OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Odkrijte svoj slog: vodnik vplivnice po estetskih fotografijah

Za vsakogar se najde ustrezna estetika, le najti morate svojo. Steffi Marla, vplivnica na družbenih omrežjih, nam je povedala, zakaj jo navdušuje estetika idealiziranega podeželskega življenja "cottagecore".
Ženska v dolgi obleki in klobuku gleda v levo, ko stoji na polju sončnic.

Včasih se moraš, da se zares najdeš, vrniti tja, kjer si začel. To je zagotovo veljalo za za Steffi Marla. Nemška ustvarjalka vsebin je zbrala več kot 99,5 tisoč sledilcev na spletu za svoje romantične podobe v slogu idealiziranega podeželskega življenja "cottagecore", ki jih je navdihnila njena podeželska vzgoja. Ob pogledu na njene fotografije – avtoportrete v podeželskih prizorih, ki se spreminjajo z letnimi časi, od jesenskih gozdov do poletnih travnikov – ne bi niti za trenutek pomislili, da živi v živahnem Berlinu.

"Odraščala sem na kmetiji in se pri 20 letih preselila v Berlin," pravi Steffi, ki je tudi frizerka in mati dveh otrok. Njeno potovanje s fotografijo se je resnično začelo po rojstvu drugega otroka, ko je začela dokumentirati družinsko življenje. Sprva se je počutila negotova, ko je svoje fotografije objavljala na družbenih omrežjih, vendar so njene slike kmalu postale priljubljene. "Družbena omrežja so se mi zdela odlična platforma za spoznavanje drugih ljudi, izmenjavo idej in preizkušanje novih stvari. Bila sem zasvojena," je navdušena.

Estetsko prijetna in dosledna mreža družbenih omrežij vam lahko pomaga povečati število sledilcev ter vzpostaviti vašo identiteto in blagovno znamko. Kako torej to storite? Steffi deli svoje najboljše nasvete in nas popelje skozi svoj proces.

Prepoznajte svojo estetiko

Ženska v dolgi rožnati obleki sedi ob strani bele odeje, prekrite s cvetjem, hrano in pijačo za piknik. Je na majhni travnati jasi ob velikem drevesu.

Steffijine podobe se zgledujejo po naravnem okolju. "Navdih dobivam iz letnih časov in prevladujočih razmer," pravi.

Bela odeja leži na travi, prekrita s šopom rož, odprto knjigo, klobukom s širokimi krajci, izborom hrane za piknik in dvema kozarcema pisanih gaziranih pijač.

Pri iskanju idej Steffi uporablja Pinterest. "Vse težje in težje je fotografirati nove, zanimive stvari, a ne dovolim, da me to ustavi," pravi. "Delam tisto, v čemer uživam, in to je najbolj pomembno."

Preprosto povedano, vaša estetika je vaš slog. Za estetiko "cottagecore" je značilen idealiziran tradicionalni podeželski življenjski slog, estetika temnega akademskega okolja "dark academia" se osredotoča na blazerje iz tvida in stare usnjene knjige, estetika e-deklet temelji na animiranih serijah anime, medtem ko estetika "normcore" daje prednost elegantni preprostosti namesto izstopanju iz množice. Čeprav je običajno povezan z modo, vaš slog presega tisto, kar nosite. Če ste ustvarjalec vsebine, zajema tudi vse o vaši vsebini – od lokacij do barvne palete, kakovosti svetlobe, kompozicije in opreme, ki jih uporabite za doseganje določenega sloga. Izbirate lahko med toliko estetikami, da vas zlahka prevzamejo. "Pomislite, v čem uživate, v čem se dobro počutite," predlaga Steffi. "Ne poslušajte drugih ljudi."

Med pandemijo bolezni covid-19 se je Steffi vedno bolj vračala k naravi in svojemu podeželju. "Z družino smo še pogosteje hodili na podeželje in bilo mi je všeč," pravi. "Toliko lepote je tik pred našim pragom."

Vsebina z estetiko "cottagecore" se začne s tem, kako se Steffi predstavi v kadru – pozira na prostem s starinskim kolesom, pleteno košaro ali knjigo v roki, dolgi lasje so ohlapno speti v pentljo, obleka plapola v vetru in krila so iz organskega tekstila.

"Dolgo sem potrebovala, da sem našla svoj trenutni slog," priznava Steffi. "Začela sem z urbano fotografijo, potem pa so slike postale bolj romantične in rože so postale del njih. Narava je postajala vse pogostejši motiv in na neki točki sem v sliko postavila tudi sebe."

Če razvijate svojo estetiko, vam lahko tiskanje slik resnično pomaga razjasniti in izboljšati vaš videz. Nič ni boljšega od tiskanja slik, prikazovanja in 'življenja z njimi', da bi ugotovili, kaj deluje in kaj ne.

Naj vaša estetika navdihne vsako izbiro

Ženska s pletenim klobukom sedi na odeji za piknik in bere knjigo pod drevesom z vijoličnimi cvetovi.

Steffi zajame sliko JPEG v fotoaparatu Canon EOS R, preden slike prenese v pametni telefon. Svoje fotografije ureja v programu Adobe Photoshop Lightroom*, kjer je shranila svoje prednastavitve, da ohrani doslednost. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 85mm f/1.4L IS USM pri 1/500 s, f/4 in ISO 100. © Steffi Marla

Ženska drži robove svoje modre obleke, ko hodi pod češnjevimi cvetovi.

Barva je za Steffi pomembna, saj je odločilna značilnost vsake estetike. "Češnje na primer spomladi lepo cvetijo; rada plešem pod njimi v modri obleki," pravi. "In poskrbim, da barve vedno prihajajo iz iste družine barv. Sveže in pastelne spomladi, tople in umirjene jeseni." Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D Mark II z objektivom Canon EF 50mm f/1.8 STM pri 1/640 s, f/3,5 in ISO 100. © Steffi Marla

Barva je ključnega pomena za Steffi, ki se na svojih slikah vedno trudi ostati znotraj ene "barvne družine". "Usklajene barve so zame zelo pomembne," pojasnjuje. "Svoja oblačila usklajujem z okolico. Vprašam se: 'Kakšne barve bodo tam?' Na zelenem travniku se rada oblečem v ujemajočo se barvo ali v komplementarno barvo. Magnolije sem fotografirala v svetlo vijoličasti obleki, ki je delovala zelo dobro."

Vašim slikam ne daje značilne estetike le to, kaj posnamete, ampak tudi to, kako jih posnamete. Steffi rada združi svoj fotoaparat Canon EOS R z objektivom Canon EF 85mm f/1.4L IS USM s Canonovim nastavkom EF-EOS R. "Fotografije so videti neverjetno in všeč mi je zamegljeno ozadje," pravi. "Ko iščem lepe kraje, poskušam najti uravnotežen kader. Pogosto mislim na zlati rez. Za pripravo razmišljam, kam grem in kakšni so pogoji. V manjšem prostoru potrebujem širokokotni objektiv s prostorom za manevriranje, na primer 50-milimetrski objektiv. Če imam veliko prostora, vzamem 85-milimetrskega."

Navdih lahko pride kadar koli, zato Steffi priporoča, da pri sebi nosite dodatke ali rekvizite, s katerimi se lahko takoj poigrate in ugotovite, kaj je najboljše za vaš posnetek.

Ostanite dosledni, da povečate število sledilcev na družbenih omrežjih

Ženska v roki drži gobo in se obrača v desno stran, medtem ko sedi na podrtem deblu v gozdu.

