OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Začetek fotografiranja

Osnove fotografiranja, vključno z osvetlitvijo, barvami in kompozicijo, boste obvladali lažje, kot si mislite. Sledite spodnjim navodilom.
Oseba pred sabo drži fotoaparat Canon EOS R100 in fotografira člana družine, ki sta proti fotoaparatu obrnjena s hrbtom.

Prehod s pametnega telefona na namenski fotoaparat je razburljiv korak na poti vsakega fotografa – spoznavanje osvetlitve in kompozicije ter odkrivanje, kako lahko manjši popravki nastavitev bistveno vplivajo na končne slike.

V tem fotografskem vodniku za začetnike so zbrane vse informacije, ki jih potrebujete za ustvarjanje privlačnih fotografij. Ogledali si bomo, zakaj je Canonov uporabniku prijazen ekosistem fotoaparatov, objektivov in aplikacij popoln za začetnike, in pojasnili osnove fotografiranja, s katerimi boste svoje stvaritve ponesli na višjo raven.

Fotoaparati in objektivi

Ženska, ki stoji na nakupovalni ulici, ima pred obrazom fotoaparat Canon EOS in gleda skozi iskalo.

Če s pametnega telefona nadgradite na fotoaparat z velikim tipalom APS-C, kot je Canon EOS R50, boste vstopili v svet novih ustvarjalnih in tehničnih možnosti.

Pri nadgradnji pametnega telefona na namenski fotoaparat imate na voljo dve možnosti. Kompaktni fotoaparati, kot je fotoaparat Canon PowerShot V10 za snemanje vlogov, so lahki in prenosni ter imajo fiksni objektiv, fotoaparati z izmenljivimi objektivi, kot so EOS R100, EOS R50 in EOS R10, pa vam omogočajo uporabo različnih objektivov iz naše ponudbe. Večini fotoaparatov z izmenljivimi objektivi je priložen vsestranski objektiv, ki je odlična izbira za začetnike, to pa pomeni tudi, da boste lahko, ko boste začeli eksperimentirati in razvijati svoje znanje, v svojo fotografsko torbo dodali nove objektive. Na voljo je široka ponudba objektivov za različne scenarije fotografiranja, zato se pred nakupom pozanimajte, kateri objektiv je najboljši za vaše potrebe, in se s pomočjo Canonovega vodnika za združljivost objektivov prepričajte, da je objektiv združljiv z vašim fotoaparatom.

Ne glede na to, ali želite fotografirati na prostem v meglenem jutru ali v spalnici, je osvetlitev ključnega pomena za kakovostne rezultate, ki so skladni z vašo vizijo. Fotoaparati imajo večja tipala kot pametni telefoni, kar pomeni, da lahko zajamejo manj šuma in več podrobnosti, zlasti pri šibki svetlobi. Canonovi fotoaparati uporabljajo tipala dveh velikosti: APS-C in polni format. Tipala polnega formata so večja od tipal APS-C, vendar večja niso nujno boljša. Ker so tipala APS-C manjša, so lahko fotoaparati kompaktnejši in lažji, kar je idealno za ulično in popotniško fotografijo. Manjša velikost tipala pomeni tudi, da so bolj oddaljeni predmeti v kadru videti večji, zato so fotoaparati APS-C idealni za fotografiranje športnih dogodkov in divjih živali. Tipalo polnega formata ima širše vidno polje, zato je fotoaparat polnega formata idealen za osupljive pokrajine, izjemno široke arhitekturne notranje prostore in astrofotografijo.

Osnovni Canonovi fotoaparati imajo zmogljive funkcije, na voljo pa so tudi začetnikom prijazna orodja, ki vam pomagajo poiskati najboljše nastavitve za številne različne scenarije. Canonov priljubljeni vmesnik za vodeni način na zaslonu prikazuje razlage in vam tako pomaga, da boste hitro razumeli osnove. S pomočjo ikon in slik boste lažje razumeli, kaj naredi določena funkcija, po vmesniku pa se lahko brez težav pomikate z zaslonom na dotik ali gumbi. Osnovni fotoaparat Canon EOS R100 ima bel meni z vodnikom po načinih in funkcijah, ki prikazuje koristne informacije o izbranem načinu ali funkciji.

Obiščite Canonovo stran s podporo za izdelke in poiščite model svojega fotoaparata, da prenesete priročnike in navodila za uporabo.

Osvetlitev in načini delovanja fotoaparata

Grafika, ki ponazarja trikotnik osvetlitve – dejavniki so hitrost zaklopa, zaslonka in ISO.

Glavno načelo trikotnika osvetlitve je, da če prilagodite eno od treh osnovnih nastavitev osvetlitve – ISO (A), hitrost zaklopa (B) in zaslonko (C) – morate drugi dve prilagoditi, da izravnate in ohranite enakomerno osvetlitev.

Približan posnetek gumba za izbiro načina na fotoaparatu Canon EOS.

Z gumbom za izbiro načina na fotoaparatu lahko izbirate med različnimi načini fotografiranja. Za začetek je priročen način A+ (pametni samodejni način) ali SCN (prizor).

Pri fotografiranju so pomembni trije dejavniki, ki vplivajo na videz slike: Velikost odprtine v objektivu (zaslonka), čas odprtosti zaklopa (hitrost zaklopa) in občutljivost senzorja na svetlobo (ISO). To so tri plati tega, kar imenujemo trikotnik osvetlitve. Če slike ne želite namenoma osvetliti ali potemniti, morajo biti vse tri strani uravnotežene – če spremenite en dejavnik, morate za izravnavo prilagoditi druga dva.

Pri vsakem novem fotoaparatu je priporočljivo, da se najprej seznanite z gumbom za izbiro načina, ki je na zgornjem delu fotoaparata, saj lahko z njim izberete način upravljanja osvetlitve.

A+ (pametni samodejni način) je popolnoma samodejni način, ki analizira prizor in izbere optimalne nastavitve. Način SCN (prizor) samodejno izbere nastavitve osvetlitve, ki ustrezajo določenemu motivu ali prizoru, zato je fotografiranje športnih dogodkov, ljudi, ognjemetov, posnetkov od blizu in drugih prizorov preprosto, medtem ko se še vedno učite, kako vse deluje.

Za začetnike je idealen tudi način P (program), saj fotoaparat nastavi zaslonko in hitrost zaklopa, druge nastavitve pa prepusti vam. Polsamodejna načina Tv (prioriteta zaklopa) in Av (prioriteta zaslonke) vam dajeta več ustvarjalnega nadzora. Kot je razvidno iz imen, s prioriteto zaklopa izberete hitrost zaklopa, fotoaparat pa samodejno prilagodi ostalo, kar je uporabno za šport in naravo, s prioriteto zaslonke pa izberete zaslonko, kar je idealno za portrete in posnetke pokrajin. Način M (ročni) vam daje popoln nadzor nad nastavitvami fotoaparata. Preizkusite ga, ko boste bolje razumeli trikotnik osvetlitve.

Nastavitve in tehnike

Posnetek zaslona fotoaparata Canon, ki prikazuje fotografijo narcis z informacijami o nastavitvah in histogramom.

Ko posnamete fotografijo, se v načinu predvajanja v fotoaparatu Canon prikažejo informacije o nastavitvah, datumu in času ter grafikon histograma, ki prikazuje porazdelitev tonov po sencah, srednjih tonih in svetlih tonih.

Brez težav lahko prilagodite nastavitve osvetlitve za različne scenarije, vendar je ključnega pomena, da razmislite o tem, kaj želite doseči. Običajna tehnika pri fotografiranju divjih živali in portretov je uporaba široke zaslonke (majhna vrednost zaslonke, na primer f/1,8), s katero ustvarite majhno globino polja, zameglite ozadje in ustvarite učinek zameglitve (neizostrena območja).

Pri fotografiranju športa in dogajanja z visoko hitrostjo zaklopa zamrznete dogajanje, s premikanjem pri nizki hitrosti zaklopa pa lahko zameglite motive in dodate dramatični učinek. Ko govorimo o vrednosti ISO, je večja občutljivost lahko idealna za fotografiranje nočnega neba, medtem ko je nizka občutljivost ISO lahko primernejša za ohranjanje nizke ravni šuma pri fotografiranju pokrajine ob sončnem vzhodu.

Ravnovesje beline (WB) je še ena nastavitev, ki jo lahko prilagodite na slikah. Določa barvno temperaturo – kako topla ali hladna je videti osvetlitev okolja. Nastavitev samodejnega ravnovesja beline pri fotoaparatih s sistemom Canon EOS R običajno odlično zajame natančne barve.

Izbirate lahko tudi med ročnim (MF) in samodejnim ostrenjem (AF). Canonovi sistemi samodejnega ostrenja so tako preprosti za uporabo, da številni fotografi le redko preklopijo na ročno ostrenje. Ročno ostrenje je lahko uporabno, če želite začeti eksperimentirati s prikazom izostritve – vizualno pomočjo, ki barvno poudari izostrene robove – za makro fotografijo ali fotografiranje ponoči.

Če fotografije snemate v obliki zapisa RAW, vam ni treba skrbeti, da morate v fotoaparatu vse popolno nastaviti, saj jih lahko pozneje uredite. Za to je potrebna namenska programska oprema, kot je Canonov brezplačni program Digital Photo Professional, zato si lahko pri razvijanju svojih znanj prizadevate doseči tudi to.

Aplikacije, programska oprema in tiskalniki

Roka drži pametni telefon, ki prikazuje aplikacijo Canon Camera Connect. Zraven je na mahovnati skali fotoaparat Canon EOS z navzven odprtim zaslonom na dotik.

Včasih želite slike poslati prijateljem ali jih takoj naložiti v družbena omrežja. Fotoaparat Canon lahko brez težav povežete z napravo Apple (iOS) ali Android (Google Play) prek aplikacije Canon Camera Connect, ki omogoča deljenje in oddaljeno fotografiranje.

Moški sedi za mizo pred pametnim telefonom in prenosnim računalnikom, na obeh je prikazana aplikacija image.canon. Na mizi sta tudi fotoaparat Canon in SELPHY Square QX10.

Aplikacija image.canon je storitev v oblaku za fotoaparate Canon in omogoča lažji potek dela. Uporabljajo jo tako profesionalci kot začetniki. Slike in videoposnetke v polni velikosti prenesite prek povezave Wi-Fi in dostopajte do njih kjer koli prek aplikacije ali spletnega brskalnika.

Poleg tega so fotoaparati s sistemom Canon EOS R dobro povezani, saj imate na voljo Bluetooth, vgrajen Wi-Fi in Canonovo zbirko programov. Z aplikacijo Canon Camera Connect lahko pošiljate fotografije in videoposnetke neposredno v pametni telefon ali tablični računalnik, snemate na daljavo in geografsko označite fotografije, da si boste zapomnili, kje točno ste jih posneli. Aplikacija image.canon je zasnovana za prenos fotografij in videoposnetkov iz fotoaparata v priljubljene storitve shrambe v oblaku, računalnik ali celo Adobe Photoshop Lightroom.

Canonov ekosistem vključuje tudi najboljše tiskalnike fotografij za ustvarjanje čudovitih fizičnih natisov doma ali na poti, izbiro vrst papirja za fotografije in ustvarjalne projekte ter programsko opremo, ki vam pomaga oživiti fotografije.

Zato poskusite posneti avtoportret z aplikacijo Canon Camera Connect, ki omogoča oddaljeno fotografiranje. Odkrijte, kako deluje samodejno ostrenje, in preskusite različne zaslonke, da ugotovite, kako vplivajo na ozadje. Posnemite otroka ali hišnega ljubljenčka, ki teka po vrtu, in se poigrajte s fotografijo gibanja. Način za športne prizore je dobra izhodiščna točka za zajemanje hitrega dogajanja – preklopite na način Tv, da ustvarite zamegljeno gibanje, ali poskusite premikati fotoaparat za zamegljena ozadja. Preizkusite svoje novo znanje z nočnim fotografiranjem v nočnem prizoru ali načinu P in prilagodite ISO, da preverite, kakšna je razlika. Ko obvladate osnove, so vaše ustvarjalne možnosti neskončne.

Lauren Scott & Andrea Ball
 1. Adobe, Lightroom in Photoshop so registrirane blagovne znamke ali blagovne znamke podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R100

  Ustvarite popolne spomine na fotografijah izjemne kakovosti z vedno pripravljenim in intuitivnim fotoaparatom EOS R.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.

Povezani članki

 • TEHNOLOGIJA

  Razlaga: razlika med APS-C in polnim formatom

  Kakšna je razlika med fotoaparati APS-C in fotoaparati polnega formata ter kateri je pravi za vas?

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako nadzorovati osvetlitev

  Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO.

 • TEHNOLOGIJA

  Fotoaparati DSLR v primerjavi z brezzrcalnimi fotoaparati

  Razmišljate o prehodu na brezzrcalni fotoaparat? Predstavljamo razlike, da vam pomagamo pri odločitvi.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako izbrati objektiv

  Vse, kar morate vedeti o objektivih, od vrst objektivov do funkcij, ki jih želite iskati.