A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Kako ustvarite svojo prvo animacijo z ustavljenim gibanjem

Ustvarjanje animiranega videoposnetka z ustavljenim gibanjem je zabaven fotografski projekt, v katerem lahko uživa celotna družina. Z zajemom niza fotografij predmeta, ki ga nato med posameznimi posnetki nekoliko premaknete, lahko ustvarite zaporedje fotografij, ki jih je mogoče predvajati kot film, pri čemer dobimo občutek, da se predmet premika.

Pravilna nastavitev fotoaparata EOS za najboljše rezultate je lažji del naloge – prava umetnost je oživiti neživ predmet in mu dodati nekaj osebnosti.

Profesionalni animator Ed Jackson nam je zaupal nekaj namigov, kako narediti prve korake na področju animacije z ustavljanjem gibanja. Po zaključeni izobrazbi s področja animacije z ustavljenim gibanjem je Ed delal za številne stranke v industriji, vključno s podjetjem Aardman Animations, kjer je sodeloval pri ustvarjanju risane serije Bacek Jon, filmu Jamski človek režiserja Nicka Parkerja in filmu Bacek Jon: Farmageddon.

Ed pokaže, kako lahko enostavno začnete animacijo z ustavljenim gibanjem, če uporabite preprost koncept: Canon EOS 250D, nekaj luči in kroglica modelirne mase.

Izbira predmeta

V vašem domu in njegovi okolici je ogromno predmetov, ki lahko odlično služijo vašemu projektu. Tako lahko na primer pokažete, kako se kocke same od sebe postavijo v določeno strukturo, vrečko sladkarij, ki se odpre sama, ali avtomobilčke, kako dirkajo po kuhinjskem pultu. Ed predlaga, da se na začetku odločite za nekaj preprostega, kot je to storil on v videoposnetku s skakajočo žogico.

"Vedno izberem plastelin ali modelirno maso, ker se oboje zelo enostavno oblikuje. V kratkem filmu, ki sem ga ustvaril, sem preprosto fotografiral žogico od zgoraj, jo premikal po mizi in pri tem spreminjal njeno obliko, s čimer sem ustvaril občutek, da žogica poskakuje.

Svetujem vam, da se na začetku ne prepustite vznemirjenju in si ne izberete prezapletenega koncepta. Ozadje naj bo preprosto, vi pa se osredotočite le na animacijo. Če imate zgodbo, naj bo ta kratka in preprosta – najprej se pozabavajte z manjšim projektom, da lahko preizkusite vse funkcije, preden se lotite nečesa zelo dolgega."

Nastavitev fotoaparata

The back of an EOS camera showing the settings used for filming stop-motion.
Če postavite fotoaparat na stojalo, s tem na najboljši mogoči način zagotovite, da se med posnetki ne bo premaknil in bo kadriranje skladno.

Standardno razmerje prikaza za filme je 16 : 9, vendar je vaš fotoaparat privzeto nastavljen za ustvarjanje fotografij v razmerju 3 : 2. Če se želite prepričati, da bo vaš film z ustavljenim gibanjem prikazan v "širokem zaslonu", pred začetkom fotografiranja v glavnem meniju spremenite razmerje prikaza. Za prikaz te možnosti boste morali fotoaparat EOS morda nastaviti na način Live View.

Ed priporoča, da ostrenje, izpostavljenost in belino nastavite ročno. Na ta način zagotovite, da ostanejo nastavitve zaklenjene, videz vseh sličic v končnem filmu pa bo skladen. Boljšo skladnost lahko dosežete tudi z umetno lučjo.

"Fotografirate lahko na prostem ali ob oknu, vendar se naravna svetloba seveda ves čas spreminja. Pri delu v temnem prostoru z nekaj namiznimi lučmi imate več nadzora, vendar se lahko tudi v tem primeru v končnem filmu pojavi migetanje, kot se je to zgodilo v mojem primeru. To še bolj poudari celoten učinek."

Uporaba stojala

An EOS camera on a tripod pointing down at a small ball of green clay on a tabletop.
Če želite zagotoviti, da se fotoaparat ne premakne, naredite vsak posnetek z oddaljeno sprožitvijo zaklopa ali pa uporabite svoj pametni telefon in aplikacijo Canon Camera Connect.

Če postavite fotoaparat na stojalo, zagotovite, da se kadriranje med posameznimi posnetki ne spreminja in je vsak posnetek izostren. Fotoaparat EOS z vrtljivim zaslonom omogoča enostavno kadriranje posnetka, tudi če fotografirate pod nenavadnim kotom. "Prepričajte se, da so vsi elementi trdno pritrjeni, saj ne želite, da se fotoaparat med snemanjem premakne," poudarja Ed.

Z uporabo stojala imate tudi več svobode pri nastavitvi izpostavljenosti. ISO naj bo nastavljen na nizko občutljivost, na primer ISO 200, da ne bo slika zrnata. Naredite nekaj poskusnih posnetkov z različno odprtostjo zaslonke, da dobite želeni posnetek, nato pa prilagodite hitrost zaklopa, da bo slika dovolj jasna.

Profesionalni animatorji uporabljajo napredno programsko opremo, kot je Dragonframe, da nadzorujejo kamero, posnamejo in pregledajo zaporedja, programirajo svetlobne učinke in drugo. Vendar pa si lahko na začetku stvari poenostavite in posnamete vsako fotografijo ročno.

Namesto da bi za vsako fotografijo pritisnili gumb za sprožitev zaklopa, uporabite daljinski sprožilnik. Na ta način ne boste nehote premaknili fotoaparata med zaporedjem posnetkov. Če ima fotoaparat možnost povezave z omrežjem Wi-Fi, lahko uporabite tudi aplikacijo Canon Camera Connect in posnamete posamezno sličico ter predvajate fotografije, ne da bi se dotaknili fotoaparata.

Izbira trajanja

Povezani članki
Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

Zajemanje gibanja v videoposnetkih s časovnim zamikom

Preizkušene tehnike za snemanje upočasnjenih videoposnetkov ter videoposnetkov s časovnim in hiper zamikom.

Create and print a time-lapse time stack

ČASOVNI ZAMIK

Ustvarjajte in tiskajte časovno sestavljene slike s časovnim zamikom

V tej vadnici si oglejte, kako lahko v zaporedju posnetkov ustvarite časovni zamik in tako fotografije s časovnim zamikom pretvorite v eno samo sliko.

Ed Jackson rolling a ball of green clay in his hand below an EOS camera on a tripod.
Za začetek vsakič posnemite dve sličici, preden premaknete predmet. Tako boste razpolovili količino dela, končni film pa bo prijeten na pogled in podoben risanki.

Trajanje vašega projekta z ustavljenim gibanjem je odvisno od števila posnetih fotografij in hitrosti zajemanja filma. Če boste na primer predvajali zaporedje sličic s hitrostjo 25 sličic na sekundo, to pomeni, da boste morali posneti 25 fotografij za vsako sekundo videoposnetka. Fotografirate lahko tudi za hitrost 24 sličic na sekundo, da ustvarite bolj kinematografski videz.

Premikanje predmeta

Ed Jackson, by his camera on a tripod and a desk lamp, adjusting a ball of pink clay.
S poskušanjem boste ugotovili, koliko morate premakniti predmet med posameznimi sličicami – majhne spremembe dajejo občutek bolj tekočega gibanja, vendar boste za svojo zgodbo morda potrebovali daljši posnetek.

Obseg premika predmeta, ki ga izvedete za vsak posnetek, bo odvisen od hitrosti zajemanja. "Če fotografirate s hitrostjo 25 sličic na sekundo, morajo biti premiki precej majhni, da dobite bolj prefinjeno animirano gibanje, sicer se bo vse odvijalo prehitro," pojasni Ed. "Pri fotografiranju s hitrostjo 12 sličic na sekundo pa so lahko vsi premiki večji in ste lahko pri premikanju predmeta drznejši. Pravzaprav je vse odvisno od tega, kaj se dogaja na posnetku in kakšno premikanje želite prikazati."

Urejanje filma

A Canon EOS camera on a tripod, pointing down at a chopping board covered with balls of brightly coloured clay.
Z obsežnim naborom preprostih aplikacij za urejanje, ki so na voljo za mobilne telefone in namizne računalnike, je urejanje posnetkov v pravilno zaporedje preprosteje, kot si morda mislite.

Če ste posneli posamezne fotografije brez katere koli dodatne aplikacije ali programske opreme, boste morali fotografije združiti v video. Ed je dolgoletni uporabnik programa Adobe Premiere Pro, vendar lahko uporabite katero koli osnovno programsko opremo za urejanje videoposnetkov. Preprosto uvozite posamezne fotografije na časovnico, po želji dodajte glasbo, nato pa izvozite film kot datoteko MP4, MOV ali podobno videodatoteko z možnostjo skupne rabe.

Za mobilne naprave in računalnike je na voljo več preprostih aplikacij, ki lahko avtomatizirajo postopek in vam omogočijo, da si ogledate animacijo med nastajanjem ter izvozite končni film. Ed predlaga aplikacijo Stop Motion Studio.

Animacija z ustavljanjem gibanja je tehnično ena najenostavnejših oblik ustvarjanja videoposnetka. Ne potrebujete veliko opreme ali prostora – potrebujete pa veliko potrpljenja. Uporabite lahko kateri koli fotoaparat EOS, ga nastavite na ročno delovanje in začnete že danes.

Ko osvojite osnovna načela, se lahko začnete igrati z novimi tehnikami in zgradite svoj slog. "V televizijski seriji, kot je Bacek Jon, običajno premaknemo lutko 12-krat za vsako sekundo posnetka," pove Ed. "Za vsak položaj naredimo dva posnetka, da dobimo pravo število sličic, potrebnih za predvajanje. Zajemanje dveh posnetkov med posameznimi premiki prihrani čas, hkrati pa upočasni animacijo med predvajanjem, zato je ta bolj podobna risanki. Ko pa snemamo film, premaknemo lutke za vsako od 24 ali 25 sličic, zato da jih na nek način še bolj oživimo."

Treba je poskusiti, pravi Ed, spodbujajoče. "Bodite ustvarjalni, učite se iz svojih napak in se pri tem zabavajte."

Avtor: Marcus Hawkins

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike