FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

Prevzemite nadzor nad časom – raziščite upočasnjene videoposnetke ter videoposnetke s časovnim in hiper zamikom

Z nasveti ustvarjalca filmov Matthewa Vandeputteja o snemanju videoposnetkov s časovnim in hiper zamikom se naučite, kako lahko zajamete čas in gibanje na ustvarjalen nov način.
Filmski ustvarjalec Matthew Vandeputte uporablja svoj fotoaparat z dvignjenega položaja med mestnimi stavbami. © Pete Jobson

Če se poigrate s časom in gibanjem v videoposnetkih, lahko odkrijete svet, ki je običajno skrit očem – upočasnite hitro dogajanje ali pospešite daljše dogodke, kot je sonce, ki vzhaja, ali oblaki, ki lebdijo na nebu. Filmski ustvarjalec Matthew Vandeputte deli svoje tehnike za snemanje v celotnem časovnem spektru, ki zajema vse od upočasnjenih videoposnetkov do videoposnetkov s časovnim in hiper zamikom.

Ključnega pomena pri teh tehnikah je hitrost sličic na sekundo. S tem nastavite hitrost snemanja in predvajanja videoposnetkov v sličicah na sekundo. Najpogostejša standardna hitrost snemanja in predvajanja je 25 ali 30 sličic na sekundo. Videoposnetki imajo običajno hitrost 24 sličic na sekundo, zato je 25 sličic na sekundo videti bolj "kinematografsko", 30 sličic na sekundo pa je videti jasnejše in je pogosto najprimernejša hitrost za snemanje hitrih športnih dogodkov in novic.

Ni pomembno, katero hitrost izberete, vendar se običajno hitrost sličic pri snemanju in predvajanju mora ujemati. Če želite ustvariti upočasnjene videoposnetke, morate snemati z višjo hitrostjo sličic – če na primer snemate s hitrostjo 50 sličic na sekundo in predvajate s hitrostjo 25 sličic na sekundo, bo vsak premik prikazan s polovično hitrostjo.

Če želite pospešiti čas, morate snemati z nižjo hitrostjo sličic. Če 25 posameznih sličic posnamete v daljšem časovnem obdobju in jih nato predvajate s hitrostjo 25 sličic na sekundo, lahko minute, ure in celo dneve strnete v le eno sekundo videoposnetka. Tako se ustvarijo videoposnetki s časovnim zamikom in hiper zamikom. Hiper zamik je vrsta časovnega zamika, pri katerem se fotoaparat premika. Časovni zamik je običajno posnet na stativu ali drsniku za nadzor gibanja, tako da fotoaparat ostane na skoraj istem mestu, pri hiper zamiku pa se položaj fotoaparata med vsako fotografijo premakne.

Svetlo modro nebo z belimi oblaki.

"Časovni zamik je resnično dober način za ustvarjanje posnetka ali uvodnega posnetka za nov prizor ali novo lokacijo, na primer veliko široko pokrajino ali mesto," pojasnjuje Matthew. "Hiper zamik je kot poseben učinek snemanja, kjer gledalca vzamete na potovanje. Kot mi je nekoč povedal nek režiser, je to kot let skozi čas in prostor."

Matthew je filmski ustvarjalec in urednik videoposnetkov, ki je specializiran za ustvarjanje navdihujočih posnetkov, ki videoposnetke v realnem času in upočasnjene videoposnetke združujejo z izrazitima tehnikama časovnega zamika in hiper zamika. Njegovo delo se uporablja v komercialne namene in ogledate si ga lahko na spletnem mestu Netflix ter kanalih National Geographic in Discovery Channel.

"Ko sem pred približno 11 leti obiskoval filmsko šolo, sem na spletu videl astrofotografski videoposnetek s časovnim zamikom, ki me je povsem navdušil," razkriva. "Takrat sem imel fotoaparat EOS 600D [zdaj ga je nasledil Canon EOS 850D] in ugotovil sem, da mi je omogočal tudi uporabo časovnega zamika. Prvi posnetek sem posnel tisto noč in od takrat jih nisem nehal snemati."

Mestna ulica z avtomobili, ki se ustavljajo pred semaforjem.

Tehnika časovnega zamika in hiper zamika

Pri časovnem in hiper zamiku je treba fotografije zajemati v rednih intervalih. Matthew za časovni zamik priporoča snemanje najmanj 300 fotografij, "saj vam bo tako na voljo vsaj 10 sekund videoposnetka, ne glede na to, ali predvajate pri hitrosti 25 ali 30 sličic na sekundo".

Številni fotoaparati EOS, vključno z modeli Canon EOS R6 in EOS RP, imajo vgrajen intervalni časovnik, ki lahko avtomatizira postopek za vas, ter način snemanja videoposnetkov s časovnim zamikom, ki omogoča snemanje videoposnetkov, ki jih lahko delite neposredno iz fotoaparata. Matthew posamezne fotografije raje shrani kot datoteke RAW, saj mu to omogoča več možnosti pri naknadni obdelavi fotografij. Po obdelavi slik v obliki RAW uporabi digitalno stabilizacijo v programu Adobe After Effects*, končno urejanje pa izvede v programu Adobe Premiere Pro.* Vendar lahko časovne zamike začnete ustvarjati iz nabora datotek JPEG v številnih programih, kot sta brezplačni iMovie v računalniku Mac ali MakeAVI v računalniku s sistemom Windows.

Matthew pravi, da pri hiper zamiku številne sličice morda niso praktične. "Če bi za hiper zamik posneli 300 fotografij, bi lahko trajalo več ur, da premaknete stojalo in spremenite kader vsakega posnetka. Za večino videoposnetkov s hiper zamikom ne potrebujete tako dolgega zaporedja. Zato predlagam, da namesto tega posnamete vsaj 120 fotografij. Priporočam tudi, da vsako fotografijo posnamete ročno, pri tem pa poskusite poskrbeti, da se intervali med posameznimi posnetki ujemajo. Če se zanašate na samodejno intervalno fotografiranje in niste pripravljeni na spremembo prizora ob sprožanju, boste morda morali začeti znova."

Hitrost premikanja, ki ga želite zajeti s časovnim zamikom ali hiper zamikom, določi interval, ki ga je treba uporabiti med posameznimi fotografijami. Za hitre predmete so lahko potrebni kratki, nekaj sekundni intervali, za počasne predmete, kot je rast cvetov ali gnitje sadežev, pa so lahko potrebni nekaj minutni razmiki.

Mestna podoba ob sončnem vzhodu z oblaki, ki se premikajo nad glavo.

Kako fotografirati s časovnim zamikom in hiper zamikom

Če dalj časa fotografirate od blizu, morate uporabiti umetno osvetlitev, da ne pride do preveč izrazitih sprememb svetlobe. Pri fotografiranju pokrajin in mest pa bo sprememba svetlobe sčasoma verjetno v središču pozornosti vaših posnetkov. Ključni del opreme je stativ, saj se pri premikanju fotoaparata med posnetki zdi, da se mirujoči predmeti moteče "migetajo", premikajoči se predmeti pa se ne premikajo naravno. Za učinkovit hiper razmik se mora fotoaparat gladko premikati, ne pa tresti.

"Za hiper zamik potrebujete tri elemente," pravi Matthew. "Seveda potrebujete predmet in sled ali pot, ki ji želite slediti. To je lahko v smeri predmeta, stran od njega, bočno od njega ali v krogu okoli njega. Tretja stvar, ki jo potrebujete, je središčna točka, ki jo na vsaki fotografiji lahko ohranite na istem mestu." Če v prizoru izberete eno točko, ki jo želite ohraniti v istem položaju od sličice do sličice, bo videti, da se fotoaparat premika okoli te točke, zato bo posnetek videti gladek in ne poskočen. Če želite središčno točko ohraniti v enakem položaju, Matthew predlaga, da jo pri vsakem posnetku označite z enako točko samodejnega ostrenja ali pa na fotoaparatu vklopite funkcijo prekrivanja z mrežo.

S časovnim zamikom lahko snemate od blizu (na primer za zajem odpiranja cvetov) ali od daleč (na primer za panoramski pogled na oblake, razpršene po pokrajini). Uporabite lahko kateri koli objektiv, ki ustreza danemu prizoru, vendar Matthew pri svojem delu najraje uporablja objektiv Canon EF 24-70mm f/4L IS USM, za fotoaparate s sistemom EOS R pa objektiv Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM ali Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, saj je razpon goriščnih razdalj popoln za različne predmete, ki jih fotografira. Pri snemanju s hiper zamikom ne priporoča fotografiranja z objektivom, večjim od 24 mm, saj obstaja nevarnost popačenja perspektive, ki ga lahko ustvarijo izjemno široki objektivi na robovih sličice – "Če na primer fotografirate z objektivom 16 mm in zamudite okvirjanje od enega posnetka do drugega za samo nekaj centimetrov, pri naknadni obdelavi ne boste mogli popraviti premika v perspektivi robov".

Moški s plaščem in volnenim klobukom, ki prilagaja nastavitve fotoaparata Canon EOS R6 na vrhu stojala.

Filmski ustvarjalec Matthew Vandeputte snema s časovnim zamikom s fotoaparatom Canon EOS R6 z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. To je komplet, ki ga je uporabil za vse vzorčne videoposnetke na tej strani. © Pete Jobson

Tehnika upočasnjenih videoposnetkov

"Videoposnetki s časovnim zamikom in upočasnjeni videoposnetki so na nasprotnih koncih časovnega spektra," pravi Matthew. "Tehnika časovnega zamika pospeši stvari, tehnika upočasnitve pa jih upočasni." Zaradi tega je upočasnjen videoposnetek idealen za gledanje hitrega dogajanja, ki bi običajno minilo prehitro, da bi lahko uživali v njem.

Upočasnjene videoposnetke je iz številnih razlogov lažje posneti kot videoposnetke s časovnim zamikom. Vsak fotoaparat trenutnih serij Canon EOS in PowerShot (razen fotoaparata PowerShot ZOOM) lahko snema videoposnetke z višjo hitrostjo sličic. Najvišja hitrost je običajno na voljo samo pri snemanju z nižjo ločljivostjo videoposnetka – EOS R6 na primer omogoča 50 in 60 sličic na sekundo pri ločljivosti 4K ali 100 sličic na sekundo in 120 sličic na sekundo pri polni visoki ločljivosti.

Ni vam treba fotografirati z natančnim večkratnikom izhodne hitrosti sličic – snemate lahko na primer s hitrostjo 120 sličic na sekundo, če to omogoča fotoaparat, in jo pri naknadni obdelavi upočasnite na 25 sličic na sekundo. Hitrejša kot je hitrost sličic pri fotografiranju, počasnejše bodo videti stvari, ko boste predvajali z običajno hitrostjo.

Moški s plaščem in nahrbtnikom, ki se vzpenja po stopnicah na prostem v mestu, pri čemer v eni roki drži fotoaparat Canon EOS R6, v drugi pa stativ.

Stojalo je ključnega pomena pri fotografiranju s časovnim zamikom, saj zagotavlja, da fotoaparat ostane stabilen in da se med posnetki premikajo samo premikajoči se predmeti. Matthew ima tudi filter ND, ki omogoča uporabo počasnejših hitrosti zaklopa in večjih zaslonk tudi pri močni svetlobi. »Večino časa uporabljam filter ND z 10 koraki,« pravi. »To mi omogoča fotografiranje pri zaslonki f/4, kar pomeni, da so prah ali delci na objektivu, filtru ali senzorju zamegljeni.« © Pete Jobson

Uporaba hitrosti zaklopa

Hitrost zaklopa je običajno eden od načinov za nadzor osvetlitve, vendar določa tudi način prikaza premikajočih se predmetov na sliki. Matthew opozarja, da uporaba visokih hitrosti zaklopa pri posnetkih s časovnim zamikom ali hiper zamikom zamrzne vse gibanje in povzroči izjemno ostre sličice, gibanje pa se pri predvajanju sličic v obliki videoposnetka spremeni v razburkano in nejasno. "Z uporabo počasnejše hitrosti zaklopa za zameglitev premikajočih se elementov, kot so avtomobili in ljudje, ki gredo mimo, boste poskrbeli za resnično enkraten učinek."

Kako določiti pravo hitrost zaklopa "Obstaja nekaj, kar se imenuje pravilo 180-stopinjskega zaklopa," pojasnjuje Matthew, "kar pomeni, da mora biti hitrost zaklopa za videoposnetke obratna kot dvojna hitrost sličic. Če torej fotografirate s hitrostjo 25 sličic na sekundo, mora biti hitrost zaklopa 1/50 sekunde. To vam zagotavlja najbolj zamegljeno gibanje in najbolj kinematografske posnetke. To smernico še vedno upoštevam pri upočasnjenem snemanju z višjo hitrostjo sličic, na primer pri hitrosti zaklopa 1/200 sekunde, ko snemam pri hitrosti 100 sličic na sekundo."

Tudi pri fotografiranju s časovnim zamikom ali hiper zamikom s precej počasnejšo hitrostjo sličic Matthew do določene mere upošteva pravilo 180-stopinjskega zaklopa. "Če imate med posnetki štirisekundni interval, ki je za oblake zelo pogost, boste vsako sliko osvetlili za dve sekundi. Če je interval daljši in traja celo nekaj minut, vam ni treba upoštevati pravila, vendar vam vsekakor priporočam, da vedno fotografirate z daljšimi hitrostmi zaklopa in na stativu."

Uporaba daljših hitrosti zaklopa pomeni, da boste za nadzor osvetlitve morda morali uporabiti druge načine, zato Matthew s filtrom ND zmanjša količino svetlobe, ki vstopa v objektiv. "Če fotografirate podnevi, boste za dobro osvetlitev pri nižji hitrosti zaklopa potrebovali zelo zmogljiv filter ND objektiva," pravi.

Zdaj, ko imate na voljo vsa orodja, s katerimi lahko zajamete čas in gibanje na ustvarjalen nov način, lahko ob naslednjem fotografiranju preskusite upočasnjene videoposnetke in videoposnetke s časovnim zamikom ali hiper zamikom.


Avtor: Marcus Hawkins


*Adobe, Adobe Premiere in After Effects so registrirane blagovne znamke ali blagovne znamke podjetja Adobe v ZDA in/ali drugih državah.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • 5 najboljših nasvetov za krajinsko fotografijo v časovnih presledkih

  FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

  Kako posneti domače videoposnetke v časovnih presledkih

  V načinu snemanja videoposnetkov v časovnih presledkih boste lažje kot kadar koli prej razkrili svet v gibanju.

 • Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

  FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

  5 najboljših nasvetov za krajinsko fotografijo v časovnih presledkih

  Pokrajine bodo zaživele s temi najboljšimi nasveti za fotografiranje v časovnih presledkih.

 • A time stack image showing a tulip blooming.

  FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

  Kako fotografirati časovno sestavljene slike

  Spoznajte, kako napraviti posnetek prehoda dneva v noč s fotografiranjem v časovnih presledkih in kako ustvariti osupljivo časovno sestavljeno sliko, ki prikazuje potek časa v eni sami sliki.

 • Lesena deska za rezanje, na kateri so barvite kroglice iz gline.

  TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

  S fotoaparatom EOS posnemite film z ustavljenim gibanjem.

  Ustvarjanje animacije z ustavljenim gibanjem je zabaven projekt, v katerem lahko uživa celotna družina. Profesionalni animator Ed Jackson vam bo pokazal, kako to naredite.