OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Kako fotografirati na daljavo in zakaj vas bo ta način fotografiranja navdušil

Pri fotografiranju prizorov iz divjine, nočnih trenutkov, pokrajin in avtoportretov je pomembno, da se naučite, kako daljinsko upravljati fotoaparat. V nadaljevanju si oglejte kratek vodnik s prednostmi fotografiranja na daljavo in navodili takega fotografiranja.
Ženska v rumeni poletni obleki pozira na ukrivljenem mostu za pešce, Canon EOS R10 na majhnem stojalu pa je pripravljen za fotografiranje.

Fotografiranje na daljavo je morda videti kot napredna tehnika, vendar je veliko lažje, kot si mislite, in ima nekaj pomembnih prednosti. S tem priročnim vodnikom spoznajte, kako deluje, kdaj ga uporabljati in kako vam lahko koristi pri različnih vrstah fotografiranj.

Kaj pomeni fotografiranje na daljavo?

Uporabnik drži pametni telefon z nameščenim programom Canon Camera Connect, ki prikazuje enak pogled kot zaslon fotoaparata Canon za njim.

Zelo verjetno že imate opremo, ki jo potrebujete za fotografiranje z daljinskim upravljalnikom. Širok nabor Canonovih fotoaparatov lahko upravljate z brezplačnim programom Canon Camera Connect v pametnem telefonu ali tabličnem računalniku.

Fotografiranje na daljavo pomeni upravljanje fotoaparata in zaklopa z drugo napravo namesto s kontrolniki fotoaparata. V tem primeru bi po navadi uporabili kabel zaklopa na daljavo, ki ga je mogoče priključiti v fotoaparat, vendar je zdaj na voljo tudi brezžično upravljanje. Širok nabor Canonovih fotoaparatov omogoča povezljivost Wi-Fi, najnovejši modeli, vključno z vsemi fotoaparati sistema EOS R, pa imajo tudi tehnologijo Bluetooth. S programom Canon Camera Connect lahko upravljate številne nastavitve in sprožite zaklop neposredno v pametnem telefonu ali tabličnem računalniku.

Kdaj uporabljati zaklop na daljavo?

Uporaba zaklopa na daljavo ima več prednosti. Prvič, fotoaparata se fizično ne dotikate, zato je odpravljeno vsako tveganje, da bi se ob sproženju zaklopa zatresel fotoaparat, zato je to odličen način za preprečevanje tresenja fotoaparata in ustvarjanja najostrejše slike. Drugič, uporaben je tudi za snemanje fotografij, ki jih je težko zajeti, ko fotoaparat držite v rokah, ko na primer zajemate skupinske fotografije, na katerih ste tudi vi, ali fotografije sramežljivih divjih živali.

Fotografiranje na daljavo je uporabno orodje za številne različne fotografske zvrsti, kot so:

Fotografija reke v strmi dolini, ustvarjena z dolgo osvetlitvijo in posneta s fotoaparatom Canon PowerShot G5 X Mark II. Zaradi dolge osvetlitve je tekoča voda videti mlečno zamegljena, preostanek prizora pa je oster.

Dolga osvetlitev je na tej fotografiji zameglila tekočo vodo, medtem ko je preostanek prizora oster. Za ta učinek je zelo pomembno, da se fotoaparat ne premika, zato zelo koristi, če lahko sprožite zaklop brez dotikanja fotoaparata. Posneto s fotoaparatom Canon PowerShot G5 X Mark II pri 8 s, f/11 in ISO 125. © James North

Fotografiranje na daljavo za pokrajine

Zaklop na daljavo je popoln za fotografiranje pokrajin s stojalom, zlasti pri dolgih osvetlitvah, saj se fotoaparata ne dotikate, zato ne prihaja do tresenja. Pri snemanju s časovnim zamikom zagotavlja, da ne bo prihajalo do tresenja fotoaparata in spreminjanja kadriranja, kar bi sicer povzročilo ustvarjanje motečih videoposnetkov. S programom Canon Camera Connect lahko med snemanjem spreminjate nastavitve kar v pametnem telefonu, zato vam ni treba več preverjati fotoaparata ali fotografij na zaslonu fotoaparata. Z mobilno napravo lahko celo dodate ocenjevanje z zvezdicami in tako pospešite izbiro, skupno rabo in obdelavo.

Oseba se s prstom dotika fotografije sove v programu Canon Camera Connect na zaslonu pametnega telefona.

Pri fotografiranju na daljavo s programom Canon Camera Connect v pametnem telefonu je ostrenje preprosto. Preprosto se dotaknite območje zaslona, kjer želite, da objektiv izostri, in opazujte, kako vaš subjekt postane kristalno jasen.

Fotografiranje na daljavo za divje živali

Fotografiranje na daljavo je kot nalašč namenjeno fotografiranju ali snemanju plašnih oziroma izmuzljivih subjektov, kot so divje živali. Za zajemanje posnetka lahko fotoaparat postavite na najboljše mesto, tudi če gre za mesta, kjer je za vas težko ali nevarno, da se postavite, in se nato skrijete, da ne prestrašite subjektov ali zmotite njihovega naravnega vedenja. Fotografiranje na daljavo je odlična izbira za bližnje in makro fotografiranje majhnih subjektov, kjer bi celo najmanjši premik fotoaparata pokvaril kadriranje in zameglil subjekt. Enako velja za tehniko zaporednih slik z ostrenjem, če jo uporabite za fotografiranje niza makro posnetkov z izostrenimi različnimi deli subjekta za združitev v eno samo sliko z večjo ostrino. Tu je ključnega pomena stabilen fotoaparat. Če lahko spremenite nastavitve in si celo v povečanem načinu ogledate posnetke v pametnem telefonu, da preverite ostrino, vam ne bo treba več preverjati fotoaparata in motiti prizora. Ko posnamete fotografijo, bo ta geografsko označena, kar pomeni, da bo sliki s programom Canon Camera Connect v pametnem telefonu dodan podatek o lokaciji, ki omogoča natančen zapis o tem, kje ste opazili redko žival.

Oseba s pametnim telefonom oddaljeno prilagaja nastavitve Canonovega fotoaparata, na zaslonu katerega je prikazan prizor sončnega zahoda.

Fotografiranje ponoči in pri šibki svetlobi pogosto zahteva tudi dolgo osvetlitev, pri čemer je daljinski upravljalnik neprecenljiv, kar omogoča fotografiranje brez tveganja, da bi fotoaparat zatresli, ko sprožite zaklop.

Astrofotografiranje z daljinskim upravljalnikom

Pri astrofotografiranju boste pogosto morali fotografirati z zelo dolgo osvetlitvijo od 30 minut do nekaj ur. Možnost fotografiranja na daljavo omogoča fotografiranje brez tresenja fotoaparata ob sproženju zaklopa, kar je ključnega pomena za ostre slike neba. Poleg tega ste lahko zelo oddaljeni od fotoaparata, saj ste lahko na toplem v avtomobilu ali kakem zavetju, medtem ko čakate, da se osvetlitev konča. Za astrofotografijo je redko treba prilagoditi številne nastavitve, če pa jih želite prilagoditi ali celo preklopiti s samodejnega na ročno ostrenje, lahko to naredite z razdalje. Poleg tega lahko zaslon LCD fotoaparata izklopite, kar pomeni manj neželene svetlobe, ki lahko slabo vpliva na osvetlitev.

Skupina odraslih in otrok sedi skupaj za mizo, moški na levi pa s pametnim telefonom sproži zaklop na Canonovem fotoaparatu na mizi v ospredju.

Ustvarjalne avtoportrete in skupinske posnetke lahko ustvarite s programom Canon Camera Connect, s katerim lahko zajamete vse sodelujoče in spreminjate nastavitve v programu.

Fotografija, posneta s fotoaparatom Canon EOS R10 s fotografiranjem na daljavo, na kateri je prikazana ženska v rumeni obleki, ki stoji pod razkošno okrašenim obokom v Sevilli.

Če za fotografiranje na daljavo uporabljate program Canon Camera Connect, lahko z njim zajamete celoten prizor, vključno s sabo. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R10 z objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2000 s, f/5,6 in ISO 12800. © Diana Millos

Prostoročno portretno fotografiranje

Če želite preizkusiti ustvarjalno fotografiranje avtoportretov, je za to popolno fotografiranje na daljavo. Preprosto poskrbite, da v prizor zajamete sebe in vse drugo, kar želite. Možnost spreminjanja nastavitev, kot je zaslonka, vam omogoča, da preizkusite različne učinke brez spreminjanja kompozicije, ko fizično preverjate fotoaparat. Fotografiranje na daljavo je zelo uporabno tudi za skupinske posnetke, saj lahko preverite, ali so vsi vključeni (in nasmejani), ne da bi pri tem motili prizor. Kar na mestu preglejte vsak posnetek in po potrebi prilagodite nastavitve ali prerazporedite sodelujoče na boljša mesta, preden se skupina razide.