Za njene sledilce so Steffijine eskapistične podobe balzam v negotovih ali stresnih časih. "Pomembno je poiskati čas in dovoliti, da se zgodijo lepe stvari," pojasnjuje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 85mm f/1.4L IS USM pri 1/160 s, f/1,8 in ISO 100. © Steffi Marla

Na poti z drevesi na obeh straneh ženska drži krmilo kolesa, se ozre nazaj in se nasmehne kameri.

Steffi dela sama, brez pomočnika. "Uporabljam stativ, na katerega namestim fotoaparat Canon EOS R, in sprožim zaklop z mobilnim telefonom v programu Canon Camera Connect," pravi. "Tako lahko vedno vidim, ali sem v pravem položaju." Posneto s fotoaparatom Canon EOS R s Canonovim nastavkom EF-EOS R in objektivom Canon EF 85mm f/1.4L IS USM pri 1/1600 s, f/2,5 in ISO 100. © Steffi Marla

Čeprav se Steffijine slike razlikujejo glede na letni čas in nastavitve, obstajajo nekateri skupni elementi, od katerih se ne oddalji. "Ozadje je zelo pomembno, prav tako barve in svetloba," pravi. "Dodatki so odlični. Zaradi klobuka, knjige, šala ali šopka cvetja je fotografija lahko še zanimivejša. Rad fotografiram tako, da na slikah ni neznancev."

To prispeva k vzdušju, ki je dosledno v njenem viru. To je tisto, kar pritegne sledilce in poskrbi, da se vračajo. "Tudi mojim sledilcem je všeč to romantično in mirno življenje," pravi. "Mnogi hrepenijo po malo več miru in idealnem svetu. Lahko si predstavljate sebe v mojih slikah."

Družbena omrežja so privlačna, ker spodbujajo pogovore. Pri Steffi ne gre samo za objavljanje. Čeprav usklajuje družinsko življenje in službo, se zelo trudi komunicirati s svojimi sledilci in odgovarjati tistim, ki puščajo komentarje na njene objave. "Sem prijazna in vedno poskušam biti aktivna," pravi. "Redno objavljam in poskušam pokazati nekaj osebnega."

Bodite zvesti sebi

"Mislim, da se podzavestno vedno razvijaš in se verjetno ne moreš izogniti spremembam," pravi Steffi. "Zdi se mi vznemirljivo opazovati, kako se moj slog sčasoma spreminja."

Kljub temu bi moral biti razvoj postopen. Ko boste izbrali estetiko, boste pridobili sledilce prav zaradi svoje estetike, zato poskrbite, da bo vse, kar boste uporabili, resnično v skladu z vašo osebnostjo. "Všeč mi je, ko slike ali situacije izžarevajo harmonijo, še posebej, če gre za ravnovesje barv, proporcev in svetlobe," pravi Steffi.

Vsaka slika, ki jo delite, mora biti del vaše estetike. Mora biti temelj vsake vaše fotografske odločitve in vplivati na vašo lokacijo, kompozicijo in drugo. Filozofija je tista, ki oblikuje vašo vsebino, zato kar koli izberete, to v celoti sprejmite.

Avtorica: Rachel Segal Hamilton

*Adobe, Photoshop in Lightroom so registrirane blagovne znamke ali blagovne znamke podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R

  Brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, ki ponuja nove kreativne priložnosti za fotografe in filmske ustvarjalce.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Lotite se 7-dnevnega fotografskega izziva

  Fotograf Ellis Reed razkriva, kako lahko vsak dan stopite iz ustvarjalne cone udobja in posnamete kaj drugega.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ponesite selfije na višjo raven

  Zvezda TikToka Nina Collins pojasnjuje, kako posneti ustvarjalne avtoportrete doma.

 • TEHNIKE OSVETLITVE

  Fotografiranje pri razpoložljivi svetlobi

  Naučite se poiskati in zajeti najboljšo svetlobo, da bodo vaše fotografije boljše.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Pravljični portreti

  Deset strokovnih nasvetov za ustvarjanje nepozabnih mističnih podob z Rosie Hardy.