Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Abstraktna makro fotografija: fotografiranje milnih mehurčkov doma

Fotografiranje živahnih abstraktnih podob na površini milnice vam omogoča, da z makro objektivom razširite svojo kreativnost in naredite korak stran od običajnega. Pokazali vam bomo, kako enostavno je ustvariti izvrstne fotografije v udobju svojega doma ali vrta. Za to tehniko potrebujete makro objektiv, kot nalašč zanjo pa sta tudi stativ in daljinsko upravljanje sprožitve zaklopa. Če imate fotoaparat z brezžično povezavo, kot je Canon EOS 90D, lahko uporabite aplikacijo Canon Camera Connect v pametnem telefonu, da kadrirate posnetek in sprožite zaklop. Za najboljši nadzor nad osvetlitvijo je priročno uporabiti zunanjo bliskavico, kot so bliskavice iz ponudbe Canon Speedlite.

Pripravite se

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Črna majica ustvarja improvizirano ozadje za postavitev z bliskavicami, naložene knjige pa držijo na mestu zvit kovinski obešalnik, ko obroč potopite v raztopino. Morda bo primerno, da knjige ovijete v celofan, saj jih lahko s to tehniko hitro popackate.

Namestite črn papir ali črno tkanino, ki ju boste uporabili kot ozadje. Idealno je, če imate makro objektiv z goriščno razdaljo 100 mm, kot je Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, a uporabite lahko tudi vsak drug makro objektiv, kot na primer Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Če uporabljate fotoaparat sistema Canon EOS R, je idealen objektiv za ta namen Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, medtem ko je za fotoaparat serije Canon EOS M idealen objektiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Vsi ti objektivi so odlični za takšno tehniko fotografiranja in vam omogočajo ujeti vsako najmanjšo podrobnost.

Za pripravo milnice, ki se bo dolgo obdržala, zmešajte detergent za pomivanje posode ali tekoče milo z nekaj glicerina (najdete ga v lekarni, na oddelku za peko v supermarketu ali na spletu). Začnite z mešanico približno 80 % detergenta in 20 % glicerina ter dodajte malce vode. Potrebovali boste tudi majhen žični obroč, ki ga boste potopili v mešanico – uporabite lahko ravni del žičnega obešalnika za oblačila, ki ga zvijete v obroč. Povlecite obroč naravnost iz mešanice in sloj milnice bi se moral oprijeti žice.

Osvetlitev

Preizkušajte različne možnosti osvetlitve, dokler ne najdete najboljšega položaja. Za to boste najbrž morali napraviti več testnih posnetkov.

Pri tej tehniki lahko uporabite dnevno svetlobo ali bliskavico. Živahne barve bodo vidne, če sloj milnice osvetlite pod rahlim kotom od spredaj. Poskusite se premikati naokrog, da izkoristite svetlobo, ki prihaja skozi okno ali svetlobo svetilke, ki pada na raztopino milnice.

Če želite uporabiti vgrajeno bliskavico in z njo brezžično sprožiti združljivo bliskavico Canon Speedlite, lahko to funkcijo vklopite v glavnem meniju. Ob tem mora biti bliskavica Canon Speedlite nastavljena na način sprejemnika. Uporaba zunanje bliskavice Canon Speedlite, kot je na primer Canon Speedlite 470EX-AI, vam nudi več nadzora nad usmerjanjem svetlobe. Poskusite odbiti svetlobo od bele stene, nizkega stropa ali kosa belega kartona ali stiropora, ki ga držite nad fotoaparatom, in jo usmerite navzdol proti sloju milnice. Na ta način razpršite svetlobo (kot je prikazano tukaj).

Fotografiranje

Z veliko hitrostjo zaklopa zamrznite gibanje prelivajoče se milnice. Natančna izbira hitrosti je odvisna od tega, kako hitro se prelivajo barve. Napravite testni posnetek. Če so vzorci zamegljeni, nastavite višjo hitrost zaklopa ali višjo občutljivost ISO.

Za primerljive rezultate nastavite fotoaparat v ročni način. Hiter rafalni način odbite svetlobe iz bliskavice Canon Speedlite vam lahko pomaga, da posnamete najbolj ostre fotografije. Pri tem bodite pozorni, da je hitrost sinhroniziranja bliskavice enaka hitrosti zaklopa (informacije o tem najdete v navodilih za uporabo fotoaparata). Hitrost sinhroniziranja bliskavice pri fotoaparatu Canon EOS 800D znaša 1/200 sek. Za večjo globinsko ostrino izberite bolj zaprto zaslonko, kot na primer f/11 ali f/16 in začnite z nižjo občutljivostjo (med ISO 100 in ISO 400).

Če namesto bliskavice uporabljate svetlobo iz okolja, boste morda morali povečati občutljivost ISO in uporabiti samosprožilec ali daljinski upravljalnik. S tem si boste zagotovili ostre fotografije.

Eksperimentirajte

Povezani članki
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Abstraktna makro fotografija

Ustvarjajte s fotografiranjem cvetlic in odkrijte, kako posneti makro fotografije vodnih kapljic z odsevi cvetov.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Izgubite se v vseh podrobnosti z makrofotografijo

Štirje inovativni nasveti za začetek ukvarjanja z makrofotografijo, s pomočjo katerih boste ustvarili izjemne fotografije z običajnimi predmeti.

Macro photography tips and techniques

MAKRO FOTOGRAFIJA

Namigi za makrofotografiranje

Poenostavite makro fotografijo – odkrijte najboljšo opremo, namige in tehnike.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Dotik zaslona na fotoaparatu EOS je priročen način, kako izostriti vzorce.

Če ni dovolj svetlobe, da bi lahko fotoaparat samodejno izostril, izostrite ročno s pomočjo povečanega prikaza ogleda v živo ali elektronskega iskala v brezzrcalnem fotoaparatu EOS. Tresenje fotoaparata lahko preprečite tako, da zaklop sprožite z daljinskim sprožilnikom ali – če ima vaš fotoaparat brezžično povezavo Wi-Fi – z aplikacijo Canon Camera Connect. Poskusite nežno pihniti proti sloju milnice, da se začnejo vzorci vrtinčiti. Ne skrbite, če se ne morete dovolj približati, da bi celotno sliko zapolnili z nenehno spreminjajočimi se vzorci. Sliko boste kasneje enostavno obrezali s programom za urejanje fotografij Digital Photo Professional ali podobnim.

Nežno pihanje v milnico je ustvarilo vrtince, ki smo jih posneli s fotoaparatom Canon EOS 800D in objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS. Uporabili smo svetlobo iz bliskavice Canon Speedlite 470EX-AI, ki smo jo odbili od belega kartona.

Za še več fotografskih nasvetov, trikov in idej, prenesite aplikacijo Canon Photo Companion za iOS ali Android.

Napisala Marcus Hawkins in Tamzin Wilks

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike