A time stack image showing a tulip blooming.

FOTOGRAFIRANJE V ČASOVNIH PRESLEDKIH

Trenutki v času: S temi tehnikami časovnega sestavljanja spremenite posnetek, sestavljen iz fotografij v časovnih presledkih, v natisnjeno fotografijo

Na stotine fotografij, posnetih v časovnih presledkih in sestavljenih v videoposnetek s časovnim zamikom, prikazuje potek časa. To je čudovit izdelek. Toda videoposnetka ne morete obesiti na zid kot sliko. Lahko pa videoposnetek s časovnim zamikom spremenite v eno samo sliko, ki jo nato natisnete. Ustvarjanje časovno sestavljene slike vključuje izdelavo serije fotografij – tako kot za videoposnetke s časovnim zamikom. Toda namesto, da ustvarite videoposnetek, iz posameznih slik vzamete različne predele posameznih slik in jih združite v eno samo izvrstno fotografijo, ki prikazuje (na primer) prehod iz dneva v noč.

Tukaj bomo pojasnili osnove, kako nastaviti fotoaparat za fotografiranje v časovnih presledkih. Pri tem bomo uporabili fotoaparat z vgrajenim intervalnim časovnikom. Gre za enostavno tehniko, ki jo lahko enostavno preizkusite doma ali na svojem vrtu. Posneli smo čudovito popoldansko in večerno gibanje tulipanovih cvetov, enako tehniko pa lahko uporabite za katerikoli prizor, ki se skozi čas počasi spreminja – od sladoleda, ki se topi, do pokrajine, ki prehaja iz dneva v noč. Ko bo to narejeno, se bomo lotili združevanja slik in izdelave privlačne natisnjene fotografije, ki jo bomo obesili na zid.

1. Posnemite fotografije v časovnih presledkih

Izberite položaj

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Ko izbirate mesto za fotografiranje sestavljene slike, upoštevajte spremembe vremena in zaščitite fotoaparat pred vremenskimi razmerami.

Postavite fotoaparat na stativ in izberite kot fotografiranja. Upoštevajte, da bo moral biti fotoaparat na istem mestu več ur, zato je najbolje izbrati mesto, kjer ne bo nikogar motil. Če obstaja možnost, da bo deževalo, postavite fotoaparat pod nadstrešek ali fotografirajte skozi okno. Najbolje je izbrati dan brez vetra, saj lahko močan veter povzroči neželeno gibanje cvetlic. Poskrbite, da imate popolnoma napolnjeno baterijo. Tulipani se popolnoma odprejo okrog poldneva, da ujamejo sončno svetlobo v svoje cvetove. To je zato primeren čas za začetek fotografiranja.

Uporabite enobarvno ozadje

A black back drop is used to make tulips stand out.
Enobarvno ozadje bo zelo olajšalo časovno sestavljanje in združevanje slik.

Če fotografirate subjekt, kot je cvetlica, poskusite za njim namestiti enobarvno ozadje. S tem boste ne le izolirali cvetlico od ostalih rastlin na vrtu, temveč si boste tudi olajšali kasnejše združevanje velikega števila posnetkov v eno fotografijo. Tukaj smo za cvetlico postavili kos črne tkanine, vi pa lahko poskusite z vsemi vrstami barv za ozadje. Da bi ozadje ostalo temno, smo poskrbeli tudi, da sončna svetloba ne sije neposredno nanj.

Nastavite osvetlitev

Povezani članki
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

FOTOGRAFIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH

Projekti popolnih fotografij: tri ideje za kreativno fotografiranje doma

Bodite kreativni doma. Nasveti kako posneti kinematografske portrete, abstraktne makro slike in videoposnetke s časovnim zamikom.

Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFIRANJE NA VRTU

Bodite kreativni na svojem vrtu: tri tehnike, ki čakajo, da jih osvojite

Zabavni projekti, ki jih lahko poskusite doma – od risanja z lučjo, do fotografiranja zvezd.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Način prioritete zaslonke (Av) je idealen za fotografiranje časovno sestavljenih slik. Fotoaparat bo prilagodil hitrost zaklopa glede na spremembe svetlobe, vrednost zaslonke pa bo vedno takšna, kot ste jo izbrali.

Izbira osvetlitve je odvisna od subjekta in svetlobe. Na splošno je za fotografiranje v časovnih presledkih priporočljivo izbrati način prioritete zaslonke, saj se količina svetlobe skozi dan spreminja. To pomeni, da lahko ohranite zaslonko in občutljivost ISO nespremenjeno, medtem ko fotoaparat prilagaja hitrost zaklopa tako, da ta ustreza svetlobnim razmeram. Najbolje je izbrati srednjo vrednost zaslonke, kot na primer f/8, ter nizko občutljivost ISO, kot na primer ISO 100. Slednje pomaga ohranjati kar najnižjo raven šuma. Po izostritvi subjekta preklopite objektiv na ročno ostrenje, da se izostritev med fotografiranjem serije fotografij ne bo spreminjala.

V mislih imejte tudi kakovost slike. Slike v formatu RAW vsebujejo dodatne podrobnosti v svetlih in senčnih predelih, kar vam daje več možnosti za popravljanje preveč ali premalo osvetljenih predelov. Če niste prepričani v fotografiranje v formatu RAW, izberite RAW+JPG, toda upoštevajte, da ta možnost zahteva več prostora na pomnilniški kartici.

Nadzorujte svetlobo

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Če preprečite, da bi subjekt osvetljevala sončna svetloba in to kompenzirate z umetno svetlobo, boste lažje ohranjali enoten videz.

Enotna svetloba vam bo pomagala pri združevanju posnetkov, kar pa je lahko zahtevno doseči, če fotografirate ob različnih urah dneva. Ključno pri tem je, da zmanjšate vpliv sončne svetlobe, tako da bo imela pri celotni osvetlitvi kar najmanjšo vlogo. Tukaj imate več možnosti. Ena je ta, da začasno blokirate sončno svetlobo z odbojnikom ali odejo in osvetlite cvetlico s svetilko ali močno žepno svetilko. Namesto tega lahko uporabite bliskavico Speedlite ali zunanjo bliskavico in z njo preglasite sončno svetlobo.

Nastavite intervale

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Ustvarjanje časovno sestavljene slike je dolg postopek. Olajšate si ga lahko s fotoaparatom, ki ima možnost intervalnega fotografiranja, kot je na primer Canon 5D Mark IV, ki smo ga uporabili v našem primeru. Med drugim so takšni še Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D in EOS M6 Mark II.

V meniju fotoaparata pojdite v nastavitve intervalnega fotografiranja. Tukaj se nahajata dve ključni nastavitvi. Nastavitev intervala določa dolžino časa med posnetki. Razpon, ki ga lahko izberete, je odvisen od fotoaparata. Nekateri omogočajo intervale do 30 sekund, drugi do 59 minut in 59 sekund in nekateri celo do več ur, minut in sekund (tukaj je fotoaparat nastavljen, da posname fotografijo vsako uro). Število posnetkov lahko nastavite na določeno število ali izberete neomejeno možnost '00 Unlimited' (če vaš fotoaparat to omogoča) za neprekinjeno fotografiranje. Ko je vse to nastavljeno, lahko začnete s fotografiranjem serije fotografij, tako da pritisnete sprožilec.

2. Združite fotografije

Ustvarite časovno sestavljeno sliko

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Izberite serijo posnetkov v programu za urejanje slik Canon Digital Photo Professional (DPP) ter jih združite z orodji 'Adjustment' in 'Compositing'.

Ko imate enkrat serijo fotografij, posnetih tekom več ur, jih lahko združite v eno samo sliko, ki prikazuje subjekt, kako se spreminja skozi dan. Izberite fotografije, ki jih želite združiti. Izberete jih lahko toliko, kot želite, a vedite – več kot jih boste izbrali, dlje bo trajalo. Obdelajte fotografije, da izboljšate njihove barve in odtenke, kot bi to storili s posamezno fotografijo. Čas lahko prihranite tako, da jih obdelate v paketu v programu DPP z uporabo funkcije 'Recipe'.

Poskrbite za enotno ozadje

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Z orodjem 'Adjustment' poskrbite za enotno ozadje na vseh fotografijah, ki jih boste nato združili v eno sliko.

Če so na ozadju predeli, ki niso povsem črni (kot v tem primeru cvetlice), jih lahko označite z orodjem 'Adjustment' in nato selektivno potemnite samo te predele. Nato začnite združevati fotografije z orodji 'Adjustment' in 'Compositing' v programu DPP. Z orodjem 'Adjustment' zatemnite predele slike, ki jih ne želite uporabiti. Nato z orodjem 'Compositing' izberite drugo sliko in jo z nastavitvijo 'Lighten' ali 'Add' dodajte tako, da se združi s prvo sliko. Dobljeno sestavljeno sliko shranite in nadaljujte na enak način, sliko po sliko, da ustvarite želeni učinek.

Sestavite slike, da se zlijejo v eno

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Način sestavljanja in združevanja slik lahko tudi izberete v programu DPP. V našem primeru smo izbrali cvetlico v vidno različnih stopnjah razcveta.

Na voljo je veliko programov in aplikacij za urejanje slik, ki jih lahko uporabite za sestavljanje slik na način, da se zlijejo v eno, toda osnovni princip ostaja enak. Zložite fotografije eno na drugo in na vsaki izberite predele, ki jih želite uporabiti v sestavljeni sliki. Uporabite lahko sestavljanje slik s prelivom z enega dela slike na drugega ali eksperimentirate z drugimi vrstami prehodov, kot je niz narezanih trakov v spodnjem primeru sestavljene slike pokrajine.

Ko boste osvojili osnove sestavljanja in združevanja slik v programu DPP, lahko poskusite še z različnimi učinki, kot je združevanje narezanih slik.

3. Natisnite časovno sestavljeno sliko

Pripravite sliko

Ko ste fotografije sestavili in združili v eno samo sliko, je ta pripravljena, da jo natisnete.

Ko so fotografije, posnete v časovnih presledkih, sestavljene, naredite še korak naprej in natisnite fotografijo. Uokvirjena fotografija cvetlice, ki prikazuje več stopenj razcveta, lahko izvrstno popestri vašo steno ali polico. Lahko pa jo tudi podarite in z njo razveselite ljubljeno osebo. Priprava slike za tisk je enostavno opravilo, ki ga lahko izvedete v večini programov za urejanje slik. Ne glede na to, katerega izberete, je ključno, da je zaslon barvno kalibriran, s čimer si zagotovite, da boste iz tiskalnika dobili to, kar vidite na zaslonu.

Izberite pravilne nastavitve

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Z izbiro pravilnih nastavitev boste zagotovili, da bodo barve natisnjene slike enake barvam na zaslonu. Rezultat bo čudovita okrasna popestritev vašega doma.

Postopek tiskanja se lahko razlikuje glede na to, kakšen tiskalnik uporabljate. Profesionalni tiskalniki nudijo nekatere prednosti, kot sta tiskanje v velikosti posterja in daljša obstojnost. Tiskalnik Canon PIXMA PRO-10S lahko tiska do velikosti A3+ in uporablja sistem 10 pigmentnih črnil za čudovito reprodukcijo barv. Tukaj je tudi tiskalnik PIXMA PRO-100S, ki uporablja sistem 8 barvnih črnil za potencialno še daljšo življenjsko dobo natisov. Lahko pa naredite še korak naprej s tiskalnikom Canon imagePROGRAF PRO-1000, ki lahko tiska do velikosti A2 in uporablja Canonov sistem 12 pigmentnih črnil LUCIA PRO.

Če uporabljate katerega od teh ali kateri koli drug Canonov profesionalni tiskalnik, uporabite vtičnik Print Studio Pro, ki vas bo vodil skozi postopek tiskanja. Ta vtičnik deluje s programom DPP in drugimi programi za urejanje slik. Z njim lahko spreminjate nastavitve upravljanja z barvami in profili za papir, da dosežete natančno ujemanje natisnjene slike s sliko na zaslonu.

Če uporabljate tiskalnik fotografij za domačo rabo, kot je Canon PIXMA TS6350, ki smo ga uporabili tudi mi, lahko postopek tiskanja upravljate s programom DPP. V njem izberite možnost 'Print' in nato 'Properties' ter izberite vrsto papirja in pravilne nastavitve. Za najboljše rezultate uporabite namenski papir, kot je Canon Pro Photo Papers in tiskalnik s sistemom najmanj 5 črnil (kot je tehnologija črnil Canon ChromaLife100, uporabljena v tiskalniku PIXMA TS6350), s čimer si boste zagotovili visokokakovostne natise.


Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike