400 s, f/8 in ISO 200.

Pogled na mesto Sevilja z zvonikom cerkve oznanjenja, ki je tokrat videti bližje.

Ta slika je bila posneta z istega mesta, z enakim objektivom, enako goriščno razdaljo in enakimi nastavitvami, toda s fotoaparatom APS-C. Manjše tipalo je zajelo manjši del prizora, kar ima enak učinek, kot če bi z objektivom optično približali zvonik. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM pri 84 mm, 1/400 s, f/8 in ISO 200.

Razlaga faktorja izreza

Razlika v fizični velikosti med obema vrstama slikovnega tipala določa, kaj je tisto, kar fotoaparat "vidi". Vsi objektivi ustvarjajo krožno sliko, kar pomeni, da mora imeti objektiv, združljiv s tipalom polnega formata, dovolj velik obseg, da lahko slika iz njega prekriva vogale pravokotnega slikovnega tipala polnega formata. Če enak objektiv uporabite na fotoaparatu APS-C, bo manjše slikovno tipalo izkoristilo le manjše območje v sredini tega istega kroga s sliko. Končni rezultat je ta, da je slika v primerjavi s tipalom polnega formata izrezana.

Ker so slikovna tipala velikosti APS-C v Canonovih fotoaparatih 1,6-krat manjša od slikovnih tipal v Canonovih fotoaparatih polnega formata, je faktor izreza tako enak 1,6. To pomeni, da vam 50-milimetrski standardni objektiv na fotoaparatu APS-C nudi enako vidno polje, kot če bi fotografirali z 80-milimetrskim telefoto objektivom na fotoaparatu polnega formata (50 x 1,6 = 80). Na enak način uporaba 100-milimetrskega objektiva polnega formata na fotoaparatu APS-C omogoča enako vidno polje kot 160-milimetrski objektiv na fotoaparatu polnega formata. Zato faktorju izreza včasih rečemo tudi "množitelj goriščne razdalje", saj pove, kakšna je efektivna goriščna razdalja uporabljenega objektiva.

Če želite to upoštevati pri uporabi objektiva RF, EF, RF-s, EF-s ali EF-M na fotoaparatu APS-C, lahko uporabite kalkulator efektivne goriščne razdalje v brezplačnem programu Canon Photo Companion.

Faktor izreza se nanaša na vse objektive polnega formata, ki jih uporabljate na fotoaparatu APS-C, vključno z objektivi EF in RF. Objektive EF lahko uporabljate na fotoaparatih sistema R s tipalom APS-C in s katerim koli od adapterjev EF–EOS R.

Velik vodni vir, ki ga obkrožajo hribi in gore, pri šibki svetlobi.

Prednosti velikosti APS-C v primerjavi s polnim formatom

Ker so slikovna tipala APS-C manjša, so lahko fotoaparati kompaktnejši in lažji, kar je idealno za ulično in popotniško fotografijo. Ker ima lahko objektiv, zasnovan za fotoaparate APS-C, manjši slikovni krog, je lahko manjši in lažji ter posledično cenovno dostopnejši.

Faktor izreza slikovnega tipala APS-C pomeni, da so manjši ali bolj oddaljeni objekti na sliki videti večji, kar efektivno pomeni povečanje goriščne razdalje za faktor 1,6. To je lahko velika prednost pri fotografiranju divjih živali ter pri akcijski in športni fotografiji. Uporaba visoko zmogljivega, a hkrati cenovno dostopnega objektiva, kot je Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM na fotoaparatu APS-C ustvari efektivni razpon goriščne razdalje 112–480 mm, s čimer se pomaknete že v območje super-telefoto objektivov. Cenovno podobno uvrščeni objektiv RF 100-400 mm F5,6-8 IS USM pa na fotoaparatu APS-C nudi efektivni razpon goriščne razdalje 160–640 mm. Če bi želeli imeti enak doseg na fotoaparatu polnega formata, bi potrebovali večji, težji in dražji objektiv.

Za enak učinek lahko sicer slike iz fotoaparata polnega formata obrežete, toda s tem zmanjšate tudi število slikovnih pik. Tako dobljene slike bodo manjše in posledično manj ostre, ko jih boste znova povečali. Fotografiranje s fotoaparatom APS-C vam torej prihrani čas in delo z ročnim izrezovanjem slik v fazi njihovega urejanja.

Rudar dela v šibko osvetljenem premogovniku, skupaj s še dvema rudarjema, ki ga opazujeta.

Slikovna tipala polnega formata so priljubljena izbira predvsem za fotografiranje pri visokih vrednostih ISO, saj imajo v primerjavi s tipali APS-C pri enakem številu slikovnih pik večje fotocelice, kar pomeni, da lahko zajamejo proporcionalno več svetlobe z manj šuma. Ta fotografija je nastala v premogovniku, ki ga osvetljuje svetloba rudarskih svetilk. Posneta je bila s fotoaparatom polnega formata Canon EOS R z objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/100 s, f/2.0 in ISO 12800. © Daniel Etter

Nočna panorama mesta, ki prikazuje visoke zgradbe in ulične luči, ki odsevajo v vodi v ospredju.

Tudi v takšnih razmerah je slikovni šum dobro nadzorovan tako pri fotoaparatu EOS R7 z ločljivostjo 32,5 milijona pik kot pri fotoaparatu EOS R10 z ločljivostjo 24,2 milijona pik. Na ta način lahko z visokim ISO posnamete osupljive fotografije z minimalno količino šuma v zelo šibki svetlobi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 in objektivom RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 22 mm, 1/40 s, f/8 in ISO 25600.

Prednosti polnega formata v primerjavi z velikostjo APS-C

Ker ima slikovno tipalo širše vidno polje, je fotoaparat polnega formata idealen za fotografiranje pokrajine, za izjemno široke arhitekturne posnetke, za fotografiranje notranjih prostorov, za astrofotografijo, pa tudi za doseganje ustvarjalnih učinkov, kadar želite doseči nesorazmerno perspektivo med ospredjem in ozadjem na sliki.

Praviloma lahko fotoaparati polnega formata, zlasti pri bolj odprti zaslonki (nižjih številkah f), ustvarijo manjšo globino polja kot fotoaparati APS-C, kar pomeni, da je izostren manjši del slike, več ozadja pa je zamegljenega. To je pogosto idealno pri fotografiranju tihožitij in portretov ter v vseh drugih primerih, ko želite glavni subjekt izpostaviti tako, da ustvarite neostro ozadje.

Dodatna prednost slikovnega tipala polnega formata je neposredno povezana z njegovo večjo velikostjo. Ob enakih ostalih lastnostih bodo posamezne fotocelice ali svetlobni receptorji na slikovnem tipalu polnega formata fizično večji od tistih na senzorju APS-C z enakim številom slikovnih pik. Zato imajo večji potencial za zbiranje svetlobe in lahko zajamejo več informacij z manj slikovnega šuma, kar še zlasti velja pri višjih vrednostih ISO v slabših svetlobnih razmerah. To pride zelo prav pri fotografiranju portretov v zaprtih prostorih in pri poročni fotografiji, pa tudi pri fotografiranju iz roke v mraku, za večerne posnetke mestnih panoram in vse ostale primere, ko želite fotografirati z dovolj kratkim časom osvetlitve, da zamrznete gibanje manj osvetljenih prizorov.

Fotoaparat Canon EOS R10 z objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM počiva v naročju ženske, oblečene v svetlo rumeno obleko.

S kompaktno zasnovo in lahkima objektivoma RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM in RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM s povečavo sta fotoaparata EOS R10 in EOS R7 odlična za popotniško fotografijo, ne glede na to, ali se podajate na izlet v bližini ali na potovanje na drugi konec sveta.

Razlika med APS-C in polnim formatom

Včasih lahko slišimo, da so fotoaparati polnega formata bolj "profesionalni" kot fotoaparati APS-C. Vsekakor so običajno večji, zaradi česar so primernejši za uporabo večjih telefoto objektivov. Vendar pa zaradi povečanega dosega, ki ga nudi fotoaparat APS-C, tako velikega objektiva morda sploh ne boste potrebovali. APS-C je lahko še naprej najboljša izbira za popotne fotografe, pa tudi za tiste, ki fotografirajo šport in divje živali in zato potrebujejo velik telefoto doseg ter večjo svobodo gibanja.

Fotografinja Dani Connor je po prvem fotografiranju s fotoaparatom Canon EOS R7 dejala: "Omogoča mi, da se lahko bolj približam subjektu, ne da bi morala uporabiti velik in težek objektiv. To je idealna vrsta fotoaparata, če fotografirate ptice, saj so ptice pogosto precej majhne in zelo oddaljene."

Fotoaparati polnega formata so medtem lahko zelo primerni za široke posnetke pokrajine. Toda zaradi manjše globine polja, ki ga ustvarja tipalo polnega formata, je s fotoaparatom APS-C enostavneje doseči ostrino po celotni površini pokrajinske fotografije – od najbližjih do najbolj oddaljenih stvari na njej. In še: čeprav fotoaparati polnega formata običajno omogočajo manjšo globino polja in s tem pripomorejo, da subjekt na portretu zaradi zabrisanega ozadja privlačno izstopa, je treba upoštevati tudi ostale dejavnike, kot je zaslonka. Fotoaparata APS-C EOS R10, EOS R7, EOS R50 in EOS R100 se dobro obnesejo tudi za portretno fotografijo, če uporabite objektiv, kot je kompaktni Canon RF 50mm F1.8 STM, ki ima idealno efektivno goriščno razdaljo 80 mm in veliko odprtino zaslonke f/1.8.

Fotoaparat Canon EOS R7 skupaj s tremi objektivi: RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, RF-s 18-45mm F4.5-6.3 IS STM in RF-s 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Objektiv RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, ki je prikazan na levi, ima na fotoaparatih EOS R10 in EOS R7 efektivno goriščno razdaljo 160–640 mm. Če bi uporabili Canonov telekonverter RF 1.4x ali telekonverter RF 2x na fotoaparatu sistema EOS R polne velikosti, da bi dosegli podoben prirast telefoto dosega, bi izgubili eno ali dve stopnji zaslonke, zaradi česar bi morali uporabiti daljši čas osvetlitve, zato bi se težje izognili zabrisanosti zaradi premikanja nekaterih subjektov in zamegljenosti slike zaradi tresenja fotoaparata pri fotografiranju iz roke. Objektiv RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM (na sredini) prinaša goriščno razdaljo, ki je preračunano na 35-milimetrski format ekvivalentna 29–72 mm, objektiv RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM (na desni) pa goriščnico, ki je ekvivalentna 29–240 mm.

Primerjava objektivov RF in RF-S

Vsi Canonovi fotoaparati sistema EOS R, ne glede na to, ali so polnega formata ali velikosti APS-C, so brezzrcalni fotoaparati, ki uporabljajo enak napredni nastavek za objektiv RF. Kaj to pomeni? Če izberete fotoaparat EOS R7 ali EOS R10 ali celo EOS R50 ali EOS R100, lahko popolnoma izkoristite celotno ponudbo izjemnih objektivov RF. Poleg tega, da gre za objektive z najsodobnejšimi tehnologijami ostrenja in optično kakovostjo nastavek RF zagotavlja tudi izjemno hitrost prenosa podatkov in pasovno širino med objektivom in fotoaparatom, kar omogoča napredno samodejno ostrenje z umetno inteligenco in sledenjem. Vse to z neverjetno hitrostjo in natančnostjo ter z novo ravnjo stabilizacije slike, optimizacijo objektiva v realnem času in še mnogimi drugimi naprednimi funkcijami.

S predstavitvijo fotoaparatov EOS R7 in EOS R10 so prišli na trg tudi novi objektivi RF-S, zasnovani posebej za fotoaparate z nastavkom RF in slikovnim tipalom velikosti APS-C. Standardni zoom objektiv RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, katerega efektivna goriščna razdalja, preračunana na 35-milimetrski format, znaša 29–72 mm, je s svojo uvlečno zasnovo relativno majhen in tehta vsega 130 gramov, medtem ko RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM prinaša večji razpon goriščnice (efektivnih 29–240 mm, preračunano na 35-milimetrskih format) in še vedno tehta samo 310 gramov, s čimer je izjemno vsestranski objektiv vse v enem za vsakodnevno in popotniško fotografijo.

Tukaj so še drugi kompaktni, lahki in cenovno dostopni objektivi RF, združljivi tudi s polnim formatom. Canon RF 16mm F2.8 STM na fotoaparatu EOS R7 in EOS R10 ustvarja še vedno široko vidno polje, enakovredno 25,6-milimetrskemu objektivu na fotoaparatu polnega formata. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM se izvrstno obnese kot standardni fiksni objektiv, ki ima na fotoaparatu APS-C sistema EOS R efektivno goriščno razdaljo 56 mm, hkrati pa nudi tudi optično stabilizacijo slike in 0,5-kratni faktor makro povečave. Canon RF 50mm F1.8 STM je odličen portretni objektiv, ki na fotoaparatu APS-C združuje efektivno goriščno razdaljo 80 mm in veliko odprtino zaslonke f/1.8 za majhno globino polja. Objektiv RF 28mm F2.8 STM zagotavlja učinkovito 45-milimetrsko goriščno razdaljo pri uporabi s fotoaparatom EOS R10, ki ima lahko in kompaktno tanko zasnovo.

Na brezzrcalnih fotoaparatih APS-C sistema R lahko uporabljate različne objektive EF in EF-S in zaradi adapterjev EF-EOS R ne boste izgubili kakovosti ali funkcionalnosti.

Matthew Richards

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R6 Mark II

  Kombinacija zmogljivosti in kakovosti slike fotoaparata Canon EOS R6 Mark II vam omogoča, da bo vaša ustvarjalnost zacvetela tako v fotografijah ali videoposnetkih kot tudi dogajanju ali portretih.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Objektivi RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Majhen in čudovito lahek 24–50-milimetrski objektiv s povečavo serije RF, ki ga lahko uporabljate vsak dan za popotniško fotografijo, fotorgrafiranje pokrajine in drugo.
 • CANONOVI OBJEKTIVI

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanek in lahek ploski objektiv za potovalno in ulično fotografijo z vsestransko goriščno razdaljo 28 mm in hitro največjo zaslonko f/2,8.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.

Povezani članki

 • OPREMA

  Zakaj nadgradnja na sistem EOS R spreminja kariere

  Fotoaparati in objektivi Canon EOS R že pet let povzdigujejo delo fotografov na višjo raven. Odkrijte, zakaj so se profesionalci odločili zamenjati sistem.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako začeti s fotografiranjem

  Želite nadgraditi s pametnega telefona na fotoaparat? V našem fotografskem vodniku za začetnike je vse, kar potrebujete, da začnete.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako izbrati objektiv

  Vse, kar morate vedeti o objektivih, od vrst objektivov do funkcij, ki jih želite iskati.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako nadzorovati osvetlitev

  Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO.