FOTOGRAFIRANJE AVTOPORTRETOV

8 nasvetov za osupljive avtoportrete

Fotografinja Amaal Said razkriva svoje strokovne tehnike, s katerimi boste običajen selfi spremenili v ustvarjalen avtoportret.
Portret fotografinje in pesnice Amaal Said z zaprtimi očmi in rdečo naglavno ruto, ki se široko razprostira čez njena ramena.

Selfiji so postali instinktiven in ustvarjalen način beleženja naših življenj – naj gre za dragocene trenutke, ki jih želimo obeležiti ali za obliko samoizražanja. Toda kako lahko običajen selfi spremenimo v avtoportret profesionalne kakovosti?

Londonska fotografinja avtoportretov in pesnica Amaal Said je s svojimi objavami pritegnila več kot 23.000 sledilcev na družabnih omrežjih. Prepričana je, da so njeni umetniški selfiji odličen način za beleženje tako osebnega kot fotografskega popotovanja skozi življenje. "Avtoportreti so vedno predstavljali vrata v mojo preteklost," pravi. "Z njihovo pomočjo lahko vidim, kako sem se počutila v določenem trenutku svojega življenja. In všeč mi je, da sem z leti postala boljša pri fotografiranju sebe."

Amaal razkriva vrhunske tehnike za ustvarjanje avtoportretov, ki jih boste želeli deliti, natisniti in shraniti za vedno. Pokaže tudi, kako enostavno je lahko fotografiranje posebnih trenutkov. V ta namen je fotoaparat predala sestri ter jo – skupaj z njenim možem – usmerjala, kako posneti neformalen avtoportret v parku.

1. Začnite v samodejnem načinu in nato postopoma spoznavajte ročne nastavitve

Fotografinja in pesnica Amaal Said z rdečo naglavno ruto z vzorcem. Njen obraz delno zakriva vaza z rdečimi rožami.

Večina vstopnih modelov fotoaparatov nudi portretni način. Rezultat je sicer odvisen od fotoaparata, toda na splošno so fotografije, posnete v tem načinu, manj ostre, kar pripomore k lepši in mehkejši teksturi kože. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pri 1/60 sekunde, f/1.4 in ISO200. © Amaal Said

Samodejni način je odličen za začetek, svetuje Amaal. "Če ste popolni začetnik, naj vam ne bo nerodno uporabljati samodejnih nastavitev fotoaparata," še dodaja.

Koristne nastavitve fotoaparata, kot sta načina za avtoportret in portret – oba sta na voljo tudi v fotoaparatu Canon EOS M6 Mark II in drugih vstopnih modelih, kot je Canon EOS 250D – pomagajo zamegliti ozadje, poudariti kožne odtenke in zmehčati videz las.

Za večji nadzor nad globinsko ostrino poskusite fotografirati v načinu prioritete zaslonke (Av). Ta polsamodejni način omogoča, da izberete vrednost zaslonke – velikost odprtine v objektivu, skozi katero potuje svetloba – pri čemer nižja vrednost zaslonke pomeni, da skoznjo potuje več svetlobe. Za manj ostro ozadje izberite večjo odprtino (nižjo vrednost) zaslonke, kot na primer f/1.4.

Če izberete objektiv z veliko odprtino zaslonke, ki je zasnovan za fotografiranje portretov, boste na ta način dosegli značilen portretni videz. Amaal je še posebej rada fotografirala z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. "Všeč mi je zamegljeno ozadje, ki ga dosežemo z veliko odprtino zaslonke. Več svetlobe, ki jo spustimo v fotoaparat, pomaga ločiti subjekt od ozadja," še pojasnjuje.

Poleg tega pogosto uporablja tudi objektiv Canon EF 50mm f/1.8 II (ki ga je zdaj nadomestil model Canon EF 50mm f/1.8 STM), saj ima rada avtoportrete, ki se osredotočajo na njen obraz. "Tako se preprosto bolj čuti bližina," pravi. S pomočjo majhnega, lahkega Canonovega nastavka EF-EOS M lahko na fotoaparat Canon EOS M6 Mark II namestite kateri koli objektiv iz široke ponudbe objektivov EF in EF-S.

2. Lokacija, lokacija, lokacija

Dve roki prilagajata nastavitve na hrbtni strani fotoaparata Canon EOS M6 Mark II, nameščenega na stativu.

Amaal je usmerjala svojo sestro pri uporabi fotoaparata Canon EOS M6 Mark II za spontan portret v bližnjem parku. © Amaal Said

Portret moškega, stoječega v parku, ki ga uokvirja jesensko listje.

Ne glede na to ali fotografirate v parku polnem listja ali v improviziranem studiu, bo ozadje pripomoglo k ustvarjanju vzdušja na posnetih fotografijah. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pri 1/200 sekunde, f/1.6 in ISO100. © Amaal Said

"Pomembno je vedeti, kakšno vrsto ozadja želite. Za ustvarjanje vzdušja na fotografiji je ključno, da najdete ustrezno lokacijo," pravi Amaal. "Portrete rada fotografiram v parkih, kjer posnamem množico fotografij z različnimi postavitvami. Pomembno je, da najdete miren predel, kjer vas med fotografiranjem ne bodo motili drugi ljudje."

Okolje lahko spremeni vzdušje avtoportreta, toda včasih si lahko pomagate tudi z enobarvnim ozadjem, pojasnjuje. "V spalnici imam belo steno, ki jo običajno uporabim kot ozadje, hkrati pa oblečem kaj barvitega, da izstopa. Morda imate pri vas doma kotiček na vrtu ali prostor v hiši, kjer lahko postavite stativ. Pomembno je, da ozadje ni preveč pisano ali neurejeno."

3. Igrajte se s svetlobo in kompozicijo

Bližinski portret ženske z rdečo naglavno ruto, ki ob svojem obrazu drži rastlino.

Amaal pogosto rada fotografira avtoportrete pred enoličnim belim ozadjem. Na ta način v kadru ni motečih elementov in se lahko postavi nekoliko izven središča slike. Priporoča tudi, da okrog obraza pustite dovolj prostora, da se lahko kasneje poigrate z obrezovanjem slike. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pri 1/160 sekunde, f/1.4 in ISO200. © Amaal Said

"Zelo imam rada toplejše odtenke v času, ki mu rečemo zlata ura," pravi Amaal. To je čas okrog sončnega vzhoda in zahoda. "Mehkejša sončna svetloba je vedno dobra. Dobro se je izogniti bleščeči sončni svetlobi, saj ustvarja veliko senc. Fotografirala sem tudi na oblačne dni, kar se prav tako lahko dobro obnese – poskrbeti je treba le, da so nastavitve prilagojene svetlobi."

Ko gre za kompozicijo, Amaal svetuje, da iz kadra odstranite morebitne moteče elemente. "Sproti prilagajajte stvari in eksperimentirajte tako, da se postavite pod različnimi koti," pravi. "Če ste odmaknjeni od središča kadra, se fotografija povsem spremeni, zato se lahko malce poigrate tudi s tem."

Če ob robovih slike pustite dovolj praznega prostora, se vam s tem odprejo dodatne možnosti, ko obrezujete sliko za objavo na Instagramu. "Avtoportrete običajno fotografiram v ležečem načinu, saj imam rada dodaten prostor ob straneh, s katerim se lahko igram," še dodaja.

4. Vizualizirajte v barvah

Portret v več slojih, ki prikazuje Amaal Said z roza naglavno ruto, ki gleda v dve smeri.

Eksperimentiranje z barvami in tkaninami je odličen način, kako napraviti udarne portrete – Amaal se je pri tem avtoportretu z večkratno osvetlitvijo odločila za paleto nežnih roza in vijoličnih odtenkov. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II s Canonovim nastavkom EF-EOS M in objektivom Canon EF 50mm f/1.8 II pri f/1.8, 1/30 sekunde ter ISO600. © Amaal Said

Eksperimentirajte z barvnimi paletami, kar vam lahko pomaga izraziti svojo osebnost. "Vedno izhajam iz trenutnega počutja in nato gradim na tem," pojasnjuje Amaal. "Včasih si zaželim kaj bolj otožnega in temu primerno se oblečem. Ali pa me navduši nova šminka in si jo nadenem za avtoportret."

"Rada imam barve. V avtoportrete jih večinoma vnesem s pomočjo hidžaba in šminke, vi pa lahko to storite še na mnoge druge načine." Eksperimentirate lahko tako, da na steno pripnete tkanine ali jih obesite čez kak visok predmet. Barve lahko dodate tudi z rožami.

"Če želite ustvariti močan avtoportret, je vedno koristno, da barve načrtujete že vnaprej. Pomislite, ali se barve, ki jih imate na sebi, ujemajo z ozadjem, oziroma ali zaradi barv na sebi premalo izstopate iz ozadja. Barve so še posebej pomembne pri zaročnih ali poročnih avtoportretih, kjer si zagotovo želite, da skupaj s partnerjem predstavljate glavni element fotografije."

5. Naučite se sprostiti

Avtoportret fotografinje in pesnice Amaal Said z roza naglavno ruto. Odsev njenega obraza je viden v majhnem okroglem ogledalu, ki ga drži v roki.

Držanje majhnega ogledala v bližini obraza zaposli vaše roke, hkrati pa vam omogoča preizkušanje različnih ustvarjalnih kompozicij. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pri 1/80 sekunde, f/1.4 in ISO320. © Amaal Said

"Pri avtoportretih je dobro to, da za fotoaparatom ni nikogar, ki bi pozorno opazoval vaš obraz," meni Amaal in dodaja, da lahko rekviziti, kot na primer rože in ogledala, pomagajo do bolj sproščenega počutja pred objektivom, obenem pa nudijo tudi priložnost za ustvarjalno eksperimentiranje.

"Ljudje običajno pravijo, da ne vedo, kaj bi počeli z rokami, in to je popolnoma normalno. Zato za začetek priporočam, da nekaj držijo v rokah." Pomagajo lahko tudi imenitni uhani ali velika ogrlica, saj dajejo rokam nekaj, česar se lahko oprimejo.

6. Uporabite stativ in samosprožilec

Par, ki stoji v gozdu, posnet prek zaslona na dotik na fotoaparatu Canon EOS M6 Mark II, nameščenem na stativ.

Amaal je sestri svetovala, da fotoaparat Canon EOS M6 Mark II namesti na stativ in si pri kadriranju posnetkov pomaga s preklopnim zaslonom na dotik. © Amaal Said

Par stoji sredi gozdnega prizora, obkrožen z jesenskim listjem na drevesu.

Svetovala je tudi nastavitev časovnika, s čimer sta imela portretiranca nekaj sekund časa, da stopita na želeno mesto in zavzameta pozo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pri 1/200 sekunde, f/1.6 in ISO100. © Amaal Said

Amaal je za avtoportrete uporabila kompakten in lahek fotoaparat Canon EOS M6 Mark II z 32,5 milijona slikovnih pik, 180-stopinjskim premičnim zaslonom na dotik in brezžično povezavo Wi-Fi. Ob tem svetuje namestitev fotoaparata na stativ in uporabo samosprožilca.

"Canon EOS M6 Mark II je čudovit fotoaparat za eksperimentiranje in nastavitev samosprožilca je nadvse enostavna," pojasnjuje. "Izbirate lahko med 2- ali 10-sekundnim samosprožilcem. Sama izberem 10-sekundni samosprožilec, ker mi je všeč, če imam dovolj časa, da se pripravim," še dodaja.

Koristna je tudi funkcija nagiba zaslona na dotik, tako da je ta obrnjen proti vam, ko stojite pred fotoaparatom. To zelo pomaga pri kadriranju avtoportretov.

7. Fotografirajte portrete na daljavo

Roka, ki prilagaja preklopni zaslon na dotik na fotoaparatu Canon EOS M6 Mark II, nameščenem na stativu.

Preklopni zaslon na dotik, nameščen na fotoaparatu Canon EOS M6 Mark II pomeni, da lahko fotografirate iz katere koli perspektive. Kadar stojite pred fotoaparatom, lahko zaslon nagnete tako, da gleda proti vam. © Amaal Said

Ženska z zaprtimi očmi se nasmiha fotoaparatu. Šop rdečih rož v rokah delno zakriva njen obraz.

Če vaš fotoaparat nima preklopnega zaslona na dotik, lahko poskusite nastaviti izostritev tako, da pred objektivom pridržite kakšen predmet, nato pa sami stopite na isto mesto. Posneto s fotoaparatom Canon EOS M6 Mark II z objektivom Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pri 1/160 sekunde, f/1.4 in ISO250. © Amaal Said

Z aplikacijo Canon Camera Connect lahko fotoaparat Canon, ki podpira brezžično povezovanje Wi-Fi, povežete z mobilno napravo Apple ali Android in tako fotografirate na daljavo. Možnost uporabe pametnega telefona za ogled slike in proženje zaklopa zelo olajša izdelavo čudovito ostrih portretov. "Če nočete vedno znova hoditi nazaj do fotoaparata, da bi preverili, ali so posnetki pravilno izostreni, vam lahko aplikacija Camera Connect reši življenje," pravi Amaal. "Zelo koristna je tudi, če spreminjate položaje."

Preklopni zaslon na dotik na fotoaparatu Canon EOS M6 Mark II je priročen, ko želite zagotoviti, da so obrazi zares izostreni. "Možnost, da preklopiš zaslon tako, da se vidiš v njem, je neverjetna. Prihrani veliko časa," je navdušena Amaal.

Amaal ima rada, da so njene fotografije ostre kot britev in polne barv, zato uporablja skupek različnih načinov, s katerimi poskrbi, da je vse izostreno. "Preden sem imela fotoaparat s preklopnim zaslonom in možnostjo fotografiranja na daljavo, sem uporabljala način, pri katerem sem pred fotoaparatom pridržala nek predmet. Običajno so to bile rože. Izostrila sem jih in nato sama stopila na njihovo mesto," pojasnjuje. "Rada uporabljam tudi samodejno ostrenje s sledenjem obraza, kar pa ni vedno primerno, če se v ospredju nahajajo predmeti."

8. Uredite in natisnite avtoportrete profesionalnega videza

Če izberete istočasno zapisovanje fotografij v zapisa RAW in JPG, si boste zagotovili več možnosti za kasnejše urejanje fotografij. Za izboljšavo posnetkov v zapisu RAW lahko uporabite brezplačno programsko opremo za urejanje fotografij Digital Photo Professional (DPP), ki nudi orodja za prilagajanje beline, nasičenosti, osvetlitve in še mnogo drugega.

"Za urejanje slik ni treba biti profesionalec," pravi Amaal. "Zame je najpomembnejša osvetlitev, kajti včasih slika ni tako svetla, kot bi si želela. Igram se s kontrasti in sencami, da dosežem videz, kot ga želim. Rada tudi vidim, kaj se zgodi, če med urejanjem zasučem sliko. Poleg tega sem tudi velika ljubiteljica črno-belih avtoportretov."

Ko končate z urejanjem, lahko s kompaktnim tiskalnikom Canon SELPHY Square QX10 fotografije natisnete neposredno iz telefona. Te so idealne velikosti za slikanice, table in albume, kar pomeni, da lahko na hiter in zabaven način ohranite svoje najljubše avtoportrete. Do natisov profesionalne kakovosti pa vam bo pomagal tiskalnik Canon serije PIXMA G, ki bo omogočil slikam, da oživijo.


Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Posnemite estetske fotografije

  Vplivnica na družbenih omrežjih Steffi Marla deli, kako poskrbi, da njene slike izstopajo na spletu.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Pravljični portreti

  Deset strokovnih nasvetov za ustvarjanje nepozabnih mističnih podob z Rosie Hardy.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako doseči osupljiv učinek zameglitve

  Sledite tem nasvetom in namigom, da dosežete čudovito zamegljena ozadja.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjanje abstraktnih portretov

  Preizkusite različne osvetlitve, slikanje s svetlobo, igre senc in še več.