Pri fotografiranju v studiu lahko fotoaparat upravljate s programsko opremo Canon EOS Utility v računalniku, ki vam ponuja še večji zaslon kot mobilna naprava. Več o tem v nadaljevanju.

Kaj potrebujete za fotografiranje na daljavo?

Ženska v rumeni obleki poklekne in prilagodi nastavitve fotoaparata Canon EOS R10, ki je na stojalu.

Z upravljanjem fotoaparata na daljavo lahko posnamete avtoportrete iz nenavadnih kotov. Preprosto nastavite fotoaparat in se nato postavite v kader. Preverite kompozicijo in prilagodite nastavitve s programom Canon Camera Connect. Ko boste pripravljeni, zajemite posnetek. Stojalo je popolna rešitev, a če ga nimate pri roki, lahko fotoaparat postavite na katero koli stabilno površino.

Canon ponuja številne dodatke za fotografiranje na daljavo. Canonovo daljinsko stikalo RS-60E3 je 60 cm dolg žični daljinski sprožilnik za fotoaparate EOS s priključkom vrste E3, daljinsko stikalo RS-80N3 pa je 80 cm dolg daljinski sprožilnik za fotoaparate EOS s priključkom vrste N3. Daljinski upravljalnik samosprožilca TC-80N3 (ki morda zahteva tudi napajalnik za daljinski upravljalnik RA-E3) omogoča fotografiranje v rednih intervalih za projekte s časovnim zamikom brez dotikanja fotoaparata.

Brezžične rešitve pa med drugim zajemajo Canonov daljinski upravljalnik RC-6, ki deluje z infrardečo povezavo na razdalji do 5 metrov. Canonov brezžični daljinski upravljalnik BR-E1 je združljiv s fotoaparati EOS, ki podpirajo tehnologijo Bluetooth, na razdalji do 5 metrov.

Verjetno pa že imate opremo, ki jo potrebujete za fotografiranje na daljavo. Program Canon Camera Connect lahko brezplačno prenesete za naprave s sistemoma iOS in Android ter ga hitro nastavite v pametnem telefonu ali tabličnem računalniku. Združljiv je s številnimi Canonovimi fotoaparati, ki vključujejo ne samo najnovejše brezzrcalne fotoaparate, vendar tudi nekatere fotoaparate DSLR in kompaktne fotoaparate PowerShot.

Nekatere funkcije programa delujejo prek povezave Bluetooth, druge pa zahtevajo povezavo Wi-Fi, zato v mobilni napravi omogočite obe povezavi, da kar najbolje izkoristite program.

Kako uporabljati program Canon Camera Connect za fotografiranje na daljavo

Vzpostavljanje povezave s fotoaparatom je preprost postopek z navodili na zaslonu v programu, ki vas vodijo med postopkom. Ko vzpostavite povezavo, boste imeli odvisno od modela fotoaparata več možnosti, kot je fotografiranje na daljavo, dodajanje ocenjevanja slik z zvezdicami ter prenašanje fotografij in videoposnetkov za deljenje z drugimi.

Prikazala se bo možnost fotografiranja z ogledom v živo, ki prikazuje ogled v živo natanko tega, kar vidi vaš fotoaparat. Tukaj lahko prilagodite nastavitve, kot so točka ostrenja, hitrost zaklopa, zaslonka, ISO, nastavitev beline, časovnik, merjenje in druge. Priporočamo vam, da se ob prvi nastavitvi seznanite z vmesnikom.

Na zaslonu se prikaže tudi velik beli gumb, ki se ga preprosto dotaknete za zajemanje fotografije. Če želite posneti videoposnetek, z ikono videoposnetka na vrhu zaslona preklopite na način filma.

Program Canon Camera Connect služi tudi kot središče za druge programe, ki so uporabne za vaš fotoaparat, kot je program image.canon za prenos in shranjevanje slik v oblaku, kar pomeni, da ta storitev vsebuje vsa najnovejša orodja, ki jih potrebujete. S fotoaparati EOS R3, PowerShot ZOOM in drugimi fotoaparati EOS, ki so izdani od leta 2022 naprej, je mogoče vdelano programsko opremo fotoaparata posodobiti tudi s programom Canon Camera Connect, zato je laže kot kdaj koli prej ostati na tekočem z najnovejšimi izboljšavami in funkcijami.

Kako izostriti prizore pri fotografiranju na daljavo?

Trije posnetki zaslona programa Canon Camera Connect, na katerih je s primerom bližnje fotografije zelenega jabolka prikazano, kako prilagodite točko ostrenja.

S programom Canon Camera Connect lahko preprosto preklapljate med ročnim in samodejnim ostrenjem ter nastavite točko ostrenja glede na želeni posnetek.

Ostrenje s programom Canon Camera Connect je preprosto. Če želite spremeniti točko samodejnega ostrenja, se dotaknite kjer koli na zaslonu in objektiv samodejno izostri tam, kjer postavite točko ostrenja.

Podprto je tudi ročno ostrenje, ki je lahko uporabno za bližnje in makro fotografije, ko želite natančno izostriti subjekt. Dodatna prednost je, da s samodejnega ostrenja lahko preklopite na ročno ostrenje brez fizične uporabe stikala na objektivu fotoaparata. Preprosto pritisnite gumb za ročno ostrenje v programu in ga prilagodite s puščicami.

Kako fotografirati na daljavo s programsko opremo Canon EOS Utility?

Prenosni računalnik je na zunanji mizi v bližini fotoaparata na stojalu, na njegovem zaslonu pa so prikazane slike iz fotoaparata in nastavitve ob strani.

Če s prenosnim računalnikom delate v bolj formalnem okolju, vam Canonov program EOS Utility omogoča predogled v živo in možnost prilagajanja nastavitev na daljavo na večjem zaslonu kot v telefonu.

Na daljavo lahko fotografirate ne samo s pametnim telefonom, vendar tudi z drugimi napravami. Glede na vaše zahteve so lahko primernejši tudi drugi načini.

EOS Utility je Canonova programska oprema za računalnik, ki omogoča fotografiranje na daljavo. Program lahko uporabljate brezžično ali s povezavo USB, omogoča obsežen nadzor nad fotoaparatom in slike lahko shranite neposredno v računalnik ali pomnilniško kartico. To je lahko odlična možnost za snemanje v studiu, ker omogoča ogled slik na večjem zaslonu računalnika, prilagajanje nastavitev in zagotavljanje popolnega kadriranja v ogledu v živo z mrežami in orodji za kompozicijo. Uporabljate ga lahko tudi s Canonovo programsko opremo Digital Photo Professional za urejanje in ocenjevanje fotografij, ki ste jih posneli na daljavo.

Če želite fotoaparat uporabiti kot spletno kamero, je program EOS Webcam Utility odlična izbira. Združljiv je s številnimi Canonovimi fotoaparati in je zasnovan tako, da omogoča uporabo fotoaparata za pretakanje v živo in videoklice, zato je tudi odlična izbira za oddajanje in snemanje videoposnetkov s kamero.

Ne glede na model vašega fotoaparata in vrsto fotografije, s katero se ukvarjate, vam družba Canon nudi različne načine fotografiranja ali snemanja videoposnetkov na daljavo. Zakaj ne bi preizkusili fotografiranja na daljavo?

Astrid Pitman

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R10

  Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R7

  Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
 • Stativ

  Tripod Grip HG-100TBR

  S pomočjo tega edinstvenega stativa z odstranljivim daljinskim upravljalnikom lahko slikate dlje z več stabilnosti in kreativne prilagodljivosti.
 • Objektivi RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Standardni objektiv s povečavo APS-C za družino fotoaparatov EOS R je popoln za vsakodnevne priložnosti, kot so družinski trenutki, življenjski slog, portreti in počitnice.
 • Širokokotni objektiv

  RF 16mm F2.8 STM

  Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
 • Širokokotni glavni objektiv

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Kompakten in lahek 24-milimetrski glavni objektiv, ki je popoln za fotografiranje pokrajin, snemanje vlogov, fotografiranje v zaprtem prostoru in zagotavlja odlične makro slike.

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Kako nadzorovati osvetlitev

  Osvojite nastavitve zaslonke, hitrosti zaklopa in vrednosti ISO.

 • NOČNA FOTOGRAFIJA

  Fotografiranje nočnega neba

  Najboljše tehnike za nočno fotografiranje zvezd, vključno s časovnimi presledki in slikami utrinkov.

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA NA PROSTEM

  Nasveti za fotografiranje v ekstremnih vremenskih razmerah

  Oglejte si naše najboljše nasvete in trike za vrhunsko fotografiranje v ekstremnih razmerah, od zaščite opreme do previdnega ravnanja.

 • FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

  Zajemanje gibanja v videoposnetkih s časovnim zamikom

  Preizkušene tehnike za snemanje upočasnjenih videoposnetkov ter videoposnetkov s časovnim in hiper zamikom.