Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFIRANJE NA VRTU

Pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot: tri projekti, ki jih lahko preizkusite na svojem vrtu

Ljudje, ki imajo vrt, so pravi srečneži. Ne le, da zunanji prostor predstavlja prostor za uživanje na svežem zraku, lovljenje sonca in nov pogled na življenje, temveč ponuja tudi veliko odličnih priložnosti za fotografiranje. Tukaj se ukvarjamo s tremi tehnikami, s katerimi lahko vzpodbudite svojo ustvarjalnost, vse od slikanja tulipanov s svetlobo in fotografiranja zvezd do fotografiranja čudovitih vrtnih ptic ...

Nočno opazovanje – slikanje z lučjo

Z nekaj osnovnimi koraki je enostavno ustvariti svojo lastno umetnost slikanja s svetlobo.

1. Pripravite opremo

A torch with different coloured cups taped to the end.
Svetlobno palico lahko izdelate s hišnimi potrebščinami, kot so barvni plastični kozarci.

Stvari, ki jih potrebujete

  • Fotoaparat
  • Stativ
  • Pametni telefon
  • Žepna svetilka
  • Barvni plastični kozarci (ali podobni barviti predmeti, kot so majhne posode za shranjevanje hrane, papirnati robčki ali večbarvne lučke za božična drevesca)
Slikanje s svetlobo je preprosta tehnika, ki jo lahko poskusite na svojem vrtu zvečer, da ustvarite živahne, nadzemeljske slike. Najprej izdelajte svetlobno palico – mi smo enega v drugega zložili tri barvne plastične kozarčke in jih prilepili na žepno svetilko. Ko boste med dolgo osvetlitvijo zamahovali s svojo improvizirano svetlobno palico, bo ta ustvarila zabrisane barvne proge.

2. Postavite fotoaparat

A photographer taps a finger on a screen to focus a shot of a tulip.
Fotoaparat postavite tako, da je subjekt v prizoru. To je lahko cvetni košek, drevo, list – ali karkoli na vašem vrtu.

Na svojem vrtu ustvarite posnetke cvetja, dreves ali drugih primernih predmetov. Ne bi bilo napačno, da bi to najprej storili podnevi, saj boste tako lahko izpopolnili kompozicijo. Ko se temni, postavite fotoaparat na stativ. Aktivirajte način Live View, da si boste posnetek lahko ogledali na zadnjem zaslonu LCD, prižgali žepno svetilko na svojem subjektu in tapnili zaslon, da ga izostri. Objektiv nastavite na ročno ostrenje, da se zasliši klik. Osvetlitev mora trajati 30 sekund ali več. Nekateri fotoaparati imajo na številčnici namenski način B; v tem primeru izberite B za način žarnice, kar pomeni, da bo zaslonka odprta tako dolgo, kot boste želeli. V nasprotnem primeru morate izbrati način Tv (prioriteta zaklopa) in od tam nastaviti hitrost zaklopa. Občutljivost ISO nastavite na 100, da zmanjšate občutljivost tipala in ohranite kar najnižjo raven šuma, nato pa nastavite ozko zaslonko, na primer f/22 – morda boste morali z zaslonko eksperimentirati, odvisno od jakosti žepne svetilke. Za svetlejše rezultate izberite nižjo vrednost f, za temnejše rezultate pa naj bo vrednost f večja.

3. Povežite telefon

A Canon EOS 90D connected to a smartphone with the Canon Camera Connect app.
Uporabite način Live View na zaslonu pametnega telefona in si oglejte, kako bo vaše slikanje s svetlobo videti na končni sliki.

S programom Canon Camera Connect v telefonu lahko zaženete in ustavite osvetlitev z žarnico. Prenesite program v telefon in pojdite na omrežne nastavitve v meniju fotoaparata, da vzpostavite povezavo. Program vam omogoča, da sprožite zaslonko, ne da bi se morali vrniti do fotoaparata, kar vam omogoča, da se osredotočite na slikanje s svetlobo. Pogled v živo na telefonu pomaga tudi pri načrtovanju, kam je najbolje zamahniti žepno svetilko, saj lahko natančno vidite, kako bo vplivalo na posnetek, ko bo zaslonka sprožena.

4. Slikajte s svojo žepno svetilko

Povezani članki
A woman poses for a portrait, sitting next to a window, in-between a reflector and plant.

FOTOGRAFIRANJE V ZAPRTIH PROSTORIH

Projekti popolnih fotografij: tri ideje za ustvarjalno fotografiranje doma

Bodite ustvarjalni doma. Nasveti kako posneti kinematografske portrete, abstraktne makro slike in videoposnetke s časovnim zamikom.

A time stack of a tulip in bloom.

ČASOVNI ZAMIK

Ustvarjajte in tiskajte časovno sestavljene slike s časovnim zamikom

V tej vadnici si oglejte, kako lahko v zaporedju posnetkov ustvarite časovni zamik in tako fotografije s časovnim zamikom pretvorite v eno samo sliko.

Get lost in the details with macro

MAKRO FOTOGRAFIJA

Izgubite se v vseh podrobnosti z makrofotografijo

Štirje inovativni nasveti za začetek ukvarjanja z makrofotografijo, s pomočjo katerih boste ustvarili izjemne fotografije z običajnimi predmeti.

A hand waves a torch with colourful cups taped to the end, causing it to blur.
Slikanje s svetlobo je preprost in zabaven način, da dodate slikam še en sloj in ustvarite abstraktna ozadja za ostre subjekte.

Osvetlitev z žarnico zaženite na telefonu in začnite zamahovati s svetlobno palico. Z žepno svetilko zamahujte za predmeti, da se ustvarijo silhuete. Če želite določenemu delu prizora dodati dodatno svetlobo, preprosto za nekaj sekund tja usmerite žepno svetilko. Žepno svetilko smo za nekaj sekund usmerili v tulipan v ospredju, da je do izraza prišla rdeča barva, nato pa smo svetilko preusmerili v cvetlično gredno zadaj in tako ustvarili barvito ozadje.

Bodite drzni – fotografirajte vrtne ptice

Dobro sestavljena krmilnica za ptice bo pritegnila redne obiskovalce in postala idealen kraj za fotografiranje vrtnih ptic.

1. Namestite krmilnico za ptice

James Paterson photographing a bird feeder in his garden.
Morda vas bo presenetila količina prostoživečih živali, ki jih lahko fotografirate v bližini svojega doma.

Postavljena krmilnica za ptice privabi več pernatih obiskovalcev, zato uporabite obstoječo krmilnico ali jo postavite nekaj dni vnaprej in jo napolnite z oreščki in semeni. Jutro je ponavadi najboljši čas za aktivnosti ptic, zato začnite že zgodaj. Skrijte se nekam, kjer vas ne bodo videli, za grmovje ali živo mejo ali pa fotografirajte skozi okno svoje hiše. Načrtujte svoj položaj glede na sonce. Za drzne barve je najbolje imeti sonce za seboj, če pa želite doseči osupljivo osvetljeno ozadje, potem namesto tega fotografirajte proti soncu. Kjer koli fotografirate, je najbolje, da izberete enobarvno ozadje v barvi, ki je v kontrastu s ptico ali pa jo dopolnjuje – naj ne bo črno. Če se le da, se izogibajte fotografiranju vsega, kar je preveč živahno ali moteče.

2. Uporabite dolg objektiv

Uporabite način neslišnega fotografiranja, da ne prestrašite subjekta, in tako lahko posnamete izjemno natančne posnetke prostoživečih živali.

Da s tako majhnimi subjekti zapolnite okvir, potrebujete dolg objektiv. Tukaj smo uporabili dve povečavi, in sicer Canon EF-S 18–135mm f/3,5–5,6 IS STM in Canon EF 100–400mm f/4,5–5,6L IS II USM. Če ima vaš objektiv optični stabilizator slike, ga vklopite, da preprečite zameglitev, ki jo povzroči tresenje fotoaparata. Fotoaparat s tipalom obrezovanja (APS-C), npr. Canon EOS 90D, je odličen za oddaljene subjekte. Faktor povečave 1,6 pomeni, da 135 mm goriščna razdalja dejansko postane 216 mm, 400 mm pa 640 mm. 30 milijonov slikovnih pik fotoaparata pomeni tudi, da lahko kasneje obrezujete digitalno, zato je objektiv 70–300 mm primeren za majhne ptice. Manj plašnim subjektom, kot je ta prijazna taščica, se boste morda lahko počasi približali za še bližji posnetek.

3. Nastavitve osvetlitve

The back of a Canon EOS 90D showing the shutter speed settings.
Za zajem ptice v gibanju boste potrebovali visoko hitrost zaklopa.

Za ročni način izbirnik načina fotoaparata nastavite na M, nato pritisnite tipko Q in zaslonko nastavite na f/5,6 ali nižjo, da se majhna globina polja zabriše z ozadjem. Hitrost zaklopa nastavite na 1/1250 sekunde ali hitreje, občutljivost ISO pa nastavite na samodejno, da se prilagodi pogojem. Na dnevni svetlobi se lahko občutljivost ISO dvigne na 1600 ali še več, kar neizogibno poveča šum v sliki, vendar čudovito delovanje občutljivosti ISO fotoaparata Canon EOS 90D pomeni, da je hrup obvladljiv, celo pri večjih občutljivostih ISO. Za hitro premikajoče se subjekte, kot so ptice v letu, boste potrebovali večje hitrosti zaklopa, da boste zajeli prav vse podrobnosti. Zakaj za ptice na krmilnici ne nastavite načina Po meri 1 in načina Po meri 2 za hitrejše nastavitve za ptice v letu, tako da lahko hitro preklopite, če dobite pravo priložnost?

4. Izberite način zajemanja fotografij visoke hitrosti

The back of a Canon EOS 90D showing high speed continuous shooting settings.
Rafalni način je verjetno najboljši pristop za fotografiranje hitrih subjektov.

Ko se pojavi ptica, je najbolje, da posnamete več neprekinjenih zaporednih posnetkov, saj lahko na ta način izboljšate svoje možnosti za popolno sliko. Pritisnite gumb Q in način zajemanja fotografij nastavite na hitro zaporedno fotografiranje. Fotoaparat Canon EOS 90D posname 10 sličic na sekundo s sledenjem s samodejnim ostrenjem ali 11 sličic na sekundo v pogledu Live View. Način samodejnega ostrenja nastavite na servo ostrenje z umetno inteligenco, ki se bo neprestano sprožal, čim bo zaslutil premikanje subjekta. Točko ostrenja nastavite na enojno. Premaknite točko nad ptico in na pol pritisnite gumb zaklopa, da izostrite, nato pa pridržite gumb zaklopa navzdol, da začnete snemati.

5. Na posnetku ne zajemite hrane

Če želite posneti bolj naraven posnetek, kompozicijo slike ustvarite s svojo krmilnico za ptice izven kadra in izostrite subjekt.

Najbolj pristne fotografije ptic so tiste, ki ne vsebujejo krmilnice ali drugih znakov ljudi, zato se potrudite, da takšnih stvari ne zajamete na posnetku. Ptice pogosto skačejo po vejah v bližini krmilnice, preden se spravijo nad hrano, zato je to pravi čas, da začnete fotografirati. Če ugotovite, da zvok vašega fotoaparata preplaši ptice, izklopite pisk ob potrditvi zaklepa ostrenja (v meniju piskanja na Canon EOS 90D in drugih fotoaparatih) in nastavite način zajemanja fotografij na neslišno fotografiranje za tišji klik.

Slikajte zvezd – astrofotografija

Za zanimivejšo končno sliko fotografirajte zvezde s subjektom v ospredju.

1. Nastavite stativ

A photographer sets up a tripod in his garden to take a photo of the night sky.
Če uporabljate stativ, bodo vaše slike med dolgo osvetlitvijo ostale ostre.

Zvezde je najbolje fotografirati v jasni noči pod mlado luno, ko je nebo zelo temno. Svetlobnemu onesnaženju se je težko izogniti, vendar lahko kljub temu v mestnem okolju še vedno naredite jasne posnetke zvezd. Za začetek fotoaparat postavite na stativ. Za astro fotografijo pokrajine poskusite uokviriti nekaj podrobnosti v ospredju, na primer tista drevesa. Ko izberete, kam bi radi usmerili fotoaparat, vam lahko pri izbiri ozvezdij ali središču Mlečne ceste pomaga aplikacija za telefon za zvezdno nebo.

2. Izostrite oddaljeno zvezdo

A photographer’s hands holding a Canon EOS 90D with a zoom lens attached.
Pri sestavljanju posnetka izostrite posamezno zvezdo ali kopico zvezd. Pri sestavljanju ne pozabite uporabiti večje povečave in jo nato znova zmanjšati.

Za osredotočenje na oddaljeno zvezdo morate uporabiti ročno ostrenje. Vključite pogled Live View in poiščite zelo svetlo zvezdo na nebu. Dvakrat pritisnite gumb za povečavo, če želite približati zvezdo na zaslonu. Objektiv nastavite na ročno ostrenje, nato pa vrtite obroč za ostrenje (tistega proti koncu objektiva), dokler zvezda ni izostrena. Ko končate, lahko zmanjšate povečavo in po potrebi ponastavite.

3. Izberite hitrost zaklopa

The screen of a Canon EOS 90D showing the Long exposure noise reduction setting.
Izberite pravo hitrost zaklopa za učinek, ki ga želite ustvariti, uporabite počasno hitrost zaklopa za zameglitev gibanja in visoko hitrost zaklopa, da zamrznete dogajanje.

Vrtenje zemlje pomeni, da zvezde niso nikoli statične, zato lahko vaša predolga hitrost zaklopa zvezde spremeni v zabrisane svetlobne proge. Tu vam lahko pomaga "pravilo 500" – metoda za merjenje najdaljšega časa osvetlitve, ko lahko fotografirate, preden zvezde postanejo zamegljene ali se pojavijo sledi. Hitrost zaklopa ne sme biti nižja od 500, deljeno z goriščno razdaljo objektiva. Z objektivom, nastavljenim na 25 mm, lahko fotografirate največ 20 sekund (500 deljeno s 25). Dolge osvetlitve lahko povzročijo večji šum na fotografiji, saj se tipalo med osvetlitvijo segreva. Za zmanjšanje šuma vključite nastavitev za zmanjšanje šuma pri dolgih osvetlitvah.

4. Osvetlitev nočnega neba

The screen of a Canon EOS 90D showing settings for night shooting.
Prepričajte se, da imate fotoaparat nastavljen za fotografiranje ponoči, z visoko občutljivostjo ISO, da preprečite temne, mračne slike, čeprav se sliši nerazumno, nastavite na dnevno svetlobo tudi belino.

Za ročni način izbirnik načina nastavite na M, nato pritisnite tipko Q, da nastavite osvetlitev. Izberite široko odprtost zaslonke, kot je f/5,6 in hitrost zaklopa nastavite na 20 sekund – ali uporabite pravilo 500 – in izberite visoko občutljivost ISO, kot je 3200. Način zajemanja fotografij nastavite na 2-sekundni samosprožilec ali uporabite program Canon Camera Connect, da preprečite tresenje fotoaparata, ko pritisnete gumb zaklopa, in nato fotografirajte. Ocenite sliko in povečajte občutljivost ISO, če potrebuje posvetlitev, ali jo zmanjšajte, da slika potemni.

5. Fotografirajte zvezdne utrinke

Zvezdni utrinki ustvarjajo privlačne posnetke z resničnim učinkom.

Namesto da se borite z dejstvom, da se zvezde premikajo po nebu, zakaj zvezd raje ne poskusite zajeti kot krožne sledi? Več ur morate fotografirati z več zaporednimi 30-sekundnimi osvetlitvami. Če ima vaš fotoaparat način intervalnega fotografiranja (kot Canon EOS 90D, EOS 6D Mark II in EOS RP ter profesionalni fotoaparati, vključno z EOS 5D Mark IV), ga vključite in nastavite interval na 1 sekundo ter število posnetkov na 00 – neomejeno. Hitrost zaklopa nastavite na 30 sekund in začnite snemati. Če vaš fotoaparat ne ponuja intervalnega fotografiranja, ima morda način časovnega zamika, kar lahko poskusite z dolgim časom osvetlitve. Ko posnamete nabor fotografij, jih lahko združite s programsko opremo za obdelavo slik Digital Photo Professional (DPP). Uporabite orodje 'Compositing’ in vsako sliko nastavite v način ‘Lighten blend’.


Napisal James Paterson

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike